Precies, je krijgt eerder hoofdpijn van dat harde witte licht. Sowieso lijken ze in Arabische landen overal hoofdpijn van te krijgen hoor. 's Winters van de kou en in de zomer van de hitte en van heel veel andere dingen. En hoofdpijn noemen ze ook standaard migraine
Totaal niet vergelijkbaar met een actrice, maar ik moet gelijk aan Sifan Hassan denken. Ik heb eens een interview gezien waarin ze vertelde hoe moeilijk ze het hiermee heeft. Ze kan zich geen leven zonder hardlopen voorstellen maar kan dan geen hoofddoek dragen, terwijl ze wel de perfecte moslima wil zijn. Ook haar moeder had wel een mening over het niet dragen van een hoofddoek en ook het sporten met een korte broek, niet vasten tijdens het sporten. Vond ik wel een heel mooi interview omdat zij dus wel de keuze maakt om dan maar geen hoofddoek te dragen en topsport te doen, waarbij een ander dat niet zou doen. Maar je duidelijk bij haar wel de tweestrijd voelt. Ze zei ‘Ik ben niet slecht, dat zit in je hart’
Enige wat ik kan bedenken wat juist wel handig is om met 3 af te spreken bij de persoon 6km verderop; dat je dochter en de vriendin in de straat achter jullie dan samen naar huis kunnen fietsen en nu moet diegene in haar eentje terug. Met z’n 2en voelt veiliger
Ja zo deden ze dat ook, maar echt handig is het niet: 2 wonen bij wijze van naast de school, handiger is dan daar af te spreken. Nu gingen ze echt steeds daarheen. Kijk ik snap dat je wilt rouleren met elkaar, maar nu gingen ze steeds daar naartoe
Bedankt voor je uitleg, helder. Hoe vind jij het dat mensen zelf nadenken over wat ze hierin wel en niet belangrijk vinden? En dus niet de regels van de religie opvolgen?
Ik vraag me altijd af hoe het gaat in landen/culturen waar kinderen laat naar bed gaan en wel net zo vroeg op moeten als hier in nl. In Frankrijk of Spanje bijv. Ze hebben dan wel een lange siësta maar gaan kinderen van 8 of 9 bijv dan ook nog slapen tussen de middag? Of slapen kinderen gewoon echt minder lang ‘s nachts dan kinderen in nl?
Mijn kinderen gingen/gaan ook echt later naar bed dan gebruikelijk is. Ze waren dat gewend. Voordeel is dat wij rustig naar een verjaardag konden s avonds, zonder dat ik jengelige kinderen had.
Leuk topic om te lezen, wij zijn een gezin met twee verschillende culturen. Ik vind het een enorme verrijking voor onze kinderen.
Daar vind ik op zich niet zoveel van hoor, doen wij zelf tenslotte ook. Ik ben ook niet perfect uiteraard, en doe nog genoeg wat niet "volgens de regels" is. Wij dienen anderen die anders/minder praktiserend zijn vooral niet te veroordelen, zo sta ik er zelf iig in.
De één sluit het ander niet uit hè. Het is niet alles of niets. Jongere meiden zitten nog volop ik een periode van experimenten en jezelf leren kennen en grenzen uittesten. Daar horen ook al die rare hoofddoekvormen, kapsels, haarkleuren en make-up bij. Zeker in een omgeving waarin een hoofddoek als minderwaardig gezien wordt, is make-up voor de puber en jongvolwassenen vaak dè manier om een bepaalde statement te maken terwijl toch ergens willen vasthouden aan dat stukje identiteit/religie. Daarbij is een hoofddoek dragen buiten een reiligieus handelen vaak ook cultureel bepaald waardoor de grenzen tussen cultuur (of wet) en religie niet meer duidelijk te merken zijn. Dat zie je bijv. heel sterk in landen waarbij bedekking wettelijk geregeld is. Ook het omgekeerde zie je, bijvoorbeeld in Frankrijk. Toen de hoofddoek werd verboden, bleven veel jongeren juist op alle andere dingen letten (wijde jurken, sober kapsel, hoge nek), om maar aan die identiteit vast te kunnen houden. Ik zie alleen niet in wat het verschil zou zijn tussen een christelijk meisje wat wekelijks naar de kerk gaat èn een christelijk meisje wat zich tegen de kerk verzet en een andere aanvulling geeft aan haar manier van geloven. Als mens is ook je religieuse/spirituele beleving voortdurend in ontwikkeling en heb je fases dat je meer religieus bent, of juist minder praktiserend, meer spiritueel bent en ook tijden waarin je in de knoop zit met jezelf en je religieuze identiteit. Islamitisch gezien gaat het niet alleen om het bedekken van het haar maar om 'modest' te zijn in je hele doen en laten en kleden. Dit is een algemene regel voor mannen en vrouwen en gaat om de manier van praten, kleden, houding etc. Bij vrouwen komt nog het bedekken van je haar daarbij maar in de realiteit is het bedekken van het haar een klein stuk van een best groot islamitisch onderwerp. Maar omdat het zo een duidelijke, zichtbare manier van geloven is, wordt er heel veel aandacht aan besteed, door de moslims zelf maar ook door de niet-moslims, ook op wettelijk niveau. Dat maakt de zaak complexer, belangrijker en groter als het is.
Wij hebben een lange zomervakantie: wel 3 maanden, altijd van 15 juni tot 15 september (al begint school in de praktijk vaak pas rond 1 oktober). Dus dan maakt het op zich weinig uit hoe laat ze naar bed gaan. Tijdens de schoolperiodes gaan kinderen doorgaans wel vroeger naar bed merk ik, maar niet extreem ofzo. Ik denk juist dat als je niet te streng qua bedtijden bent, kinderen vanzelf wel aanvoelen wanneer ze willen slapen en aangezien er minder gehamerd wordt op vaste tijden het dus ook minder interessant is om per se zo laat mogelijk naar bed te gaan. Sowieso begint school hier niet standaard om 8 uur, op sommige dagen wel, maar mijn kinderen hebben er ook dagen tussen zitten dat ze om 9 of zelfs 10 uur beginnen, of alleen 's middags naar school gaan.
Een vraagje voor iedereen die voor zijn cultuur bedekte kleding aan moet. Ik merk dat ik me vaak wat 'ongemakkelijk' voel als ik in de zomer met blote armen en benen langs vb een moslimkoppel of orthodoxe joodse mensen zit of loop. Omdat ik dan volgens hun geloof veel te bloot ben. Maar is het ook zo dat jullie er dan aanstoot aan kunnen nemen of is het geen probleem dat een minder geklede vrouw vb langs je man of broer gaat zitten of staan in een wachtrij, of in een restaurant ofzo. Ongemakkelijk is misschien niet het juiste woord, ik merk dat ik vooral bedoel dat ik niemand voor het hoofd wil stoten met wat ik aan heb ofzo, of wil uitdagen. Dus eigenlijk, vinden jullie het niet moeilijk dat jullie bedekt zijn terwijl er in de omgeving zo veel vrouwen rondlopen die dat niet zijn, en dus eventueel 'verleidend' zijn.
In welk land woon jij? Hier in de vakantie ook later naar bed hoor. En in de zomer helemaal, dan rennen de kinderen met z’n allen over de camping tot heel laat. Maar dan slaapt mijn zoon echt uit tot minstens 10u (duurt een paar dagen voordat hij in dat ritme zit Ik heb vrienden die in Frankrijk wonen en daar begint basisschool elke dag om half 9, net als hier. Zij verbaasd zich er ook over dat kinderen daar vaak zo laat naar bed gaan. En merkt ook dat vriendjes en vriendinnetjes soms ook echt heel moe zijn overdag. Vind ik best sneu eigenlijk voor die kinderen. Die van haar gaan wel tussen half 8 en 9 ofzo, afhankelijk van de leeftijd.
Ik denk dat er in de Nederlandse cultuur al heel veel verschillende manieren zijn. Ik ben van mening dat niet elke opvoeding bij elk kind past. Ik vind dat ouders dat moeten aanpassen als blijkt dat het niet werkt. De manier die jij benoemt zou bij ons oudste prima gewerkt hebben, heel makkelijk karakter. Maar een gezin dat bij mij komt in de opvang doen dat ook, en ik zie dus wat er gebeurd als het niet bij je kind past. De oudste heeft een heel makkelijk, meegaand karakter, en daarbij was het geen probleem. Maar de middelste en jongste zijn heel pittig en hebben veel strakkere grenzen nodig. En dat afwachten en er daarna over praten vind ik bij hen dus niet werken. Als ze iets niet willen vertikken ze het dus gewoon en daar wordt niet op doorgepakt. Zo sta ik nu meerdere keren per week met 2 kinderen die dus 3 kwartier aan 1 stuk staan krijsen omdat ze weigeren naar buiten te gaan als het koud is. Ze stoppen dus ook niet, en staan dus buiten gerust 3 kwartier te krijsen. Thuis blijkbaar ook en dan wordt er dus oeverloos overlegd binnen waarom ze niet willen en hoe ze zich voelen. Tja, een 2 en 3 jarige hebben soms gewoon niks te willen. En in dit geval heb ik dus een probleem, want er zijn nog 4 andere kinderen waarvoor de sfeer ernstig verziekt wordt zo. Dit is gewoon een voorbeeld, er zijn tal van dit soort voorbeelden.
Beetje offtopic wellicht, maar @tuc, ik ben wel benieuwd in hoeverre je als gastouder mee moet gaan in opvoedstijlen van ouders. Het lijkt mij namelijk knap lastig als er gentle parenting-kinderen tussen zitten en weer kinderen waarbij de ouders een heel andere opvoedstijl hebben? Hoe ga je daarmee om? Zelf heb ik overigens niks met al die opvoedstijlen hoor. Vind het eigenlijk wel grappig hoe de ene stijl eerst helemaal in is, om er vervolgens niks meer over te horen en dan is het ineens weer de andere opvoedstijl. Bijvoorbeeld dat attachment parenting, dat was toen de oudste werd geboren echt een ding, daarna unconditional parenting en nu weer gentle parenting Volgens mij overlappen ze elkaar ook allemaal hoor, maar vind al die trends in manieren van opvoeding toch best bijzonder.
Dat valt tegen hoor, niet ver hier vandaan kan je skiën Haha. Maar als je in de Sahara of in het Mediterrane deel woont is het inderdaad een vrij milde winter, wij hebben echter het geluk om in het koudste deel van het land te wonen (vandaar ook die hoofdpijn door de kou misschien? ). Zomers zijn dan weer bloedheet. Alleen de herfst en lente zijn lekker qua weer.