Ah thanks, ik heb weer wat geleerd Want dat wist ik niet. T is denk ik duidelijk dat ik niet vegetarisch ben
Ik vond beide reactie onder deze sfeer vallen. Degene waar je op reageert en ook jouw eigen reactie .
Dat is toch totaal iets anders. Als jij een vlees-hamburger besteld en je krijgt vega, dan krijg je niet wat je besteld. In dit geval is er geen sprake van een specifieke bestelling maar krijgen de kinderen allemaal gewoon eten. Dat daar dan geen varkensvlees bij zit is verder niet heel boeiend lijkt me. En dat de kip (of wat ze dan ook eten) halal is, daar proef je niks van hoor. Dat je iets wel mág, betekent niet dat je het moet.
Dat is hier ook... en op de bso mag het ook niet meer dus mijn kind eet dan de hele dag enkel fruit en brood... nou in zijn lunchbox krijgt hij lekker wat variatie mee hoor. Zeker niet vol met ongezonde dingen, maar ik wissel het af bijv.; mini soepstengels, mini maiswafels, gekookt ei, ontbijtkoek, choco muntjes, cheese dippers, biscuit. En dat is dan het bijgerecht. Hij krijgt altijd 1 boterham mee, met wat fruit (druiven, komkommer, paprika) en wat 'lekkers'. Lijkt mij toch ook prima.. het moet wel leuk en lekker blijven.
Ja begrijpelijk. Maar mensen met zulke bijzondere eisen geven doorgaans geen worstenbroodjes mee als het 1 kindje zou zijn, zou ik toch kijken voor een middenweg. Bijv. wel eigen eten mee, maar wel iets wat aansluit bij wat de rest te eten krijgt.
Bij de peuterspeelzaal van mijn neefje nemen alle kids zelf t eten en fruit mee. Goed, t neemt wat ruimte in maar lost een probleem op
Als je eisen wilt stellen moet je zelf voor je kind zorgen, simpel zat. Geen idee wat voor rotzooi ze naar binnen willen proppen op een opvang (dat valt nog wel mee denk ik trouwens), mijn kinderen zijn daar nooit geweest. Maar ik hoorde dat hier in de buurt geen smeerkaas en appelstroop gegeven mochten worden maar dat er hummus gegeven moest worden. Crackers enzo waren ook al verboden. Dat vind ik doorslaan vanuit de kant van de opvang. Maar ik ben sowieso tegen opvang vandaar dat ik allergisch zou zijn voor veeleisende ouders...
Ah dat verklaard een hoop. Helaas zit niet iedereen in de positie dat ze zonder kinderopvang kunnen. Hier gaven ze standaard als hartig beleg, smeerkaas, smeerworst en jawel fruithagel voor zoet hadden ze appelstroop en jam. Ik gaf hem een potje notenmoes en appelstroop mee. Als hij een keertje smeerkaas kreeg vond ik dat geen wereldramp en als andere kindjes van zijn broodbeleg aten overigens ook niet. Qua melk stond er een pak biologische melk voor hem. Het bespaarde hun weer op het eten qua kosten, het was er inclusief. En ik had het geluk dat die opvang wel gewoon meedacht. Uiteindelijk was het ook een enorm pluspunt dat de kindjes de hele dag buiten speelde.
Hier vond de opvang dat ze gezond eten en drinken gaven, maar ik vond (en vind) Karvan Cevitan en lange vingers en als verjaardagstraktatie een zak snoep (kind werd 1…) op een babygroep gewoon niet nodig. Kan aan mij liggen, maar ze krijgen niets van melk en water en als tussendoortje fruit en een soepstengel oid. Vind dat helemaal geen rare vraag van een ouder en verwacht dus wel dat daar rekening mee gehouden wordt. De leidsters vonden het zielig om mijn dochter water te geven, alsof een kind van onder de 1 ziet of weet wat er in de tuitbeker van de anderen zit… Veel andere eisen vind ik ook heel realistisch en prima op te volgen. Helemaal geen fruit oid zou ik lastiger vinden, dan zou ik vragen of die ouders zeg mee konden geven wat er wel mag. Heb ik bij mijn dochters ook lang gedaan, en die hadden naar mijn idee geen gekke dingen (eerst dus zoveel mogelijk zonder toegevoegde suikers en de jongste daarna glutenvrij - die geef ik nog steeds eigen eten mee met kamp ed).
Dat was hier ook zo, bij mijn oudste dronken ze (lauwe) rooibosthee of water, bij mijn jongste vonden ze dat ineens zielig en werd het limonade. En eerst kregen ze gewoon 1 eenvoudig koekje uit de trommel op een verjaardag, vervolgens was ook dat zielig en werd er getrakteerd met donuts, zakken snoep, plastic prulletjes etc - terwijl die kleintjes met die koekjes ook gewoon hartstikke blij waren. Ik heb toen mandarijntjes getrakteerd, ook ieder kindje helemaal blij, dus waarom die donuts en zakken snoep nodig waren? Mijn arme kinderen drinken overigens nog steeds het liefst gewoon water
Ik lees hier al een aantal keren dat smeerkaas ongezond zou zijn, en gewone kaas niet. Wat maakt voor jullie het verschil? Beiden bevatten zout en vet.... Mijn zoontje eet dagelijks smeerkaas haha, dus ben wel benieuwd wat daar ongezond aan is. Verder on topic: allergieen en geloofsovertuigingen zou ik rekening mee houden. Voor de rest niet. Als jij gewoon normale gezonde voeding aanbied zou dat gewoon voldoende moeten zijn en anders kunnen ze zelf zoeken naar een andere opvang. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken. Rekening houden met kan natuurlijk wel. Bij de opvang van mijn zoontje eten ze standaard vegetarisch, lekker makkelijk want dan eet iedereen gewoon mee.
Wij zijn vrij extreem als het om doordeweekse voeding gaat. Geen toegevoegde suikers, geen overly processed foods. Af en toe een koekje ofzo mag wel, maar dat doen we thuis of bij vrienden, niet opde opvang of school. Overigens eten we sowieso nooit snoep met rare kleurstoffen of crap erin. Omdat ik snap dat wij de rare zijn en de meeste mensen het anders doen, zorg(de) ik altijd zelf voor het eten van mijn kinderen. Ook vind ik het prima als anderen dingen wel eten, die wij niet eten. M'n kids zijn dat ook gewoon gewend en hebben daar nooit moeite mee gehad. In sociale situaties (feestjes e.d.) doen we wel gewoon "normaal" en passen we ons aan, muv chemische uitziende snoepjes. Mijn mening over bijzondere voeding is grofweg, iedereen moet lekker doen wat hij/zij zelf wil, maar probeer anderen daar wel zo min mogelijk mee lastig te vallen. Ik ging en ga er nooit vanuit dat een school of opvang zich aan ons gezin aanpast.
Als je niet wilt dat ouders zelf eten meegeven, moet je vanaf het begin gewoon heel duidelijk communiceren welk eten je wel en niet aanbiedt. Desnoods print je lijstjes met eten dat je zelf prima vindt om te geven en laat je ouders aankruisen wat ze wel en niet willen. Degene die daar niet happy mee zijn, zijn gewoon geen goede fit en moeten op zoek naar een andere gastouder. Dit zou overigens ook voor ons gelden, ik vond het vroeger juist heel belangrijk dat m;n kinderen alleen aten wat wij ze meegaven, zeker toen ze nog zo jong waren dat ze niet naar school gingen.
Smeerkaas is soms meer geprocessed dan "gewone" (biologische) kaas. Er zitten dan allerlei E-nummers en poeders in. Sommige supermarkt kaas is ook redelijk processed, maar smeerkaas gaat vaak nog wel een stapje verder. Over het algemeen geldt, hoe langer de ingredienten lijst, hoe meer er met het eten is gebeurt.
Medische (psychische) diëten en levensovertuigingen vind ik redenen om alternatieven aan te bieden. Zelf zou ik niet beginnen aan suikervrij, kleurstofvrij, glutenvrij, enz. Dat zijn persoonlijke voorkeuren en dat mogen ze thuis prima doen maar ik vind het niet realistisch om te verwachten dat een opvang met persoonlijke voorkeuren aan de slag gaat. En is suiker echt zo’n horror voor ze dan nja, moeten ze een suikervrije opvang zoeken denk ik.
Daar zou ik als ouder dan weer echt maling aan hebben. Wat gaan ze doen dan? De snelle jelle van je kind afpakken?
Volgens mij is er nog maar weinig echt "kaas" aan smeerkaas. Als ik bv op de verpakking smeerkaas kijk die wij in de koelkast hebben liggen, zitten daar zelfs dingen als "vegetable oil" enzo in. Ik wil het liefst zo onbewerkt mogelijk eten (lukt lang niet altijd hoor), omdat ik geloof dat dat het beste is. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Helaas heeft mijn jongste nu een periode dat ze eigenlijk alleen smeerkaas op brood wil, gewone kaas is hier moeilijk verkrijgbaar (of het smaakt raar, of het is heel erg duur). Ik maak er niet zo'n probleem van omdat ze voor de rest goed en gezond eet, maar persoonlijk had ik wel voor meer variatie aan gezondere soorten beleg gekozen. Je maakt mij iig niet wijs dat smeerkaas (toch een erg bewerkt product) even gezond is als bijvoorbeeld 100% pindakaas/notenpasta En qua voedingswaarde zit er bijvoorbeeld ook veel meer calcium in echte, onbewerkte kaas. Als ik dan tóch een dierlijk product kies, dan wil ik daar qua voeding tenminste zoveel mogelijk uithalen, gezien onze beperkte consumptie van dierlijke producten. En dan vind ik een dierlijk product waar niet zoveel in zit qua voeding gewoon een beetje zonde. Maargoed, dat is hoe ik erover denk, over gezonde voeding lopen meningen gewoon erg uiteen. Vet vind ik overigens geen probleem, daarin verschil ik nogal van mening met het voedingscentrum. Ook zout zit inderdaad veel in gewone kaas, het gaat mij dus niet zozeer om vet en zout.
Even de eru goudkuipje smeerkaas (de originele smeerkaas dus ;-j) opgezocht, maar daar zit alleen maar melk in, ook boter (voor de structuur denk ik), maar dat is dus ook van melk. Qua voedingswaarde en ingredienten lijkt het erg overeen te komen met gewone kaas. Er zitten alleen 3 E nummers in, de smeltzouten, ik weet niet of die perse slecht zijn, zou ik op moeten zoeken en het is nog te vroeg. Overigens verbaasde mij dit, want ik heb ook vaak gehoord/gelezen dat smeerkaas slecht is, maar dat lijkt best mee te vallen. Ik ben het inderdaad wel vaker niet eens met het voedingscentrum, ik heb niet echt wat tegen vet en ik ik koop liever dingen met suiker dan zoetstoffen. Ik baal ook gigantisch dat overal maar zoetstoffen ingestopt worden, zelf krijg ik daar heel veel maag- en darmklachten van en de meeste zoetstoffen zijn helemaal niet gezond. Mijn kinderen drinken water (dochter drinkt niets anders, want durft ze niet vanwege arfid) en de beker ranja/aanmaaklimonade, die onze zoon drinkt, is de variant met suiker. Ik heb ook liever niet dat ze dingen met zoetstoffen krijgen buitenshuis, maar als dat een keer voorkomt, ga ik daar niet te moeilijk over doen, het heeft gewoon niet mijn voorkeur.
Ik snap het. Ik heb gewerkt op een school met een gezond voedingsbeleid en dat soort dingen moesten we, ivm het beleid, in principe weer mee teruggeven.. Eerste pauze fruit/rauwkost oid, en later een gezonde lunch (incl. rijstwafel, nootjes, eiwrap, etc). Dat is me ook niet altijd in dank afgenomen, maar ja, ik moet me ook aan de afspraken houden..... Dit beleid werd gedeeld bij de kennismaking, zodat ouders het mee konden nemen in hun overweging wel of niet aanmelden. Overigens gold dit beleid ook voor het personeel: fruit/rauwkost in de eerste pauze, gezonde lunch in de tweede pauze (we aten altijd met de kinderen). Verder stond er in de koffiekamer altijd vers fruit, en bij een studiedag werd er gezorgd voor een gezonde lunch ipv een broodje kroket. Ik werk nu op een school zonder voedingsbeleid en ik schrik iedere dag weer wat sommige kinderen (kleuters!) in hun bakjes/drinkbekers hebben...... En dan vinden ouders het raar dat hun kind van net 4 jaar vijf gaatjes heeft Dan gaat mijn voorkeur toch echt uit naar verplicht fruit/groente en een lunchbakje gevuld met gezonde dingen!