ts, wat wij zoal op verjaardagen doen: - koud warm buffet met allerlei soorten vlees en vis en salades en stokbrood. - pan met gehaktballetjes in verschillende sauzen (satesaus/tomatensaus) enz met salades en stokbrood - broodjes hamburger met allerlei toppings in losse bakjes: build your own burger - grote pannen pulled chicken/pulled pork met ook weer toppings in losse bakjes - Taco's was ook een keer een groot succes: grote pan gehakt met tacosaus en dan weer allerlei bakjes met groenten en toppings. - pannen nasi en bami met bijgerechten (sate, babi pangang etc) - stampottenbuffet met gehaktballen, rookworst, ketjap spekjes Maar ik vind het dus juist wel leuk om uitgebreid eten te verzorgen. En ook nog hapjes vooraf trouwens. Een echt eetfestijn hier.
Je weet als t goed is als gastvrouw wel of je vegetariërs of mensen met andere dieetwensen in je gezelschap hebt. Geloof me, het voelt heel schraal als een gastvrouw/heer geen rekening houdt met een vegetarische optie voor het hoofddeel van de maaltijd. Ik heb het helaas vaak genoeg moeten doen met brood en sla.
Dat snap ik, maar ik vind niet dat je dat altijd kan verwachten. Met een groot gezelschap eten komt toch vaak neer op grotere pannen met een vleesgerecht oid. Dat zie je ook aan alle reacties hier. Nu zijn mijn salades behoorlijk gevuld en gevarieerd, dus dan komt nog niemand iets te kort. Maar ik ga geen speciale vega/vegan gerechten maken bovenop wat ik al maak. Daar komt bij dat eten bij ons in de familie best een uitdaging is met een pindaallergie, koemelkallergie en coeliakie. Ik hou met al die allergieën rekening, want die mensen hebben ook echt geen keuze, die kunnen dan simpelweg niet mee eten als je daar geen rekening mee houdt. En ik zal vast half zp over me heen krijgen, maar dat vind ik iets heel anders dan vega/vegan zijn, want dat is een keuze.
Dat hoop ik dan maar. Vroeger viel dat nog best tegen, weet ik nog. Wij werden dan vaak naar de vis of kip verwezen ('is dat niet vegetarisch dan?'). Of kale broodjes, friet enz. Want ja, dat is toch ook vegetarisch? En dan waren er ook nog "bijna vegetarische" dingen tussen, waar ergens een runderbouillonblokje ofzo in zat
Wat ben ik blij dat letterlijke iedereen in onze familie rekening houd met onze oudste en dat hij vegetarische eet. Een stukje verdraagzaamheid wat gewoon ontbreekt bij sommige mensen..
Nou, dit vind ik heel hard. Verdraagzaamheid? Ik ben toch heel benieuwd of dat nav mijn post is en wat daar niet verdraagzaam aan is? En ook wat ik zou moeten klaarmaken zodat de vegetariërs niet beledigd zijn? Er is hier altijd keuze zat. En het vlees of de vis laat je dan toch gewoon? Edit: er staan 46 reacties in dit topic, waarvan er 5 geen idee bevatten met vlees. En al die mensen zeggen dat er bij hen heerlijk gegeten wordt. Dus ik vraag mij af hoe groot het probleem is?
Wij zijn zelf vegetarier en we vieren onze verjaardagen ook altijd met eten erbij. Ik heb er wel meestal iets van vlees bij, omdat mijn eigen kinderen daar zo van houden , maar maar heel weinig omdat echt meer dan de helft van de visite vega eet tegenwoordig. Dingen die makkelijk zijn: Wraps met allerlei vulling , vlees en vega , buffetstijl. Pitabroodjes met falafal en allerlei groentes en sauzen , buffetstijl. Hamburgerbroodjes bouwen van de barbecue en voor de vegas dan vegaburgers uiteraard. Grote bak pastasalade erbij, pasta is goedkoop en je hebt meteen lekker veel vulling.
Als er ergens iets over vega gezegd word moet je er altijd je plasje over heen doen... gevalletje wie de schoen past trekt hem aan....
Ik zorg altijd voor genoeg eten, maak altijd naast 'vlees' ook nog een vega gerecht en indien er iemand zou zijn die halal eet zelfs iets 'halal'. Favorite zijn, Van de bbq van alles. Met daar bij een salade. Maak vaak ook tapa's met hier bij verschillende wrap soorten ' deze zijn hier echt favoriet ' En als nergens zin in heb om echt te maken word het gewoon broodje hamburger/vega burger. Of pizza uit de bbq met piza steen. Wel rijkelijk gevuld dan. En als je de kinderen blij wilt maken kunnen ze het zelf 'versieren'. Iets van bami met sajoer boontjes en iets van 'sate' doet het ook altijd goed.
Ik vind het een beetje flauw wanneer er wordt gezegd dat vegetarisch eten eigen keuze is, en daarom er maar geen rekening mee houden. En dan dus maar genoegen moeten nemen met een droog broodje en wat komkommerschijfjes ofzo... Ja natuurlijk is het een keuze, maar dan kan je nog wel rekening houden met de wensen van je gast lijkt mij. Vegetarisch is ook helemaal niet zo ingewikkeld, veganistisch is wellicht al wat lastiger (maar ook niet onoverkomelijk). Ik kies wanneer ik in NL ben in een dergelijk gezelschap, in restaurants, etc ook altijd voor vegetarisch. Niet omdat ik vegetariër ben, maar eet alleen halal of kosher vlees dus wanneer er alleen "gewoon" vlees is, dan is dat voor mij net zo'n no go als voor een vegetariër. Maar ik ben wel lang vegetariër geweest, dus weet ook hoe lastig het soms is wanneer er geen keuze is. Wij hadden ooit buren die van de LDS kerk waren, dan ga je toch ook geen koffie of thee serveren? Is gewoon een kwestie van rekening mee houden de ander.
Dank dames voor alle ideeën. Ik leen de skottel van mijn schoonouders. Daar maak ik kipstokjes op (zaterdag al marineren en op stokjes rijgen). Op onze eigen skottel maak ik in de paellapan een vega pastagerecht (supersnel en easy om te maken). Ik maak rijst en stokbrood voor bij de kip en dingen zoals kroepoek. En ik maak een vega risotto op het fornuis (snijwerk ook van tevoren). Grote ovengerechten zoals lasagne of dubbele pizza's kan niet ivm kleine oven. Wij zijn niet vega maar een overdaad aan vlees vindt ik overbodig zeker omdat er smiddags ook al worst etc wordt geserveerd.
Ik denk dat dat je eigen invulling is. Echt niemand wordt hier afgescheept met een droog broodje en wat komkommer.
Dat is natuurlijk ook jammer. Maar zo gaat het hier totaal niet. Een paar leden hebben mij hier neergezet als vegan hater (wat ik al 100x uitgelegd heb waarom ik er soms fel over ben, maar dat horen ze ws niet) en denken vast dat ik tientallen kilo's vlees per week wegwerk. Maar het tegendeel is waar. Ik hou enorm van vlees, en wil niet zonder. Maar eet er absoluut geen enorme hoeveelheden van. Bij een aantal vrienden van ons is een bbq vooral vlees eten. En ook ik vind dat jammer, want ik geniet met een bbq nog veel meer van de bijgerechten. En die zijn hier dus in overvloed aanwezig. Ik eet er zelf 2 kleine stukjes vlees bij. Maar met grote pannen nasi en bami maak ik bv kipsaté en babi pangang bij. Daar ga ik ook niet nog eens vega kip (want ja, daar vind ik wel wat van) bij maken. Zelfde met buffetten. Maar dan zijn er zoveel alternatieven dat niemand ontevreden naar huis hoeft.
Nou ja, voor ons is het simpel, wij eten geen vlees, heeft iemand er (helemaal) geen rekening mee gehouden, dan komen we niet nog eens. Wij serveren meestal ook geen vlees op verjaardagen. Uitzondering was de bbq voor mijn dochter haar verjaardag, toen hebben we hamburgers gehaald. We zorgen wel dat er niemand met trek naar huis hoeft. Ook familie met lactose intolerantie, koemelk allergie etc, houden we allemaal rekening mee.
Maar wat is het dan voor moeite als je weet dat je gasten vegetarisch zijn om een paar stokjes vega kipsate erbij te doen? Als iemand allergisch is dan houd je er toch ook rekening mee, het is geen hogere wiskunde hoor. Als je al zoveel maakt dan kan dat er dan toch ook nog wel af. Maar goed. Dat is mijn mening. Ik maak geen ingewikkelde dingen maar ik probeer wel altijd rekening te houden met ieders dieet wensen (wat iets anders is dan ergens niet dol op zijn)