Zoals de titel al zegt; het is hier iedere avond drama bij het naar bed brengen van de kinderen. De oudste stookt de jongste op om vooral niet te luisteren, maar om te springen, rennen, dansen op bed. De jongste doet er op haar beurt alles aan om maar niet in bed te hoeven; papa nog een kus, broer nog een kus, mama nog een knuffel, nog een x plassen, slokje drinken, de kleur van haar nachtlampje moet anders, dat ene knuffeltje mist en moet gezocht worden en ga zo maar door.. Ik vind het vreselijk vermoeiend en ik zie er iedere avond weer tegenop om aan het bed ritueel te beginnen. Nu heb ik het idee om het anders te gaan doen. Alleen qua uitvoering zal het nog een uitdaging zijn en ik weet niet precies hoe ik het zal aanpakken.. Ze gaan nu beiden op hetzelfde tijdstip naar boven, maar er is veel gedoe onderling en ook afzonderlijk van elkaar. (Oudste heeft moeite met opdrachtjes als 'wil je je pyjama aandoen?' Hij komt op z'n kamer en ziet dat hij auto's moet goedzetten en denkt niet meer aan z'n pyjama) (de jongste maakt een drama van het tandenpoetsen en het naar bed moeten). Ze dagen elkaar continue uit en het is vaak gewoon geen gezellig moment. Hoe doen jullie dit? Hoe creëer je rust? of moet ik gewoon accepteren dat rust en mijn kinderen niet samengaan? Apart van elkaar naar bed brengen? Met de kans dat jongste nog niet slaapt wanneer oudste naar bed wordt gebracht en dus weer 'gezellig' mee komt doen?
Wij hebben een aantal kinderen kort op elkaar en hadden zo ongeveer hetzelfde probleem. Je moet ogen en oren overal tegelijk hebben. Die moet zijn sokken uittrekken, die zijn pyjama aan, dan kan die gaan tandenpoetsen, maar hij moet eerst nog .... Niet gezellig meer! Toen hebben wij idd besloten ze 1 voor 1 naar bed te gaan brengen. Even echt alle rust om je op 1 kind te focussen. Wat een rust gaf dat! En het gekke was: we waren er niet eens meer tijd door kwijt. Waar we eerst een half uur achter meerdere kinderen aan renden en het ongezellig was. Nu hadden we in diezelfde tijd 1voor 1 de ki deren naar bed gebracht. Mijn advies is dus idd: ga ze 1 voor 1 naar bed brengen.
Eerst pyjama en tandenpoetsen en dan nog 1 gezamenlijk spelletje en dan naar bed. Planbordje maken en een weekendactiviteit ofzo aan verbinden (die je toch al van plan was) Uitleggen wat de bouwertje doen (afweer/groei) en dat slaap nodig is anders kan er niet gebouwd worden. (G was gek van "Er was eens...het menselijk lichaam" (staat op youtube)) All things fail. Je kan t gewoon uitleggen dat je een mens bent, niet alleen een moeder en dat je energie eindig is. Met G heb ik t uitgelegd met twee bakjes en 24 knikkers. Als ik tig keer naar haar moest lopen, dr continue moest corrigeren of helpen met dingen die ze allang kon, is de energie verspilt die ik ook had kunnen gebruiken om een spelletje te spelen of knutselwerk voor te bereiden. In context die was toen zo'n 2 jaar aan t stuiterballen in de nacht, naar bed gaan was geen issue en dan sliep ze zo. Totdat t 0130 was en dan begon de ellende tot 0530. Maar de "grappen" in de avond als ik op mn tandvlees de 1900 had bereikt werden niet zo gewaardeerd meer. De grootste battles hebben wij al gedaan voordat R er was, voordeel van 5 jaar verschil er tussen. G en R brengen we los van elkaar naar bed, man pakt R (niet te tillen die knul pffff) en ik doe G, of G gaat zelf naar bed en nog een uurtje lezen.
Ja ik denk dan inderdaad apart naar bed brengen, dan kunnen ze elkaar ook niet ‘lastig vallen’ hier gaan ze om 19.00(3j) 19.30(6j) 19.45(8j) alleen hier komt dan bij dat ze op 1 kamer liggen… als ik ze tegelijk zou doen of als die van 3 nog niet slaapt liggen ze zeker nog een uur te kloten…
Apart van elkaar! Ik breng ze hier 1 voor 1 en ben even veel tijd kwijt als allemaal samen. Kleuter van 4 gaat om 1830 naar boven en 1900 ik weer beneden, dan gaat die van 2 naar boven en om 1930 ik naar beneden en 1945 gaat die van 6 naar boven en half uur later ben ik beneden, baby slaapt dan bij mij en gaat met mij mee naar bed. Maar die ga ik straks tussen die van 2 en 6 in naar bed brengen. Die van 6 kan ook een kwartier later. En als mn man thuis is, dan blijft bv de oudste beneden met baby in de box en dan kunnen die van 4 en 2 ook 'tegelijk' (maar toch apart met ieder een ouder). En ja, soms loopt het niet. En vaak toch wel.
Kijk naar de behoefte. Misschien werkt het beter om juist nog lekker even te stoeien en klieren, maak er een bewust momentje van, even alle laatste energie eruit knallen. Wat ik ook altijd deed was de tijd van het ‘nog van alles willen’ al incalculeren. We gaan dus eerder naar boven zodat we tijd hebben voor alles wat ze altijd nog bedenken. Zo hoef je geen strijd te maken, blijft het rustiger, en ben je toch op dezelfde tijd klaar.
Oké, apart van elkaar dus De jongste eerst en daarna de oudste lijkt het meest logisch, alleen is het probleem bij de jongste dat ze echt 10x eruit komt gelopen (en het is echt huilen, gieren, brullen wanneer ze in bed moet en dat houdt ze wel even vol) dus daar zijn we altijd al wat langer mee bezig. Het klopt wel dat het rustiger verloopt wanneer 1 van de 2 logeren is, dus we gaan het vanavond eens proberen om ze apart van elkaar naar bed te brengen.
Slaapt de jongste nog in de middag? Dan zou je het ook andersom kunnen doen. Bij mij werd er dan wel eens gemopperd: 'hij gaat later maar is kleiner!' mijn argument: maar hij slaapt nog in de middag was dan voldoende. En anders de oudste toch eerst brengen en die in bed een boekje laten lezen oid tot jongste in bed ligt en daarna nog even langs oudste voor een knuffel en een kus en dan daar ook het licht uit.
Hahaha die hadden wij ook als excuus van G. Ze is nog bezig met een tegenargument, al 2 jaar. Nope, plassen, tandenpoetsen, pyjama aan. Voor of op 1900 in bed en dan verhaaltje, ben je later in bed lees je zelf maar. Water heeft ze bij dr in een avent rietjesbeker. Papa en mama hebben vanaf 1900 pauze en zijn oproepbaar voor calamiteitendienst waaronder valt x,y,z. Bij twijfel heb je 3 oproepopties en dan is t klaar. Overige zaken kunnen wachten tot de ochtend.
Hier gaan ze allemaal tegelijk naar boven om om te kleden. Jongste 3 gaan gelijk naar ved. Oudste twee mogen in pijana nog naar beneden, maar wel helemaal klaar voor bed zegmaar. Ja dat moment rond 18.45 is dan wel druk maar liever in een keer dan hele begin van de avond bezig. Als ze klaar zijn met omkleden, schoon en tandenpoetsen gaan ze met papa stoeien op het grote bed = feest voor ze. Ik regel dan de puntjes op de ie met de kleinsten. Daarna zingen en jongsten gaan slapen. Gaat hier gelukkig super zo. Dingen als lampje aan zijn duidelijk, die is gewoon aan. Slokje drinken mag 1 keer. Dan is het klaar. We doen het wel zo veel als kan samen, de kinderen naar bed brengen.
Veel tips al gelezen, maar ik denk dat het ook handig is als je het pyjama aantrekken en tanden poetsen los trekt van het naar bed gaan. Dus eerder pyjama aan/tanden poetsen ed. Dan nog even in rust naar beneden voor een spelletje of even rv kijken ofzo. En daarna 1 voor 1 apart naar boven om te gaan slapen.
Ik zou ze sowieso apart gaan doen, zodat ze elkaar niet meer kunnen uitdagen of triggeren en tegelijkertijd hebben ze allebei even een momentje gezellig alleen met een ouder. Dat vinden ze vaak fijn! Is er voor de jongste een reden waarom ze tig x uit bed komt? Als daar geen echte reden voor is verder, zou ik daar consequenter en duidelijker voor worden en ze 'steviger' aanpakken.
Wij deden ook altijd pyama aan doen en tandenpoetsen lostrekken van het naar bed gaan. Ze kunnen echt heel snel zijn hoor, als ze daarna nog even iets leuks mogen doen beneden Die van mij zijn nu 9 en 13 maar nog steeds levert samen in de badkamer zijn een geklier op. Dus nog steeds moet ik erin sturen dat ze niet tegelijk douchen/tandenpoetsen.
Wij hebben nu een heel ritueel: naar boven, pyjama aan, tandenpoetsen. op bed iets rustigs doen, zoals tekenen of puzzelen oid. Daarna samen de dag doornemen, eventueel aan de hand van een dagboekje. Daarna samen checken of alles is zoals het moet, missende knuffels, haren gekamd, geplast etc. Daarna voorlezen terwijl kind in bed ligt (wij deden dit voorheen altijd waneer ze nog aan het tekenen was bijvoorbeeld) Dit ivm natuurlijke melatonine aanmaak. Wij brengen elke avond 1 kind naar bed, om de beurt. Als we het alleen doen, dan doen we het ook om de beurt, maar dan jongste eerst, en dan de oudste.
Ik kan 4 en 5 vaak ook niet tegelijk doen zonder geklier. Dus 5 gaat rond 18:30 naar boven, nr4 rond 19:00 (en nr3 rond 19:30). 4 en 5 slapen ook op 1 kamer. 4 gaat dat praten en klieren waardoor 5 weer wakker blijft en gaat huilen. Als het niet anders lukt gaat 5 op ons bed beginnen en leg ik dan later over
Allereerst niet meer vragen ‘wil je je pyjama aandoen?’ Als je het vraagt kunnen ze nee zeggen. Dus ‘we gaan nu je pyjama aandoen.’ etc. Ik zou de kinderen uit elkaar halen. Eerst de jongste bedklaar maken en dan de oudste, of vice versa en afhankelijk wat voor jullie beter werkt. De ander dan even vermaken met een tablet, zelf boekje ‘lezen’, puzzeltje maken, wat maar werkt. Bij mijn zoon werkt een timer goed. Dat noemen we 15/15 en dan mag hij 15 minuten nog even tv kijken en 15 minuten nog even op zijn Ipad, of andersom. En bij mijn jongste dochter werkte het juist goed om al helemaal klaar te zijn voor bed en dan nog even beneden mogen spelen of tv kijken. Hoe beter ze meewerkte hoe meer tijd ze beneden nog had. Dus in de winter betekende dat sowieso, direct na het eten klaarmaken voor bed. Dan nog even naar beneden en dan alleen nog een boekje lezen op bed als bedritueel.
We hebben die fase ook gehad en het loopt vlot sinds we ze 1 voor 1 naar bed brengen. Eerst de jongste (ook uit 2020), hij ligt op de middenverdieping bij de badkamer. Eerst omkleden en tandenpoetsen. Dan verhaaltje voorlezen, daarna gaat hij liggen en gaan we zoals hij zegt nog even kletsen. Terwijl ik op zijn rug kriebel en hij ligt kletsen we over de dag, of zingen wat liedjes, licht uit. Dat heeft hij ook echt nodig om zijn hoofd leeg te maken. Daarna kan ik de andere 2 rustig naar bed brengen. Dat drukke gedrag kan natuurlijk goed door vermoeidheid komen en welke behoefte zit daaronder? Aandacht en rust. Ieder kind heeft dat nodig oftewel, 1 voor 1 naar bed doen wij ..
Wij hebben veel met zijn tweeën gedaan. Ouder 1 een kind, Ouder 2 de andere twee (die wel redelijk samen gingen) en dan dag erna omdraaien. Als ik alleen was, dan ging ik extra vroeg naar boven en werkte ze 1 voor 1 af. Als de ene in bed lag, ging ik verder met de volgende. Overigens niet perse tav leeftijd, maar wel slaapbehoefte. Mijn oudste lag er zo vaak als eerste in.
Ik kan echt geen reden bedenken Ze heeft een nachtlampje, zelfs het grote licht moet aan op haar kamer. Ik mag haar ook niet instoppen. Ze wil gewoon niet slapen, en niet in bed gelegd worden. Soms heeft ze het over monsters, dan gaan we die samen 'verjagen'. En wanneer ze het eenmaal opgeeft dan slaapt ze ook zo in hoor, wel komt ze er ergens in de nacht uit en bij ons in bed gekropen. Zelf denk ik dat ze (net als mij) hooggevoelig is en veel last heeft van prikkelverwerking wanneer ze op bed ligt en daarom niet wil..? Zomaar een gedachte, maar ze is sowieso wat heftig met haar peuterpubertijd haha ze staat ook 9vd10 keer op met een ochtendhumeur.
Bedankt voor alle tips, daar kan ik wel wat mee! Gisteren voor het eerst anders aangepakt, dat ging al een stuk beter. Het werkt in ieder geval goed om al vóór bedtijd pyjama klaar te zijn.