Wat fijn dat school daar gewoon begrip voor heeft. Ik vraag me af hoe dat bij ons zou gaan. Voor Frans moest mijn zoon een vlog maken waarin hij zijn familieleden voorstelde… zijn broertje wou toen niet in beeld, dat hebben we toen maar zo gelaten, ik vind het ook belangrijk dat kinderen daar zelf een keuze in kunnen maken. Misschien dat we volgende keer eens animatie moeten maken ofzo
Heb niet alles gelezen maar hier vinden ze het niet zo'n probleem, maar nee hun hobby is het ook niet. Ik vind bij gymnasium ook een stukje spreekvaardigheid wat erbij komt juist wel goed. En op mensen af durven (leren) stappen. Verder is mijn ervaring dat ze voldoende andere soorten opdrachten en p.o.'s krijgen naast de vlogs dus voldoende opties om talenten te benutten en ontwikkelen. (Oudste zit nu in 3 gym). Je stuurt het filmpje alleen naar de leerkracht en die heeft de privacywet te hanteren dus zorgen over hun privacy heb ik niet zo. Ze hebben hier wel social media maar zetten idd nooit foto's oid van zichzelf erop.
Zoon zit in 2 technasium, maar heeft nog nooit een vlog hoeven maken voor school. Dus ik denk dat dit echt aan de school ligt waar je op zit?
Mag ook niet voor Nederlands denk ik. Wel voor Engels. OT. Hier af en toe iets met een filmpje. Maar echt geen 4 per kwartaal. Meestal voor de talen. Voor Duits bijvoorbeeld een filmpje waarin ze iets over zichzelf vertellen. In het Duits uiteraard. Ik vind het op zich wel leuke opdrachten. Maar juist omdat het hooguit 2 keer per jaar is.
En vooral ook aan de lesmethodes die ze gebruiken. De ene methode is veel meer samenwerken/interactief/afwisseling in werkvormen (zoals Blink) en de andere veel traditioneler zoals Noordhoff. En meestal is dat niet iets wat meegewogen wordt in de schoolkeuze, maar gaan ouders daar later wel over in discussie. Ik denk dan: vooraf wel iets om naar te informeren als zoiets jou/je kind tegenstaat, want ik zou dat ook wel begrijpen.
Af en toe zo’n opdracht begrijp ik wil, ook al zou ik het zelf verschrikkelijk vinden Maar het moet niet de enige vorm zijn, dus ook verder gewoon een werkstuk, presentatie, mondeling etc…
Mijn zoon zit in de eerste van het vwo en heeft ook al 2 vlogs/filmpjes moeten maken. Voor de afwisseling vind ik het wel leuk, maar het moet wat mij betreft niet het maken van normale werkstukken en geven van ouderwetse spreekbeurten vervangen, aangezien je daar hele andere en noodzakelijke vaardigheden mee traint. En ik denk misschien heel slecht, maar mijn eerste gedachte erbij was toch ook wel een beetje ‘lekker makkelijk nakijken voor de docent’…..
Nou… als je 30 vlogs moet beoordelen aan de hand van een rubric, of als je een parallelklas hebt 60…. Kost bakken met tijd. En ja ik kan het weten, ik moest naast de filmpjes ook de scripts beoordelen. Heb ik in de herfstvakantie gedaan, want moet natuurlijk wel binnen 2 weken .
Nou ik denk niet perse makkelijker om te beoordelen, maar wel makkelijker om zeker te weten dat het niet is gemaakt door ChatGpt. Dat lijkt me het grootste probleem met geschreven werkstukken op dit moment. Een filmpje waar je zelf en je huis en je familie op staat zul je echt wel 100% zeker zelf gemaakt hebben … de volgende stap is dat leerlingen deepfake gaan gebruiken natuurlijk
Mijn zoon zit in de brugklas en moest dat laatst als huiswerk voor Engels doen, zichzelf en zijn familie voorstellen, zijn kamer filmen. Hij vond het best leuk om te doen, maar heel eerlijk, ik vind dat inbreuk op mijn privacy. Ik wil niet dat thuis filmpjes worden gemaakt of ik prominent in beeld kom, ook als het alleen naar de docent wordt gestuurd. Ik snap wel dat het iets van deze tijd is en ik hou zelfs ook ervan om sommige instagrammers te volgen of dat ik foto's van activiteiten zie, waar mijn zoon aan deel neemt, maar ik wil het niet in mijn huis en nu word je praktisch ertoe "gedwongen". Uiteindelijk zijn wij tot een compromis gekomen. Ik hoefde niet in beeld en heb het filmpje gezien, voordat hij het heeft opgestuurd.
En heeft je zoon wel een familielid met een interessant beroep? Want dan zegt hij toch dat het de buurman is Ipv zijn oom bijvoorbeeld?
Ja, dat iemand een BN-er had gevonden daarvoor, betekent dat de rest van de klas (25 leerlingen ofzo) dat niet had en het het dus nogal ongebruikelijk is. Ik zou iemand met een beroep kiezen waar hij geïnteresseerd in is, er zijn vast meer mensen met een interessant beroep naast Elon Musk. Een arts, luchtverkeersleider, meteoroloog, BOA, beveiliger op Schiphol, topsporter, loods etc. Inderdaad, als de rest niet lukt, zou ik dat gewoon doen, alsof ze dat nagaan.
Maar dan moet jr wel weten dat dat gebeurt op scholen. Ik heb daar afgelopen 2 jaar niet over nagedacht dat dat een mogelijkheid was, vlogs etc moeten maken.
Dan alleen wel opletten met achternamen Maar mijn man heeft vroeger zijn stage ook bij familie gedaan terwijl dat niet mocht. Maar ja, andere achternaam + uur van school vandaan dus niemand die dat wist of kwam controleren
En soms hoef je ook helemaal niet ver te kijken, de fietsenmaker op de hoek kun je ook heel leuk interviewen en wat ‘interessant’ is, is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind een fietsenmaker, bakker, marktkoopman etc veel interessanter dan een acteur in GTST bijvoorbeeld. Wij moesten vroeger ook interviewen en een verslag doen over een beroep, alleen werd dat niet gefilmd. We kregen helemaal een rondleiding onder een zwembad, langs de filters en pompen etc, was super leuk en gewoon 3 minuten fietsen vanaf school.
Nou zn vader heeft een behoorlijk interessant beroep, maar ik ben bang dat dat wel uit gaat komen. Het moet ook een “live” interview zijn waar hij en zn groepje in beeld zijn en de familie woont verder weg… Maar we hebben iemand gevonden hoor, met veel vijven en zessen. Nu nog hopen dat de rest van het groepje ook nog iets gaat doen en komt opdagen bij de interviewafspraak, want ze moeten allemaal in beeld zijn
Ja inderdaad. En dan zitten ze er eenmaal en dan wordt het vanaf de tweede ofzo ineens veranderd. Je hebt daar nooit helemaal zicht op natuurlijk.
Mijn dochter (3 VWO) moet soms filmpjes maken (m.n. voor talen of creatieve vakken), maar het wordt naar mijn beleving wel afgewisseld met andere (schriftelijke) werkvormen, zoals een poster, presentatie in de klas, verslag. Soms individueel, soms met klasgenoot. Laatst heeft ze een informatiefolder moeten maken over de pil voor biologie bijvoorbeeld.
Hier moer dit nu ook voor het eerst. Voor frans. Ze mag het maken en aan de leerkracht laten zien. Maar het gaat niet op internet oid. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Verder prima.