Ik zou dat in elk geval schriftelijk kenbaar maken en dat eerder al in goed overleg de dinsdag is geruild voor vrijdag. Mocht het dan hoog oplopen heb je in elk geval dát op schrift staan. En intussen eens gaan rondneuzen voor een andere vacature, zoals zij met mensen omgaan is niet zoals je het hoeft te nemen.
Hier zou het een nee zijn. Nee ik kom niet deze vrijdag, ik hen deze week al 36 uur volgens contract gewerkt, mijn dochter is jarig en voor een wijziging heb ik een paar weken nodig om dingen thuis te regelen. Soms moet je zelf heel duidelijk zijn en grenzen stellen, anders loopt men over je heen. En serieus, er zijn in deze tijd legio vacatures. Als dit al na 3mnd zo'n gedoe en zoveel overwerk geeft.. weet hij dan zeker dat hij hier wil blijven??
Bedankt voor jullie advies. Mijn man gaat zo weer praten, maar als zijn planner niks mee geeft en zijn manager geen tijd heeft wordt het echt een lastige situatie. Zijn proeftijd is dan wel voorbij, maar je wil natuurlijk eigenlijk ook niet dat het zo hoog op loopt dat je stappen moet ondernemen en het hogerop moet opzoeken. En gewoon vrijdag niet komen gaat mijn man ook niet doen. Een andere dag dan dinsdag of vrijdag vrij heeft ook helemaal geen zin, want dan ben ik vrij of staan de opa's en oma's paraat.
Je man zal gewoon echt voet bij stuk moeten houden. Niet praten maar mededelen. Zijn planner heeft hier namelijk helemaal niets over te zeggen. En waarschijnlijk heb je een prima schriftelijke vastlegging, namelijk een rooster in een personeels systeem. Laat je man alleen mededelen aan de planner dat hij conform de eerdere afspraken niet beschikbaar is en de leidinggevende met hem in gesprek kan gaan als er andere wensen zijn. En dan stuurt je man ondertussen een mail naar leidinggevende waarin uitgelegd wordt dat hij al flexibel is geweest door de dinsdag en de vrijdag te wisselen. Maar dat er grenzen zitten aan flexibiliteit vanwege het feit dat er opvang voor kinderen meespeelt. En dat hij graag wil bespreken hoe omgegaan wordt met structureel overwerken. Zo bewerkt hij aan beide kanten. En dan kun je ondertussen juridisch loket of fnv eens contacteren voor meer hulp.
Dit. Je man moet toch echt harder op zijn strepen gaan staan in deze. Anders blijven ze dit dus ook op deze manier doen.
Zijn planner had al gezegd dat het geen recht is. Hij mag aanstaande vrijdag eerder beginnen, zodat hij wel op tijd is voor het feestje gelukkig. Maar dingen op papier zetten is zeker slim, ik ben ook benieuwd wat er later deze week in de vergadering gezegd gaat worden.
Zijn planner gaat daar echt niet over. De leidinggevende gaat erover. Met de leidinggevende worden afspraken gemaakt over roosters. En die staan vast wel op enige wijze op papier, bijvoorbeeld in de vorm van een rooster in een personeels systeem.
Hier ben ik het mee eens, planners hebben deze tijden enorme uitdagingen en lossen hun problemen op met mensen die te aardig zijn. Als er geen vaste dag vrij gegeven kan worden, hadden ze dat tijdens de gesprekken kenbaar moeten maken. Hierbij neem ik aan dat je man dit wel heeft benoemd.
Er is echt maar 1 manier om te zorgen dat ze niet over je heen walsen. En dat is nu een grens trekken. Vrijdag zeker niet gaan werken en een gesprek aangaan met je leidinggevende. Het kan echt niet wat ze nu proberen. Als je er nu aan toegeeft weten ze direct dat ze je man wel voor hun karretje kunnen spannen. Daarbij geef je ook het signaal af dat jullie probleem alla minute is op te lossen. En dus in de ogen van de planner is je man prima in de delen op vrijdag en zelfs een extra dag in te plannen bovenop de normale uren. Het maakt echt niet uit hoelang je er werkt. Het maakt het misschien juist extra belangrijk dat ze nu weten dat je niet met je laat sollen. Dat je man al van de dinsdag naar vrijdag is gegaan en structureel overuren maakt toon al genoeg goodwill vanuit zijn kant.
Als ik je man was ging ik op zoek naar een andere baan. Je weet nu meteen hoe ze met hun mensen omgaan. En nee vrijdag niet gaan werken. Het kan best zijn dat het niet vastligt maar als je al maanden op een bepaalde dag vrij bent en daar je thuissituatie op hebt ingericht moet de werkgever je wel een termijn geven om eea te regelen.
Persoonlijk denk ik dat je man sterker staat dan de werkgever. Er zijn al mensen te kort en daardoor werkt je man al iedere dag extra ... ik zou aangeven dat zo kort van te voren het feest in dit geval niet meer verzet kan worden en dat je het heel jammer vindt maar niet kan komen werken. Je hebt je uren die je werkt en deze vrijdag zou vrij zijn. Ik denk als de werkgever dit hoger gaat spelen hij geen poot heeft om op te staan. Lekker als er zo met je omgegaan wordt ... het zou voor mij een reden zijn om verder te gaan kijken. Zo ie zo zou er van mij uit volgende wk een gesprek zijn om het contract aan te passen met dat uur structureel overwerken ...
De planner doet waarschijnlijk ook maar "gewoon" zijn werk. Je weet niet wat voor opdracht en informatie hij gekregen heeft. De planner is echter niet de leidinggevende van je man. Dus uiteindelijk beslist niet de planner, maar de leidinggevende. Ik zou bij de planner aangeven dat dit niet conform de afspraken is die met de leidinggevende gemaakt zijn. Dat je man daarom aanstaande vrijdag alleen in de ochtend komt, en dat je contact opneemt met de leidinggevende om de gemaakte afspraken te bespreken. Neem de leidinggevende mee in de cc van die mail. Daarnaast stuur je de leidinggevende een mailtje dat je graag een afspraak wil maken om te bespreken hoe dit op een goede manier voor beide partijen opgelost kan worden. Het inschakelen van de vakbond en juridisch loket is mijns inziens totaal overbodig op dit moment en draagt niet bij aan de oplossing van het probleem, maar vooral aan de escalatie daarvan. 2 volwassen mensen kunnen hier prima uitkomen in een gesprek, dat momenteel nog niet heeft plaatsgevonden. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog schakelen met instanties.
Jazeker is lang genoeg. Daarnaast zou ik zeker aangeven dat hij dit voor deze 2 weken niet gaat redden maar dat dit vanaf volgende mnd prima kan inregelen. Zo iets?
hij heeft al meer dan zijn contract uren die week gewerkt, en dan vragen ze ook nog om 8 uur extra te werken, dat hij uit komt op meer dan 40 uur, zou daar echt niet mee akkoord gaan. hij heeft zijn uren voor die week gewerkt, hij wil met goede intenties de ochtend nog werken. daarmee zou het voor mij echt klaar zijn. en zeker een mail naar de leidinggevende sturen, het excuus dat deze "geen tijd"heeft voor dit soort dingen slaat helemaal nergens op, dan maken ze maar tijd. als er op deze manier over mensen heen wordt gelopen zijn ze hun personeel binnen no time weer kwijt, of is overspannen. want dat zijn geen manieren om met mensen om te gaan. ik zou echt duidelijker zijn als je man zijnde wat acceptabel is, en waar de grens ligt, want anders werkt hij straks iedere week 44 uur!
Dan heeft de planner zijn probleem opgelost en is jou man de Sjaak en doet het gewoon waarom niet een ander? Ik zou dus echt niet gaan op zo'n korte termijn ook als je al veel over werkt Dus kunnen ze volgende week wel weer de boel omgooien want je hebt geen vaste afspraken
Hier haak ik als ervaren planner op in. Je man moet niet akkoord gaan om vrijdag te werken 1: hij zit al op z'n uren 2: hij werkt altijd z'n contract uren en meer en het is niet duidelijk of die uitbetaald worden? 3: het is geen zwaarwegend bedrijfsbelang het kan best wachten tot maandag. 4: een rooster mag je niet zomaar eenzijdig aanpassen dat moet in overleg gaan binnen een maand omdat vaak een maand het rooster al bekend is. 5: het is de planner en niet je man z'n leidinggevende een planner kan je alleen vragen en overleggen die kan je niets opdragen. 6: wanneer zou hij dan Vrij kunnen krijgen? Want hij zou altijd maandag tm vrijdag moeten werken. Indien hij dinsdag vrij is blijft het werk ook een extra dag liggen. Ik vind je man in dit verhaal echt soft tegenover z'n werk. Hij mag echt beter voor zichzelf en z'n gezin opkomen.
Ze willen hem om de week de donderdag vrij geven, maar dan ben ik al vrij voor de kinderen. Daar hebben we dus echt niks aan (ik kan niet op donderdag gaan werken op mijn werk).
Dan moet dat ook zijn reactie zijn. Nee dit kan niet, mijn vrouw is dan al vrij en zij kan die dag niet terecht op haar werk. Daarom hebben we bij indiensttreding dit afgestemd.
Dan moet hij aangeven dat dat niet kan. Het is geen eenrichtingsverkeer hé, het moet in overleg gaan. Ik kan niet zomaar iemand maandag bellen en zeggen je moet vrijdag werken. Dat is probleem ban de werkgever en niet van de werknemer. In overleg prima, maar zo dwingend niet. Jouw man kan gewoon aangeven dat de donderdag niet past. Is hij alleen in de functie of met meerdere collega's?
Meerdere collega's, maar ze zijn 'dom' geweest, omdat een andere collega de vrijdag ook al vrij had en de rest is nog niet ingewerkt.