Aahh bah, nog steeds niet. Duurt al lang zo. Schiet niet op zeg! Arm meisje! Dan wil je zo graag en dan mag je niet. heel veel succes in ieder geval!
Bij ons op school werken meerdere docenten fulltime en daar zitten ook jongere docenten bij. Ik ben heel vaak op het schoolplein 's middags met de kinderen en bij ons is het licht echt volledig uit voor vijven hoor of iemand thuis werkt kan ik natuurlijk niet zien maar over het algemeen heb ik het idee dat het bij ons op school best wel in balans is voor de leerkrachten. Ik moet wel zeggen dat het een uitzonderlijk goede school is met weinig kinderen met problemen dus dat zal wel een hoop schelen. Ik denk dat een aanzienlijk deel van de werkbelasting ligt bij het feit dat veel kinderen tegenwoordig zoveel mondiger zijn dan vroeger alsmede de ouders. En ik zie je ook met regelmat topics voorbij komen van moeders die op school weer verhaal gaan halen over zus of zo. Ook moeders die verwachten dat wanneer een vierjarige niet zindelijk is dat dat dan wel op school kan worden opgelost. 'Een beter milieu begint bij jezelf' denk ik altijd maar en dat credo kun je op een heleboel dingen toepassen
Dit vind ik persoonlijk ook zo'n voorbeeld. Kun je voorstellen dat in die klas misschien wel tien ouders gaan bellen en dan wordt dus verwacht dat juf dit, misschien wel in overleg met de directrice, weer gaat oplossen terwijl ze dus blijkbaar al een tekort aan mankracht hebben...
Dat denk ik ook inderdaad.... Ik geloof niet dat school rekening gaat houden met een gezin waar het eigenlijk niet zo goed haalbaar is. Ik denk dat ze zelf ook enorm balen dat ze het niet rond krijgen nu.
Wat je schrijft klopt volgens mij wel. De ideeën over werk/privetijd zijn veranderd en ook in andere sectoren is er een tekort. Maar steeds maar die vergelijking maken over hoe het ook in andere sectoren moeilijk is om mensen te vinden en dat je daar ook hard moet werken, zorgt er niet voor dat mensen ineens spontaan bedenken dat ze in het onderwijs willen werken. Dit vaststellen draagt niet bij aande oplossing van het probleem en zet docenten eerder in een slecht daglicht.
Een hoger salaris gaat niet opeens een onbekende markt aanboren. Sterker nog, een forse verhoging zal er alleen maar voor zorgen dat mensen meer part time kunnen gaan werken omdat het financieel dan weer gecompenseerd gaat worden met die verhoging, juist een tegengesteld effect. Wanneer alle part timers full time gaan werken heb je al een deel van je probleem opgelost. Dan kan men dus beter gaan kijken naar een toeslag voor een ieder die op papier full time werkt. Terugloop in studenten kan ik me voorstellen dat dat komt omdat de keuzes in mogelijkheden voor later enorm zijn. Hoeveel nieuwe ‘spannende’ studies zijn er bij gekomen in de afgelopen 20 jaar? Als er veel keuze is dan moet je je onderscheiden op een positieve manier. Dat lukt het onderwijs, of iig de pabo dus niet zo goed.
Oh en een goede arbeidsmarkt strategie kan ook wonderen doen. Ik keek net op de vacaturepagina van onze stichting en dit staat er bij openstaande vacatures. Dus dit alleen. De zwarte strepen zijn de verschillende scholen. Geen tekst over de school, geen tekst over hoe het onderwijs ingericht, geen motivators zoals het zij instroom traject, salaris, arbeidsvoorwaarden, competenties wat ze zoeken om het team te complementeren, niks over de coaching trajecten die ze nieuwe leerkrachten kunnen bieden. Gewoon niks. Dit is het. Ik weet niet onder welke steen ze leven maar als ik weer het onderwijs in zou willen en ik heb de keuze (want dat is wel de realiteit), springt dit er natuurlijk niet uit. View attachment 752623
Ben erg in dubio of ik die personeelsadviseur een e-mail zal sturen met de vraag hoeveel sollicitaties er al zijn binnen gekomen haha. T is toch verschrikkelijk
Yup. Heb nog even op website van school zelf gekeken maar die is helemaal oud qua informatie en gegevens
Dus TS wordt door het handelen van school voor een voor haar complex probleem gesteld en mag daar geen contact over opnemen met school? Haar kind krijgt ineens een vier daagse schoolweek en zij mag daar geen vragen over stellen? We hebben het hier niet over een discussie over traktaties ofzo!
Precies, bovendien is hier de leerkracht het eerste aanspreekpunt. En ik vind dit zo'n ingrijpende beslissing dat ze van mij niet 1 vraag zouden krijgen, maar een flinke mail met allerlei vragen, bezwaren, zorgen etc.
Ik zou het als leerkracht niet kunnen oplossen... Ik kan ouders aanhoren, maar ik kan helaas niet een blik leerkrachten opentrekken. Ik begrijp dat veel mensen de leerkracht als eerste aansprekpunt zien. Toch vind ik dat je in het geval van TS persoonlijk (niet via de mail.....) contact moet zoeken met de directie, of misschien zelfs wel met het bovenschools bestuur, en daar je vragen en zorgen moet neerleggen. De groepsleerkracht neemt deze beslissing niet.
Ik denk dat het echt weinig met salaris te maken heeft maar vooral met de smet die inmiddels zit op het vak. Overal hoor je dat de werkdruk zo hoog is, de kinderen zo mondig, de ouders zo vervelend ( en begrijp me niet verkeerd, dat zal absoluut zo zijn hoor) en daarbij kun je amper meer fatsoenlijk lesgeven door alle observaties, toetsen etc die je moet bijhouden. Ik denk echt dat dat het vak zo onaantrekkelijk maakt, niet het salaris. Als we gewoon weer durven vertrouwen op de kunde van de leerkracht zonder dat die allerlei lijstje bij hoeft te houden, observaties hoeft te doen etc etc word het vak een stuk aantrekkelijker
Het gaat er ook niet om dat die de beslissing neemt, maar ik wil exact weten waar die dag voor bedoeld is, wat er de andere 4 dagen gebeurd, updates over wanneer er een nieuwe leerkracht is gevonden en wat ze gaan doen met leerlingen die op die thuisdag geen onderwijs krijgen. Daar zal mijn zoon er nl 1 van zijn. Na wat wij meegemaakt hebben thuis na de 1e sluiting hebben we 1 ding besloten en dat is dat er never nooit meer thuisonderwijs gegeven wordt. Dat haalt teveel oude wonden open. En ik wil met hen alle andere mogelijke opties doornemen. Dat wil ik doen met degenen die dit in de praktijk gaan brengen, niet met een bovenschools bestuur.
Eens! Scholen doen dit als laatste noodgreep. Ja dan vind ik het aan jou als ouder om het op te lossen. Ik vind het sws bijzonder dat mensen dit zo een probleem vinden. Wat doe je dan als je kind langdurig ziek word oid?!
Maar de directie kan niet uitleggen hoe de betreffende groepsleerkracht hier mee om zal gaan. Dus ik zal ze idd beiden willen spreken. Maar dit kan niet buiten de leerkracht om gaan.