Dochter van een oliebollenbakker hiero. Ik ben zowat in de kraam opgevoed (en nee niet alleen in deze maanden, maar het hele jaar door), dus ik heb genoeg van oliebollen. Bak ze zeker niet zelf en eet ze ook amper meer
In sommige streken (in ieder geval bij mijn schoonfamilie in Drenthe/Groningen) noemen ze appelbeignets dus appelflappen. Kniepertjes heb ik ook daar leren kennen. In Brabant hebben wij die niet (althans hier bij ons niet).
Wij krijgen oliebollen van scouting. Die kon je daar kopen 10 voor 8 euro! Geen geld. En gister voor 70ct per stuk appelbeignets bij de bakker gehaald! Wat een prijzen, 2 50 per stuk De oliebollen waren bij de bakker trouwens 1 euro per stuk dus scouting was goedkoper ook
Ik ga normaal ook in de rij van de foto van Tuc staan maar dit jaar koos ik voor makkelijk en ben ik tussen de buien door naar de bakker dichterbij gelopen. Zelf bakken doe ik eigenlijk nooit, ik vind het stinken
Ik draai voor veel in de keuken mn hand niet om, maar aan oliebollen begin ik niet. Om te beginnen heb ik geen frituurpan Van oliebollen moet je of hele goede eten, of je moet ze niet eten. Vroeger woonden we vlakbij een herhaaldelijke winnaar van de oliebollentest, dus sloten daar aan in de enorme rij. Nu heb ik ze bij de kraam vlakbij schoonouders gehaald, die wint ook prijzen.
Normaal wel maar we zijn gisteravond pas thuis gekomen uit Londen. Had alles al in huis maar na de eerste reisdag (lees hoe moe ik daarna al was) bedacht ik me dat het misschien niet zo'n goed plan was om zelf te gaan bakken. Heb dus in Londen een bestelling geplaatst bij de bakker (oliebollen, appelbeignetten, berlinerbollen met jam en nonnevotten) en heb ze vanmorgen opgehaald.
Van alles wat ik zelf bak, bak ik nooit appelbeignets of oliebollen . Vind ik niet per se de moeite van het zelf bakken waard Ik bak wel nieuwjaarsrolletjes zelf en normaal ook kniepertjes, maar we hebben echt al genoeg zoetigheden dus die laat ik even gaan dit jaar. We vieren altijd oud en nieuw met vrienden en dit jaar bij ons. Zij nemen de oliebollen en appelbeignets mee, dus ik hoef ook niet in de rij te staan of het ye bestellen oid
Frituurpan heb je ook niet nodig. Ik bak ze in de wokpan. Rolletjes heeft dochter gemaakt, kniepertjes zijn al op. Oliebollen en appelbeignets zijn bijna klaar. En ja wij noemen ze ook appelflappen.. Voor nog geen 10 euro hebben we 3 schalen vol.
In een pan bakken kan ook toch? Hoe checken jullie dan de temperatuur? Ik heb inductie. Ik kan het ook in de frituur doen, maar daar heb ik net nieuw frituurvet in en dat vind ik best veel gedoe om dat nu te gaan vervangen voor zonnebloemolie en het frituurvet dan weer netjes terug te schenken.
Als het goed bakt is de temperatuur goed. Ofwel ik mik er wat in, bakt het mooi door dan is het perfect en anders zet ik her hoger of lager. Zo doe ik het ook als ik bijv. Kroepoek bak.
Wij zijn klaar, 30 appelflappen en iets van 60 oliebollen. De keuken is weer schoon. De frituurpan laat ik links liggen, die is toch te warm en dat is voor morgen.