Na veel zoeken ben ik er achter gekomen, dat de dure onderdelen hier ook gewoon van Aliexpress/Ebay komen en ze die dan verder verkopen. Ze hebben zelfs dezelfde foto gebruikt als Aliexpress gebruikt. LG gebeld, de originele onderdelen worden niet meer gemaakt. Tja, een Tv van 2015, daar moet je niet van verwachten dat je die nog kan repareren. Antiek!
Heel moeilijk met jonge kinderen, maar ik denk dat brood met olijfolie toch goedkoper is dan brood met kaas oid, hoewel er nu prijzen verwacht worden van 15-20 euro per liter. Gisteren was ik in de supermarkt en de goedkoopste olie was 9,5 euro en dat was niet eens extra virgin. Soms snap ik het ook niet meer. De muesli die hier bij Lidl ligt kost 3.99 per kilo en in Zwitserland, 2,39 CHF. Zelfs als er extra vervoerskosten zouden zijn is dat verschil, voor mij, onverklaarbaar. .
Kaas moet je hierl helemaal niet kopen, dan ben je inderdaad echt een fortuin kwijt Het is vaak ook nog eens helemaal niet lekker. Maargoed, kaas is ook niets echt iets wat mensen hier eten, behalve dan als ze "buitenlandse" gerechten zoals pizza maken. Volgens mij is de noord Afrikaanse culinaire cultuur daar nogal een uitzondering in qua mediterrane landen. Ik zie hier dus ook veel geïmporteerde producten die vreselijk duur zijn. Maar sowieso snap ik niet veel van hoe het met prijzen gaat. Laatst bv was de havermout ineens zomaar in prijs verdubbeld, van (omgerekend) €1,50 naar dus €3. En hiernaast in Algerije is het zelfs iets minder dan 1.50... Dat is met zoveel andere producten trouwens. Bananen kosten bij ons inmiddels 5 euro per kilo, in Algerije 1 euro... Beide uit Ecuador, vaak nog met dezelfde sticker erop.
Kun je niet als basis een recept voor falafel gebruiken? Dat is ook peulvruchten die bij elkaar worden gehouden tot een balletje.
Tijd om d EU verplichting om apparaten voor een langere tijd te kunnen repareren zsm wordt ingevoerd.
Ik vind seitan juist één van de lekkerdere vleesvervangers Maak het meestal met bloem, dus wellicht dat het daaraan ligt. Of omdat ik het kook in een bouillon ipv stoom, dan heeft het ook meer smaak denk ik. Met linzen maak ik ook wel eens burgertjes (vind ik persoonlijk makkelijker dan balletjes, maar komt in principe op hetzelfde neer). Het liefste groene linzen, verder geraspte ui en andere groenten die je makkelijk kan raspen is ook wel handig, bv meiknol/wortel/pompoen etc. Dan vaak nog "iets groens" erdoor, zoals snijbiet. Qua smaakmakers wissel ik het af maar komijn en knoflook gaat er sowieso altijd wel door. Als je de linzen echt goed fijnmaalt hoef je er op zich geen bindmiddel meer doorheen te doen, wel handig dus als je het eivrij en dus volledig plantaardig wil houden. Het zou kunnen dat het net te plakkerig/vloeibaar is (ik lek de groenten wel altijd uit), dan gaat er nog een beetje bloem of paneermeel bij. Paneermeel neemt meer vocht op. Dit mengsel dan nog liefst een tijdje in de koelkast bewaren voordat je begint met bakken. Moet er wel bij zeggen dat ik niet weet of dit in te vriezen is, ik maak er vaak maar een kleine hoeveelheid van. Eventuele kliekjes eten we de dag erna nog. Nog een kanttekening: als ik dit soort dingen maak, dan is dat niet per se als "vleesvervanger". Ja, vleesvervanger in de zin van dat het eiwit, ijzer en dergelijke bevat, dus voedingstechnisch wel, maar niet zozeer culinair. Ik vind dit namelijk allesbehalve naar vlees smaken. Zelfde met falafel: superlekker maar vind het geen "vlees". Beetje lastig uit te leggen maar hopelijk begrijp je me Ik eet trouwens net zo graag peulvruchten in originele vorm. https://www.google.com/amp/s/cookingonabootstrap.com/2015/01/31/carrot-cumin-kidney-bean-burger-9p/ dit is de befaamde "10 p burger" van Jack Monroe, eigenlijk redelijk hetzelfde als hoe ik linzenburgertjes maak. Heeft ze volgens mij ook ergens op YouTube staan.
De site van Jack Monroe is wel een aanrader trouwens voor budgetvriendelijke recepten, voor degenen die de site nog niet kenden. Er staan veel vega(n) recepten tussen!
Voor de beschrijving. Gaat mij ook niet om dat het naar vlees moet smaken, ik bedoel zelf ook vleesvervanger als in: ik wil balletjes met pindasaus en die balletjes wil ik niet van vlees hebben. Soms wil ik een burgervormig iets op mijn broodje, maar 1 recept dat ik heb als je dan je broodje vastpakt en plet dan loopt die hele burger uit elkaar, dus dat het qua textuur wat meer op vlees moet lijken (niet uit elkaar valt en niet te zacht). Op zich zijn tarwegluten ook waar je seitan van maakt als je het met bloem doet, behalve dat ik de bloem niet continue hoef te spoelen maar meteen al het eindproduct heb. Ik vond die smaak gewoon te overheersend, en ik had niet de indruk dat ik mij echt rustig had gehouden met de kruiden.
Ik las dat veel Israëlische kolonisten het Palestijnen onmogelijk maken om hun olijven te oogsten en zelfs bomen kappen Ik las óók dat er dan Israëlische mensen zijn die hen helpen met oogsten: https://www.volkskrant.nl/buitenland/de-olijfpluk-van-palestijnen-wordt-bedreigd-en-beschermd-door-israeliers~b847f398/
Oh dat is wel superhandig zeg. Want eerlijk is eerlijk, seitan maken kost zoveel water. Wat natuurlijk best confronterend is, als je je bedenkt dat het produceren van vlees nóg zoveel meer water kost! Alleen daar ben je zelf niet bij, dus valt het minder op...
Vreselijk Persoonlijk ben ik echt voor het boycotten van Israëlische producten. Mijn man is er wat sceptischer over, dat het een druppel op de gloeiende plaat zou zijn enzo. Dat is vast waar, maar als we bewust niet van Aliexpress kopen om precies dezelfde reden, dan vind ik het ook meer dan logisch om niks uit Israël te kopen, zeker als je weet dat het uit illegale nederzettingen komt.
https://www.leukerecepten.nl/recepten/recept-zelfgemaakte-falafel/ Ik heb ze zelf nog niet gemaakt. Dus als jij het gaat proberen dan mag je me laten weten of het de moeite waard was
Hier zijn we deze week ook plots heel bewust van ons watergebruik in de keuken. Mijn man heeft de afvoer gesloopt Dus onder de gootsteen staat een emmer. En als die vol is spoelen we er het toilet mee door. Op zich heel milieubewust. Maar ik ga toch blij zijn als vrijdag de loodgieter is geweest
Ik zoek geen stemadvies maar moet het ff kwijt. Qua klimaat zit ik wel links maar als ik daar op stem dan stem ik mezelf als zzp-er de loondienst weer in, wat ik ook absoluut niet wil .
Nou dat snap ik wel. Zo lastig om iets te stemmen dat dan ook in jou persoonlijke situatie helpend/passend is
https://archive.ph/OAsbO deze zijn sowieso lekker, wel met kaas. Dit is ook falafel en die is lekker (zelfs als je zoals ik de bosjes kruiden weglaat, gadver koriander ) https://soulfood.nl/zelfgemaakte-pitabroodjes-falafel/ maar ik blijf dat mixen van kikkererwten wel een k*tklus vinden.
Een van de redenen dat ik dit soort recepten nog steeds op de "ga ik nog wel een keertje proberen " lijst heb staan