Mijn moeder is ernstig ziek (longkanker met uitzaaing in de hersenen) en gaat hard achteruit. Ik ben bezig met de praktische regelingen. Ik dacht aan de bank en machtiging zorgverzekering. Maar kom niet echt verder. Ik ga ervan uit dat meerdere van jullie dit helaas al meegemaakt hebben. Vandaar mijn vraag, wat moet ik regelen? Waar moet ik op letten? Dank jullie wel!
Veel sterkte! Het is echt heftig, wat ik heb gedaan (mijn moeder overleed in 6 weken tijd) de begrafenisondernemer al bellen om te vragen wanneer ik precies haar moest bellen. Wij wisten al wie we wilden maar misschien moet jij hier nog naar opzoek. Vraag naar ervaringen van mensen, echt want de begrafenisondernemer zie je veel die week. Je wilt dat daar wel een enige klik mee is. Wij hebben toen ook al de begrafenispolis en trouwboekje etc gezocht. Het echte regelen kun je nu nog niet…
Ik zou zorgen dat de bankrekening nu een en/of rekening wordt met jou erop. Dan heb je ten alle tijde toegang tot de rekening ook na het overlijden. Zo hebben wij dat ook gedaan met mijn moeder toen. Alle lopende rekeningen nalopen, alvast opzeggen wat je nu nu kunt. Anders zit je straks met overlijdensakte enzo. Voor de rest vast een draaiboek maken voor ee uitvaart. Wie wil ze erbij hebben en wie niet? Zoek vast kaarten uit en een kist. Wij hadden alles al klaar toen mijn moeder overleed. Dus toen hoefden we ook geen kist meer uit te zoeken. Helaas wel een nieuwe kaart, de andere was uit de collectie gehaald
En zorg dat je nu weet waar alle uitvaartpolissen liggen. Dat je gelijk ook helder hebt wat je moet opzeggen na het overlijden.
Er schiet me net nog iets te binnen; laat je moeder iets inspreken voor haar kleinkinderen. Een persoonlijk woordje, een klein verhaaltje. Ik mis dit echt… foto’s zijn er vaak genoeg, filmpjes die echt persoonlijk gericht zijn minder. Ik weet dat mijn moeder een brief heeft geschreven voor de kinderen en die krijgen ze van hun tante als ze 18 worden.
Nadenken over waar ze wil overlijden. Wil ze thuisblijven en is daar genoeg zorg en support voor te regelen. Of moet ze naar een hospice en is daar plek? Voor mijn vader kwam er een speciale palliatieve thuiszorg en die gaven ook allerlei tips over wat er geregeld moest worden. Machtiging bij de zorgverzekeraar was bij ons 1 telefoontje, zo gepiept. Voor een en/of rekening moest je bij ons perse allebei naar het bankfiliaal komen en dat ging niet meer. Mijn vader heeft me “gewoon” zijn inlogcodes gegeven en daar konden we ook prima mee uit de voeten Qua andere dingen opzeggen enzo… ik zou me daar niet vantevoren al te druk om maken. Ik zou zoveel mogelijk tijd steken in gesprekken en momenten samen. Wij zijn alle papieren en fotos gaan uitzoeken en dat leidde tot heel veel goede gesprekken en vragen van mij en herinneringen ophalen.
Lijst maken met waar ze alles heeft lopen. Mijn pa ging onverwachts dood en waar wij tegen aanliepen was alles maar bij elkaar zoeken. Van waar hij lid was, welke rekening nummers er waren, wat stond erop, verzekeringen (auto etc), abbo's beheren (met name de ns is erg hardnekkig. Ondertussen al 4x gebeld dat hij dood is) Machtigingen ook regelen. Bij t leven is dat eenvoudig te doen. Zorg dat je haar pincodes weet en kan inloggen bij bankzaken. En waar wij tegen aanliepen na pa zijn dood: de adreslijst: wie moesten we uitnodigen op zijn uitvaart? Jouw moeder kan nu nog aanstrepen oid wie ze wil. Kijk ook naar eventueel testament. Daar zijn wij de fout in gegaan, hij bleek een afwijkende verdeling te hebben waardoor wij nu ontzettend vastlopen. Heel veel sterkte!
-Wat zijn haar uitvaartwensen? Hoe meer je weet, hoe makkelijker. -Kan je dingen, zoals de kaarten, al vormgeven? Scheelt echt een boel..... -Welke abbonementen/verzekeringen heeft ze lopen? -Via de gemeente: Thuiszorg/nachtzorg voor de laatste dagen. (Als ze thuis is) -Erfenis... Heeft ze schulden? Of juist niet? Dus ga je de erfenis aanvaarden of niet? Kan ook Benefitair -Hoe zien haar uitvaartverzekeringen er uit. Heeft ze verzekering in geld of diensten? -Bespreek met de huisarts alvast de mogelijkheden. Kan ze sedatie krijgen? Morfine? Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat je kan verwachten straks. Sterkte... Heel goed dat je je voor wil bereiden. Dat scheelt een hoop drukte straks. Maar evengoed een moeilijke periode voor nu en straks. Je mag altijd een pb sturen, mocht je meer vragen hebben
Heeft je moeder een (levens)testament? Zo ja, dan even de notaris noteren. Verder, is er tzt sprake van een wens tot palliatieve sedatie of euthanasie? Mogelijk alvast foto's uitzoeken die, indien gewenst, gebruikt kunnen worden bij de uitvaart/rouwkaart. Hier kan ze zelf dan ook nog dingen over vertellen misschien, herinneringen ophalen. Ook als je moeder bepaalde muziek bij de uitvaart zou willen, kun je dit alvast opschrijven. Wat wil je moeder verder qua afscheid? Wil ze vrienden/familie nog zien? Wil ze nog iets doen als dit lukt? Ook de wensen over de uitvaart, kist, locatie opbaren, bloemen etc kun je misschien alvast bespreken. Ook zou je alvast een gesprek kunnen hebben, evt met je moeder erbij, om de uitvaart alvast te bespreken. Polissen van evt uitvaartverzekering alvast opzoeken. Het papierwerk duurt na het overlijden nog een poos, dat hoeft niet allemaal direct. Mijn moeder heeft in mei euthanasie gekregen, wij hebben bovenstaande dingen van te voren al geregeld. Ook de proefdruk voor de rouwkaart, met sterfdatum, heeft ze zelf een paar dagen voor haar overlijden nog gezien. Heel veel sterkte de komende tijd! Probeer nog zoveel mogelijk van de kleine dingen te genieten.
Helaas net iets te veel ervaring mee. Heel veel sterkte de komende periode. - Zijn er nog mensen die ze wil zien, dan regelen dat dat gebeurt. - Wie is de uitvaartverzekeraar, zorg dat je het telefoonnummer weet zodat je ze kan bellen als het zo ver is. - Adressen van mensen die een kaart moeten krijgen. En wie wil ze er bij, wie niet. Van mijn ex schoonmoeder wisten wisten we gewoon echt heel weinig, waren mensen die na anderhalf jaar pas hoorden dat ze overleden was. Haar adressenbestand stond in haar computer en daar konden we niet in. - Dus zorg dat je de toegangscodes voor telefoon, computer etc. hebt. Zodat je straks bij de administratie kan. - Wachtwoorden van de mail, DigiD enz. - Als ze zelf niet meer kan beslissen, wie mag dat dan doen? - Alvast de praktische zaken rondom de uitvaart bespreken. Welke muziek, wat wil ze in de kaart hebben, wie dragen de kist, wat voor soort kist, wel of geen bloemen, wie mogen er iets zeggen, hoe lang mag het duren, wil je daarna condoleren of voorafgaand etc. Het voelt heel naar om het daar over te hebben, maar het is fijn als je achteraf niet denkt "hadden we het maar gevraagd". - Denk alvast na over de kaart, welke tekst willen jullie, hoe moet het er uit zien, wel/geen foto. Mijn ex schoonvader heeft op zijn sterfbed zelf nog een tekst geschreven voor in de kaart. - Als je wat wil zeggen, zet dan af en toe een aanzet op papier. Je hebt de tijd om er goed over na te denken. Mijn advies is ook om de dag voor de uitvaart bij de kist je speech te doen en dan de kist te sluiten. Dat is mega emotioneel, maar mocht je tijdens de uitvaart vast lopen heb je het al gezegd. En een 2e keer komt het er makkelijker uit. - Waar willen jullie dat het lichaam straks naar toe gaat. Komt de kist in het huis van je moeder, bij iemand anders of kies je voor een rouwkamer. - Als je moeder in een verzorgingshuis woont, of in het hospice ligt hou er dan rekening mee dat de kamer binnen 7 dagen leeg moet zijn. Kan fijn zijn om nu alvast goed te kijken welke spullen er zijn en wat jullie er mee willen. - wij zijn allemaal nog even naar de kapper geweest in de aanloop van het overlijden. Mijn ex had nog een broek nodig voor de uitvaart, was fijn dat daar geen spoed op zat. - vraag voor de zekerheid of er dingen in de inboedel zijn die naar bepaalde personen moeten - vraag voor de zekerheid of er kostbaarheden verstopt liggen. Mijn ex schoonouders hadden allemaal geld in huis verstopt. Toen we het huis leegruimden kan het best zijn dat we perongeluk verstopt geld en sieraden hebben weggegooid.
Als het zover is en de uitvaartondernemer komt, wil ik je op het hart drukken; is er geen klik, voelt het om wat voor reden dan ook niet fijn: geef het aan. Een fijne begeleiding in die helse tijd, helpt enorm bij het rouwproces en de verwerking en beleving ervan. Je kan ook al vooraf kennis maken natuurlijk. 'Onze' uitvaartman was geweldig, ik kijk er met een warm gevoel op terug.
Dat vind ik een hele goede. Ik ben destijds geswitched, nog steeds snap ik niet hoe we zo’n vreselijk naar mens we konden treffen. Daarna gelukkig de beste van de wereld getroffen, die ons op vele fronten heeft geholpen.
Eigenlijk niet te veel bij opzeggen etc nadenken. Leef in het nu, alles opzeggen komt daarna wel. Je moeder leeft nu. En of rekening is wel handig voor rekeningen daarna te betalen, net als weten welke verzekering voor overlijden en wat voor wensen ze heeft. Waar ik enorm van baal is dat ik geen mooie foto's heb samen. Mijn vader is 12 jaar geleden overleden, ik wilde graag foto's laten maken, uiteindelijk de stap niet gezet. Was nog zo jong, overviel mij allemaal en zat zelf ook slechts in mijn vel. Dus probeer zo veel mogelijk fijne dingen te doen. De rest komt allemaal wel
Ik zou ook vooral vragen wat zij wil. Sommige mensen willen van alles ‘voorbereiden’ en ‘afronden’, de hele uitvaart tot in de puntjes organiseren, anderen zal het een rotzorg zijn. Belangrijke gegevens verzamelen is wel handig, zoals GroeneBomen al schrijft, zodat je weet waar je tegen de tijd dat het echt nodig is moet zijn en inderdaad de rekening vast en/of maken of zorgen dat er bepaalde machtigingen klaarliggen. Maar verder zou ik, zoals cowgirl80 schrijft, vooral op mooie momenten inzetten en met je moeder overleggen wat zij wil (als zij bv. de uitvaart helemaal samen voor wil bereiden, dan kan dat ook een mooi iets zijn om samen te doen).
Toen mijn moeder ernstig ziek was heb ik er met haar over gesproken wat ze graag zou willen op haar uitvaart. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Na haar overlijden viel het me reuze mee wat er aan abonnementen of zo stopgezet moest worden. En de belangrijkste instanties (belastingdienst, zorgverzekering etc) krijgen via de gemeente bericht van overlijden. Na haar overlijden hebben we wel gelijk geregeld dat ik de gemachtigde van de bankrekening van mijn vader werd. Hij kon op een gegeven moment niet meer zelf zijn bankzaken regelen dus dat deed ik. Na zijn overlijden had ik dan ook al snel inzichtelijk wat er aan abonnementen etc opgezegd moest worden, En was er via de uitvaartonderneming ook nog begeleiding om in de gaten te houden wat er financieel gezien geregeld moest worden.
Doe sws een en/of rekening maken, ik hoor hier zoveel ellende over bij een overlijden. Geeft zoveel stress, Heel veel sterkte toegewenst.
Wat naar, ten 1ste heel veel sterkte. Mijn advies zou zijn naast een paar regel dingetjes vooral te genieten van de tijd die nog rest. Hier hadden we mbt de uitvaart wat wensen van mijn moeder op papier staan. (Muziek, tekst inspiratie) De rest gewoon in de week na overlijden geregeld,dit ervaarde ik ook als "fijn", ik had iets te doen en dat hield mij ook op de been. Mijn moeder had ook geen behoefte om dat helemaal mee te regelen. Dat is natuurlijk ook voor ieder anders. Mbt de bank is het handig als dat nog een en /of kan worden. Anders vragen of je voor nu de inlog gegeven mag hebben. Daar kun je dan zien wat er afgelopen jaar afgeschreven is en welke betaal verplichtingen er zijn en wat er dus op te zeggen is na overlijden. Ook het opzeggen hier na overlijden gedaan,ging hier probleemloos eigenlijk. Geniet nog van elkaar zolang het mag. Sterkte!
Maar wel om in kaart te brengen. Ff in excel zetten of gewoon op papier. Juist omdat je het haar nu nog kan vragen. Opzeggen hoeft niet, maar weten wat waar loopt is handig. Kostte ons niet alleen veel tijd omdat wij zelf alles moesten opzoeken, maar hoe vaak we wel niet zeiden 'pff konden we pa maar even vragen nog'. We hebben lang in de wachtrij gestaan om iets te achterhalen, om dan te horen 'ja maar meneer moet toestemming geven' meneer is dood &€)@*#@ . Als je diep in de rouw bent en al zoveel moet regelen, scheelt dit enorm als je iig weet wat je moet regelen dan. Sterker nog, ik heb t ook aangeraden voor levende ouders die niets mankeren nog: maak aub een bestand wat je waar hebt lopen. Waar lopen de verzekeringen? Heb je een reisverzekering? Etc etc
Ja want de rekeningen lopen wel door en je moet ook betalingen doen. Mijn vader staat ook nog steeds bewust op de en/of rekening. We hebben zijn overlijden op advies van de bank zelf niet officieel aangegeven bij hun nog. Zodat het en/of blijft en als mam wat overkomt ook wij dan erop kunnen. (Opzeggen sowieso gedoe. Erfrechtverklaring heb je nodig)
Ik denk dat het meeste wel benoemd is. Ik ben een ramp met regelingen, dus geen advies wat dat betreft van mij. Wel wil ik je heel veel sterkte wensen. ❤ Maak nog mooie herinneringen met haar waar je kan. Of ben gewoon bij haar en haal de mooie herinneringen samen naar boven.