Ik zal mijn man eens vragen, maar volgens mij ook appelflappen of zo? Misschien iemand anders die het weet?
Ik heb geleerd dat dat nieuwjaarsrolletjes zijn en als wafel (koek) dan kniepertjes. Maar ook dat verschilt misschien per regio. En was er in het noorden ook niet zoiets als spekdikken of zo? Ooit een keer gehad, maar ben al jaren niet meer daar geweest met de jaarwisseling
Dit jaar gehaald bij de bakker. Normaal, met krenten en appelbeignets. Tot 5 jaar terug bakte mijn moeder ze zelf. Niks haalt het bij die oliebollen.
Appelbeignets en appelflappen zijn echt 2 verschillende dingen hoor! Boven de beignets en onder de flappen. De beignets hebben een schijf appel, de flappen kleine stukjes en ook rozijnen.
De handbaldames zijn langs geweest met de oliebollen van de bakker. Die koop ik elk jaar van ze. En mijn man heeft gisteren een flinke lading wafels gebakken. En
Officieel zijn dat nieuwjaarsrolletjes, als symbool voor het nieuwe jaar die zich nog ontrollen moet. Kniepertjes zijn de platte versie daarvan. Als symbool voor het afgelopen jaar dat zich al ontvouwen heeft. Is ook echt een ander recept. De rolletjes maak je met een beslag de kniepertjes met een deegje.
De eerste 2 pakken oliebollen met rozijnen zijn gebakken. Straks hebben we met de hele straat een oudjaarsborrel bij ons op het oprit en dan bak ik nog 1 pak naturel oliebollen en mijn buurvrouw met rozijnen
Die symboliek kende ik nog niet. Ga dat zo aan mijn man vragen of hij het weet (die staat te bakken nu achter in de tuin in het schuurtje)
Ik heb een thermometer maar meestal gooi ik een stukje brood in de pan of even vingers onder de kraan en dan afschudden over de olie. Temperatuur checken doe ik enkel met dingen die ik niet heel vaak maak. Mijn frituurpan voor het formuis weet ik dat het 14 minuten duurt om de olie op temperatuur te hebben voor frieten. Die is ook enkel voor frieten en aardappelproducten. Wil ik iets anders frituren dan heb ik een kleinere pot en die wordt na elk gebruik schoongemaakt. Daar meet ik vaak wel nog de temperatuur ook omdat ik daar wel verschillende soorten olie in gebruik. In de frituurpan voor aardappelproducten is het altijd dezelfde soort olie.
Ik bak in m'n grootste kookpan en check regelmatig de temperatuur met de thermometer van de Bastard bbq.
O zo lekker, ik bak dit jaar niet, maar dit vind ik de lekkerste. Wij noemen ze ook appelflappen, ik denk omdat we appelbeignets 'vroeger' niet konden uitspreken. Mijn oudste dochters willen graag (een keer) op appelflappen trakteren, ik denk dat ik april/mei een keer ga bakken. Nr 2 is in de meivakantie jarig (met nog een heel stel klasgenoten, dus die kan best april al trakteren, hoef ik maar 1x te bakken.
Ik dacht hey, die plek ken ik! Toen ik vanmorgen wakker werd overwogen even naar toe te lopen, maar ben uiteindelijk hier naar de bakker gegaan. Geen rij, smaakte heerlijk. Heb vanmorgen ook alles meegenomen om zelf te maken, maar heb geen zin. Plus, ik las op het pak 20-25 oliebollen en ik ben de enige die ze lust. Dus ik weet nog niet wat ik met het pak ga doen..
Omdat je het niet leuk vindt om te doen of omdat je ze niet lekker vindt? Mijn opa was vroeger bakker en hij had echt een hele wetenschap over hoe je oliebollen moest bakken. Ik weet ook zeker dat ik het vandaag weer helemaal verkeerd heb gedaan. In mijn achterhoofd hoor ik zijn stem mopperen over mijn kant-en-klaar-mix en rozijnen ipv krenten