Nav… hoeveel verdien jij in je betaalde baan

Discussie in 'De lounge' gestart door Iertje81, 30 okt 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.943
    14.996
    113
    Wij hadden vroeger voor handwerk en t thema knutsel gebeuren 1 handwerkjuf. Die kon werkelijk waar ook zo'n beetje alles.

    Van papier mache, kleien, haken, puniken, breien, naailes (!), papier maken, vlechten tot aan solderen aan toe (ja dat leerden wij op de basisschool) en basis glas en lood (als je dan toch bezig bent met solderen).

    Die was er voor alle groepen van de onderbouw tot bovenbouw. Maar dat was een betaalde kracht. Tegenwoordig is er wel een aparte gymdocent (destijds niet) maar voor handvaardigheid niet meer. Zonde want we hebben echt veel geleerd van haar.

    Thuis leerde ik ook solderen maar dat was weer een stapje verder op printplaten enzo voor reparatiewerk. Bij mn moeder naaien (coupeuse). Maar ik was een van de weinigen uit een arbeidersgezin.
     
    Nummer4 en Maslov vinden dit leuk.
  2. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Je kunt denk ik wel zeggen dat ik helpen op school een soort van maatschappelijke verplichting vind. Geen zin is voor mij geen reden om niet te helpen.

    Bij ons op school zag je jaren niemand helpen, maar bij de schoolreis naar de Efteling in groep 7 waren de aanmeldingen ineens absurd veel. Dat was het jaar dat de school aan oneerlijke loting deed. Helemaal mee eens.
     
    Eefje00, kadootje en tuc vinden dit leuk.
  3. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    3100 voor 28 uur werk. Daarbij 16,37% bruto om in te zetten voor het inkopen van extra vakantie of om uit te keren als vakantiegeld/eindejaarsuitkering. Ik ben adviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
     
  4. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Hier zijn het ook altijd dezelfde mensen die zich opgeven om te helpen, maar dat is ook echt een kliekje van moeders die zich meteen opgeven binnen het uur dat het bericht in de schoolapp staat. Ik lees berichten sowieso pas na werktijd en dan moet ik vaak nog overleggen met mijn man of het in de agenda past, tegen de tijd dat ik reageer zitten heel vaak dingen al vol. Aan ouders geen gebrek dus bij ons, maar het zijn wel altijd dezelfde en geen idee of zij dat dan voelen als “wij moeten het altijd maar doen”. Terwijl dat eigenlijk niet zou hoeven als ze een ander ook de tijd geven te reageren.

    Oh ja en verder 3000 voor 28 uur plus 13e maand. Ik ben software developer.
     
    Relax, JupitR, NiekeKris en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Wat betreft "Het zijn altijd dezelfden die het moeten doen!". Ik probeer die ouders altijd uitgebreid te complimenteren en waardering uit te spreken.
    Zulke uitspraken schreeuwen meer om waardering dan iets anders. Ik voel me er iig niet door aangevallen en ik voel me zeker niet geroepen om mezelf vaker op te geven ;)
     
    Marlena, Athina, JupitR en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  6. ClaireDeLune

    ClaireDeLune Fanatiek lid

    12 okt 2021
    1.156
    1.962
    113
    Nederland
    Dit is wat ik werkelijk aan mezelf uitkeer na alles er af. Pensioen opbouwen doe ik vanuit beleggingen en investeringen.
     
    zwaaistaart vindt dit leuk.
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.272
    17.147
    113
    M
    Maar waarom moet een ouder komen helpen om te knutselen? Heb ik nog nooit van gehoord op onze basisschool. Dat doen de leerkrachten zelf.
     
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Er zijn wel werkjes waarvoor het fijn is als je wat meer handen hebt. Bv kerststukjes maken.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  9. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.168
    1.332
    113
    Bij ons op school is 1x per week de schoolbibliotheek open en die werkt alleen met ouderhulp. Daar help ik mee, 1 à 2x per maand.

    Verder hebben ze ouders nodig bij bepaalde projecten (sport en spel dag, bakken tijdens kerst) maar daar is vaak genoeg animo voor. Soms hebben ze ook echt organisatorisch hulp nodig en dat gaat veel moeizamer. Bijv. ze hebben ouders nodig tijdens de verkeerslessen omdat de kinderen dan anders niet het verkeer in mogen. Dat betekend 2 uur buiten staan, niemand die daar zin in heeft.
     
    tuc vindt dit leuk.
  10. tuc

    tuc Niet meer actief

    Verkeer is ook zoiets ja. 40 kinderen die examen doen en dan heb je 4 ouders die kunnen (of ik moet zeggen willen) helpen.
    Of vinden alle ouders dat de leerkrachten ook maar zelf de posten tijdens het examen moeten bemannen, dan krijgt de rest van de school maar vrij zeker:rolleyes:
     
  11. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    19.042
    17.010
    113
    Hier ook niet aan de orde.
    Er wordt hier hulp gevraagd bij luizenpluizen (staan de ouders, bijzonder genoeg, voor in de rij hier) en met schoonmaken van het lokaal (2x per jaar) en de spullen (vlak voor de zomervakantie).

    Daarnaast natuurlijk bij het rijden naar sporadische activiteiten of het begeleiden van het jaarlijkse kamp/schoolreisje.

    Ik kan geen enkele andere activiteit of moment in de afgelopen 3,5 jaar bedenken waarvoor wij als ouders om hulp gevraagd zijn. Misschien begint dat in de hogere groepen?

    Naar schoolreisjes moeten wij met de oudste verplicht mee. Lokaal schoonmaken kom ik gerust bij helpen als het ‘s avonds is. Wat betreft het schoonmaken van spullen teken ik me voor beide kinderen altijd voor meerdere dingen in. Kleine moeite.
    Bij eventuele andere activiteiten overdag zou het lastig worden, ik werk 4 dagen en de 5e dag heb ik mijn peuter bij me. Waar ik kan helpen, help ik graag, maar wat niet kan, dat kan niet.
     
    Nina Sanders vindt dit leuk.
  12. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.194
    113
    Ik ben voor dat de school (gemeente/overheid) dit soort dingen regelt. Ik ben het daarin met @femkes eens dat je tegenwoordig zoveel al moet ; mensen raken burn-out links en rechts. Een knutselochtend zelf zorgt daar niet voor , maar het is de en en en en en + die druk en oordeel vanuit de maatschappij op zo’n beetje alles. Knutselochtend / luizenpluizen moet je belangrijk vinden, net als sporten, muziekles, afspraken met vriendjes, dagjes uit, trakteren op school, feestjes, en wat nog meer ( en dat maal het aantal kinderen dat je hebt) Dat bovenop je werk, huishouden, je eigen afspraken, therapie/doktersbezoeken voor alles en iedereen. En je moet ook nog tijd voor jezelf nemen. En dan wel relaxen hoor! Anders heeft het alsnog geen zin. Maar kost wel tijd dus die je anders ook anders had kunnen besteden. Bijvoorbeeld op school want tja, nu kunnen ze niet naar de kinderboerderij want niet genoeg ouders. Maar ga jij maar even lekker op de bank hangen hoor.. No pressure.
    Waarom kan je niet ontspannen? Je moet wel leren ontspannen hoor want anders. (Nog zo’n leuke druk)
     
    bababoe, Liekje81, Syane en 3 anderen vinden dit leuk.
  13. tuc

    tuc Niet meer actief

    Hoe moet school dat dan regelen bij bv een verkeersexamen?
    Dat de overheid bepaalde zaken moet regelen (meer geld moet vrij maken) dat ben ik met je eens, maar we zitten nu eenmaal in de situatie waarin dat niet is. En toch moeten de kinderen het examen afleggen.
    Hoe zou dat dan moeten zonder ouderhulp?
     
  14. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.194
    113
    Dat is inderdaad een probleem. Want de overheid wil geen gratis geld uitgeven behalve dan aan Schiphol ( bij wijze van) , dus dan komt het neer op de overheid forceren, wat dan dus neerkomt op geen verkeersexamen want staking. De kinderen (en minderbedeelde die geen eigen ‘fietsexamen coach’ of tripjes naar de kinderboerderij kunnen veroorloven) zijn wederom weer eens de dupe totdat er een kalf verdrinkt, en dan komt er hervorming.

    Wellicht ben ik wat pessimistisch, maar ik denk oprecht dat het niet anders kan. Niet met het huidige kabinet. Maar ik gok met de komende kabinetten ook niet. Deze ongezonde druk zit namelijk nog teveel verweven in onze huidige samenleving. Teveel mensen schuiven de schuld naar de ouders ; zij moeten het maar fixen ; ‘Het is geen ‘kunnen het is niet ‘willen’ ’.
    En totdat die kijk verandert valt er ook geen druk te zetten op de overheid. Je bent met te weinig.

    Ik denk dat het doorgaan is totdat kinderen geen examen meer kunnen doen omdat teveel ouders het niet meer trekken. Misschien maakt dat mensen wakker.
     
    femkes en tuc vinden dit leuk.
  15. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Maar het probleem is dat er niet alleen ouderhulp wordt gevraagd bij het fietsexamen. Als dat ruim van tevoren wordt aangekondigd en met meerdere klassen wordt gedaan, krijg je dat uiteindelijk best geregeld. Waar het mis gaat is dat diezelfde ouder ook bardienst heeft bij de hockeyvereniging van pietje en de voetbalvereniging van jantje. Daarnaast moet bij de turnles van marie ook nog extra toezicht zijn bij het een of ander. Dat gecombineerd met het rijden voor wedstrijden, brengen en halen naar school ivm afwijkende uren, en op school komen ouderavonden, knutselochtenden, museumbezoekjes, kinderboerderij, palmpasen-optocht, sinterklaascadeautjes inpakken, luizen pluizen, helpen bij de sportdag, begeleiden bij de voetbalclinics. enz enz. En dat zijn dan ook nog alleen de normale dingen, iedereen 1 sport en iedereen op school. Maar daar komen mantelzorgtaken bij, verplichtingen van werk en met een beetje pech gaat er ergens iets niet goed waardoor je een dagtaak krijgt aan praten met IB-ers, wijkteam, huisarts, enz. En met nog wat meer geluk volgt daar dan weer uit dat je wekelijks heen en weer mag rijden naar allerlei instanties.
    Het is echt helemaal prima als mensen parttime willen werken. Maar de realiteit is dat de meeste mensen in Nederland een parttime baan hebben omdat er in Nederland nergens de keuze wordt gemaakt om het ouders een beetje makkelijker te maken. En zeker voor moeders zijn er enorm hoge standaarden, want een vader komt meestal nog wel weg met slordig haar bij zijn dochter, maar moeders worden zelfs op dat soort kleine dingen ontzettend aan gekeken. Dus we verlangen van (vooral) vrouwen dat ze bijdragen aan school, mantelzorg, werk én samenleving, maar vinden ze tegelijkertijd watjes en zeikerds als ze dan vragen om een beetje hulp daarbij. Want dan komt het argument: jij wilde toch zo graag kinderen, dan moet je er ook zelf voor zorgen! En iedereen zorgt ook graag voor zijn kinderen, maar is het zo vreselijk als dat iets meer buiten schooltijd mag?
     
    Liefje91, MyMiracle, Cin85 en 13 anderen vinden dit leuk.
  16. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.228
    28.194
    113
    @femkes , ik zie dat ook precies zo.

    Vaders beginnen nu wat druk te krijgen vanuit de maatschappij. Maar het is nog lang niet gelijk, en de druk op vrouwen wordt vooralsnog ook niet minder.

    Maar ja, we worden ook opgevoed en gevoed met het idee dat we (vrouwen) het allemaal kunnen. Het leven is maakbaar geworden (in brede zin) en het is aan onszelf hoeveel. Lukt het je niet dan ligt dat voornamelijk aan jezelf.

    De balans tussen overheid en maatschappij is daardoor ook scheef. Overheid schuift veel af , ondersteund half en pakt bepaalde verantwoordelijkheden niet.
    Ze komen afspraken niet na, maar wij als maatschappij accepteren dat ook gewoon. We vinden namelijk ook dat we alles gewoon moeten kunnen doen.
    Niet alleen werken we parttime , maar ook heel veel sociale voorzieningen en onderwijs doen we ‘part time’.

    dus nja,
    Werken we part time zodat we ook de andere dingen kunnen doen ?
    Of moeten we part time werken omdat we ook andere dingen moeten doen?

    Overheid neemt niet over want de mensen doen het zelf. Mensen doen het zelf want de overheid dekt niet voldoende.
    Het is een cirkeltje, het houdt zichzelf in stand.
     
    Liekje81 en femkes vinden dit leuk.
  17. tuc

    tuc Niet meer actief

    Maar hoe dan?? Alle activiteiten buiten les in de klas laten zitten?
     
  18. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.361
    30.651
    113
    Vrouw
    Dat soort dingen wordt bij ons nooit hulp voor gevraagd. Wordt allemaal intern geregeld.
    Ook bij sportdagen en koningsspelen zijn geen ouders. Dan hebben ze een groepje CIOS studenten onder leiding van de gym docent.

    Ateliers worden deels door ouders gedaan. Maar ook deels de leerkrachten en klassen assistenten.
     
    Syane vindt dit leuk.
  19. MMW

    MMW Fanatiek lid

    29 dec 2013
    1.236
    447
    83
    Nou, ik heb deze week nog geholpen met het maken van lampionnen. Is op de school van onze kinderen niet zelden dat er extra handen gevraagd worden in de klas..
     

Deel Deze Pagina