Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om beide achternamen van de ouders door te geven aan je kind. Je krijgt dan bijvoorbeeld: Pim Stevens Janssen of Floortje de Vries de Groot. Overwegen jullie dit, als toekomstige ouders? Persoonlijk heb ik mijn achternaam ook behouden toen ik getrouwd ben. Ik ben trots op de familie waar ik uit kom. Maar in mijn omgeving krijg ik zoveel reacties ‘ach doe toch normaal en geef dat kind gewoon één naam’ en ‘straks wordt ze gepest!’, waardoor ik toch ga twijfelen. Onze achternamen klinken overigens gewoon prima bij elkaar, dus ik snap de kritiek niet. Wat doen jullie?
Ik zou het niet doen. Als je dochter ooit gaat trouwen heeft ze mogelijk 3 achternamen? Lijkt me niet zo handig..
Ik overweeg het niet, vind het te ingewikkeld en te lang. We hebben beiden achternamen die gespeld moeten worden dus als die achter elkaar komen dan wordt het lastig / lang spellen. Overigens heb ik de opmerking over pesten ook wel eens als argument gehoord, maar vind dat zoiets raars. Waarom zou je gepest worden voor een dubbele achternaam? Die logica snap ik dan weer niet ..
Nee,gewoon 1 achternaam voor het kind Dan gaat ze straks trouwen en krijgt ze 3 of misschien zelfs 4 achternamen.
Gewoon jouw achternaam geven . Als ik de mogelijkheid had, had ik mijn kinderen beide achternamen gegeven. En voor mijzelf ook: mijn beide ouders zijn mijn ouders, dus ik had het zelf ook fijn gevonden om beide achternamen te dragen. Dan had ik de mooiste achternaam gekozen om mee te nemen bij mijn eigen trouwen.
Als het bij ons had gekund, had ik het maar wat graag gedaan! Precies wat Trirani ook al zegt: je bent een kind van je beide ouders. Je voornaam krijg je ook van beide ouders (uitzonderingen daargelaten, maar daar gaat het in dit geval niet om) dus waarom de achternaam niet?
Nee onze zoon krijgt gewoon 1 achternaam, die van mijn vriend. Ik vind de achternaam van mijn vriend een stuk mooier dan die van mij. En zie zelf het nut niet van meerdere achternamen. Zeker bij een lange voornaam icm 2x een lange achternaam lijkt het me vooral veel gedoe. Pim Janssen is toch een stuk makkelijker te schrijven/ zeggen dan bijvoorbeeld Annemarie van den Broek - van der Velden.
Ik zou het niet doen. Wij hebben namen met tussenvoegsels, dat wordt zo’n lang geheel. Kind van beide ouders zijn zit voor mij niet in de naam.
Ik ken iemand die het kind een dubbele achternaam heeft gegeven. Twee lange achternamen ook nog. Ik vind dat dat voor hunzelf is gedaan, en niet voor het kind. Altijd moet je dan je naam schrijven en ben echt even bezig laat staan als je aan de telefoon niet verstaan wordt, en beide achternamen moet gaan spellen. Je moet altijd doen wat je belangrijk vindt natuurlijk, maar voor zon keuze moet je het wel super belangrijk vinden, gezien het nadeel voor t kind. Twee korte achternamen vind ik nog wel anders trouwens.
Man zou het wel willen, ikzelf niet. We hebben geen heel korte achternamen, en ik stel me dan voor dat ons kind later elke keer die lange naam moet schrijven op toetsen ofzo haha Ik ben best modern maar op dat vlak een beetje oldschool, en ik wil dus gewoon de naam van man doorgeven. Zelf heb ik gewoon wel mijn eigen achternaam gehouden bij ons trouwen, maar in België is dat meer standaard zo dan in Nederland denk ik.
Daar zijn gewoon regels voor want je mag er maximaal twee, ook na je eigen trouwen, dan wordt er dus een keuze gemaakt. In andere landen zoals bijvoorbeeld Spanje bestaat het al heel weg lang. Mijn dochter had een vriendinnetje op de basisschool met een Spaanse vader, zij had er ook twee. Daar is het dus normaal en niets bijzonders. Wij kennen het hier nog niet dus denken in problemen, daar is het heel normaal . Er zijn nog meer landen waar je er al voor kunt kiezen. Ik vind het wel iets moois, inderdaad je bent een kind van je vader en je moeder. Het was natuurlijk altijd handig met stambomen om bepaalde lijnen te 'volgen' , maar ach dat was natuurlijk al jaren steeds minder vanzelfsprekend vanwege vrouwen die niet de naam van hun man aannemen en hun kinderen haar naam kregen. Ik zou er zelf denk ik alleen voor kiezen wanneer het niet al te lange namen of moeilijke namen zijn. Sommige dubbele namen vind ik prachtig, bij andere namen zou ik er wellicht niet zo snel voor kiezen .
Bij ons trouwen kon ik kiezen: mijn naam houden, zijn naam aannemen of een combi van beide namen (en dan ook nog welke van de twee eerst). Ik heb voor beide namen gekozen, met zijn naam eerst. Ouderwets dus. Maar iets anders voelde gek (ik ben niet zijn zus en ik wilde dezelfde achternaam als mijn kinderen). In de praktijk gebruik ik alleen zijn achternaam. Mijn werkmail is wel met beide namen, lekker RSI-gevoelig. Ik heb een alias aangemaakt.
Deze wijziging geldt ook voor kinderen geboren vanaf 1 jan 2016. Dus ja, mijn dochter krijgt volgend jaar een tweede achternaam erbij. Doe ik overigens niet voor mezelf, maar voor haar. En dat is een hele weloverwogen keuze.
Kan gewoon hoor als ik kijk naar de jaartallen in je handtekening, op Rijksoverheid staat: Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor hun kinderen. De ouders kiezen samen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. Een nieuw aangenomen wet maakt dit mogelijk.