Wij hebben de gordijnen altijd open, heerlijk de zon in huis. Ik voel mij anders opgesloten. De woonkamer is aan de voorkant, de voortuin is ongeveer 4 meter lang en je kunt door de indeling van de woonkamer niet goed zien of er iemand zit. Ik vind het trouwens heerlijk dat de woonkamer voor is lekker van mij af kijken.
Dat verschilt in Spanje echt per gezin. Bij onze ene buren gaat zelfs de moeder slapen tijdens de siësta en alle kinderen (oudste is 10), en als vader thuis is zie of hoor je hem ook niet. Terwijl bij de andere buren het kind van 7 weer niet slaapt. Wel gaan alle kinderen inderdaad pas rond middernacht naar bed. Bij feesten (die hebben ze veel in de zomer), dan staat er gerust om 3u s nachts nog een rij voor de ijs winkel, gewoon gezinnen net basisschoolkinderen en zelfs kinderen wakker in de buggy. Mijn eigen kinderen spelen dus ook gerust nog om middernacht buiten als we in Spanje zijn. Slapen doen ze niet meer, maar tijdens de siësta zitten ze rustig tv te kijken en of te gamen. In Nederland zouden ze op dat tijdstip de enige kinderen buiten zijn, dus gaan ze vaak iets eerder slapen. Maar ook gerust pas om 23u terwijl ze de dag erna naar de basisschool moesten. Ze hebben daar nooit problemen mee gehad. Ik zeg ook altijd dat mijn kinderen meer Spaans dan Nederlands zijn wat betreft slapen (en eten).
ah ja, pubers nog geen ervaring mee maar dat is natuurlijk heel anders. Dan regelen ze alles zelf en hoef je ook geen rekening mee met ze te houden behalve inderdaad als je echt ergens heen moet . Maar dat is dan ook minder vaak het geval denk ik..
Wel knap. Want op vakantie ging mijn 6 jarige om 23 naar bed paar avonden maar na een paar dagen had hij (en wij ) daar echt enorm last van. Onze oudste is daar niet gevoelig voor. Die kan met weinig slaap prima de dag door.
Dat is zeker lastig Ik probeer in een kennismakingsgesprek zoveel mogelijk duidelijk te maken hoe ik de zaken aanpak. En uitleggen dat een gastouder huiselijke opvang is, maar nog steeds een groepsproces. Het probleem is alleen dat de meeste kinderen als baby binnenkomen, en de karaktertjes vaak nog moeten ontwikkelen en ouders niet vooraf al weten hoe zij het willen aanpakken. Die verschillen worden pas duidelijk als de opvang al een poos loopt. Ik heb bv kinderen gehad die overal een eigen keuze in kregen: " wil je geen jas aan met 2 graden, prima, dan hoeft dat niet". En vervolgens loop ik voor l*l buiten met die kinderen als opvang die kinderen niet eens fatsoenlijk aankleedt als het bijna vriest. Daarvan heb ik meteen gezegd dat de kinderen niet meer mogen komen als ze geen jassen andere winterspullen (sjaals/handschoenen) bij hebben. Dan nemen ouders ze maar zonder jas mee hierheen, maar de spullen komen mee, want ik ga zo niet naar buiten met ze. Over het algemeen snappen ouders wel dat in groepsverband zaken anders lopen dan thuis. Dus dit zijn wel de uitzonderingen dat ik er echt iets van moet zeggen.
Mijn man en ik zijn in Nederland en Duitsland geboren en getogen en komen uit Turkije waar bedekt en onbedekt door elkaar loopt. Hier kijken we er niet van op, het is het gewone straatbeeld voor ons, dus we merken het niet. In de warme maanden gaan we alleen niet naar het strand of zwembad. Maar dat is niet omdat we dat aanstootgevend vinden maar omdat wij als praktiserende Moslims onze blikken afwenden van bloot (ook als het vrouwen onder elkaar zijn bv) en dit in een dergelijke setting erg moeilijk is. Maar het is niet aanstootgevend en/of verleidend ofzo. Voel dat ook nooit zo, zie andere vrouwen ook niet als 'bedreiging'. Tenzij iemand gewoon overduidelijk met hem gaat flirten oid, maar ik denk dat dat religie onafhankelijk is. Hij is bv. wel een heel hartelijk persoon en sociaal een beetje awkard en heeft het een tijdje moeilijk gehad met de switch van jongeren zijn naar volwassen worden. Opeens waren zijn grappen aan de kassa niet meer slimme, leuke, vriendelijke grapjes van een jongen maar kwamen over als geflirt van een volwassen persoon. Daar heeft hij heeft serieus moeite mee gehad, want het was nooit zo bedoeld maar mensen zagen dat wel zo. Dit soort dingen zijn moeilijker dan 'blote mensen'.
Ja haha, dat is vaak mijn meest duidelijke voorbeeld van hoe de opvoeding thuis soms botst met de realiteit in een opvang.
Mijn buurvrouw komt uit Eritrea en draagt dat ook als ze naar de kerk gaat. Volgens mij is dat orthodox christelijk, ik weet het niet zeker.
haha, mijn schoonmoeder heeft dit ja (Aziatisch). Gezelligheid voor hun/haar zit hem niet in je huis maar in je familie/samen zijn met je community. Ze komt uit een arme achtergrond, nadenken over de kleur van je licht is eh.. een behoorlijk luxe. Als je erover nadenkt.. En daardoor geeft ze er nu ook nog niet om. Voor haar zit de sfeer in de mensen en niet in je huis. Het speelt wel mee, maar het is niet dusdanig van invloed dat ze ander soort licht wil ophangen. Het is echt cultuur en achtergrond; ze zal ook nooit een kopje koffie pakken, op de bank gaat zitten en en zeggen : ‘zo .. gezellig!’ Er zijn geen momenten van genieten van licht of decoratie, wat dus iets gezellig / gezelliger maakt. Het leven draait altijd om samenzijn en is daardoor ‘gezellig’. Licht speelt daarin geen rol. en praktisch: tijdens het koken (wat ze heel veel doet) kan je met wit licht alles beter zien, haha Zelf vind ik gedimd licht fijn, zo ben ik opgegroeid, voor mij is dat ‘gezellig’ haha. Maar nooit meer dat ik bij mijn schoonmoeder denk ; jeetje wat een licht. Je leert toch ook anders kijken/functioneren als je veel in zo’n omgeving bent denk ik
Leuke vraag! Ik heb verschillende stofjes. Dunnere, luchtige voor de zomer en wat dikker voor de winter. Maar in de winter gaat er gewoon een dikke sjaal om mijn hals.
Het zijn Eritreeërs. Zie ze ook vaak bij mijn moeder in de buurt en zijn heel vriendelijk, dacht in het begin ook dat het moslims waren door de kleerdracht, maar zag toen dat ze kruisen dragen.
Alleen in de zomervakantie gaan kinderen zo laat naar bed, inderdaad omdat ze smiddags kunnen slapen. tijdens schoolperiodes gaan ze niet zo laat slapen. mijn kinderen slapen doordeweeks om 19.30u , mijn oudste om 20.30u. In de zomer is dat 22u of iets. Het gaat pas na zonsondergang afkoelen namelijk, dus wanneer het eindelijk lekker buitenspeeltemp wordt zouden ze al naar bed moeten. Dat ga je automatisch aanpassen. ‘s middags is het zo heet dat je vanzelf ko op de bank ligt, de rolluiken gaan dicht want heet, dat maakt het binnen donker + ze/je bent moe van de kortere nacht ervoor dus dat valt vanzelf in slaap dan Het hele jaar door slapen kinderen op de kleuterschool (3-6 jaar) tussen de middag op school. Waarbij groepen 0 & 1 echte matrasjes hebben , en groep 2 mag kiezen. Ze hebben van die tafelkussens, ze hebben matrasjes en ze hebben een lokaal waar er een film op staat waar kinderen kunnen loungen voor een uur/anderhalf uur. etentijds voor basisschool kinderen is vaak 19u , bedtijd 20u / 20.30u.
Make up buitenshuis is eigenlijk ook niet toegestaan. Maar daar hebben blijkbaar veel vrouwen moeite mee. Ikzelf draag geen make-up, alleen een beetje kohl, omdat ik er anders echt ziek uit zie (lichte en dunne wimpers).
Mee eens, ik heb drie kinderen waarvan de oudste en de middelste een hele andere opvoeding nodig hebben. Wat die van 14 maanden nodig heeft gaan we zien ik zie best veel gentle of attachment parenting toegepast op kinderen die (mijn inziens ) een andere opvoedstijl nodig hebben, en niet de 'leukste' kinderen zijn. Ik paste wel eens op de dochter van een vriendin, eerlijk, dit was geen doen, want ik ga namelijk niet staan overleggen of er schoenen aangetrokken moeten worden als we naar buiten gaan en waarom enz enz enz enz enz.. sommige familie ook nooit grenzen gehad en daar plukken ze nu de vruchten van. Ik geloof niet dat je zomaar een opvoedstijl kan toepassen. Dit is helemaal geen aanval op jou hoor Maan, begrijp me niet verkeerd! Ik ken jou en je kindjes niet, en er zijn ook genoeg kinderen bij wie het wel werkt. Gewoon mijn observaties door de jaren heen
Het lijkt me ook gewoon lastig. Want het is nou niet zo dat je op opvang of school of sportclub of later op je werk maar altijd over alles kan onderhandelen. Lijkt me zo niet praktisch zeg maar.