Dit idd. Ik had 1 dag doordeweeks vrij, maar werkte wel elke zondag, en zaterdag staat hier in het teken van hockey. Die ene doordeweekse vrije dag was dus best heilig. Dan heb ik niet zo’n zin om op school te helpen.
Assistent teamleider in de winkel. 32 uur en verdien 1860 netto pm. Kunnen er goed van leven aangezien ik werk voor de extra's
Omdat voor sommige klusjes geen enkele ouder iets mee heeft. Ik ben jaren luizenmoeder geweest en had echt wel iets leukers kunnen bedenken, maar er waren nooit ouders die mee wilden helpen. Het waren áltijd dezelfde 3 ouders die dat deden. Idem met uitjes naar de bieb of kinderboerderij. We hebben weleens gehad dat een uitje niet door kon gaan omdat er geen vervoer was. Dan vind ik het altijd wel frappant dat ouders op de reservelijst staan (zoveel aanmeldingen dus) voor het schoolreisje.
Ik werk als zpp’er en weet alleen wat ik bruto verdien. En dat is ook elke maand anders. In een maand zonder vakantie werk ik tussen de 15 en 20 uur. Ongeveer netto is dat tussen de €2500 en €3200 per maand. Soms wat meer, soms wat minder.
2200 voor 22 uur per week, in de zorg. Als schoolactiviteiten op mijn vrije dagen viel dan gaf ik mij op om te helpen. Maar vrij nemen daarvoor, ook al was het ruim van te voren bekend. Nooit gedaan, mijn vrije dagen wil ik graag plannen om vrij te zijn met mijn gezin ect.
Gelukkig wil ik nooit mee met schoolreisje man of ik helpen 2-3 keer per jaar bij oudste en 2-3 keer per jaar bij middelste. Dat is van helpen op Koningsspelen tot mee naar theater tot knutselen, Pasen , sportdag , of avondvierdaagse etc bieb etc geweest. Nadeel is dat het vaak op woensdag is en dan heb ik een peuter thuis als mijn enige vrije dag. En ik ga haar niet extra naar de opvang doen om te helpen op school. Als het lukt qua werk prima maar regelmatig vragen ze “ouders die even om 10.00 mee willen fietsen op donderdag” Ja, echt geen idee hoe ik dat moet fiksen dan hoor. En luizenmoeders op dinsdag om 11.00 uur. Heeft niks te maken met dat ik bepaalde zaken niet wil doen maar ik kijk wel altijd wat wel en niet kan. En hier is een uitje ook wel eens niet doorgegaan omdat er niet genoeg auto’s waren (en een week van tevoren gevraagd in een periode met heel veel uitjes) Heb ik dan niet zo’n moeite mee hoor. Krijgen kinderen ook niks van.
Ik had het hier laatst over met collega's en ik heb het ook wel eens besproken met mijn moeder, maar er wordt zoveel verwacht van ouders. Mijn moeder werd vroeger verwacht op een ouderavond ( ook echt in de avond) en soms bij de kleuters voor een specifieke activiteit. Schoolreis werd geregeld met leraren. Ik heb 3 kinderen en heb in de eerste 2 weken van school daarvoor al 5 ouderavonden gehad op 3 scholen, waarbij 1 van 16-17 op woensdagmiddag en dat hoorde we een week van tevoren. Mijn dochter is dus met de gastouder gegaan. Een andere kon ingepland worden tussen 15 en 18 op dinsdag of donderdag. De meeste ouders die ik ken komen dan uit hun werk, maar zijn dan nog niet thuis, dus erg veel ouders moeten daar aardig wat voor regelen. Verder hebben we voorlezen tijdens de kinderboekenweek, inloopochtend en themaviering gehad. En dat was alleen nog maar de basisschool en alleen nog maar in september en oktober. Uit mijn herinnering komen er sowieso nog 3 themavieringen, uitstapjes naar kinderboerderij, ouderavonden halverwege en eind van het jaar en nog minimaal een inloopochtend aan. Waarbij bijna alles maximaal 1,5 week van tevoren wordt gemeld. Voor de kleuterklas is het nog meer want dan is er ook nog ouder-kind gym, structureel voorlezen en spelletjes middagen en knutselochtend. Allemaal gericht op verschillende thema's waar we dan ook nog uitleg over krijgen. Voor de middelbare scholen verwacht ik nog voor ieder kind 2 delta-gesprekken en een aparte ouderavond ter voorbereiding op de examens. Dat combineren wij met 1 fulltime en 1 parttime baan (20 uur) en daarnaast hebben onze kinderen extra zorg nodig omdat passend onderwijs een grote leugen is. Vorig jaar reden we dus ook nog 2 keer per week naar een externe plusklas (terugreis konden we uitbesteden) en heeft mijn man nog mantelzorg voor zijn moeder die 1,5 uur verderop woont. Dus als ik dan uit de 600 dingen die mij gevraagd worden om te jongleren de leukste dingen uitkies, maakt mij dat dan echt zo'n slechte ouder of vragen we misschien ook gewoon een beetje veel van ouders?
Is dat wat je werkelijk ontvangt uit je opdrachten of wat je jezelf netto uitkeert. Als je van deze 2500 ook nog pensioen moet opbouwen en verzekeringen moet betalen is het niet heel veel toch? Of vergis ik me?
Maar dit is dan op jullie school. Dit is echt geen standaard verhaal. Ik heb hier nog nooit van gehoord. Bij ons op school is dit zeker niet het geval.
Natuurlijk is mijn situatie uniek, maar uiteindelijk is iedereens situatie uniek. Ik hoorde van meerdere collega's dat ouderavonden sinds corona alleen nog maar tijdens kantooruren zijn, dus daarin is onze school niet afwijkend. Ook knutselochtenden en uitjes naar de kinderboerderij is de meeste collega's niet vreemd. Bij 1 collega gingen alle klassen dit jaar een nachtje op kamp, dus uit alle klassen moesten er een paar ouders een nachtje mee. Museumbezoek, luizen pluizen, klaslokalen poetsen, speelgoed wassen, die dingen worden bij ons door school zelf gedaan, maar daar hoor ik ook genoeg collega's, schoonzussen en vrienden over. En dan moeten we in Nederland ook nog allemaal apart zwemles, voetbal training en muziek les regelen. In veel landen is dat gekoppeld aan school waardoor je niet voor alles taxibedrijf bent. Gezien het feit dat in steeds meer gezinnen beide ouders werken en er een groot aandeel 1 oudergezinnen is, is het vreemd dat we tegelijkertijd steeds meer verlangen van ouders qua bijdrage op school. Iets wat niet verder gefaciliteerd wordt door werkgevers (logisch), maar wel verwacht wordt door overheid. Dat past toch gewoon logischerwijs niet?
Het gedeelte wat school betreft gold hier ook op de basisschool. En VO nu gaat ook af en toe precies zo, al is het meeste daar aan het begin van de avond ook mogelijk (met veel reistijd soms ook best een uitdaging, daar niet van). Ik heb altijd veel geholpen, zowel met uitjes als de kinderboerderij en activiteiten als lezen, knutselen, … als in de OR. Maar ik begrijp wel dat niet iedereen dat kan of wil.
Knutselen en wat uitstapjes vind ik niet vreemd nee. 6 thema-avonden en nachtjes weg wel. En feit dat er ouderhulp gevraagd is inderdaad zo. Maar ik denk dat je daarvoor bij de overheid moet zijn ipv school. Als ik bij jullie op school kijk kan er vast wat geschrapt worden hoor. Maar het zou wel heel jammer zijn als er niet meer naar de kinderboerderij gegaan kan worden of geknutseld.
En zo verschilt per persoon en per school wat belangrijk geacht wordt. Het is ook maar wat je gewend bent wat vreemd is en wat niet. Misschien dat de mensen van thema-avonden en nachtjes weg de kinderboerderij en knutselen wel ‘vreemd’ en ‘schrapbaar’ vinden. Hier in de buurt ook een school waar ze vanaf groep 3 oid een of meerdere nachtjes weggingen. Dat is een hele bewuste keuze van die school. Bepaalde dingen zijn vaak ook duidelijk als je je kind er aanmeldt, maar soms ook niet natuurlijk.
Mijn moeder is hulp oma op de oudste zijn school. Zij heeft heeeel lang geleden in de gehandicaptenzorg gewerkt. Dus kinderen met lichamelijke/chronische ziekte/beperking is helemaal haar doelgroep. Zelf kan ik nu vaak al niet helpen, jongste thuis en kan niet mee natuurlijk, ziekenhuis, etc etc.
Als je wat contact met mensen in je omgeving hebt met kinderen krijg je echt wel een beeld van wat standaard of afwijkend is. Ik heb vriendinnen, (schoon) zussen op veel verschillende scholen en zeker in de lagere klassen bespreek je dat soort dingen. Dus knutselen en de kinderboerderij heb ik iedereen wel over gehoord, 6 thema avonden per jaar en in elk jaar overnachten niet. En dit soort dingen zijn idd vaak wel bekend bij aanmelding. En ik blijf verder bij mn mening dat het altijd dezelfden zijn die komen. En dat is nog 1 ding, maar wat ik het irritantste vind is dat de ouders die je nooit ziet altijd een bak met commentaar hebben. Of het is niet genoeg aan uitstapjes, of andere scholen doen leukere activiteiten etc. Dan denk ik: kom zelf lekker.
Op L zijn school volgend jaar word er ook echt veel van de ouders verwacht. Maar ik vind dat dus geweldig dat er veel met de kinderen gedaan word. In groep 1 hebben ze al een schoolkamp. Zonder overnachting. Maar is er wel super leuk! Dit gaat om een ABBO school ' niet de vrijeschool ' . Op C zijn school was ik ook altijd heel erg actief/ voor L geboren werd. Doordat er ouders helpen kunnen er dingen georganiseerd worden. Voor kindjes is het toch heerlijk om niet altijd opschool te zitten. Maar ook op pad te gaan .
Hihi hier ook ABBO, maar geen overnachting. Verder helemaal met je eens hoor, ik vind die activiteiten ook hartstikke leuk. Natuurlijk kunnen ouders dat thuis doen, maar met de klas andere activiteiten dan op school zitten is ook heel belangrijk idd.