Met vwo-advies naar het vmbo?

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by DCRK, Nov 20, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    Dec 13, 2019
    13,006
    14,668
    113
    Female
    Dat denk ik niet.
    Stel je haalt matige cijfers op het vmbo, misschien door te weinig inzet, misschien omdat het vwo advies toch te hoog was. Dat is dan niet meer te bepalen. Dan heb je een diploma vmbo met matige cijfers, geen 7e vak zoals veel havo scholen vragen. Dan wordt je echt niet toegelaten op basis van het advies van groep 8.
     
    suus1983 and femkes like this.
  2. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,878
    6,405
    113
    Nee, dan gelden gewoon de voor die situatie geldende normen. Die dus ook gelden voor iemand met bv een vmbo-advies die na het vmbo wil verder gaan met havo.
     
    Jo79 and NiekeKris like this.
  3. tuc

    tuc Niet meer actief

    Nee, ik denk dat het enkel geldt als je een diploma behaald hebt naar een vervolgopleiding.
    Ik heb een HAVO diploma gehaald en ben na een korte omweg op het HBO, MBO niveau 3 gaan doen, omdat dat de richting was die ik op wilde. Om daarna HBO te kunnen doen moet je op het MBO niveau 4 gedaan hebben. Maar dat hoefde ik dus niet omdat ik mijn HAVO diploma nog had.
     
  4. Cin85

    Cin85 VIP lid

    Jan 12, 2010
    12,491
    13,945
    113
    Female
    TS, als ik jou was zou ik eens kijken naar een school met een technasium. Mijn zoon doet ook technasium (VWO niveau), en hij heeft beduidend minder huiswerk dan zijn vrienden die 'gewoon' VWO doen. Daarbij heeft hij nu in de 2e geen aardrijkskunde en straks in de 3e geen geschiedenis. Wat natuurlijk ook weer behoorlijk scheelt in leren en huiswerk. Voor onderzoek en ontwerp heeft hij sowieso nooit huiswerk.
    Wel vindt hij het super leuk om onder schooltijd bij bedrijven te kijken, oplossingen te bedenken en te maken. Dus echt een stuk creativiteit en probleemoplossend vermogen te gebruiken.
     
    NiekeKris and Zxcvb like this.
  5. mamameer

    mamameer VIP lid

    Jan 21, 2014
    8,173
    4,484
    113
    weet je zoon wat hij wil worden. ik denk dat je daar ook naar moet kijken. Als je VWO doet, kun je nog steeds daarna iets technisch gaan doen aan een TU, waar je meer uitdaging kunt hebben dan wanneer je na je VMBO misschien een functie als monteur buitendienst hebt.
    maar het is maar net wat je wil. en ik denk dat je dat wel mee kunt nemen in de overweging. kinderen hebben soms een korte termijn visie (weinig huiswerk), en als ouder kun je wel helpen met het laten inzien wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst.

    uiteraard is het prima als hij zegt dat hij automonteur wil worden, en hij gaat zijn VMBO met veel plezier doen, maar als hij ziet dat hij met een VWO op een TU, robotica, geologie of marine technologie kan gaan doen dat hij dat uiteindelijk misschien ook wel intressant kan vinden.
     
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,133
    8,867
    113
    Logisch ook, want je hebt dezelfde stof aangeboden gekregen. Natuurlijk kan je zelf ook veel ‘tot je nemen’, maar de kans is best groot dat er toch hiaten zijn die succesvol instromen in een andere klas dan gebruikelijk niet mogelijk maken.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,133
    8,867
    113
    Wij hebben bepaalde scholen trouwens ‘gewoon’ niet bezocht (scholen die qua aanbod niet aansloten, zeg maar). Ik denk dat het met 11/12/13 jaar heel lastig is om echt iets zinnigs te zeggen over wat je later wil worden ed. Natuurlijk hebben kinderen ideeën en soms blijven die stabiel, maar vaak genoeg schiet het nog overal naar toe. En ja, ze ‘moeten’ ergens naar toe waar ze zich nu prettig voelen, want ze gaan er vijf dagen in de week naartoe, maar dat zou ik dan dus doen omdat ze zich er nú prettig voelen (zowel qua onderwijs als qua medeleerlingen), niet alvast met het oog op wat ze nu denken te willen worden over een x aantal jaar. In dit geval zou ik dus zoveel mogelijk scholen bezoeken met een ‘alternatief’ programma om te kijken of daar iets tussen zit wat ook aanspreekt.
     
  8. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    Dec 13, 2019
    13,006
    14,668
    113
    Female
    Zo hebben wij idd gekeken bij onze zoon die nu in de brugklas zit.
    Hij zegt op dit moment dat hij een bepaald beroep wil. (Ga even niet zeggen wat dat is) voor dat beroep zal hij naar de universiteit moeten. Hij zit nu op vmbo-gl. Niet echt logisch als je uiteindelijk naar de uni wilt. Maar kijkend naar hoe hij nu is past dit het best bij hem. Hij had overigens het schooladvies vmbo-havo. We hadden dus ook kunnen kiezen voor havo, dat ligt al een stuk beter in de lijn naar de uni.

    We zien in de toekomst vanzelf waar hij uitkomt.
     
  9. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Dan zit je denk ik op VMBO kader of basis waarschijnlijk? VMBO TL zit weinig techniek bij. Dat lijkt soms wel zo bij de open dagen, omdat je dan ook de klassen van kader en basis ziet. Ik zou persoonlijk het verschil in niveau tussen stabiel VWO advies en VMBO kader of basis te groot vinden. De vraag is hoe lang hij dat volhoudt en of het dan niet veel te makkelijk is allemaal.
     
  10. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Het geldt alleen voor de brugklas. Als een kind met VWO advies in de brugklas niet op VWO niveau meekomt, dan kan dat kind ook niet naar het VWO. Net als op alle niveaus eigenlijk.
     
  11. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    Dec 13, 2019
    13,006
    14,668
    113
    Female
    Je hebt ook nog vmbo-gl dat is hoger van niveau dan basis en kader. Dat is qua niveau gelijk aan vmbo-tl, maar dan met praktijkvakken erbij.
     
  12. femkes

    femkes VIP lid

    Jul 24, 2007
    9,088
    10,382
    113
    Wat ik me nu wel nog afvraag, hoe in de buurt is in de buurt? Wij wonen in een vrij grote stad met in totaal 5 VWO scholen in de stad zelf en nog 2 op 5 km afstand. Maar midi gaat nu meelopen op een school 15 km verderop. Die doen in de eerste 2 jaar alleen projecten die ze zelf (met begeleiding) moeten bedenken. Alle niveaus door elkaar. Dat is dus 45-60 minuten fietsen ipv 20 minuten, maar gaat voor hem waarschijnlijk beter werken. Andere optie is een technische school op 10 km afstand. Maar dat is dus niet echt in de buurt, zeker niet als je kijkt wat we wel in de buurt hebben. En die afstand vind ik echt wel iets om rekening mee te houden, maar in sommige gevallen is dat gewoon wel het beste denk ik.
     
  13. DCRK

    DCRK Lid

    Dec 4, 2022
    12
    23
    3
    Female
    Wauw, wat veel reacties. Bedankt! Ik reageer morgen uitgebreider, beetje drukke dagen gehad.
     
  14. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    Dec 13, 2019
    13,006
    14,668
    113
    Female
    Dat vind ik ook nog in de buurt hoor:D

    Mijn kinderen zitten op een school op een afstand van 22/23 km.

    Het is idd best een vaag begrip 'in de buurt'
     
    femkes likes this.
  15. HvL

    HvL Bekend lid

    May 6, 2015
    709
    420
    63
    Wat een lastig dilemma!

    Ik heb niet alle reacties gelezen. Dus ik weet niet of ik eventueel wat dubbel post.

    Ik had vroeger een vmbo tl advies en ik wilde dat niet dat vond ik te theoretisch. Dus ik ben vmbo kader gaan doen. Mijn ouders vonden dat goed. Dat werd een grote flop. Ik haalde alleen maar hoge cijfers. 6 voor gym was het laagste en de rest 9 of hoger. Hierdoor paste ik ook totaal niet bij de leerlingen in die groep. Werd enorm gepest. De praktische vakken die ik daar had vond ik erg leuk. Maar voor de rest was alles oersaai. Lagere school was al saai maar dit ook.
    2e jaar ben ik wel naar vmbo gl/tl gegaan. Opnieuw erg saai en ik haalde alleen maar achten en negens. Op gym na dan.
    Na een gesprek met de mentor gaf hij aan dat ik wel naar de havo had gekund maar omdat ik van kader kwam was ik automatisch in een fransloze klas geplaatst. Ze hadden van mij namelijk niet verwacht dat er meer in zat. Nu dus weer overstappen werd lastig. En ik was zo boos om hun reactie eigenlijk. Dat ik ook geen havo meer wilde. Hier heb ik tot op de dag van vandaag spijt van. Vervolgens ben ik er met m'n pet naar gaan gooien want ik kon toch alles makkelijk af. En uiteindelijk ben ik met allemaal zevens geslaagd. Waarvan ik gewoon weet dat het meer had kunnen wezen. Alles was saai.. vervolgens heb ik een mbo 4 studie gedaan. Wat ook ontzettend goed lukte en heb ik 8 jaar gewerkt op dat niveau. Waarvan iedereen zei dit wordt op den duur geen uitdaging meer voor je. En daar hadden ze voor 100% gelijk in. Uiteindelijk werd ik moeder en ben ik nu bij de kinderen thuis. Het omgaan met de kinderen is ontzettend boeiend en eerst was ik erg druk met 3 kleintjes. Nu ze wat groter zijn moet ik echt opletten dat ik de uitdaging voor mezelf zoek. Doordat onze jongste zoon waarschijnlijk hoogbegaafd is ben ik ook kritischer naar mezelf gaan kijken. En herken ik veel van mezelf in hem. Wat ik bij hem zie zagen mijn ouders niet bij mij in die tijd. Daar werd toen ook niet over gesproken. Ik denk dat mijn leven er heel anders uit had gezien als ik niet begonnen was om mijn eigen zin te doen.
    En begrijp me goed ik ben tevreden met het leven wat ik nu heb hoor. Maar ik mis her leren heel erg. Ondanks dat ik ook ontzettend graag met m'n handen bezig ben daarom ben ik nu gestart met een cursus Engels. Gewoon om m'n hoofd bezig te houden. En ik probeer iedere keer opnieuw iets creatiefs te maken.

    Wat ik met m'n verhaal wil zeggen: ik weet niet of kinderen op die leeftijd de gevolgen voor een eigen keuze al kunnen overzien. Ik heb ook mezelf pas sinds kort eigenlijk leren kennen. En met de kennis die ik nu heb had ik het heel anders aangepakt toen ik jong was
    Je zou natuurlijk altijd kunnen starten op het VWO en zien wat het gaat doen. En het idee van het technasium wat ik in het begin zag is misschien ook een optie.

    In mijn geval vind ik het erg vervelend om er nu achter te komen dat ik m'n hele leven onder m'n niveau heb geleerd en gewerkt. Dat voelt erg saai..

    De andere kant natuurlijk is ook strijd om huiswerk helemaal niks. Dus het lijkt me geen eenvoudige keuze
     
    blij83, chrystel73 and Fristi2012 like this.
  16. sidmick

    sidmick VIP lid

    Jun 23, 2008
    17,803
    4,185
    113
    Hier had dochter HAVO advies maar zag dit totaal niet zitten. Al die theorie vakken, huiswerk.
    Dus is ze naar het VMBO gegaan. Daar voert ze niks uit, nul inspanning maar doorloopt het prima en is gelukkig
     
  17. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    May 3, 2012
    4,367
    306
    83
    Ik blijf bij bovenstaand advies dat ik eerder gegeven heb.

    Ik heb net nog eens jouw openingspost gelezen. Heel eerlijk: dè vwo-leerling bestaat niet. Er is een diversiteit aan interesses en gedrag bij vwo-leerlingen, net zoals bij havo- en vmbo-leerlingen.

    Ik heb wel nòg een tip: kijk eens naar scholen die bezig zijn met een praktijkhavo of wel het praktijkgerichte programma (pgp). Op de site van SLO (stichting leerplanontwikkeling) staat dat dit schooljaar 56 havo-scholen deelnemen aan deze pilot.
     
    NiekeKris likes this.
  18. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    May 3, 2012
    4,367
    306
    83
    Ik ben wel erg benieuwd naar welk niveau: bb, kb of tl/mavo?
     
  19. Omaaatje

    Omaaatje Niet meer actief

    Met dit soort zaken is het zo lastig om te weten waar je goed aan doet. Er zitten zoveel nuances in...
    Mijn dochter (nu 17) is op gymnasium begonnen, na 3 jaar afgestroomd naar havo ivm wiskunde. Daar voelde ze zich niet enorm passen maar vooruit. Ze had ooit een klas overgeslagen en eind juli jarig dus heel jong maar ook heel rijp voor haar leeftijd. Heeft met 14 vast versneld eindexamen gedaan in 1 vak.
    In havo 5 gestopt door een hele samenloop van omstandigheden, 9 maanden thuis gezeten en naar het mbo gegaan. 2 opleidingen geprobeerd in een half jaar, wat een ellende. Ze paste er qua niveau absoluut niet, ze was de enige die ook maar iets verder dacht en het niveau van de lessen was op die opleiding zo extreem laag dat ze er ongelukkig van werd, al was het haar passie. Terug gegaan naar de havo, paar maanden havo 4 voor spek en bonen gedaan, nu havo 5. Ze haalt hoge cijfers (eerder was dat minder door faalangst en depressie) maar wordt gek van het kleutergedrag van haar klasgenoten. Komt elke dag gefrustreerd thuis met verhalen over dom gedrag wat ze gewoon niet snapt. Als ze de hoofdrol in de musical niet had dit jaar werd ze echt gek. Alle docenten zijn uiteraard gek op haar, ze is een modelleerling. Maar veel te rijp voor haar klasgenoten en dan is aansluiting lastig. Gelukkig heeft ze buiten school nu wel een plek gevonden waar ze die aansluiting heeft, en heeft ze dus een hele club vriendinnen tussen de 23 en 28 (zij is 17!).
    Hierna gaat ze een jaar haar propedeuse halen aan de enige hbo opleiding die haar een beetje interesseert en daarna kan ze eindelijk naar de universiteit. Aan haar toekomst gaan bouwen zoals ze het zelf zegt. Ze is in zekere zin wel blij met de omweg omdat het haar veel levenservaring heeft opgeleverd maar het waren en zijn geen fijne jaren voor haar, zo eenzaam omdat je denk niveau zo anders is dan je klasgenoten... maar soms lopen dingen nu eenmaal op een bepaalde manier in het leven en daar doe je weinig aan.
    Kortom, je kunt nu een beslissing maken maar je weet gewoon niet hoe het uit gaat pakken. Maar hier was onder je niveau een opleiding volgen in ieder geval niet de oplossing. Havo is al echt anders maar mbo was zeker een te grote kloof.
     
  20. DCRK

    DCRK Lid

    Dec 4, 2022
    12
    23
    3
    Female
    Nogmaals dank voor de reacties. Ik vind het zo jammer dat theorie en praktijk zo gescheiden is, of in elk geval lijkt te zijn. Fijn om herkenning en ervaringen te lezen, ook al zijn die niet altijd even goed.

    In de buurt, op fietsafstand, is alleen vrij ‘standaard’ onderwijs. We kunnen nog kijken naar scholen die verder weg zijn, daar is veel meer keuze. Dat is dan wel al gauw minimaal een uur met het OV, ik weet niet of hij dat trekt, maar het is zeker het overwegen waard. We gaan sowieso met zijn huidige school in overleg.

    Hij wil later zoals het nu lijkt in de scheepvaart werken, dus dat kan zowel met mbo als hbo (en wo eventueel). Maar dit kan natuurlijk nog tig keer veranderen. Hij heeft het ook wel eens over dokter of wetenschapper, tja dan zal hij toch naar het vwo moeten.

    Hij heeft nu een klas waarin kinderen van alle niveaus zitten, voor zover ik dat weet. Hij is vrij makkelijk in de omgang en ligt goed in de groep, dus dat zou dan niet zo’n probleem moeten zijn. Ik denk niet dat hij zich verveelt, hij taalt in elk geval niet naar pluswerk of extra uitdaging. Hij vindt het wel prima zo. Doet z’n ding met zo min mogelijk inspanning.

    Lastig hoor. Ik ben ook bang dat hij spijt krijgt, of toch niet goed zit, zich niet gelukkig voelt, en dan vastzit op het vmbo, waarbij opstromen lastig is. Afstromen is dan makkelijker, maar wat doet dat met zijn zelfvertrouwen? Eerst havo als compromis en dan mbo is natuurlijk ook een optie, maar ga je 5 jaar havo redden als je het niet wil?

    Ik denk dat voor nu de focus ligt op de scholen waar we eerst niet naar keken. Wie weet zit daar wat tussen qua onderwijstype, zoals praktijkhavo, wat bij hem past en meer op zijn niveau aansluit.

    Bedankt voor alle antwoorden en tips!
     

Share This Page