Hoi allemaal, Ik weet niet of dit het goede subforum is, maar ik heb een vraag. Ik wissel binnenkort van werkgever. Bij mijn huidige werkgever volg ik een opleiding die ik mee kan nemen naar de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever heeft mij verteld dat de subsidies voor de opleiding kostendekkend zijn en er is bij de nieuwe werkgever dan ook geen studiekostenbeding. Bij de huidige werkgever heb ik geen studiekostenbeding getekend. Deze is mij bij aanvang ook niet aangeboden. Nu dat ik op 2/3 van de opleiding ga vertrekken gaan ze moeilijk doen. Ik moet op kantoor verschijnen, want ze willen het hebben over de studiekosten. Ik heb aangegeven dat de subsidies kostendekkend zijn en ik dus niks achteraf ga tekenen. Werkgever geeft aan dat de subsidie niet toegekend is. Ik heb er heel graag gewerkt en ging eigenlijk niet boos weg, maar dit geeft nu wel een vieze nasmaak. Weet iemand of ze zonder studiekostenbeding toch de opleidingskosten kunnen verhalen? Ik heb niks over studiekosten getekend, vandaar dat ik op gesprek moet komen. Ze willen het "bespreken", maar ik voel nu een ongezonde druk. Ik heb het gevoel dat ze willen dat ik alsnog zo'n studiekosten overeenkomst ga tekenen. Wie heeft de gouden tip? Hoe kan ik zo'n gesprek het beste aanpakken. Ik meen namelijk dat ze zonder overeenkomst niks terug kunnen vorderen. Bedankt voor de antwoorden.
Nee ze kunnen niet achteraf bepalen dat jij iets terug moet betalen. Dit moet van te voren schriftelijk afgesproken zijn. Sowieso nooit iets ter plekke tekenen.
Staat er iets over in jullie cao/werknemershandboek? Dan kan het zijn dat je wel iets terug moet betalen. Al weet ik niet precies hoe het zit met subsidie. Mochten ze heel moeilijk doen zou ik even juridisch loket of je rechtsbijstand mee laten kijken. Bij ons staat in het werknemershandboek beschreven dat je een x aantal jaar een deel van de opleidingskosten moet terug betalen op basis van het bedrag dat de opleiding heeft gekost. Tot 1500 euro is het een jaar en 100%, tot 5000 euro is het 3 jaar en is de "boete" 100% eerste jaar, 60% 2e jaar en 25% 3e jaar. Opleidingen boven de 5.000 moeten individuele afspraken over gemaakt worden, als die er niet zijn geldt de regeling tot 5k. Deze afspraken gelden voor iedere medewerker, dus ook als er geen overeenkomst getekend is.
Bij mijn man stond het vastgelegd in zijn contract. Hij had ook een opleiding gevolgd, niks getekend, maar bleek dus in zijn contract te staan dat als hij binnen een jaar wegging, hij zou opdraaien voor de kosten.
Ja als het in de cao staat of in je contract heb je er natuurlijk ook voor getekend. Maar als er dus niets op papier staat kunnen ze je niet dwingen om alsnog iets te tekenen.
Kijk inderdaad een eventuele CAO/addendums erop na. Staat er niets beschreven? Dan kunnen ze nu niet ineens gaan vragen om een terugbetaling.
Vandaag uitsluitsel gekregen. Zonder een schriftelijke verklaring kunnen ze eigenlijk heel weinig. Nieuwe werkgever heeft toegezegd dat als ze moeilijk doen dat zij de studiekosten overnemen. Ik word door de nieuwe werkgever schadeloos gesteld.
Sinds 1 augustus 2022 is het niet meer toegestaan om studiekosten te verhalen op de werknemer. Ook niet wanneer de studie eerder is begonnen. Niet mee akkoord gaan dus, teken niet dat je deze kosten zelf moet betalen.
Dat gaat toch alleen om verplichte scholing? Dus als je bij wet of cao verplicht bent een opleiding te volgen, dan mag dat niet verhaald worden. Maar niet in algemene zin. @Jenneke88 ik zou proberen om de studiekosten gewoon bij je huidige werkgever te laten. Ze hebben geen poot om op te staan als ik zo lees over je gesprek. Heel fijn dat je nieuwe werkgever wel goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan in elk geval en je nog een escape hebt als het toch echt vervelend wordt met je huidige werkgever.
Vakbond heeft inderdaad aangegeven dat ze geen sterke zaak hebben en ze mij het uitblijven van de subsidies niet kunnen aanrekenen. De vraag die blijft is natuurlijk: Wil je op deze manier jaren van plezierig werken teniet doen? En ja, het plezierige is sinds mijn aankondiging er wel grotendeels vanaf, maar ik heb geen zin in onnodige stress. En zin in een rechtszaak heb ik evenmin. De nieuwe werkgever zou contact opnemen met de oude werkgever om het een en ander te bespreken. Het betreft geen verplichte scholing, maar neemt niet weg dat de subsidies kostendekkend zijn en als ze die niet gekregen hebben ze mij daar niet de schuld van kunnen geven.
Om wat voor een bedrag gaat het überhaupt? Het risico dat de oude werkgever een rechtzaak start schat ik laag in. Of het moet om een studie gaan van duizenden euro's. Maar dat lijkt me niet als de nieuwe werkgever zonder voorwaarden de kosten over wil nemen. En wat betreft "het teniet doen van jarenlang plezierig werken", kijk je er wel nog met plezier op terug als je nu nog noodgedwongen een terugbetalingsregeling aangaat? Wel echt vervelend om zo weg te gaan. Maar fijn dat je nieuwe werkgever er zo goed mee omgaat
Je werkgever maakt er jouw probleem van, terwijl het hun probleem is. Fijn dat je nieuwe werkgever overlegt met je huidige werkgever. Ik verwacht niet dat je huidige werkgever snel een zaak zal starten hierover. Tenzij het om een megabedrag gaat. Ik snap echter dat je geen stress wil hebben hoor, dus superfijn dat je nieuwe werkgever zo meedenkt. Maar je oude werkgever veroorzaakt dit en niet jij. Jammer dat ze dit zo aanpakken. Geen fijn einde van een leuke werkplek.
Bewerkt... ging in mijn geval idd om verplichte opleiding bij desbetreffende persoon. Net opgezocht in de werkmail
Gezien sommige werkgevers is dat een hele goede regel. Neem aan dat de verplichte interne cursussen hier ook onder vallen? Speelde vooral bij de beruchte keukenwinkels, bij indiensttreding moest je een cursus x volgen, let wel een INTERNE cursus van t niveau hoe verkoop je een keuken etc, vertrok je binnen bepaalde tijd betaalde je een godsvermogen.
De nieuwe werkgever heeft aangegeven dat zij dit verder zullen oppakken en zij stellen mij schadeloos. Het was geen verplichte scholing... Er is in de tussentijd heel veel gebeurt en ik durf niet te veel uit te wijden (bang voor herkenning). De nieuwe werkgever maakt er in ieder geval geen probleem en gaven aan dit soort "stunts" vaker tegen komen, zelfs met de wetwijziging op studiekosten. Of zij een rechtszaak aanspannen weet ik niet... ik vertrek naar een bedrijf waar meer dan 5000 mensen werken. Ik heb een beetje het gevoel dat het bedrag (ongeveer 3000 euro) voor hen wisselgeld is.