Onlangs wederom op het nieuws dat hpv infecties allerlei soorten van kanker kan veroorzaken. https://nos.nl/l/2493164 Tot een bepaalde leeftijd wordt dit vergoed, daarna moet je het zelf betalen. Ik val onder die groep. Ben toevallig vanochtend voor het bevolkingsonderzoek geweest. Maar ik twijfel nu dus om zelf deze vaccinatie te laten zetten. Kost wel zo’n 500 euro voor drie vaccinaties. iemand die dit heeft laten doen?
Wij hebben het bij onze dochters laten doen. Kost inderdaad een hoop geld maar wel een betere bescherming en als ik zie hoeveel jonge mensen er bij ons in de huisartsenpraktijk komen om genitale wratjes te laten behandelen..
Nee, ik val ook al onder de bevolkingsgroep onderzoek (30+) en dit wordt meegenomen in het uitstrijkje. Dus ik zie voor mezelf de noodzaak niet. Waarom jij wel?
De jongens zijn/worden gevaccineerd. Voor man en mij is het te laat. Als een ons het virus bij zich droeg aan het begin van onze relatie dan was dat al lang overgedragen. En de schade al veroorzaakt. Zo niet, dan is er geen kans op besmetting meer. Tenzij 1 van ons vreemd gaat. Vertrouw erop dat dat niet gebeurt.
Maar een uitstrijkje is toch anders dan een vaccin? Ik val ook onder het bevolkingsonderzoek dus ben benieuwd hoe je dat precies ziet, kan mijn zorgen misschien wegnemen.
Tenzij je kiest voor een vaccin wat niet in het rijksvaccinatieprogramma is opgenomen denk ik. Maar ik weet uiteraard niet hoe het bij dit gezin is gegaan.
Klopt, de vaccinatie via het vaccinatie programma vanuit de overheid wel. Wij wilden de uitgebreide vaccinatie die bescherming geeft bij meer varianten hpv en ook beschermd tegen genitale wratten. Deze vaccinatie zit nog niet in het algemene programma vanuit de overheid.
Dus voor 500 kun je, je laten inenten. Iets dat niet vergoed word terwijl ze nu zo hard bezig zijn. Iets met neem de prik er zijn veel met keel en mond kanker. Kan daar niet over uit. Ook ik heb de uitstrijk gehad 2x al. En ik ben HPV vrij. En heb al 18 jr de zelfde vent, en na zoveel jaar had die wel positief moeten zijn mocht een van ons het had toch. Dus ik zit wat dat betreft wel goed en ga deze dan ook niet nemen. En zolang je de virus niet hebt sta je 5 jaarlijks onder controle. Mocht die wel positief zijn is de volgende keer ook sneller dan die 5 jaar. Als ik dit nu goed zeg is niet blijven hangen hoe
Nou ja ik schat het risico klein in. 22 jaar dezelfde partner, dit jaar een uitstrijkje en virus vrij. Als het virus 10 tot 15 jaar nodig heeft om zich tot mogelijk kanker te ontwikkelen (en voor het gros van de besmettingen ruimt het lichaam het zelf op) en je wordt elke 5/10 jaar gecheckt op besmetting en ontwikkeling (en dan grote kans op succesvolle behandeling) dan durf ik dat risico wel te nemen. Ik loop in mijn ogen meer kans op longkanker ivm dat ik in de randstad tussen de snelwegen woon dan dat ik hierdoor kanker ontwikkel. Dus ik zie de noodzaak niet om hiervoor kosten te maken en me te laten inenten.
Er is wel vergoeding, alleen niet als je boven de 26 jaar bent. De reden daarvoor (ze zijn daar wel mee bezig) is dat het nog niet voldoende is aangetoond op dit moment dat het voor die leeftijd zinvol is (dat denken ze dus wel).
Ik denk er hetzelfde over. Zou ik wisselende partners hebben gehad, zou ik wel overwegen denk ik. Maar al 20 jaar samen. Maar ik moet komend jaar weer testen, dus wacht dat even af. Als die ook negatief is zit ik wel ruim boven de 10/15 jaar. Neemt niet weg dat ik de optie wel een goede vind en mijn kinderen zijn ook gevaccineerd.
Zeker, mijn kinderen hebben/krijgen de vaccinatie ook. Weet niet wat die allemaal gaan uitspoken haha.
Maar als je 1 partner hebt en virus vrij bent, dan is het toch niet zo dat je na 10-15 jaar ineens wel dat virus kunt hebben? Het gaat er toch alleen om dat de kanker die ontwikkelt kan worden door het virus 10-15 jaar de tijd heeft? Maar dan zit het virus er al en zou vaccinatie dus geen zin meer hebben. Of zie ik het verkeerd? Ik heb nu 6 jaar dezelfde partner en was 4 jaar geleden virus vrij. Ik ging er zelf in elk geval NIet vanuit dat ik dan volgend jaar bij het volgende uitstrijkje ineens wel het virus heb.
De gyneacoloog gaf mij laatst aan dat een hpv vaccinatie geen gerantie is dat je het niet krijgt. Er zijn er scheinbaar een hoop waar de vaccinatie niet tegen werkt. Ik ben van de eerste generatie 'vaccinatie campagne'
Waarom zou je 500 euro betalen voor vaccinaties die maar gedeeltelijk werken? Ik ben tegen HPV vaccinatie. Mijn dochter mag tzt zelf de keuze maken of ze de vaccinatie wilt na gedegen voorlichting van een (homeopatisch) arts. Op mijn werk kunnen een selecte groep medewerkers die werken bij/met anus weefsel een vaccinatie krijgen. Wij geven 2x gardasil. Voor meer info https://www.nvkp.nl/ziekten-en-vaccins/overzicht/hpv-baarmoederhalskanker/
Dat is toch met elke vaccinatie? De hpv vaccinatie beschermt tegen de 2 typen hpv die het vaakste kanker veroorzaken en beschermen voor 95%. Juist omdat het niet tegen elk type hpv beschermt, is het belangrijk wel de uitstrijkjes te laten doen.
Ja ik vraag me dat dus ook altijd af. Ik was man zijn 1e. 4 jaar geleden was ik nog hpv negatief. Zijn inmiddels 20 jaar samen. Dan is de kans toch niet groot dat ik nu nog ineens wel hpv positief ben? Of zie ik dat nu verkeerd. Vind het altijd zo vaag.