Moet een van de ouders dan maar 5 dagen thuis zitten, wachten of hun kind wel of niet 5 dagen naar school kan gaan? Nee, de overheid moet zorgen voor fatsoenlijk structureel onderwijs. Salaris ligt het echt niet aan, dat hoor ik iedereen in het onderwijs zeggen, maar er liggen zoveel kansen die het nu minder aantrekkelijk maken. Pak die quick fixes en maak daarnaast een duurzaam plan, want dit gaat echt de verkeerde kant op.
Klinkt leuk en heel aannemelijk. Ik kan mijn kind thuishouden en zou dat dan ook doen. Maar ik weet zeker dat er dan een deel van de ouders geen of weinig moeite gaat doen en hun kind dus alsnog naar school.laaat gaan 'want het kan echt niet' terwijl ze met enige moeite het wel voor elkaar hadden kunnen krijgen. Maar gewoon die moeite dan niet willen doen. Stel dat dat hier zou gebeuren zou dat voor mij geen probleem zijn en als dan een ouder bij mij zou aankloppen met de vraag of hun kind dan bij mij zou kunnen zijn zou ik daar ook geen moeite mee hebben. Mits mijn kind wel enige klik met dat kind heeft. Want ik heb ook al eens op een klasgenoot van mijn ene zoon gepast, maar dat ging echt heel erg fout. Mijn zoon (toen 10) liep toen zelfs van huis weg. Iets wat hij echt nooit deed. Gewoon zo moe en gefrustreerd was hij van het constante gekibbel en gedoe.
Al deze problemen zorgen er dus voor dat het onderwijs staakt! En oogvormig een hoger salaris, dat het beroep weer wat aantrekkelijker zou maken en voor de leerkrachten en docenten dat ze blijven. Dus misschien iets meer steun voor de stakingen ipv eerst roepen: gaan ze weer, wat zeuren ze nou. Het treft nu direct onze kinderen. En dit wordt alleen maar erger. Uit ervaring wegtik dat tegen de herfstvakantie de eerste docenten/leerkrachten alweer uitvallen en dan tegen de kerstvakantie de volgende groep…. En zo worden de problemen erger en erger! De hele wereld draait om geld, helaas ook het onderwijs.
Dat heb ik eerder in het topic ook al benoemd, steun voor stakingen die gaan om betere omstandigheden, dus de handen in de klas en werkdruk en de indeling van salarisschalen. Effectief meer geld lijkt mij niet nodig, gezien het een heel mooi HBO salaris is. En voor die stakingen heb je draagvlak van de maatschappij en ouders nodig. Dus andersom moet onderwijzend personeel beseffen dat hun salaris mooi is en moeten ze vooral strijden voor al die andere dingen en stoppen met te roepen: jammer dan, school is geen opvang. Je raakt zo draagvlak kwijt wat je heel hard nodig hebt. Als het tekort blijft, dan gaat de regering daar uiteindelijk iets op verzinnen en dan vraag ik mij af of dat per se in het belang van de leerkrachten is. Dus zorg voor dat draagvlak en richt je op de belangrijke dingen.
Ik werk sinds 2008 in het onderwijs (vo). Vanaf het begin heb ik meegedaan aan stakingen. Soms met 100 man, soms een Malieveld of Arena vol met collega's. Destijds tegen de invoering van het passend onderwijs, later voor een lagere werkdruk, kleinere klassen, enz. Het maakt niet uit of het gaat om de omstandigheden of het salaris. Zodra er gestaakt of op een andere manier aandacht gevraagd wordt, gaat heel Nederland los over dat we niet moeten zeuren, om 15.00 uur klaar zijn, alleen maar vakantie hebben, enz. Iedereen heeft ooit zelf op school gezeten en denkt daarom te weten hoe het is om op een school te werken. De media geeft meestal geen of nauwelijks aandacht aan de stakingen die gaan om de werkomstandigheden, of laat vooral de mensen in de praatprogramma's aan het woord die zeggen dat het allemaal wel mee valt. Het is echt niet de schuld van de docenten dat er nu een groot probleem is. Ik word er moe van dat wij als maar draagvlak moeten creëren. Wij richten ons al op de belangrijke dingen: zo goed mogelijk lesgeven en voor onze leerlingen zorgen. Dat kan alleen als we niet ook nog een dagtaak erbij krijgen om eigenhandig alle problemen (door overheid en maatschappij gecreëerd) op te lossen. Over het salaris heb ik een paar paginas geleden al uitgebreid geschreven. Inderdaad een mooi bedrag als je al lang werkt. Maar voor een startende docent, die een fulltime aan gewoon niet vol kan houden, is het blijkbaar toch niet aantrekkelijk genoeg om mensen te behouden en aan te trekken.
Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft hoor. En van mij moet je geen draagvlak creeëren hoor, maar ik denk dat het zou helpen met de strijd. En ja, er blijven mensen die het onzin vinden. Ik betwijfel wel of het salaris het probleem is. Naar mijn idee zijn onderwijs, zorg, kinderopvamg etc geen beroepen waar je voor het geld aan begint, dan hou je het niet eens vol als dat je reden is. Volgens mij trekt het mensen aan als het beroep aantrekkelijk lijkt, door dus te zorgen (onze overheid) dat de omstandigheden beter worden. En leerkrachten en docenten zich weer kunnen richten op de kerntaak: nl lesgeven.
Wat betreft of de school wel of niet verantwoordelijk is voor de opvang: Ik begrijp heus wel dat het ingewikkeld is. Als ouders thuis moeten blijven, omdat er geen docent voor hun kind is, dan heeft dat weer grote gevolgen voor bedrijven, ziekenhuizen, schoonmaak, enz. Het is dus een maatschappelijk probleem. Het is dan ook niet eerlijk om te verwachten dat iedere individuele school dit maatschappelijke probleem oplost. Hoe zien jullie dat voor je? De school heeft geen personeel, daarom worden de leerlingen een dag naar huis gestuurd. De kinderopvang heeft ook grote tekorten, daar valt ook geen gekwalificeerd personeel te halen. Wie moet de school dan daar wegzetten, om die opvang te regelen? Zonder dat je structureel de overgebleven collegas gaat overvragen natuurlijk, want dat verergerd het probleem maar op lange termijn. Je kunt niet zomaar een willekeurig persoon zonder ervaring/kunde van de straat plukken en verwachten dat ze een groep van 30 leerlingen bezig en veilig kunnen houden.
Nee, in de kern is het salaris niet het probleem. Maar in de uitvoering soms dus wel, omdat fulltime werken niet haalbaar is als startende docent. En daarnaast is het leven voor iedere jongere die net begint met werken (zeker als je alleenstaand bent) natuurlijk gewoon onwijs duur. Je doet het zeker niet alleen voor het geld, want zoveel is dat blijkbaar toch ook weer niet Anders hadden mensen die wel alleen voor het geld werken wel voor het onderwijs gekozen. Maar wat ik heel erg om mij heen merk is dat, nu de werkdruk alleen maar oploopt en de tekorten toenemen, steeds meer collegas het gevoel hebben niet gewaardeerd te worden. Als je dan avond na avond aan het doorwerken bent om alles bij te houden, continu aanstaan en stress ervaart, dan wil je er ook wat voor terugzien. Dan maar in geld. Natuurlijk, lesgeven is leuk, activiteiten in de avonduren zoals ouderavonden of schoolfeesten, een week lang dag en nacht van huis zijn omdat je mee op kamp gaat, allemaal leuk/zinvol. Maar het is wel wat het is: werk. Je staat continu aan en de dagen erna moet je extra bijkomen terwijl je ook gewoon moet werken. En weet je wat ook leuk is? Na een dag hard werken thuis komen bij je gezin en het gevoel hebben niets te moeten, gewoon lekker Netflixen of een spelletje spelen. Daar krijg je dan precies evenveel voor betaald. En tja, die overheid. Daar zorgen 'we' toch zelf voor door de manier waarop we stemmen. Zolang ik in het onderwijs werk hebben we rechtse regeringen gehad die het onderwijs niet echt hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan. Als ouders te veel klagen en vinden dat ik als docent alles maar moet oplossen, verwijs ik ze dus maar subtiel door naar het stemhokje. Wij kunnen het simpelweg niet zelf oplossen.
Maar dat alles duur is geldt voor alle jongeren hoor. En vergelijk het startsalaris van een leerkracht maar eens met andere hbo salarissen. De meeste krijgen dat bij lange na niet. En het continue aanstaan geldt ook zeker niet alleen voor dit beroep. Ik zou niet weten waarom een startende docent niet fulltime kan werken?
Omdat er zoveel meer bij komt kijken dan enkel die kerntaak (het lesgeven). Het onderwijs is pittig, veel pittiger dan mensen denken. Als ervaren docent is het al een aardige uitdaging, als beginnend docent nog meer. Je bent niet uitgeleerd als je van de opleiding komt. Je alles eigen maken (en er sneller in worden ed) kost een berg energie en tijd. En áls je het dan lekker in de vingers hebt, dan verandert er vaak weer het één en ander en kun je weer (deels) opnieuw beginnen. Daarnaast werk je in principe tijdens schoolweken meer uren (los van eventuele ouderavonden, rapportbesprekingen, kampen, ...) om de vakanties deels te compenseren. En ergens houd het aantal uren in een dag nu eenmaal op.
Maar dat geldt voor heel veel beroepen. Over het algemeen vind ik dat schoolverlaters nu makkelijk zeggen dat ze niet fulltime willen werken.
Ik beweer nergens dat het salaris slecht is. Er zit heel wat ruimte tussen goed en slecht. Ik schrijf ook dat het leven voor iedere jongere duur is. Maar het gooien op 'docent ben je niet voor het geld' en tegelijkertijd ook zeggen dat docenten goed betaald krijgen, spreekt elkaar een beetje tegen. Als het salaris daadwerkelijk zo goed is, waarom kiezen dan niet meer jongeren voor het leraarschap? Juist nu alles zo duur is, zou je denken dat het onderwijs een fijne, stabiele baan is. Daarnaast: ik zeg niets over andere beroepen. Natuurlijk is het onderwijs niet uniek, dat begrijp ik ook wel. We hebben het nu echter over het onderwijs en niet over andere sectoren. Feit blijft dat men massaal niet voor het onderwijs en onder degene die er wel voor kiezen, de uitstroom binnen de eerste 5 jaar heel hoog is. Fulltime werken zou in theorie natuurlijk kunnen, maar in de praktijk zie ik dat ontzettend veel collegas 4 dagen werken omdat de werkdruk te hoog is om lange tijd fulltime te werken.
Dat zie ik bij ons personeel ook. En dat zijn echt functies waar je na werktijd geen seconde meer met werk bezig hoeft te zijn. Maar die vinden fulltime werken (38 uur) te veel en willen allemaal maar 3 of 4 dagen. We zitten met gigantisch tekort, werkt nu 35 man, en kunnen er wel 10 bij gebruiken.
Ik weet natuurlijk niet in welke sector je werkt, maar als men al geen interesse heeft in een fulltime baan waarbij je na je werktijd niets hoeft te doen, is het natuurlijk helemaal logisch dat men dan geen interesse heeft in een fulltime baan waar dat wel van je verwacht wordt.
M’n kinderen zouden het wel heerlijk vinden. M’n dochter zei in de meivakantie dat ze nooit meer naar school wil. Of school niet gewoon een lijstje kon geven en dan zou ze het thuis wel leren. En m’n oudste zei vorige week nog dat hij thuis veel meer en fijner leert dan op school. Best krom, want krijg maar eens voor elkaar om ze een dag thuisonderwijs te geven als je dat zelf wilt.
Ook stukje schoolcultuur dan denk ik. Bij ons op school zullen er echt alleen de noodzakelijke kinderen komen verwacht ik zo. Met wij hebben wel een school met veel tbm dus dat scheelt al. En kind opvangen idd prima maar dan wel vriendje/vriendinnetje wat leuk speelt
Nou dit! En ze willen een auto van de zaak, geen avonden/weekenden werken, 6 weken vakantie per jaar en het liefst gelijk starten met een eensgezinswoning, dus een flink salaris. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Overigens heb ik echt wel respect voor de leraren tegenwoordig. Ik snap echt wel dat het beroep steeds moeilijker wordt met (niet) passend onderwijs, veel meer administratie en slechtere mentaliteit onder ouders en kinderen. Maar ik kijk ook naar de detailhandel of horeca, nog veel slechter betaald en daar krijg je ook heel veel shit over je heen. En personeel ook niet te vinden. Hier is de formatie gelukkig wel weer rond! als ze een dag minder school zouden hebben we geen opvangprobleem. Ik begin alleen niet meer aan thuisonderwijs, dat is in Corona lockdowns compleet verkeerd gelopen hier.
De vraag ging over het onderwijs, niet over andere beroepen. En fulltime werken moet ook maar net een optie zijn. Maar goed, ik hoef dat ook niet, dus het maakt me weinig uit. Net als dat de nadelen van het onderwijs me weinig uitmaken, omdat ik de voordelen zwaarder vind wegen. Maar neemt niet weg dat het echt allemaal niet 100% geweldig en fantastisch is.
Ik zie mezelf dan maar als oudere schoolverlater en beginnend docent (nog net geen 5 jaar ervaring). Maar geen haar op mijn hoofd die denkt aan fulltime werken. Weet zeker dat ik dat niet volhoud. Terwijl ik in mijn kantoorjaren makkelijk 40 uur maakte. Ik ken overigens maar weinig fulltime docenten. Ja, ze werken wel fulltime, maar krijgen 0,8 betaald. Overigens maken we in Nederland als docenten de meeste uren in vergelijking met andere Europese landen (Oeso).
Mijn dochter van 15 wil juist ontzettend graag naar school. Ze is twee jaar geleden depressief geworden en (we dachten tijdelijk) uitgevallen. Ze is toen naar een reboundklas gegaan en mocht niet meer volledig naar school toen ze ze zich weer beter voelde. Ze waren bang dat ze weer opnieuw uit zou vallen dus vinden naar school gaan niet in haar belang .We zijn nu al een jaar in een felle strijd met school. Ze hebben haar uiteindelijk thuis gezet met ivio (afstandsonderwijs). Ze zit thuis helemaal te vereenzamen en heeft aan alle kanten aangegeven hoe graag ze weer naar school wil. Toch hebben ze weer aangegeven dat ze haar volgend schooljaar niet op school accepteren. Omdat ze haar ondersteuningsbehoeften niet kennen . Steeds heb ik maar op de onderwijsconsulent vertrouwd dat het goed gaat komen en zijn advies gevolgd er geen juridische procedure van te maken omdat er dan geen onderwijsconsulent meer betrokken mag zijn. Maar nu heb ik zelf een andere school gevonden en willen school en samenwerkingsverband niet meewerken aan een overdracht. We zijn er echt helemaal gesloopt door en ik heb de rechtsbijstand ingeschakeld.