Mijn dochter heeft vannacht een vreselijke hoestbui gehad. Ze stikte bijna in het slijm. Kreeg het niet weg gehoest. Kokhalzen, moeite met inademen en niet kunnen praten en drinken. Nu wist ik niet goed wat te doen, want een slokje water lukte niet en ze was echt even benauwd. Daarna was ze uiteraard heel erg moe. Ik stond op het punt de huisartsenpost te bellen. Uiteindelijk niet gedaan, want ze kwam er net van tevoren weer zelf uit. Ik schrok er zelf ook van. Nog nooit zo heftig meegemaakt. Wat kan ik doen als ze vannacht weer zo hoest?
huisartsenpost bellen! Je weet toch niet of ze eruit komt zou geen risico nemen. Je komt over alsof je niet snel belt(herkenbaar hoor) maar met jouw verhaal zou ik bellen. Heeft ze het vannacht niet zou ik sws een afspraak morgen maken bij de ha. En zijn puffers hoop ik nog voldoende. Ps geen arts maar wel een vigger in de wijkverpleging, wat er niet zoveel toe doet vind dat je je gevoel mag volgen.
Ook als ze niet hoest vannacht zou ik morgen de assistente bellen en vragen wat je in zo een situatie moet doen. Zal misschien wat rust geven. Hopelijk slapen jullie lekker vannacht en was het eenmalig
Weet niet hoe oud ze is maar toen onze meiden echt klein waren wilde zo'n slijmzuigertje nog weleens helpen. Maar bij twijfel of erge benauwdheid zou ik ook gewoon huisartsenpost bellen hoor.
huisartsenpost bellen, vanavond nog. Je wil weten voordat jullie de nacht ingaan of dit nogmaals kan gebeuren en of het dan nog erger kan. En wat als ze zo'n aanval heeft als jij slaapt? Op de huisartsenpost kunnen ze haar saturatie meten en controleren of ze problemen heeft met ademen. Mocht het nodig zijn, kunnen ze medicijnen geven, mocht het niet nodig zijn, dan kunnen jullie rustig de nacht in. Ik ben geen huisarts of verpleegkundige, maar heb helaas wel een aantal spoedopnames gehad in de tijd dat mijn oudste nog een peuter/kleuter was. Daarom, bij twijfel, bellen!
Als t vandaag de hele dag goed gegaan is en kind zit er nu lekker bij zonder zichtbare problemen, is nu nog de huisartsenpost bellen een beetje mosterd na de maaltijd. Dat zou ik niet meer doen. Morgen even contact maken met de eigen huisarts.
Ze heeft inderdaad overdag weinig tot geen hoestbuien. Misschien had ik het er voor de duidelijkheid bij moeten zeggen, maar het is een soort van verkoudheid. Man heeft het ook, maar had het al eerder en anders heftig. Daar zei de huisarts tegen dat hoesten heerst en het vanzelf over gaat. Ik ben dus nu ook wat voorzichtiger met naar de huisarts gaan. Als ze vannacht weer zo hoest bel ik voor de zekerheid. Afgelopen nacht was het ook erg druk zag ik op de website. (Je krijgt eerst zo'n vragenlijst of je wel moet bellen en daar stond dat boven). Haar hoofdeind heb ik al wat hoger gelegd. Hopelijk scheelt dat.
Dan zou ik haar vragen wat zij wil. Jij hebt in deze uiteraard het laatste woord, maar met 11 mag ze hier ook een mening in hebben.
Ik zou sowieso bellen als het weer gebeurt en ook even overdag contact opnemen met je huisarts of te overleggen wat slim is. Misschien moet er even verder gekeken worden. Algemene tip die kan helpen bij (nachtelijke) benauwdheid: met je dochter in de badkamer zitten en douche warm aan zodat het gaat stomen. Het slijm lost dan makkelijker op. Als ze het niet prettig vind/geen verbetering geeft stop je uiteraard.
Eerlijk gezegd vind ik niet dat de huisartsenpost hiervoor is. Ze had overdag prima naar de huisarts gekund toch? Er is nu niets aan de hand, dus de huisartsenpost gaat je echt niet laten komen dan. Mocht het weer aan de orde zijn, dan zou ik idd de huisartsenpost bellen.
Hier kun je de hap ook bellen voor telefonisch advies van een doktersassistent bijvoorbeeld, bij sommige dingen is een arts niet nodig en gezien worden ook niet. Dus bij twijfel zou ik gewoon bellen en meteen aangeven dat je het liefst telefonisch even iets wil voorleggen voor advies en dat langskomen in jouw ogen echt niet nodig is. En overdag hetzelfde; als ze ‘s nachts zo’n hoestaanval heeft gehad, en je twijfelt, gewoon even overdag je eigen huisarts bellen en vragen of ze telefonisch advies kunnen geven over wat te doen als het nog eens gebeurt. Hierboven lees ik bv bij warme/hete douche gaan zitten om te stomen, dat werkt vaak goed. Die vochtige lucht maakt het slijm lekker los. Niet gaan stomen met menthol ofzo, dat kan de luchtwegen juist meer prikkelen. Maar bv met een handdoek over het hoofd boven een bak warm water hangen kan ook. En verder misschien is van broomhexine (bv bisolvon of eigen merk van Kruidvat) om het slijm losser te laten komen, werkt bij mijn dochter vaak heel goed (die gaat altijd van klein kuchje binnen een dag naar volledige hoestaanvallen).
Toen ik deze post plaatste had ik niet door dat het om een 11 jarige ging. Tot 7 jaar hebben kinderen met een pseudokroep aanval deze vaak meerdere avonden op een rij, terwijl ze overdag nergens last van hebben en dan ook niet eenvoudig te diagnosticeren zijn door een huisarts (kan wel, maar als niet de juiste vragen worden gesteld, niet). Had ik geweten dat het hier om een 11 jarige ging, had ik wat anders geschreven. En daarbij, ik ging er ook vanuit dat het net gebeurd was en dat ze niet de kans had gehad overdag de huisarts te raadplegen, zoals uit verdere posts duidelijker werd
Als je veel slijm in je neus aanmaakt en slaapt, dan kan het 's nachts zich ophopen. Zeker als je met je mond open slaapt (wat je meestal doet als je zo verkouden bent natuurlijk), kan het slijm uitdrogen en taai worden. Ik heb dit zelf ook wel eens gehad. Ik zou me er zelf denk ik niet zo'n zorgen over maken, juist omdat ik het herken. Maar als het meerdere keren per nacht gebeurt of dagen achter elkaar of als jij of zijzelf erg echt zorgen over hebben dan zou ik wel even naar de huisarts gaan. Maar het klinkt me niet abnormaal in de oren
Goed, ze kreeg wel weer een hoestbui, maar niet zo heftig als de nacht ervoor. Dit keer was het alleen een kriebelhoestje.
wat had je dan geschreven? Een 11 jarige die er niet goed zelf uitkomt is namelijk net zo eng als een 4 jarige die er niet goed uitkomt.