Mijn man werkte ooit op een industrieterrein. We hadden geen auto en er kwam daar ook geen OV dus fietste hij dagelijks van en naar z'n werk. Maar de reiskostenvergoeding was gewoon voor iedere werknemer in het bedrijf. Maar dat is ook alweer jaren geleden, grote kans dat dat inmiddels wegbezuinigd is.
Ik krijg ook reiskostenvergoeding, ongeacht of ik met de fiets naar het werk ga of de auto. Niemand die dat gaat checken.
Ja bij ons is het ook voor iedereen hetzelfde, de reiskosten vergoeding, al kom je kruipend Ik verdien nu ongeveer de helft van wat ik hiervoor in een betaalde baan verdiende, maar vind het werk een stuk leuker.
Ja dat, ik kom prima rond met 32 per uur (zzp, betaal mijzelf 3k uit maar netto is het wel hoger). Met minder uur zou ook kunnen maar dat vind ik zelf niet prettig door het soort werk, dan krijg ik nooit iets af. Maar ik ga ook echt niet meer werken en vrije tijd opofferen voor geld dat ik niet nodig heb .
€3950 voor 36 uur, excl vakantiegeld en allerlei extra’s zoals uitbetaling PB-uren en 13e maand. Ik werken het VO, salarisschaal LC12 + 8% extra toeslag omdat ik in ‘een achterstandswijk’ werk. Ik werk wel bewust 36 uur, ik ben graag onafhankelijk (ook al hebben we samen één rekening), ik heb hier ook bewust voor gekozen. Leuk salaris, veel vrij, veel vrijheid.
Zo dat is een best hoog salaris voor in loondienst, mag ik vragen voor welke functie? Pure nieuwsgierigheid hoor
Is het bij jullie niet zo dat je, hoe verder je van kantoor woont, je meer vergoeding krijgt? Wij hebben dat wel. Maar met een maximaal eindbedrag. Het stopt bij 30 kilometer. Dus of je nou 30 of 130 kilometer van kantoor woont, je vergoeding, los van alle ritjes, blijft dan hetzelfde.
Ik werk in de thuiszorg en wel onregelmatig maar heb weinig avonden en gemiddeld om het weekend. Ik krijg een extra vergoeding omdat ik buiten het werkgebied woon en mijn gewone reiskosten. Nu is het zo dat ik 9 van de 10 keer met mijn man zijn leaseauto rij. Ook krijg ik een vergoeding voor mijn dagen die ik plan en dit vanuit huis doe (ene week 1 andere week 2 dagen)
Ja je krijgt per kilometer en dan via de kortste route (niet de snelste dus) geen maximaal eindbedrag. Woon-werk verkeer dan. Zakelijke reizen doe ik niet en het gros van de organisatie niet, dus weet niet hoe dat geregeld is.
Nu zo'n 5500 netto voor ruim 40 uur werken, in de praktijk meer (daar komt niks bij, geen vakantiegeld etc) reiskosten zijn iets van 120 euro per maand, daarmee zijn de vaste lasten en benzine ruimschoots gedekt, ik neem bovendien vaker fiets dan auto. Tot m'n 36e, toen ik mijn opleiding afrondde, verdiende ik 2000 tot max ongeveer 2500 netto voor eerst 46, later 36,8 (jawel) uur.
Dat hou ik voor me! Ik klaag inderdaad niet, maar ik zit wel aan de max voor mijn huidige functie. Er zit dus geen groei meer in, tenzij ik van functie wissel.
Snap ik. Het viel me vooral op omdat je niet fulltime werkt en meestal zijn de salarissen hoger als je niet minder dan 36/40 uur werkt/mag werken zeg maar.
Nee hoor. Ik krijg meer vergoeding dan dat ik kwijt ben aan benzine. Sowieso voor woon/werkverkeer. En op m'n werk aangekomen pak ik de fiets en daar krijg ik ook weer een vergoeding voor.
En gelukkig dat dat hier kan. Als alleenstaande ouder ben ik hier heel blij mee. Ik heb zo weinig opvang nodig en ben relatief veel bij m'n kinderen.
Ik heb ook behoorlijk mijn best moeten doen voor die 30 uur Hiervoor werkte ik 32 uur maar dat wil ik niet meer. 28 uur was geen optie, dus zijn we op 30 uur uitgekomen. Op papier dan, in de praktijk werk ik zo'n 32-34 uur (daarvoor krijg ik tijd voor tijd).
Zo'n 1900 netto voor 23 uur. Administratief. Ik werk ook wel eens aan de receptie of op de administratie voor de spoorwagons. Ik ben op 3 plekken inzetbaar