Mijn dochter wil trakteren op mini appeltaartjes. Zie foto, dat moest het worden! Leuk dacht ik, dat gaan we doen. Dezelfde bakjes gekocht bij de Hema. Ik aan de slag. Eerst maar even proberen.. Maar ja. Dat ging dus al niet goed. Moet je de bakjes invetten eerst nog? Zoja hoe? Bekleden met het deeg maar bij de randen viel het steeds naar beneden. Hoe vol moet je die bakjes doen zodat het er ook zo leuk uit komt te zien? Nu heb ik maar van die halve bakjes ziet er niet mooi uit. De eerste lichting was te zacht, ik las ergens een eetlepel custard door het appelmengsel dus dat doe ik nu. Hoe bewaar ik de appelgebakjes straks het beste? Hoe lang van te voren kan je ze maken? Of kan ik het hele idee maar beter vergeten met mijn zo-niet-keukenprinsessenverstand... haha
Ik ken die hele bakjes van de Hema niet, maar waarom gebruik je geen silicone cupcake vormpjes? Die zijn een stuk minder hoog, en het is ook makkelijker om de appeltaartjes daar uit te halen. In plaats van custard zou je ook nog amandelspijs op de bodem kunnen doen, nouja eerst deeg op de bodem en daarop dus amandelspijs. Ik zou ze een dag van te voren maken, de ochtend zelf heb ik namelijk nooit tijd. Maar hoe verser hoe lekkerder.
Ik maak ze in een metalen muffinvorm en het recept wat ik heb is ook voor 12 appeltaartjes. De vorm vet ik in. Als ik er een papiertje om zou willen, zou ik dat pas na het bakken doen, maar dit zou dan in mijn geval een cupcake papiertje zijn.
O ik vind ze ook heel handig maken in die hemabakjes. Bubbels confetti heeft er een filmpje van volgens mij hoe ze dat doet. Edit: zie dat ik al weer mosterd ben
Papierenbakjes hoef je in principe niet eerst in te vetten. Ik lees ook bij de reviews op hema.nl dat deze muffinvormpjes prima loslaten en dat mensen er kleine appeltaartjes in bakken. Dus het moet mogelijk zijn. En als je deeg instort is het misschien wat te slap. Het deeg niet te lang kneden en daarna laten rusten in de koelkast. En ik schep altijd custardpoeder dooer mijn appeltjes. Dat neemt veel vocht op en geeft ook nog wat extra vanille smaak. Spijs op de bodem kan ook helpen, maar dat vind niet iedereen even lekker. ik zou ze niet langer dan 2 dgn van tevoren maken. Vers is wel het allerlekkerste, dus de dag van tevoren lijkt me de beste optie en dan goed luchtdicht verpakt bewaren. Maar iets eerder zou ook nog kunnen. Of je moet ze invriezen, dan kan je ze nog langer bewaren en moet je ze simpelweg op tijd ondooien. Mocht je geen vershoudbak hebben die groot genoeg is, kan je ze ook in pedaalemmerzakken bewaren. Dus bv een stuk of 4 in kleine pedaalemmerzakken en deze goed dichtknopen. En zo verder met de rest.
Omdat ze de appeltaartjes hierin wilde serveren. Je scheurt de rand dan open van de verpakking. Ze zijn er in zwart wit en van die regenboogstreepjes en stipjes, ziet er leuk uit maar ja hahaha. Ik wil ze inderdaad de dag ervoor maken. Oke amandelspijs
Je bent geweldig!! Dankjewel! Ik denk dan het deeg te slap ja. Ik ga het korter kneden en op laten stijven in de koelkast. En niet invetten dus.. Ik he zo'n taart vershoudbak, daar stapel ik ze dan in. Hoeft niet in koelkast dan als ik een dag van te voren ze maak? Als ik er custard door doe moet er dan eigenlijk minder suiker bij de appeltjes?
Ik maak het dan de avond van tevoren. Dus dan zijn ze nog warm en doe ik ze niet in de koelkast. Bij ons vinden ze appeltaart uit de koelkast ook minder lekker vanwege de boter die dan echt harder wordt.
Nee hoor, je kan het recept hetzelfde houden. Custardpoeder bevat niet echt toegevoegde suikers en zal het niet per se veel zoeter maken. Wel wat vanillesmaak, en het bevat voornamelijk maiszetmeel, wat dus het vocht van de appels ‘opvangt’ en bindt, waardoor je een stevige appeltaart krijgt. En ik zou ze gewoon op kamertemperatuur bewaren, als je ze een dag van tevoren maakt. Succes! Ben wel benieuwd naar het eindresultaat! Vind het een hele leuke traktatie!
Deeg kneden moet je ook niet echt doen. Boter en suiker goed loskloppen en dan bloem kort erdoor heen mengen. Als de boter goed zacht is, hoef je maar 10-20 s te mengen. Als je langer kneed, ontstaan er gluten en dan heb je geen knapperig deeg. Let er wel op dat met dit vochtige weer gebakken deeg weer vrij zacht wordt na verloop van tijd. Het neemt veel vocht op. Dus na afkoelen wel goed afsluiten.
Ik pak gewoon bladerdeeg vellen, doe die in de muffinhouder en vouw de puntjes naar een kroontje. Maar dat is allicht als backup optie.
Ahh okee dankjewel voor je uitleg!! Ik zal een foto maken vandeweek van het eindresultaat!. Ik ga eerst nog maar een paar op proef doen voor de zekerheid haha.
Nou dat wist ik dus echt niet nee. Daar is het misgegaan! Bedankt ik zal ze goed luchtdicht afsluiten dan ja.
Het filmpje van YouTube dat hier gedeeld werd was wel heel duidelijk. Ik ben ook benieuwd naar jouw resultaat. Ik heb al heel lang dat ik eigenlijk ook zoiets wil proberen, maar nog nooit de tijd ervoor genomen.
Nou de eerste lading is gedaan. Handig filmpje, ik heb het net zo gedaan. Alleen de appeltaartjes waren totaal niet gaar... pff Nu nog gauw even terug in de oven. En dan straks de 2e lading. Ik had ze 35 min op 180 graden.. In filmpje was het korter en op 170. Maar dat heeft mijn oven niet. Alleen 160 of 180..
Klaar! De foto is gedraaid, krijg ik niet goed. Maar dochter is blij dus ik ook. Bus slagroom mee naar school en servetjes. Bedankt voor jullie tips!!