Al meer dan eens heb ik hier gelezen dat een slowcooker zo'n fantastisch apparaat is. Soms denk ik wel: zou dat ook iets voor hier zijn? Maar nog nooit echt me er verder in verdiept. Ik heb nogal lastige eters, ze houden niet echt van de warme maaltijd. Gewoon agv vinden ze prima. Maar kom ik aan met stoofschotels, hachee, etc dan zijn ze al een stuk minder enthousiast. Macaroni en spaghetti maak ik gewoon met zakjes van Knorr en dat eten ze graag. Dus om dan te gaan experimenteren met allerlei recepten op zoek naar het juiste recept om zelf de saus te maken zie ik eigenlijk niet zo zitten. Ik ben namelijk niet echt een keukenprinses. Ik kook omdat het nu eenmaal moet. Dat ik weinig enthousiasme aan tafel bond speelt daarbij misschien wel een rol. Ik werk nu 2 middagen in de week en hoewel ik best aardig op tijd thuis ben heb ik niet altijd zin om meteen de keuken weer in te gaan of heb ik s morgens te weinig tijd genomen om het eten al voor te bereiden en pak ik toch naar een stukje gemak. En vis ik iets uit de vriezer. Op zich ook prima, maar zou een slowcooker dan misschien toch een goed idee zijn? Het is wel weer een apparaat wat een plekje moet krijgen in huis. Wordt het veel gebruikt dan vind ik dat niet erg, maar als het uiteindelijk een sta in de weg wordt vind ik het wel zonde van het geld en de ruimte die het inneemt. Waarom is een slowcooker zo fantastisch? Wie kan mij overtuigen?
Je gooit alles er in, zet 't ding aan en je hebt er geen omkijken meer naar! Vooral bij drukke dagen vind ik 'm handig, maar inmiddels staat ie hier meerdere malen per week aan (heb een Multicooker en ik gebruik wel meestal de snelkookfunctie) Daarbij komt alles veel lekkerder en malser eruit. Wat betreft dat je kinderen alleen agv eters zijn, je kan er ook heerlijke gehaktballen in maken, beenham, varkenshaas, Kipfilet met een lekker sausje, het kan allemaal, alleen moet je dan wel nog apart de groenten en aardappel maken (volgens mij kan dat bij sommige recepten ook nog tegelijk zelfs). En er zijn ook genoeg heerlijke pasta recepten voor in de slowcooker/Multicooker.
Het is één van mijn favoriete apparaten! Helemaal nu ik werk. Ik gooi er ‘s morgens bv een verspakket voor soep in (wel alles eerst de avond ervoor gesneden natuurlijk) en als ik thuis kom, gooi ik er bouillon bij en gaat de staafmixer erdoor en klaar! En verder zijn er tal van lekkere recepten te bedenken die in de slowcooker kunnen of te vinden op internet. Bv gehaktballen, pulled pork of chicken, curry’s, pastasauzen, etc. En super handig om extra grote porties te maken (als je een grote slowcooker neemt) en een deel in te vriezen. Maar ik moet wel zeggen dat ik zelf niet zoveel boodschap heb aan waar mijn gezin enthousiast van wordt. Er is altijd wel iemand ontevreden, dus ik kook gewoon wat ik lekker vind en als ze klagen, koken ze zelf maar Edit: Het vraagt wel om een andere planning en dat kan wel even wennen zijn. Maar kan dus ook heel prettig uitpakken. Zo doe ik de avond ervoor vaak al snijwerk (heel lui, voor de tv, met de salontafel naast me toegeschoven en de tv aan ) En ‘s morgens zet ik het op. En soms doe ik het snijwerk in de ochtend en zet ik het in de middag op. Afhankelijk natuurlijk van hoe lang het moet stoven. Maar daarna heb ik mijn aanrecht dus schoon en leeg. En hoef ik niet zoveel meer te doen. Hooguit nog rijst of pasta koken, of iets aardappeligs in de airfryer gooien.
Oh en ik zou zelf meteen een multicooker als in de Instant pot of Crockpot express aanvragen. Deze kan slowcooken, maar als je eens geen tijd heb op het moment dat je de boel aan moet zetten heeft hij ook een hoge druk functie en ben je in een mum van tijd klaar. Drumsticks vallendm dan bv binnen 15 min mails van het bot. Stoofvlees bv pulled pork is in drie kwartier klaar ipv in 8 uur etc.
Ik zou echt niet meer zonder slowcooker kunnen (of willen). Als je er eentje gaat kopen, zou ik inderdaad wel meteen voor een multicooker gaan. Het is echt ideaal! Alles wordt echt superlekker erin en je hebt er nauwelijks omkijken naar.
Wij houden dus wel van "buitenlands" eten en stoofpotjes. Maar alsnog vind ik een slowcooker niet nodig. Althans, een elektrische dan: ik heb meerdere kleien pannen die in feite gewoon slowcookers zijn, maar dan voor op het fornuis. Het fijne aan een kleien pan is wel de karakteristieke smaak die je gerecht daarmee krijgt, al is dat voor jouw kinderen wellicht juist weer een minpunt. En aangezien ik bijna altijd thuis ben hoef ik niet per se een apparaat die ik kan aanzetten om onbeheerd aan te kunnen laten. In huishoudens met twee werkende ouders is dit uiteraard wel echt ideaal! Maargoed, hier dus geen slowcooker en ook niet van plan om er één aan te schaffen. Scheelt ook weer ruimte, een apparaat minder.
Het is wel even wennen hoor, maar het wordt allemaal erg mals en smaakvol. Ik heb een Crockpot express, kan zowel slowcook als heel snel. Stoofvlees enzo komt er na korte tijd uit alsof het echt uren heeft zitten pruttelen.
Ik ben ook benieuwd want hoe werkt dat nou precies? Als ik bijvoorbeeld een curry maak dan ga ik eerst de uitjes lekker aanbraden met verse gember en verse knoflook erbij. Dat lekkere aanbakken vind ik heel veel van de smaak bepalen dus hoe gaat dat dan in een slowcooker?
Ik weet niet hoe 't bij een slowcooker zit, maar een multicooker heeft ook een sauté functie waardoor je dus ook dingen kunt aanbraden/bakken.
Omdat ik nog eerder mijn man inruil dan de slowcooker! je doet alle ingrediënten erin, zet hem aan, ga naar je werk/winkelen met vriendinnen/dagje speeltuin/pretpark whatever. Als je thuiskomt van je vermoeide dag, is je eten klaar! kan zijn dat je dan nog los wat rijst of pasta moet koken , maar eigenlijk kun je aan tafel. ik neem hem zelfs mee op vakantie, omdat wij dan de hele dag op pad zijn en ik, als we terugkomen, ook heerlijk kan gaan zitten!
Mijn crockpot (express) heeft ook een sauté functie. Oftewel je kan eerst aanbraden. Bij mijn vorige slowcooker had ik dat niet en deed ik het aanbraden in een koekenpan en daarna over in de slowcooker. Maar eigenlijk maakt het mij niet meer zoveel uit of ik iets vooraf aanbraad. De smaak is net zo goed zonder en dat komt doordat de smaak of uren tijd geeft om te ontwikkelen en alle smaak blijft ook in de pan. Of onder hoge druk ontwikkelt de smaak zich ook intenser, alleen dan gaat het sneller. En ook dan blijft alle smaak in de pan, want deze is hermetisch afgesloten. Eten uit een slowcooker is per definitie smaakvoller, vind ik.
Met een slowcooker braad je dat ff aan in de pan dat ze glazig zijn. Of rundvlees dat t net gekarameliseerd is (of hoe dat ook heet). De kinderen hier moeten geen pastasaus meer uit een pakje of potje. Gewoon mama saus. Snipper een ui, bak gehakt rul aan, zooi kruiden (paprika en italiaanse kruiden) erbij dan de slowcooker in met een flinke lading aan groente en 500ml pakjes gezeefde tomaten en een blikje geconcenteerde tomatenpuree, optioneel blokje rundvleesbouillion. Paar uur pruttelen, staafmixer en een deel voor t avondeten en de rest in porties in de vriezer. Die siliconen maaltijd portie dingen voor baby's worden hier nog steeds gebruikt. Zijn de ideale maatjes om blokken spagettisaus mee te maken. Pak spagettini in huis (vooral makkelijk met R want het is gewoon korte stukjes spagetti die een 2 jarige zo naar binnen lepelt) en in 4 min heb je spagetti klaar. Met een vracht aan groente er in. Ik heb hier overigens gewoon een basic deawoo slowcooker met warm, low, high en off. Kost 30,- kan je ook geen buil aan vallen. Stoofperen (ook fantastisch!), spareribs, roti (om je vingers bij op te vreten), kip in satesaus, gluhwijn, soepen, stoofvlees, poor man's stew, zwolsche stoof. Brood bakken was wat minder succesvol, dat werd een heus breekbrood waar t een focaccia had moeten zijn. Was wel erg lekker dat dan weer wel. Inmiddels aan mn 4e slowcooker bezig, 1 liet ik deksel vallen, tweede liet mn man m kletteren, bij weer een ander liet t handsvat van t deksel los en kreeg ik m ook niet meer gerepareerd.
Oei.. hier een mindere ervaring. Ik dacht ook dat het fantastisch was maar inmiddels staat ie in de kast en komt ie er zelden nog uit Alleen voor stoofschotels vind ik 'm oké, voor de rest smaakt alles hetzelfde. Heb van alles geprobeerd, met krieltjes, kip, roomsaus.. en bolognesesaus en aziatische gerechten enzo.. maar neh echt enthousiast word ik er niet van. Ik dacht dat het fijn zou zijn op drukke werkdagen maar eerlijk.. ik vind t maar niks om 's morgens om 7 uur groente en vlees te staan snijden en dan het hele huis dat naar eten ruikt de hele dag. Stoofvlees kan ik ook in de pan maken. Gaat sneller en is óók lekker.
Wij hebben sinds kort een multi-cooker en ben er erg blij mee! Al een aantal lekkere gerechten gemaakt (stoofpotje, pinda kip, pulled pork) maar ook rijstepap bijvoorbeeld. Voor volgende week staat er roti en soep op het programma. Ik volg een Facebook groep voor slowcooker recepten en er komt echt van alles langs. Als je kinderen echt alleen avg eten zou ik het overigens misschien niet doen. Kip, gehakt ballen, beenham etc komt er ook lekker uit hoor. Maar je staat alsnog dan aardappels en groente te koken. Ik vind het fijne juist als (bijna) alles er in 1x in kan.
Nee, ik kook gewoon zoals ik dat in een pan ook zou doen; bolognesesaus, soep , hachee, beauf borguinion, dat soort dingen. Ik doe er bijv kipfilet erin en daarna pindasaus op een broodje, dat soort dingen
Er zijn best wat topics geweest waarin slowcooker recepten werden gedeeld, dus ik denk dat je met de zoekfunctie hier best een eind komt.