Mijn zoon heeft er ook 9. Dat 9e vak is een extra vak. Dat kan hij idd nog laten vallen mocht het niet lukken. Hij heeft: Nederlands Engels Duits Natuurkunde Scheikunde Economie Informatica Wiskunde B Wiskunde D
Bij onze dochter is het lijstje vrijwel hetzelfde, behalve dat ze bij C&M dus moet kiezen voor tekenen, omdat op het vwo muziek en drama geen eindexamenvakken zijn.. Bij keuze van school ook totaal geen rekening gehouden met profielkeuze en het verschil tussen scholen. Zelfs binnen de school zijn er verschillen. Op de Havo zijn er veel meer vrije keuze vakken en zijn muziek/drama wel eindexamenvakken.
Dat van kunstgeschiedenis is wel goed om mee te nemen. Ze leert makkelijk en dat soort dingen vindt ze vaak wel interessant. Muziek en filosofie worden op het vwo in de bovenbouw niet gegeven.
Daar hebben wij ook nooit bij stil gestaan. Zou iemand dat doen als de oudste in groep 8 zit? Wij waren toen echt nog niet bezig met profielkeuze. Maar misschien is dat vooral ook wel omdat wij zelf nog van voor de profielen waren en het voor ons echt nieuw was. Bij een tweede denk je er misschien meer over na, mits je inmiddels te maken hebt gekregen hiermee althans. Bij ons zit er 5 jaar tussen onze kinderen, maar als er bijvoorbeeld maar 2 jaar tussen zit, heb je er ook nog niet mee te gehad. Edit: en tot dit topic wist ik ook niet dat er dus zoveel verschillen tussen scholen zit wat betreft de mogelijke keuzes binnen de profielen.
Haha ja zo ging het bij mij ook. Tekenen kan ik totaal niet, beetje gunfactor van de docent en verder cijfer ophalen met kunstgeschiedenis. Wat wel leuk was: ik wist sindsdien alle kunst vragen bij triviant en dergelijke spelletjes
Ja heel erg bèta Al heel jong was hij erg goed in rekenen, dus dit was ook wel te verwachten. Nu nog verzinnen wat hij wil worden en welke studie hij wil....
Nee, ik bedacht mij ook al, hier kan je nauwelijks op anticiperen. Je weet nog niet hoe ze het gaan doen op VO en welke vakken wel/ niet passen. Ik kom nog uit de tijd van een ‘pretpakket’… wat ik hier lees gaat al een wereld voor mij open
Wisten wij ook niet hoor toen de oudste in groep 8 zat. Maar gelukkig hebben tot nog toe geen van de kinderen echt moeite gehad om een bij hen passend profiel te kiezen.
Mijn dochter zit in groep 7 en nav dit topic ga ik dus wel kijken bij die profielen. Je hebt natuurlijk geen idee hoe ze het gaan doen maar als ik zo lees is mogelijke combis en welke extra vakken ze kunnen kiezen wel heel verschillend per school en ben ik toch benieuwd wat er dan aangeboden wordt. Echt anticiperen zal wel niet lukken..
Sinds dochter kunstgeschiedenis heeft, horen we bij elk oud gebouw in welke stijl het gebouwd is. Loop je voorbij een kerk en hoor je ineens 'gotisch'
In die fase zitten wij met dochter. De afgelopen maanden diverse open dagen bezocht. Zoon (groep 8) is ook erg goed in rekenen. In groep 7 was hij de beste van de school met de kangoeroewedstrijd. Maar goed, ik was ook heel goed in rekenen op de basisschool, maar ben absoluut geen bèta. Qua interesses schat ik hem ook meer in op een maatschappijprofiel. We gaan het zien over een paar jaar.
Dat was voor ons ook hoor, dat er een wereld open ging. Wij zijn ook nog van voor de profielen. En inderdaad, je weet het inderdaad niet hoe het uitpakt op de middelbare. Ik was op de lagere school ook goed in rekenen, maar ben absoluut geen bèta. Dus geen idee hoe dat bij zoon uitpakt die erg goed in rekenen is. Misschien gaat hij man wel achterna, die wel een bèta is, misschien ook niet. Dochter is in elk geval duidelijk een alpha.
Leuk! Was onze zoon ook. Hij mocht toen ook mee doen met de finale in Nemo, daar haalde hij ook een gedeelde 1e plaats. Hij is toen ook nog naar de uitreiking geweest van de science awards. Die was in het Spoorwegmuseum. Koningin Maxima was er toen ook. We hebben een mooie foto van hem met de koningin.
Is wiskunde verplicht bij C&M? Op de havo? Sowieso verschillen de mogelijkheden per school zo erg. Dochter heeft op gegeven moment (na een poos stoppen op de middelbare school) gekeken naar andere scholen maar dan moest ze binnen hetzelfde profiel heel andere vakken kiezen. Hier C&M profiel met Nederlands, Engels, Duits, maatschappijwetenschappen en geschiedenis (allemaal verplicht, al kan Duits ook vervangen worden door Frans) en dan als keuzevakken kunst (beeldende vorming icm kunstgeschiedenis, geen tekenen dus) en geloof/leven/filosofie. En dan rekenen omdat ze geen wiskunde heeft. Op andere scholen zou aardrijkskunde of economie verplicht zijn in dit profiel. Vind het raar dat die profielen zo schelen. Ook raar: ze was tussendoor tijdelijk naar het mbo geweest, en daar moest je voor rekenen een voldoende halen om je diploma te krijgen, op de havo kan je een 1 halen en niemand die er ooit nog naar vraagt. Qua keuze hbo of universiteit. Hier was wiskunde absoluut geen optie op het gymnasium dus noodgedwongen overgestapt naar havo (ze was zo graag verder gegaan met Latijn maar ja dat mag alleen als je ook wiskunde kiest). Nu gaat ze 1 jaar haar propedeuse halen op een hbo. Als het erg leuk is maakt ze die opleiding af om een goede vakopleiding te hebben. Anders gaat ze op de universiteit verder. Wel de alphakant dus dat is allemaal mogelijk via deze route. Als ze het hbo afmaakt gaat ze daarna misschien alsnog die bachelor op de universiteit halen. Dus ze komt zeker wel waar ze wil komen, maar wel via een wat omslachtige omweg. Heeft haar veel stress opgeleverd maar ook gezorgd voor een veel volwassener 17-jarige die goed kan bepalen wat ze wel en niet wil. Veel klasgenoten van haar zijn nog zo jong in hun doen en laten, ze heeft 15-jarigen in de klas die na de zomer een lerarenopleiding willen doen terwijl ze zelf nog als een brugger overkomen in hun doen en laten.
Ik was zelf het eerste jaar dat meedeed aan de profielkeuze, maar dat is ook al zo lang geleden. En hier 3 kinderen die goed kunnen rekenen, maar ook echt geen beta kinderen. Zoon is nu wel die kant op gegaan, maar denk dat ie toch liever iets anders had gedaan.
Ja klopt, alleen bij C&M op havo niet, alhoewel het op sommige scholden toch verplicht is. Zij heeft rekenen, van de 2 klassen C&M zijn ze met 7 leerlingen die dus geen wiskunde volgen geloof ik. Het is gewoon zo jammer dat zulke verplichtingen je keuzemogelijkheden beperken, de interesses die zij heeft en de richtingen die zij wil kiezen heb je echt absoluut geen wiskunde voor nodig, maar ja, vwo is dan uitgesloten. Gelukkig is de jongste er wel in geinteresseerd, dat is een echte beta en die vindt wiskundige vergelijkingen nu al leuker dan het saaie rekenen op school (groep 5), du sik heb goede hoop wat dat betreft
Nee, goed kunnen rekenen op de basisschool zegt nog niets over je aanleg voor wiskunde. Ik kan overigens nog steeds beter hoofdrekenen dan mijn man, die dan wel weer goed is in wiskunde. Die is het hoofdrekenen verleerd tijdens zijn studie
Wat leuk zeg. Zoon heeft het niet zo ver geschopt. Hij kreeg wel vrijkaartjes voor Nemo (zijn we laatst geweest) en een abonnement van een half jaar op een tijdschrift. Dus dat vond hij al erg leuk.