Ik denk ook dat de meeste kinderen vanaf 6 getest worden. School wil toch dingen proberen, daarna alles regelen ben je snel al in gr 4 Als je meerdere kinderen hebt die hb zijn zullen ze het misschien eerder zien en dan is het wel jammer dat eht vanaf gr 4 is.
Ik ben hier een tijdje niet meer geweest, maar net even alles bij gelezen en weer een hoop herkenbare dingen gelezen. Wij hebben de laatste weken van het schooljaar nog een hoop gesprekken gevoerd. Allereerst de uitslag van het onderzoek, helaas dat wat we al dachten en eigenlijk vreesden, het cijfer niet hoog genoeg om hb genoemd te worden, maar wel een grote ontwikkelingsvoorsprong (met name verbaal) met kenmerken van hb zoals ze dat zo mooi zeggen. Hij was wel flink afgeleid tijdens het testen dus ze hebben nog gekeken of dat de uitslag beïnvloed heeft, maar hij heeft geen adhd. Volgens de psycholoog zou hij wel goed in een hb klas passen en daar baat bij hebben, maar helaas willen ze hem op basis van het cijfer niet aannemen. Op zijn eigen school hebben we om een gesprek met het samenwerkingsverband gevraagd en dat kon gelijk de week erna al. Zij gaan hem komend schooljaar observeren in de klas en daarna hebben we weer een gesprek. De ib'er heeft toen eindelijk een opp gemaakt (had ze vorig jaar al beloofd) en daar hebben we ook nog een goed gesprek over gehad. Zij hadden als doel staan dat hij meer grip op zichzelf zou krijgen, maar dat heb ik kunnen veranderen naar dat hij moet leren leren en werk krijgt aangeboden dat bij hem past. Komend schooljaar gaan we daar ook nog over in gesprek wat de opties zijn. Versnellen ligt ook nog op tafel, al wil zoon dat echt niet. Qua werk versnellen binnen zijn eigen klas zou wellicht ook nog een optie zijn, maar dan zou hij na groep 7 dus naar het vo gaan en dat staat mij een beetje tegen. Vanuit de stichting gaan ze komend jaar een pilot draaien met kinderen die cognitief ver voorlopen en daarbij vast dreigen te lopen of nog een andere bijzonderheid hebben zoals adhd, dyslexie of faalangst. Daar hebben we zoon voor aangemeld. Dat is 1 dag in de week op een andere school en daar gaan ze aan de slag met leren leren, fouten maken, zelfinzicht ed. Daar ben ik dus ook wel benieuwd naar. Nu vieren we eerst even vakantie en laten we even alles los en hopelijk kunnen we begin van het schooljaar weer fris beginnen. Hij heeft helaas wel weer dezelfde juf volgend jaar, die hem niet zo goed ziet, dus daar moet ik nog even overheen stappen om fris te kunnen beginnen.
Jammer dat het dan toch niet is. Maar gelukkig zien ze wel dat hij daar zou passen. Op sommige hb scholen mogen ze ook met een lagere score dan 130 komen als alle kenmerken er zijn. Wat fijn dat ze een pilot gaan houden. Hopelijk krijgt hij daar ook extra handvaten. Lastig als je dezelfde juf hebt maar misschien met behulp van het samenwerkingsverband dat ze nieuwe inzichten krijgt en ondersteuning. Betreft versnellen zou je ook kunnen kijken of het voorgezet onderwijs een tussenjaar heeft. Maar dat moet maar net in jullie buurt zitten. Eerst genieten van de vakantie!
Ja omdat hij wel de kenmerken heeft zijn we toch in gesprek gegaan, maar helaas zijn ze heel streng met de 130. Hij valt nu eigenlijk tussen wal en schip. Versnellen wil hij echt niet zelf, de juf ziet dat ook niet zitten en ik ben er ook niet heel happig op. Het is een flinke klas met kinderen die allemaal wat ouder zijn in doen en laten. Zoon rekent wel mee met die groep dus hij kent de klas wel. In zijn eigen klas heeft hij wel vrienden en aansluiting, maar het werk past gewoon niet goed genoeg. En komend jaar wordt het een combigroep 5/6 (hij gaat zelf naar 6) dus de klas wordt groter en ik gok dat de juf ook minder tijd voor hem zal hebben. Zo'n tussenjaar heb ik wel vaker over gehoord, daar zal ik eens naar op zoek gaan.
Betreft het gedrag en doen en laten herken ik wel. Dat merkte ik ook toen zoon versnelde. Al hebben we geen spijt van de versnelling. Fijn dat hij wel aansluiting heeft! Dat is ook heel belangrijk. Dat had zoon niet dus was het ook geen probleem om te versnellen en later geen probleem met de overstap naar een hb school. Wel fijn voor jullie dat hij mee kan rekenen met de andere groep. Hebben ze hem op school wel doorgetest, zodat ze weten waar ze verder moeten gaan.
Ja dat weet ik nog wel van jouw verhaal, dat hij zo weinig vrienden had. Is daar inmiddels al verbetering in? Doortoetsen hebben ze alleen eind groep 2 gedaan en toen is besloten om hem wel naar groep 3 te laten gaan (al liep hij met rekenen dus een jaar voor en op taal gebied nog veel verder, hij las toen al e5, had hij zichzelf geleerd). Toen hebben ze vooral ingezet op welbevinden. Omdat hij afgelopen 1,5 haar toch steeds ongelukkiger werd hebben wij aan de bel getrokken en de onderzoeken gestart. Eind groep 4 hebben ze alleen rekenen doorgetoetst zodat hij afgelopen jaar met groep 6 mee kon rekenen. Verder doortoetsen hebben ze niet gedaan, omdat ze dat alleen doen als we echt willen versnellen. Maar als ik het goed begrijp zag ik in het opp dat hij qua didactische leeftijd overal 2 jaar voorloopt.
Zo ver loopt zoon ook voor. Die zou zonder versnelling naar gr 6 gaan. Maar naar de zomer dus groep 7. Cito is gemaakt voor 1 op e6, een deel op m7 en e7,, 1 op m8 Hij speelt op school met klasgenoten. Spreekt heel af en toe wel af maar geen echte vrienden.
Ik lees hier steeds mee maar herken niks van de problemen die de meesten hebben. Ik denk dat dochter dus niet hoogbegaafd is maar "gewoon" slim. Ze gaat op school lekker haar gang en ze vindt wel wat te doen. De leerkrachten die ze dit jaar had willen haar eigenlijk naar een bovenschoolse plusklas hebben. Dat gaat nog een stap verder dan de plusklas op school. Maar de inter begeleider vond: dat gaat zomaar niet. Je moet een echte hulpvraag hebben. De internationale begeleider vindt dat ze niet naar de plusklas hoeft, dat kan niet want ze heeft geen problemen, ze loopt nergens tegenaan. Moet je dan echt een "probleemkind" hebben om naar een plusklas te mogen?
Lijkt me stug dat je eerst een extra probleem moet zijn. Als je het zijnluik leest herken je dan wel veel dingen. Overigens zou ik het niet erg hebben gevonden dat hij gewoon slim was en niet hb.
Mocht het puur en alleen om schoolwerk gaan dan zou ik direct laten versnellen. Maar dat hele sociale stuk is ook echt wel belangrijk. Blijft een lastige afweging.
Als die klas een mooie verrijking is waar ze veel van kan leren dan lijkt me dat een mooie aanvulling. Je wil inderdaad juist voorkomen dat er een probleem ontstaat, want dan ben je al te laat en voordat je dan weer de juiste hulp hebt ben je zo weer een tijd verder.
Ik vind het sociale stuk misschien wel belangrijker. Positief contact met klasgenoten is zo belangrijk. Als dat er is en school op enige manier tegemoet kan komen aan het cognitieve stuk, dan zou ik niet snel voor verandering van klas kiezen.
Hij hoeft niet nog een keer te versnellen omdat hij op een hb school zit. Er zitten meer kinderen die verder voorlopen met en zonder versnelling. Ze hebben nog zeker voor 1 jaar extra uitdagingen. Dus dat is voldoende. Zo blij dat het kan. Na de zo.er kan hij dus gewoon verder met het gr 7 werk
Nou dit dus. Leren leren. Hoe pak je iets aan wanneer je het wel moeilijk vindt? Hoe leer je door te zetten? Plus, ze krijgt al werk uit groep 7/8 en enkele dingen al uit vo. Kind moet nog 3 jaar. Ik herken sommige dingen maar hb durf ik er echt niet van te maken. Dochter was/is vlot met veel dingen maar niet extreem zoals ik soms lees.
Dat klinkt meer dan een ontwikkelingsvoorsprong. Heb je wel eens artikelen gelezen over meisjes die hb zijn? Leren leren kun je pas leren wanneer je op je grens van je kunnen zit. Als je daar niet zit leer je dat ook niet.
M’n dochter laat zich ook aan niemand zien. Als ik alleen met haar ben is het gewoon een totaal ander kind, bijna geen kind meer. Maar als er anderen bij zijn gaat ze zich zo jong gedragen. Maar dat betekent dat zelfs familie haar onderschat. Zelfs degenen die zien dat ze best wel ver is, onderschatten hoe ver dat koppie gaat. Ik heb het idee dat zelfs ik het niet altijd zie.
@Emma86: Die vraag zou ik op school stellen: hoe gaan jullie haar de komende drie jaar (zinvol) bezig houden? Wat gaan jullie haar aanbieden? Misschien komt dan ook bij ib het besef wat nodig is.