Ik gebruik hem weinig , 1 x pj of zo, ik heb hem ooit gekregen , maar ik weet niet zo goed wat ik er mee kan. Als ik hem gebruik is dat voor couscoussaus; kip en abrikozen en zo. Dus: graag recepten zodat mijn tajine wat vaker uit de kast komt.
Lamstajine met tomaat en honing. Olijfolie verhitten lamsbout langs beide kanten kleurtje geven. Als je het vlees omdraait versnipper je er een grote ajuin bij samen met een teentje knoflook ( goed opletten dat je ui niet aanbrandt) 2tomaten in rondellen bijvoeren. Kruiden met zout, peper, gemberpoeder, kurkuma, verse peterselie en dan overgieten met een groot glas water. Als het vocht bijna volledig weg is dan overgieten met een lepel honing. Tajine kalf met wortelen. Elke keer zelfde aspect eerst vlees samen ajuin. Nadien maak je een torentje met aardappelen, wortelen, courgette, en erwtjes. Belangrijke is dat je genoeg water bujvoegd meestal iets meer dan een groot glas. Kruiden hier zijn zout peper gember ras el hanout en een bouillon blokje. (Eventueel met groene olijven) Aardappeltajine: aardappel in olijfolie op laag vuurtje opzetten onmiddellijk samen met kerstomaatjes,ui en zwarte olijven. Kruiden zijn zout peper look paprikapoeder ras el hanout en koriander. Een lepel tomatenpuree toevoegen in een halve liter water. Kiptajine: kip in Tajine als 1kant bruin is voeg je 3 grote ajuinen toe, kruiden zijn zout peper gember curry kurkuma verse peterselie look. Je kan er citroensap naar smaak bijvoegen of bijvoorbeeld als je een volledige kip neemt een halve citroen in de kip steken. Bij kip is het wel belangrijk dat je de kip eerst marineert met de kruiden. Eventueel kan je ook nog groene olijven toevoegen.
How en dan heb je ook nog de Tajine met vis. Wij nemen 1 goudbrasem per persoon. Hier begin je met een half uurtje en een paar wortels dat je in stukken van een 3cm snijdt en ook in de helft. Dit leg je onder de vis zodat deze niet aanbrandt. Een deel van je kruiden steek je in de buik van de vis. Kruiden zijn zout peper look ras el hanout gember en paprikapoeder. Groenten doen wij met paprika en olijven.
Als je op youtube zoekt op tagine zie je ook veel lekkere recepten. Ik zal ook wel wat recepten linken of plaatsen.
Ik zie hier couscous voorbij komen, maar hier heb je specifieke pannen voor. Wij hebben zowel een "gewone" als kleien pan. Wat je in een tajine maakt wordt daarentegen met brood gegeten. Op zich kan je alles in een tajine maken en hoeft dat niet per se een Marokkaans gerecht te zijn. Ik kook eigenlijk nooit Marokkaans (wel noord Afrikaans maar met een heel ander smaakprofiel), en gebruik m'n kleien pannen toch zeer regelmatig.
Dat doen sommigen hier ook, zelf durf ik dat niet Volgens mijn man is een gerecht uit de snelkookpan ook minder smaakvol. Heb dus een "gewone" couscouspan en een kleien couscouspan.
Ik koop simpel en pak couscous, heet water erbij in een schaal, laten stomen met deksel erop en klaar!
Neeeeeee, niet doen!! Echt gestoomde couscous is zoveel lekkerder. Kost wel tijd, maar is de moeite echt waard.
Dat is niet de traditionele manier. Mijn vriendin die stoomt hem een paar keer. En moet zeggen dat het veel lekkerder smaakt dan de 'makkelijke' manier.
Snelkookpan is ideaal. Ik gebruik het heel vaak. Zou echt niet zonder kunnen. Eten smaakt gewoon prima. Uiteraard wordt gezegd dat lang laten sudderen lekkerder is, maar dit is ook gewoon smaakvol hoor.
Je koopt een pak couscous (niet van knorr of maggi ofzo, die zijn vaak voorgestoomd). Doe de hoeveelheid die je nodig hebt in een grote kom. Op 500 gram couscous heb je 2 glazen water nodig per keer. Doe 2 eetlepels olie en zout naar smaak door de korrels. Goed verdelen. Dan sprenkel je het water over de couscous en goed verdelen weer. Even al het water laten opnemen en dan de korrels goed los maken tussen je vingers. Dan in een stoompan laten stomen voor 20 min. Vervolgens doe je de hete couscous in je kom en sprenkel je er weer 2 glazen water over. Met een vork of lepel de korrels goed los maken. Even laten staan en dan weer 20 min stomen. Dan weer het voorgaande herhalen. En dan weer voor de laatste keer weer 20 min stomen. En dan is je couscous klaar. Sorry ik ben slecht in kort en krachtig zijn.
En een metalen vergiet? Die gebruik ik regelmatig als reservestoompan Ik zou echt niet weten wat ik zonder stoompan moest! Die gebruik ik zowat dagelijks.
Dat heb ik wel, maar hoe moet ik daarmee stomen dan? ik stoom nooit, wat stoom jij dan als je hem bijna dagelijks gebruikt?