Oh wat gek! Bij ons was mogelijkheid tot inzage verplicht, en heel vaak werd dat gewoon tijdens de les gedaan (ook met uitleg erbij, echt een nabespreking) ipv op afspraak. Bij ons waren wel leerlingen die type-ex gebruikten tijdens de inzage en zo probeerden meer punten te krijgen, maar daarna werd alles gekopieerd voor die inzage om dat dus te voorkomen.
Dat herken ik ook van mijn jongens. Pluswerk betekende heel vaak gewoon in je eentje klooien zonder begeleiding, daar leer je ook niet echt van. Midi heeft vorig jaar een externe plusklas gedaan en daar leerde hij veel meer van, ook bijvoorbeeld omgaan met frustratie en faalangst als het eens niet direct lukt. Hij zit nu in een speciaal tussenjaar voor kinderen die versneld door de basisschool zijn gegaan en nog niet klaar voor de middelbare school en nu staat hij pas echt weer aan en begint hij te leren. Leert nu ook netjes woordjes stampen, want hij leert Esperanto en dat leer je niet eventjes van YouTube met ondertiteling. Hele ervaring voor hem.
Dochter krijgt volgens mij de meeste toetsen wel te zien, maar niet altijd. Zij vindt dat ook wel erg fijn en het is natuurlijk ook nuttig. Ze krijgen nooit toetsen mee, dat vind ik ook wel raar. Wij kregen vroeger alles mee naar huis. Waarom dat niet meer is? Ze zit momenteel in 5 VWO en haalt goede cijfers, maar heeft er wel altijd voor moeten werken hoor. Ze was ook op de basisschool geen leerling die alles maar kwam aanwaaien terwijl ze nu toch VWO doet. Dus dat gaat echt niet voor alle VWO-leerlingen op hoor. Ik vrees wel voor onze zoon straks. Die komt wel alles aanwaaien, hoeft er niets voor te doen op de basisschool. Hij zegt ook vaak dat hij niets leert op school. Doet hij natuurlijk wel, maar hij hoort het en snapt/weet het. Dus voor zijn gevoel leert hij dan niets. Als hij dan wel een keer heeft dat hij het niet onmiddellijk snapte, dan zegt hij ook 'vandaag heb ik wat geleerd'. Ben benieuwd hoe dat dus vanaf volgend jaar op het VWO zal gaan. Grote zus roept ook altijd 'jij moet straks echt nog leren leren'.
Hoeft niet altijd zo te gaan hoor. Heb er zo een in vwo4 die het tot nu toe nog komt aanwaaien. Heeft nu wel een dubbel profiel gekozen (ng en nt), dus verwacht dat ie nu toch wel wat moet gaan doen.
Toetsen nabespreken doe ik altijd, wel de ene keer uitgebreider dan de andere keer. Maar leerlingen moeten zeker kunnen leren van hun fouten. Ik geef ze niet mee omdat we niet elk jaar nieuwe toetsen willen maken (altijd kans op zittenblijvers of broertjes/zusjes van...) SE' s mogen sowieso niet mee naar huis, die moet je als school bewaren.
Nee, zeker niet voor allen. Er zijn absoluut kinderen die moeite moeten of willen doen en daarom wel goede leervaardigheden hebben.
Fijn dat alles er gelijk staat. Tenzij de leraar echt slecht is is hij niet de oorzaak van onvoldoendes. Cijfers te zien krijgen tijdens feestdagen vind ik niet oké. Maar toch vind ik het zieliger voor de docent die bijvoorbeeld met kerst na zit te kijken. Heeft die dan echt niks leukers te doen?
Ik ken het dus helemaal niet en heb ook weleens het idee dat ouders zich daar achter schuilen als het kind ineens mindere resultaten haalt in de brugklas als dat ze gewend waren op de basisschool. Dan wordt er al snel gezegd ja mijn kind heeft nooit leren leren. Ik vind dat altijd een beetje een dooddoener. Kinderen moeten nu eenmaal even landen in de brugklas en vaak zie je dat ze het rondom de herfstvakantie prima hebben opgepakt. Doen ze dit niet en blijven ze magere resultaten halen dan mag je je als ouder afvragen of je kind wel op het juiste niveau zit en of het kind zich wel voldoende inzet.
Hier mogen ze wel de toetsen inkijken. Mijn dochter kreeg vorig ineens een 3 voor Duits, was een digitale toets. Ze kwam thuis en zegt direct al van Mam dit klopt echt niet, ze heeft zeker weten de verkeerde versie nagekeken. Docent een mail gestuurd en die zou het nakijken en ja hoor de verkeerde versie nagekeken en had ze een dikke 8. Stel dat ze dit niet had nagevraagd dan had ze onterecht een onvoldoende gekregen. Iedere toets mogen ze inzien en soms snoepen ze er zomaar 3/4 tiende punt bij, kan net dat kleine beetje zijn om een voldoende te halen op je gemiddelde cijfer.
Ik snap je wel, maar als je met de herfstvakantie pas 1 of zelfs geen toets hebt gehad, is dat wel lastig inschatten of je goed op weg bent. Met een beetje geluk hebben ze straks met kerst 2 of 3 toetsen gehad, maar ik vind dat dan nog geen goed beeld geven.
Dit heb ik al een paar keer bespreekbaar gemaakt op school, maar het moment van cijfers bekend maken is nooit goed… onder lestijd vinden mijn collega’s vervelend, buiten schooltijd vinden leerlingen vervelend, in het weekend werken veel docenten nou eenmaal de administratie vaak bij en dus ook het nakijken (ik heb hier ook een toets GS op tafel liggen die nagekeken mee terug gaat maandag). Bij ons zijn de notificaties uitgezet in SOM, dus ze krijgen geen bericht meer dat er een cijfer bekend is. Toetsen die niet in het examendossier zitten krijgen ze bij mij altijd mee, de andere toetsen moeten idd op school blijven en twee jaar bewaard blijven. Ook PTA-toetsen bespreek ik (soms kort) met de leerlingen en ik laat ze ook altijd hun punten natellen, ik vertel me ook soms. Bij ons moet een toets binnen twee weken nagekeken zijn. Maar ik snap de leerlingen wel hoor, dat ze het naar vinden, maar ik snap mijn collega’s ook erg goed dat ze hun werk af willen maken op de momenten dat zij daar tijd voor hebben. (En zoals je hier dus leest; er zijn dus veel docenten die werken buiten werktijd en in vakanties just saying).
Hier komen die van zoon ook random binnen. Maar eerlijk: ik kijk even en dan ben ik het ook weer kwijt. Ik ben zelf niet echt steeds bezig met die cijfers. Hij zit in zijn examenjaar, en hij weet zelf heel goed dat ie z’n best moet doen. Zoon staat er ook zo in. Hij weet wat zijn zwakke vak is, de rest gaat gemiddeld gewoon prima. Groepsapp zit hij niet in en hij weet ook helemaal niet hoe andere kinderen er voor staan. dochter zit in de brugklas. Haar school heeft een ander systeem. De cijfers komen er in te staan, maar er komen geen meldingen van op mijn telefoon dus ik check dat zelf af en toe even. Maar ze verteld het me eigenlijk altijd wel als ze haar cijfer heeft terug gekregen, goed of slecht.
Dat de leraar werkt buiten schooltijd snap ik, maar bij ons zetten ze de cijferlijst uit tijdens een proefwerkweek en die gaat dan weer aan na de laatste toets. Dit om te voorkomen dat een 4 aan het begin je hele toetsweek beïnvloedt. Dat scheelt echt wel gedoe. Als er zou worden ingebouwd dat cijfers online komen tussen 8 en 18 op schooldagen (noem maar wat) ongeacht wanneer je invoert, dan hoeven leraren niets aan te passen, maar scheelt het wel
Daar heb ik werkelijk waar nog nooit over nagedacht. En dus ook geen problemen mee gehad. Ik denk dan hooguit eens: lekker tijdstip om nog schoolwerk na te kijken. En ja dan komt er ook wel eens in een vakantie weekend oid een onvoldoende binnen, tja gezien en weer door. Ik heb nooit gemerkt aan mijn kinderen dag ze het er moeilijk mee hadden. Wegswipen en klaar.
Dat gebeurt hier inderdaad ook. En dat cijfers niet gepubliceerd worden buiten die tijden heb ik ook voorgesteld, maar dat kan niet in SOM (Magister weet ik niet).
Heb je helemaal gelijk in, ik vind het ook een slecht systeem. Hier doen ze pas sinds 3 jaar toetsweken, vorig jaar hadden ze ook maar 1 cijfer voor een vak staan en als dit net een slecht cijfer is is dat natuurlijk enorm balen. In het oude systeem werden er meerdere proefwerken en so's in een periode afgenomen en kon je het nog eens een keer compenseren. Ik vind sws dat hele toetsweek systeem een achterhaald en raar gebeuren. Moet je 10 proefwerken in een week tijd leren. Ik geloof niet dat het menselijk brein daarvoor gemaakt is. Ik bedoelde met rondom de herfstvakantie niet enkel de cijfers maar ook het hele schoolgebeuren. Toetsen, huiswerk etc
Hier had oudste (2vwo) vorig jaar inderdaad geen toetsweek, maar dit jaar is dat dus wel ingevoerd (ook bij de brugklassers, alleen die hebben er maar 6 ipv 10). Denk dat ik het in het driehoeksgesprek wel ga aankaarten straks.
Auw, dit doet zeer! Ik was zelf namelijk ook een kind dat niet heeft leren leren, als je daar nooit de juiste hulp bij hebt gehad, is dat echt ontzettend moeilijk. Op de basisschool kwam ik er prima mee weg (oke, plusklas etc bestond toen ook nog niet), maar als je dan aan de bak moet, en je doet je stinkende best, maar je verzuipt er gewoon in, ben je echt hulp nodig. Hoe demotiverend is het als het nagenoeg niet uitmaakt of je wel of niet geleerd hebt voor een toets. Het wordt toch wel een 3 of een 4. En hoe ouder je wordt hoe lastiger het is om dit je eigen te maken (mijn ervaring in elk geval)
Hier een combinatie van beide systemen, SO's en toetsen het hele jaar door + een toetsweek 4x per jaar. En als ze dan na de toetsweek weer een week hebben met nog 5 toetsen brandt er wel eens een vraagteken boven mijn hoofd: waarom dan?? Kinderen moeten leren plannen, maar op scholen valt er ook nog wel wat bij te spijkeren wat dat betreft
Nou inderdaad. En niemand die je leert hoe je moet leren. Ook op de middelbare school niet. Ik heb het gered door alle vakken waar ik slecht in was te kunnen laten vallen. En ik was wel goed in de beta vakken. Niet omdat ik kon leren. Maar omdat ik het trucje prima na kon doen op de toets als ik m’n huiswerk gewoon allemaal gemaakt had.