Maar dat mondelinge maakt toch niets uit? Je kunt waarschijnlijk vrij makkelijk aantonen dat hij altijd op die dagen heeft gewerkt. Ik denk ook wel dat iets als verworven recht bestaat.
De situatie is gewoon lastig, want mijn man wil ook niet die 'nieuwe' zijn die moeilijk doet, maar we vinden dit gewoon echt niet oké. Onze kinderen hebben een beperking en ik ga ook niet lekker op vakantie als mijn man niet voor ze kan zorgen. Daar heeft zijn werkgever niks me te maken, dat weet ik, dus we benoemen dat ook niet. Maar we hebben dit gewoon zo geregeld en dan worden afspraken niet nagekomen.
Er is helaas geen verworven recht als in een contract een eenzijdig wijzigingsbeding staat opgenomen (t.a.v. roosters).
Maar is dat per direct af te dwingen? Als je op dinsdag te horen krijgt dat je vrijdag MOET werken, terwijl je altijd vrij bent vind ik dat erg onredelijk.
Toch vind ik dat een werkgever hierin best mee mag denken. Het is de overheid, het is geen start up en hij vraagt niets onredelijks, iets wat met wederzijdse goedkeuring is afgestemd. Ik neem aan dat een vaste vrije dag wel tijdens zijn gesprekken zijn besproken. Je man zou de HR medewerker die hier bij was kunnen benaderen en de situatie uitleggen. Toelichten dat hij het naar zijn zin heeft, graag een stapje extra zet, maar dat hij op basis van de afspraken op het werk de thuissituatie heeft ingeregeld en dat niet zomaar kan terug wijzigen. Vragen om advies hierin. Ik werk voor een internationale corporate en zij zouden dit nooit eenzijdig aanpassen, dan houden ze geen medewerkers meer over.
Om eerlijk te zijn, wij benoemen dit altijd wel naar een werkgever, tijdens de sollicitatieprocedure al. Wij hebben ook twee kinderen met een beperking. Er zijn werkgevers die daar geen zin in hebben, dat klopt. Daar gaan we dan ook niet werken. Overigens alles in overleg, uiteraard. Maar dat overleg heb je echt wel nodig om een gezin met zorgintensieve kinderen draaiende te houden.
Als dit is afgesproken bij het aangaan van het contract is het sowieso niet netjes als hier nu op teruggekomen wordt. Maar als je het niet zwart op wit hebt is dat wel lastiger in de discussie. Maar ik vermoed dat er in de arbeidsovereenkomst of cao wel iets staat over het opstellen van het rooster. Deze moet waarschijnlijk een x aantal weken van te voren bekend zijn. Zo per direct een vrije dag intrekken lijkt me dus wel iets wat de werkgever op bluf doet maar wat juridisch mogelijk niet mag, zeker als geen sprake is van zwaarwegend bedrijfsbelang. Het getuigt ook niet echt van goed werkgeverschap om dat op deze manier te doen. In gesprek gaan met een werknemer en samen tot een oplossing komen zorgt voor een veel betere arbeidsrelatie. Als je man er met de planner niet uitkomt en de manager niet thuis geeft lijkt het me goed om naar hr te gaan. En ik weet niet wat je man voor werk doet, maar ze zitten overal te springen om personeel, weet niet hoe dit bij de werkgever van je man zit, maar dit soort houdingen van een werkgever zijn bij mij in de huidige banenmarkt redenen om te denken voor jullie 10 anderen…
Ja dat is zeker geen voorbeeld van goed werkgeverschap. Jouw man zou de tijd moeten krijgen om opvang e.d. te kunnen regelen. Sowieso vind ik het geen stijl om iemand onder valse voorwendselen aan te nemen. Ze hadden van te voren duidelijk kunnen zijn hierover zodat je weet waar je voor kiest (of dus niet).
Ze hebben daar ook mensen te kort en daarom moet hij op vrijdag werken, omdat het werk anders tot maandag blijft liggen.
Maar dat het werk tot maandag blijft liggen wil niet zeggen dat het dan om een zwaarwegend bedrijfsbelang gaat, dat gaat wel wat verder dan alleen werk wat blijft liggen.
'Het werk moet af' was het enige argument. Ondanks dat mijn man na 4 dagen al op 36 uur zit en nog niet eens weet of de overuren uitbetaald gaan worden. Ze hebben later deze week vergadering, maar voor nu heeft hij vooral de pest in zijn werk en dat moet je natuurlijk niet hebben. Hij had er al mee ingestemd om deze vrijdag de ochtend te werken, maar dat was niet goed genoeg. Hij wil niet gedwongen zijn dochter laten zitten op haar verjaardag.
Klopt helemaal. Mijn man werkt al 12 jaar voor de zelfde baas. Echter sinds kort een anderen leidinggevende die dus 0.0 begrip heeft. Hij denkt er echt over na ergens anders te gaan werken. En dat terwijl het echt niet zo is dat hij steeds thuis moet zijn. Maar afgelopen jaar heb ik elke afspraak alleen gedaan, ook de belangerijke van second opinions etc. Echt verschrikkelijk dit alleen te moeten doen. Terwijl man dan twee/drie weken van te voren vrij vraagt en gewoon niet krijgt.
Dit soort managers of planners maakt hiermee vooral gebruik van de goedheid van je man. Nee is ook een antwoord. Duidelijk je grens aangeven is niet voor iedereen even makkelijk maar wel belangrijk zeker in jullie gezinssituatie. Je bent niet die nieuwe die moeilijk doet, maar je bent die nieuwe die elke dag een uur langer werkt, die aanbiedt vrijdagochtend te werken en die daarna zegt tot hier en niet verder.
Dit is toch niet moeilijk doen?? Dit is opkomen voor jezelf je gezin etc een werkgever mag niet zomaar een afgesproken( ook mondeling) vrije dag intrekken. Het kan zijn dat ze notie geven van over een maand dan kan het niet meer. maar niet zomaar ineens eisen dat vrijdag niet meer kan
Als ik het goed begrijp zegt de leidinggevende dat man het moet regelen met de planner. En de planner heeft niet voldoende mensen en zet man dus, zonder overleg in? Het lijkt mij dat de planner helemaal geen gezag over jouw man heeft en dus niet eenzijdig kan bepalen dat jouw man moet werken. Als ze het zo druk hebben en te weinig personeel, lijkt mij dit precies niet de manier om met je personeel om te gaan. Dan gaan ze op korte termijn nog een veel groter tekort hebben, als iederen ander werk zoekt. Ik zou morgenvroeg eens bellen met een vakbond als het FNV. Daar heb ik ook al een goed advies gekregen, zonder dat ik lid was.
Volgens mij is er geen sprake van een verlofdag intrekken, want hij neemt die dag toch geen verlof op? Het is gewoon geen werkdag voor hem. Als hij die dag wel werkt komt hij op meer dan zijn contracturen per week uit toch? Ik zou echt de planner morgen laten weten dat hij vrijdag niet werkt. En ook komende week een afspraak plannen met de leidinggevende over het structureel overwerken. Het personeelsgebrek is het probleem van de baas, jouw man is daar niet verantwoordelijk voor.
Dat is toch niet de nieuwe die moeilijk doet? Hij kan niet op zeer korte termijn iets regelen. Punt. Geen idee of zo iets wel of niet mag. Netjes van de werkgever vind ik het absoluut niet. Voelt voor mij als ik je verhaal zo lees als dat je als werknemer alles geeft, maar dat je als werknemer niks krijgt
Wat vreemd, normaal is de overheid echt een goede en flexibele werkgever. Werken zij niet ook gewoon met een online HR systeem waarin dagen staan en waarin je bijv ook je vrije dagen in kunt plannen, ikb uitbetalen etc? Daar zouden zijn vaste, afgesproken dagen in moeten staan en dat kunnen zij niet eenzijdig veranderen. Tot slot zou ik toch wel echt op mijn strepen gaan staan, zeker als ze hem zo hard nodig hebben, zullen ze zeker niet blij zijn als hij verder gaat solliciteren. Dat zou je gewoon in een gesprek aan kunnen geven dat je dit geen manier van werken vindt en je daar niet aan meewerkt om zo onder druk gezet te worden. Ik denk dat ze hem liever 4 dgn pw hebben dan 0...
Nou nee is nee. Een personeels tekort is niet zo heel gek met zo'n ongezonde instelling. Dus ik zou advies inwinnen en dan een nee verkopen. Geloof dat de rooster ook 1 a 2 maanden bekend moet zijn. Ook vertel je dat hij al op zijn uren zit. Als hij nu ja geeft gaan ze weallicht altijd er van uit dat man dit wel wil. Nu op je strepen staan en lekker gaan genieten. De proeftijd is voorbij. Wel zou het verstandig zijn alles op de mail te zetten. Dus op de mail ik wil best tot 12u werken ook heb ik al overuren wat gebeurt hier mee. Krijg ik geen antwoord binnen .... dagen dan kom ik vrijdag niet. Ofzo iets.
Wat al vaker is gezegd, ik zou als ik jouw man was vrijdag echt niet gaan werken. Nu maken ze van hun probleem jullie probleem. Ik vind dat ze slecht met personeel omgaan als dit hun manier van communiceren is.. Duidelijk aangeven dat er voor de komende tijd op die dagen al dingen gepland staan, en ook zeggen dat je dan met oppas voor de kinderen zit. Succes hopelijk komen jullie eruit. En dat je man nu de pest in zijn werk heb begrijp ik goed. Als je je zo inzet en er weinig voor terug krijg kan je er ook geen plezier uit halen!