Ik heb besloten een zij instroom traject te gaan doen. Ik heb altijd in de winkel gewerkt. Maar wil me laten omscholen via een zij instroom traject via een gehandicapten zorginstelling. Ik heb diverse gesprekken gehad en als laatste een kennismaking op de groep waar pz denkt dat ik wel pas en waarvan ik ook denk dat ik pas. Vandaag gebeld door de coördinator van de groep en ze waren enthousiast over me en dat is wederzijds. nu word ik door de manager benaderd voor een arbeidsvoorwaarden gesprek en zal pz verder gaan met me voor de opleiding. maar wat kan ik verwachten in het arbeidsvoorwaarden gesprek? pz heeft me al verteld dat ik naar alle waarschijnlijkheid in fg 35 start.
Wat leuk dat je een zij instroomtraject gaat doen! Is er al iets afgesproken over de kosten van de opleiding? Dat zou namelijk een onderwerp kunnen zijn. Dat zij bijvoorbeeld de opleiding betalen en dat er een studieovereenkomst volgt waarin afspraken staan over terugbetaling (bij voortijdig beëindigen van de studie of indien jij binnen x periode na einde studie een andere baan vindt). Verder worden zaken besproken als duur overeenkomst/proeftijd, salaris, vakantiedagen, vakantiegeld, km vergoeding etc. Wellicht nog aanvullende voorwaarden zoals een fietsplan, uitruilregeling reiskosten
Mijn ervaring is dat er in de gehandicaptenzorg niet ontzettend veel te onderhandelen valt, hooguit over de trede in de schaal, waar je instroomt. Schaal 35 is een standaard schaal voor leerlingen. Verder is het contract en de voorwaarden vaak wel keurig volgens cao. Je zou kunnen vragen of je gewoon jaarlijks een trede omhoog gaat of dat dit afhankelijk is van of je je schooljaar behaald hebt. Of je zelf kunt kiezen voor een opleiding (mbo, hbo en op welke school?) of dat dit ook al vast staat. Je kunt alvast beginnen over je vakantie voor 2024, misschien zijn deze al aangevraagd / goedgekeurd voor je toekomstige collega's, als jij dan pas je zomervakantie doorgeeft, als je eenmaal in dienst bent, heb je kans dat je alleen nog buiten de schoolvakanties kan.
Krijg je alle schooluren en evt studie uren betaald of maar een deel van de schooldag? Maak je lange diensten of moet je Dubbele diensten draaien? Dus en in de ochtend en in de avond op de zelfde dag? Hoe zijn de weekenden verdeeld? Nachtdiensten?
Fwg 35 is geen standaard schaal voor leerlingen. Bij ons was het voorheen zelfs fwg 15 boven 21 jaar. Inmiddels aangepast naar één schaal lager dan de beoogde functie na diplomering. Dus als je bv voor niveau 3 (begeleider, fwg 35) leert, zit je gedurende je opleiding bij ons in fwg 30.
Hangt van de doelgroep af. Als je werkt met een redelijk makkelijke doelgroep hebben leerlingen schaal 30, begeleiders schaal 35 en persoonlijk begeleiders schaal 40. Als je met een pittige doelgroep gaat werken is het net een schaal hoger allemaal, dus dan zitten de persoonlijk begeleiders in schaal 45. Waar je om moet denken is het volgende: Ze gaan naw proberen je een zo laag mogelijke trede aan te smeren. Men vraagt vaak of je een salarisstrookje van je laatste baan wilt meebrengen. Geef daar niet direct aan toe, maar vraag wat zij vinden dat je waard bent, los van je vorige salaris. Als dat namelijk hoger is dan dan wat je zelf in gedachten hebt dan heb je jezelf geen recht gedaan. Verder is alles CAO bepaald dus is er helaas weinig tot geen onderhandelingsruimte. Leuke is wel dat als je nu aan de slag gaat je in juni al je eerste salarisverhoging krijgt en ik dacht in december weer eentje (CAO is opgeleukt )
Thnx allemaal ik word niet gezien als een leerling maar zij instromer. De opleiding is een combi van maatschappelijke zorg en verpleegkunde op mbo 4 niveau bij de lokale gilde. Een opleiding die samen met gilde en zorginstelling is gemaakt. Wellicht omdat ik de combi opleiding kies, kan ik wellicht dit aanvoeren mbt loonschaal oid. Ik krijg 4 uur vergoed van een lesdag is mij verteld. Maar heb voordat ik de keuze maakte voor gehandicaptenzorg veel onderzoek gedaan wat ik nu echt wilde doen. ook bij een zorginstelling geweest voor thuiszorg en ouderen. Daar gaven ze aan dat nu een hele lesdag vergoed gaat worden. Weet niet of ik daar nog in kan onderhandelen? mbt loon vorige werk, tja dat was al laag. In de winkel werken heeft geen toploon. Gebaseerd op schaal 35 ga ik er 20% op vooruit. Dat is al een hele halleluja. Maar ik heb geen must in mijn loon. Voor ons is mijn loon de kers op de taart.
Dit verschilt ook weer per stichting. Bij mijn oude werkgever zitten alle persoonlijk begeleiders in 40. Ook op de "pittige" groepen.
Inderdaad, zo is dat bij ons ook en bij andere stichtingen bij ons in de buurt ook. Ik heb nog nooit gehoord dat dit afhankelijk is van hoe pittig je doelgroep is. Ik denk ook dat het lastig te beoordelen is wat nou onder een ‘pittige doelgroep’ valt. Wat mij betreft is dat discutabel (wat voor de 1 pittig is hoeft voor een ander niet pittig te zijn) dus zou het raar vinden als dat wordt meegenomen bij het afmeten in welke schaal je valt.
Hier werken wij met een 'afwegingskader complex'. Daaraan kan je toetsen of een voorziening complex is. Indien ja, dan worden de begeleiders begeleiders complex in fwg 40 en de pb'ers pb complex in fwg 45.
Sorry dat ik inval (ik werk niet in de gehandicaptenzorg zelf, maar mijn zoon gaat naar dagbesteding, dus heb er wel mee te maken). Kun je de pittigheid van de doelgroep niet afleiden van het zorgprofiel waarin de cliënten zitten? Zo heeft mijn zoon een VG7 en denk ik wel dat hij onder “pittig” valt bijvoorbeeld.
Oh zo!! Fijn dat je dat zo toelicht. Ik wist niet dat er plekken zijn waarop dat echt getoetst werd Maar dan klinkt dat wel logisch inderdaad.
Dat is bij ons niet zo. Ik heb ook op een dagbesteding gewerkt en daar hadden wij cliënten binnen ieder zorg profiel (van licht naar zwaar) en wij werden allemaal ingedeeld in de zelfde schaal.
Ja dat klopt wel. VG7 is inderdaad pittig. Op mijn werk begeleidde we VG3 t/m VG6. Voor hogere indicaties hadden we te kort tijd/personeel/nabijheid. al vond ik de mensen met hogere indicatie niet altijd het lastigst, als je een klik heb en weet hoe je aan moet sluiten/goede samenwerking weet te vinden, dan is werken met een VG3 waar die klik niet mee is wel moeilijker. Maar voor iemand met een VG7 is het vaak wel moeilijker om goede begeleiding te vinden dan voor iemand met die VG3
Nee helaas. Wij hadden alleen maar VG07 waarbij een aantal cliënten met meerzorg. Er liep altijd wel een of meerdere CCE trajecten. Het is echt afhankelijk van de stichting. Ik ben het wel met @Jinxx eens, wat voor de een pittig is hoeft voor de ander niet pittig te zijn...