Oudste mocht op die leeftijd geen vrienden mee naar huis nemen. Ze mocht wel ergens anders spelen. Volgens mij was dan de regel dat ze 17:00 thuis moest zijn, dan kwam ik ook thuis geloof ik (is alweer een tijdje terug). Maar in die tijd ging de jongste naar m’n ouders/schoonvader, dus die hadden we dan wel achter de hand. In de vakanties mocht ze op korte werkdagen alleen thuis blijven, op de lange dagen ging ze dan met de jongste mee naar m’n ouders of schoonvader. Jongste is al een ander verhaal, die blijft heel soms na school alleen thuis, maar dan is de oudste ook nog wel even thuis.
Maar ze zit daar naar haar zin en jullie kunnen met een gerust gevoel op je werk zitten, wat is er dan zonde van het geld van? Dit is toch juist het doel van naschoolse opvang?
Bij jou in de buurt is het wel altijd bijzonder. Ik ken heel veel kinderen die nog op bso zitten. Sterker nog: wij hebben hier een sportieve bso met bijv specifiek voetbal of tennis en zelfs kinderen in groep 8 zitten er nog op. Mijn zoon is 9 en uit zijn klas zit hij met 10 vriendjes op dinsdag en donderdag op deze bso. Dus zeker niet alleen speciale gevallen want dit is met 8-9 scholen in de gemeente zo… wachtlijsten tot en met. Wel gaan de meeste vanaf groep 7 nog maar 1 dag. Dat ga ik ook doen met hem.
Hier gaat dochter vanaf afgelopen september niet meer 's middags naar de bso. Zij gaat alleen 's morgens nog (7.00-8.30 uur). Zij heeft een horloge waarmee ze kan bellen, gebeld kan worden en waar een gps-tracker op zit. Zij mag na school bij een vriendinnetje spelen of direct naar huis gaan. Wij hebben altijd even telefonisch contact met de vraag wat zij gaat doen, hoe haar dag op school was en of ze nog brood over heeft om op te eten, verder benoem ik altijd dat ze wat drinken moet pakken en dat ze een koekje mag eten. Het gaat hartstikke goed. Volgende week vrijdag is ze om 12 uur al uit. Van ons mag ze dan ook naar huis en hoeft ze dus niet naar de bso. Vanaf volgend schooljaar mag ze, indien ze dat ook kan én wil, zelfstandig opstaan, ontbijten en naar school gaan. Geen vso meer dan hopelijk.
Dat klopt. Ik bedoel meer dat ze best een paar uurtjes alleen kan zijn op de vakanties na. Afspreken kan ze dan ook met die vriendinnetjes als ze niet op de bso zouden zitten. Enige nadeel is de vakanties... Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat de bso voor haar enkel noodzakelijk is in de vakanties en dat is dus een duur grapje als ik zie wat ik maandelijks neerleg. Daarnaast ben ik superblij dat ze daar zit met haar vriendinnen en heeft ze een fijne bso.
Vanaf komend schooljaar mogen mobieltjes/smartwatches niet meer op school. Hoe gaan jullie dat dan doen met bereikbaarheid? Mijn dochter is uit 2014 en wil ook graag stoppen met bso maar moet behoorlijk stuk langs drukke weg fietsen. Voorstel was dus idd smart Watch vanaf groep 7 en dan gaan proberen. Maar nu die niet meer mogen vind ik het helemaal geen fijn idee meer…
Mijn middelste was 10 toen hij in gr 8 zat. Hij liet het weten als hij thuis was en ging dan doen waar hij zin in had. Gamen, op zijn telefoon, tv kijken. Buiten spelen mocht, als hij het eerst liet weten (wat, met wie). Hij is druk in z'n hoofd dus dat gaf ons een moment om te zeggen dat hij wel de deur op slot moest doen Vriendjes in huis mocht niet (ja wel voor een toiletbezoek of iets te drinken), maar op die leeftijd speelden ze al vooral buiten. Scheelt wel dat wij binnen 20 min thuis konden zijn als het nodig was. Is gelukkig nooit nodig geweest.
Smart watch heeft hier op de basisschool nooit gemogen. Maar telefoon in een bakje in de klas mag wel. Ze moeten dan het geluid uitzetten en hij blijft tot einde schooldag in dat bakje.
Het horloge van mijn dochter is zeker geen smartwatch. Alleen wij hebben haar telefoonnummer, zij kan ook alleen maar ons (haar ouders) bellen en verder heeft ze geen internet of iets dergelijks. Dus ook geen whatsapp of anderszins berichtjes sturen. Ze heeft 'm ook nooit om, maar altijd in haar tas zitten met de huissleutel.
Als je geen kind hebt dat in 7 sloten tegelijk loopt (ga ik even vanuit) zal je zien dat er meer zelfstandigheid is dan je denkt. dochter van 9 gaan we hier hetzelfde mee in nu met zoon van 12 die fase al door. Wat tips: - zorg dat hij weet wat hij moet doen als er iets is. Ik zorg dat ze mij kunnen bereiken, groep 6/7 hadden ze geen telefoon maar kunnen via iPad berichten sturen/bellen als er echt iets is. En als er een groot probleem is wat echt ziekenhuis vraagt is er altijd wel iemand (kans dat dat gebeurt is natuurlijk superklein). Als jij als volwassene ergens valt met je fiets en je been breekt ben je ook van anderen afhankelijk. - hier mag Max 1 vriendje mee naar huis en mijn zoon gaf aan bij vriendje dat hij alleen thuis was. Verantwoordelijkheid bij dat vriendje of dat wel of niet mag van zijn ouders. Buiten mag prima met anderen. - als hij uit huis gaat is afspraak dat hij laat weten waar hij is en uiterlijk 17.00 thuis is. Ik vond nog weleens een briefje op tafel als ik vroeg thuis was Kortom, duidelijke afspraken maken. Daar niet aan houden was consequentie. En gamen gewoon vanaf 17.00 zoals onze huisregel is. Soms sjoemelt ie iets maar dat is zo weinig dat het aandoenlijk is
Valt het niet onder smartwatch zodra je er mee kan bellen? Ben er niet in thuis hoor, maar omdat ik het laatst las moest ik er aan denken. In de tas een telefoon of horloge laten zie ik zelf niet zo zitten (ze is nogal slordig meer haar spullen). Bakje wat eerder werd genoemd kan hier misschien op school ook. Zal volgend jaar een sinformeren…
in de klas mogen ze niet, maar ik neem aan dat ze wel in de tas aan de kapstok mee mogen. dus ook een horloge kan gewoon in de tas, en als ze naar huis gaat kan ze altijd bellen. Anders toch op goed vertrouwen. en even bellen als ze thuis is.
Dat zou ik inderdaad gewoon vragen. In de tas zou ik zelf niet blij van worden en moet je als school ook niet willen. Een bakje in de klas is veel veiliger. Bij ons vallen alle horloges eronder waarmee je kunt bellen, ook al is dat maar 1 nummer. Alles gaat in het bakje en om half 3 mag alles weer mee naar huis.
Klopt ik woon in een zeer prettige en veilige buurt. Dat heeft natuurlijk niet iedereen. Ik begrijp dat als je in een slechte buurt woont of kinderen hebt die niet zo zelfstandig zijn de bso soms gewoon noodzaak is voor kinderen van oudere leeftijd. Kind in groep 8 kan ik mij werkelijk niets bij indenken. Gaan ze daarna naar de middelbare en zijn niets gewend. Zelfredzaamheid is toch wel belangrijk wat mij betreft. Of breng je je puber nog dagelijks naar de middelbare als ouder? Sommige ouders hebben volgens mij last met loslaten hoor.
Wat een rare aanname Ik houd hier niet van maar ik moet het dan toch even zeggen: ik woon in een heel prettig, rijk en veilig dorp. En toch gaan hier alle kinderen tot en met het groep 7 naar de bso. Is wel een hele leuke bso gericht op sport en activiteiten dus wellicht daarom, echt juist een verrijking van hun zieltjes. Mijn oudste is er dol op want die twee dagen gaat hij dus met zijn twee beste vrienden naar de voetbal variant waar een voetbaltrainer hen traint. Heel vet, zo heeft hij gewoon buiten zijn 2 gewone trainingen per week nog 2 trainingsmomenten! Gelukkig is hij voldoende zelfredzaam aangezien hij zelf heen en weer fietst, zelf heen en weer gaat naar voetbaltraining, regelmatig even alleen thuis is, vanaf volgend jaar nog “maar” 1 dag per week gaat (groep 7) en daarnaast 1 middag per week wel al alleen thuis is omdat hij niet meer naar opa en oma gaat. Maar ik snap natuurlijk dat niet iedereen zo’n leuke en kwalitatief goede bso tot zijn beschikking heeft
Afspraken met onze dochter van 10: - dag ervoor alvast een speelafspraakje met een vriendin maken. Daar gaat ze dan heen. - gaat de afspraak niet door, komt ze naar huis (sleutel ligt klaar) en appt ze ons met de thuistelefoon met wie ze dan gaat spelen. We hebben een groepsapp met z'n drietjes. Als er echt iets dringends is, mag ze bellen. - geen vriendinnetjes in huis die middag. - om 5 uur thuis zijn. Papa is dan ook thuis. Het gaat heel goed. Scheelt wel dat ik op 10 min van huis werk. Het is 1x gebeurd dat ze de deur niet open kreeg. Dan kon ze ook niet appen/bellen natuurlijk. Toen heeft ze de buurvrouw om hulp gevraagd. Die gaf gelijk aan dat ze altijd die middag thuis is en langs mag komen. Ik was een beetje huiverig ervoor en bang dat ze altijd alleen thuis achter een scherm zou zitten. Maar dit is dus nog nooit gebeurd. Voor de vakantieweken hebben we wel BSO.
Fijn dat jij in een veilige buurt woont. Ook daar kunnen gekke binnen komen die niet in jullie wijk wonen. Ik vind jouw aannames echt zeeeeeeeeer vreemd. Het gaat hier over kinderen van 9/10 jaar oud, hoeveel middagen laat jij die alleen zitten?
@Edith1987 bedankt voor je verhaal! Scheelt inderdaad wel dat je zo dichtbij werkt en je man op tijd thuis is. Voor het stukje thuiskomen hebben wij dan weer veel gemak van onze ringdeurbel: als er iets is en zoon heeft geen telefoon bij zich dan kan hij aanbellen en kunnen we via de bel met hem praten. Gelukkig is dat nog jiet nodig geweest.
@Cornflake .. een paar jaar geleden ben ik ook nog weleens in debat gegaan met AmberXx over dat er bij ons echt wel oudere kinderen op de bso zaten… maar sinds Corona, ik weet niet wat er gebeurt is, of die mensen allemaal 100% thuis mogen werken … of dat ze allemaal de voordelen van online gamen als babysit gezien hebben… of het is te duur…ik weet het niet, maar ineens zit er echt niemand meer uit groep 7 op de bso, nog maar een paar uit groep 6!! Terwijl vroeger zaten er kinderen nog tot in de grote vakantie voor de brugklas, dat was heel normaal!