Ehm bijzonder, mag TS hier niet gewoon een vraag stellen? Moet het gelijk zo persoonlijk? Ik snap de achtergrond van de regeling, maar ik snap ook de zorgen van TS. Want zoals ik het begrijp, zou de keuze voor een nieuw huwelijk de ouder in acute financiële problemen kunnen brengen, en wordt hij bijvoorbeeld gedwongen om de kinderen uit te kopen qua woning of als dat niet kan te verhuizen. En hetzelfde voor ander vermogen-wat-niet-op-een-bankrekening-staat. Dat kan toch ook niet het idee zijn? Niet alle ouders denken in het belang van het kind, maar ook niet alle kinderen hebben het beste voor met hun ouders. Je zou dan nog eerder kunnen denken m.i. aan een afspraak over wat er met het huis of evt andere onverdeelde bezittingen moet als de eigen ouder eerst overlijdt. Dat de andere ouder bv huurder met een redelijke (bv 6m) opzegtermijn door kinderen wordt. En bij gemeenschap van goederen zal ook het bezit van vader dan weer gedeeld worden tussen kinderen en nieuwe partner, en als nieuwe partner eerst gaat zou weer via vader een deel van het bezit bij de kinderen komen, tenzij daar afspraken over worden gemaakt.
Kosten van vader. Vader mag van kindsdelen gebruik blijven maken tot zijn dood om een goede oude dag te krijgen oa.
Dan snap ik het nieuwe vrouw gedeelte niet helemaal. Hoe zit dat gedeelte heeft hij al een nieuwe vrouw? Zijn ze al getrouwd? Of is het allemaal heel theoretisch? als het om vader gaat lijkt mij dat hij die aanpassingen gewoon kan doen mbt zichzelf?
Bijzonder ook weer dat iemand gebruik gaat maken van kindsdelen voor zijn eigen voorzieningen. Hoe verzin je het ook weer ..
Oja je zint er natuurlijk weer op dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Bekend verhaal inmiddels
En een vader gebruikt ook geen kindsdelen om trapliften en thuiszorg te kopen Verkoopt die de boel en gaat die in een aangepaste woning wonen
ik snap in je verhaal niet wat die nieuwe partner er nu mee te maken heeft. Als het om vader gaat. En de kinderen het oke vinden dat hij de kindsdelen gebruikt. Staat dit toch helemaal los van een nieuwe partner? Of zijn ze al getrouwd, en gaan de kinderen nu iets opeisen?
Hij heeft toch een huis wat afbetaald is. Verkoopt die het huis en gaat in een mooie aangepaste woning leven. Probleem toch opgelost. Doen zoveel mensen die op leeftijd zijn en bijv gelijkvloers willen
En andere ouderen willen graag met aanpassingen zo lang mogelijk thuis blijven. Dat is niet aan jou om te bepalen. En als het kindsdeel opeisbaar is, geldt dat dus ook voor de opbrengst van de verkoop van het oude huis. Budget voor nieuw koophuis is dus mogelijk heel beperkt. In het scenario van ts kan ik me zowel van de kinderen als van de nieuwe partner niet voorstellen dat je de kosten voor woningaanpassing of zorg niet zou willen maken voor je geliefde.
Ts verzint nogal eens scenario’s. En ze heeft nog steeds niet verteld wat nu de rol van haar en haar man is in dit verhaal. Ik neem dit verhaal met een hele grote korrel zout.
Volgens mij zit het zo in elkaar: Stel dat de waarde van de erfenis is vastgesteld bij overlijden van moeder op 600.000 euro. De partner erft de helft, dus 300.000 euro. De kinderen gezamenlijk de andere helft, dus elk 100.000 euro. Als vader gaat hertrouwen mag elk van de kinderen dus een bedrag van 100.000 eisen van hun vader. Als hij dit niet op de bank heeft staan kunnen de kinderen eisen dat het huis bijvoorbeeld verkocht wordt zodat hij aan de verplichting kan voldoen. Indien vader overlijdt als hij hertrouwt is (en de nieuwe partner nog leeft) gaat eerst de 3x 100.000 naar de kinderen (daar hadden ze immers nog recht op uit de vorige erfenis). Wat er daarna over is wordt verdeeld op basis van wat vader heeft afgestemd met z'n nieuwe partner. Dus zonder testament 50% naar haar, en de andere 50% ook naar de kinderen. Indien hij een testament heeft wordt dat gevolgd voor het deel wat over is na de 3x 100.000 euro. De reden waarom de overleden vrouw dit gedaan heeft maakt toch niet uit, ze is overleden en je kunt er niets aan veranderen. Maar waarschijnlijk wilde ze voorkomen dat haar kinderen met lege handen komen te staan als er een nieuwe partner in het spel komt.