De vergelijking is niet zomaar gekozen. Autoverkeer levert ook een grote bijdrage aan een slechte luchtkwaliteit in de bebouwde kom en hoe harder een auto rijdt, hoe meer deze vervuilt. Het is daarom niet alleen voor de veiligheid dat de snelheid van de auto beperkt moet worden, maar ook vanwege de luchtkwaliteit op plekken waar het in de bebouwde kom veilig zou kunnen zijn om 80 te rijden. Wij hebben hier een stukje snelweg door de stad, auto's mogen daar 80. Op heldere, vrij windloze dagen is het direct voelbaar op je longen als je daar langs loopt.
Maar je kunt een houtkachel toch niet vergelijken met 30 km/uur te hard rijden in de bebouwde kom? Ik heb verder geen mening over de houtkachel an sich, daarvoor heb ik me gewoon niet voldoende ingelezen. Ik vind de vergelijking alleen heel raar. Het ene is een dikke vette wetsovertreding, het andere niet.
Heb ik ook gelezen inderdaad, maar mij is nog niet helemaal duidelijk hoe dan precies. Gezien hij alleen open gaat wanneer je er een houtblok op gooit en door de trek trekt alle lucht sowieso naar boven. Maar je ruikt binnen natuurlijk wel dat de kachel aan is.
Ja heerlijk een houtkachel. In ons nieuwe huis plaatsen we er 2. Maar leer wel stoken. Zorg voor goed hout dat goed gedroogd is. Niet stoken als het windstil is etc. Je hebt er tegenwoordig zelfs workshops voor dacht ik. oh en wij rijden volledig elektrisch, compenseren wij die ongezonde uitlaatgassen weer
Die vergelijking was ook een reactie op "Tuurlijk is het vervelend voor mensen met longklachten, maar sorry, ik kan echt niet met iederéén rekening houden" Als je ooit iemand hebt zien stikken omdat haar longen het simpelweg niet meer aankonden, zoals ik met familieleden, dan snap je wat ik bedoel.
Dus jij zelf doet niks wat lucht vervuilend is? Rijd geen auto of koopt iets uit een vervuilende fabrieken……
Klopt. Super ongezond om in huis te hebben. Ik zou nooit kiezen voor een haard. Erg ouderwets en super vervuilend. Voor jezelf en anderen. Veel gemeenten zijn trouwens bezig met eisen voor haarden en eventuele regels. Dus straks zullen er nog wel wat richtlijnen en regels komen ( gelukkig)
Wij hebben er over getwijfeld in ons nieuwe huis, maar er uiteindelijk voor gekozen de haard niet meer terug te laten komen na de verbouwing. Ook omdat wij nu gasloos zijn gegaan, maar ook omdat ik lees dat het ook voor de binnenlucht slecht is.
Wij hebben een openhaard en zijn er super blij mee. Heerlijk warm in de hele kamer en inderdaad goed hout stoken en niet als het wind stil is. Oude of nieuwe haard zit nog verschil in, nieuwe moeten of moeten tzt aan strenge eisen voldoen.
Nou dit is precies mijn punt. Het is hypocrisie ten top. Afschieten is heel makkelijk, naar jezelf kijken moeilijker.
Ah, de ‘ja maar jij…!’ - dat maakt houtstook niet minder ongezond. Het is altijd ongezond, ook met het beste hout onder de beste omstandigheden. Dat andere dingen ook ongezond zijn of slecht voor het milieu, is een feit. Twee uur houtstoken staat qua vervuiling gelijk aan met de auto zo’n 1000km rijden, even voor de context.
Er wordt weer lekker veel gebruik gemaakt van drogredenen: jij bak / jij ook. Nee, niemand is perfect, maar dat maakt niet dat het argument over hoe slecht het wel niet is voor mens en milieu niet geldt. Daarnaast: het is nou niet zo dat mensen die bewust kiezen voor het stoken van hout, ondanks dat ze weten dat dit slecht is, verder wel perfect leven. Je schrijft: de één een vliegvakantie, de ander stookt hout. Daarmee impliceer je dat de houtstokers dus bewust kiezen om verder geen vervuilende activiteiten te ondernemen. Ik heb benieuwd, van iedereen die hier hout stoken: Wie van jullie vliegt er nooit, heeft geen auto, is vegan, etc.? Om daadwerkelijk te compenseren voor het houtstoken? Of is het alleen een gemakkelijke aanval(maar dus een drogreden?).
Ik vraag me echt af waarom je het nodig vindt om zo fel te reageren. Als iets vervelend is voor je omgeving, dan veroorzaak je toch overlast? Dat is het enige wat ik aangeef. Blijkbaar voel je je nogal aangesproken als ik je reactie zo zie. Ik heb het verder niet over het effect op het “grote” onderwerp milieu, maar over het effect op je directe omgeving. Jouw woongenot keuze beïnvloedt het woongenot van mensen in jouw woonomgeving met luchtwegproblemen direct negatief. En ja, als het gaat om mijn directe omgeving zal ik er altijd alles aan doen het effect op mijn omgeving te minimaliseren, omdat ik het woongenot van mijn buren ook belangrijk vind. Jij maakt daarin een andere keuze. Prima, het mag binnen de wet hè. Maar het is wel een andere manier van je leven leven.
Wij hebben ook een houtkachel. Meeste is al gezegd, inderdaad met goed droog hout stoken. En met klein hout en een aanmaakblokje aanmaken. Je hebt er wel wat werk aan. Wij moeten er het eerste uur echt wel bij blijven zodat ie niet uit gaat en daarnaast als je boven bent ook weer op tijd naar beneden om er iets op te gooien. S morgens is dat soms best lastig als er ook ontbeten en gedoucht moet worden. Maar als ie eenmaal goed brand en ik leg er een blok hard hout op dan kan ik met gemak 2/3 uur weg en krijg ik em daarna weer aan. Wij hebben onze kachel bij een zaak in belgie gekocht en daar goed geïnformeerd over de grote van de kachel. Bij ons verwarmt ie de benedenverdieping en gaat er ook nog warmte naar boven.
Dat eerste uur erbij blijven herken ik niet, hier maak ik het vuur aan en zet het glas (bij ons schuift het glas naar boven) op een kiertje zodat hij goed trekt de eerste minuten. Als het hout dan goed vlam heeft gevat kan ik weer wat anders doen en hoef ik er niet meer naar om te kijken. Kan ook terwijl het glas op een kiertje staat maar dan is het hout zo opgefikt
Onze haard zou ik alleen in de winteravonden soms aan willen zetten voor gezelligheid en warmte dus ik ga er verder ook niet naast zitten. Maar goed, ik lees het al…wisselende adviezen. Denk dat ik me er nog even verder in ga verdiepen voordat ik een klap geld uit geef. Ik zag dat een beetje haard al 2000 euro kost en dan is ie nog niet aangesloten.
Maar dan nog gaat de vergelijking niet op. Los van het feit dat het een overtreding van de wet is, is het ook nog levensgevaarlijk. Voor hetzelfde geldt rij je een kind dood dat de straat oversteekt. Of vlieg je uit de bocht en rij je zo een huis binnen. Dat is toch iets heel anders dan overlast?
Je kan met fijnstof ook longkanker veroorzaken bij een kind. Duurt iets langer voor je er dood aan gaat, maar net zo goed vervelend. Ik heb zelf een haard omdat hij al in ons huis zat toen we het kochten, we doen hem soms in het weekend wel aan in de winter als het stookadvies goed is. We hadden een overbuurman met ernstige copd en de buurvrouw had gevraagd in de straat of mensen wilden minderen met haard stoken en bbq-en. Maar vrijwel niemand voelde zich aangesproken. Nu is hij overleden, dus we kunnen zonder schuldgevoel weer los met stoken