Zijn er ook gezonde vlees/dierlijke productenvervangers?

Discussie in 'De lounge' gestart door Lovieyou, 13 jan 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Wij ook.
    Nou eet ik wel liever overwegend gezond (alleen mijn oudste dochter is hier medestander in ;) ) maar een vegan bitterballetje enzo gaat er prrrrrima in.
     
    zegenwens en Zara75 vinden dit leuk.
  2. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Als het toch al 80/20 is zou ik kijken naar recepten waar geen vleesvervanger nodig is. Pasta met linzensaus en curry's bijvoorbeeld.

    Verder vind ik tempeh en tofu fijn (van de toko is lekkerder!). Soms maak ik zelf vleesvervangers, bijvoorbeeld gehaktballetjes van seitan, falafel of burgers van bonen en granen. En dan ook meteen genoeg om ook een voorraadje in de vriezer te doen.
     
    Zara75, Maslov en Cobon vinden dit leuk.
  3. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Vega kapsalon is een succes hier met meer knoflooksaus dan je normaal in de snackbar krijgt :roflmao:
     
  4. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.168
    1.332
    113
    Wij eten bewust minder vlees en het vlees wat we eten is bijna altijd biologisch. Het is niet mijn intentie vleesvrij of vegan te worden, ik denk dat de mensheid echt niet gezonder wordt door vegetarisch en/of vegan te leven. Zeker niet met alle rotzooi die verkocht wordt onder het mom 'het is vegan'.

    Wat we dan wel doen? Zoals jullie dus 80/20 of 70/30. Ik koop haast nooit alleen 'goed vlees'. We kopen bijv. een hele kip, ipv kipfilet. Of in ieder geval met botten etc. er aan. Dit gaat wat moeilijker bij rund of lam maar ik koop bewust bij een slager die dus alles verkoopt en ook vaak genoeg geen 'goed stuk' meer heeft omdat nog niet alles van het dier verkocht is en ze pas slachten als de voorraad onder een bepaald niveau komt. Melk bij de bioboer of bepaalde certificatie en yoghurt ook (of zelf gemaakt). Maar er zijn ook dingen de we gewoon zo kopen, zoals kaas en boter en heel soms bewerkt vlees. Ik probeer een goede balans te vinden zonder dat de kinderen het gevoel krijgen te veel te moeten inleveren. En het financiele plaatje is natuurlijk ook belangrijk, ik heb niet zo veel te besteden. Daarin maken we onze eigen keuzes.

    Onze gerechten bestaan meestal uit peulvruchten, groente en graanproducten. Vaak seizoensgebonden. Koken doen we alleen met roomboter en/of olijfolie. Bakken in geklaarde boter of heel soms kokosolie. Verder trek ik vaak bouillon van groenteoverblijfsels en botten die ik dus niet gebruik en die gebruiken we dan weer voor soepen en sausen.

    Wat hier bijna wekelijks wel op tafel staat is dus:
    • pastasaus op groentebasis, soms met bottenbouillon en pasta die niet alleen gemaakt is van water en meel maar ook eieren.
    • Linzensoep, vaak met resten groente wat over is en soms ook met bottenbouillon (vooral in de winter lunchen we vaak met soep)
    • Een peulvruchten-gerecht (meestal bonen of kikkererwten) met rijst of bulgur
    • Een rijst of bulgur gerecht, meestal met een groente wok en een salade
    • Een AVGtje in alle vormen die je je kunt voorstellen. Dus aardappelpuree met geplette spruitjes uit de oven en een stuk vis. Of aardappels uit de oven met een bloemkoolgratin en kip
    • Een vegetarisch ovengerecht of een goed vullende soep, afhankelijk van het seizoen. Stoofpotje uit de oven met zomerse groente, pompoensoep oid.
    • Verder hebben we vaak een salade, appelmoes, ingemaakte groente oid nog op tafel.
    • Vleesvervangers eten we bijna nooit van de winkel (soms brengt mijn man weleens wat mee uit nieuwsgierigheid) maar we bakken weleens dingen die als 'vleesvervanger' door kunnen gaan zoals: Falafel, mücver (courgettekoekjes), vegetarische köfte etc. Maar dit zijn qua smaak geen echte vleesvervangers, meer qua consistentie.
    Op deze manier eten wij dus toch zeker 4-5 dagen in de week vegetarisch. En als we dus vlees eten gebruik is dus ook echt alles..
     
    Zuul, mamabri, citroenrasp en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.338
    1.820
    113
    Vrouw
    Plantyou , fullofplants , fitgreenmind , lennaomrani , duurzamekeuzes
     
  6. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Wanneer wij vegan eten dan wil ik ook geen vleesvervanger. Op heel soms een kaasschinitzel na want die vind ik wel lekker. Maar anders wil ik ook niet iets wat op vlees lijkt want dan eet ik wel gewoon vlees.
    Ik maak dan gerechten met tofu, soja, seitan of peulvruchten.
    Via tiktok of instagram is een heleboel te vinden. Tofu maken van mn kikkererwten is ook erg lekker.
     
  7. columbella

    11 feb 2018
    29
    40
    13
    Vrouw
    Ik eet veganistisch om ethische redenen (waarom dieren laten lijden terwijl daar geen enkele noodzaak voor is?) en omdat het daarnaast ook nog veel beter voor milieu en klimaat is.
    Er zijn zo ontzettend veel opties als vleesvervangers voor een gebalanceerd en gezond veganistisch dieet, dus ik eet vaak:
    - peulvruchten (kikkererwten en daarvan weer hummus of falafel, linzen ipv gehakt, zwartebonenburgers etc)
    - tempeh
    - tofu (zijn zoveel verschillende soorten van, dus gewoon mee gaan experimenteren)
    - noten en zaden
    - evt zelf seitan maken (heel erg vleesachtig)
    - verschillende soorten paddenstoelen maar dat is meer voor de smaak ipv bron van eiwitten
    Eigenlijk zijn er veel meer opties als de 3 soorten dieren die standaard gegeten worden haha
     
    Zuul, Fruity90 en Zara75 vinden dit leuk.
  8. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    12.032
    6.135
    113
    Happyland
    ❤️
     
  9. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    12.032
    6.135
    113
    Happyland
    ❤️
     
  10. columbella

    11 feb 2018
    29
    40
    13
    Vrouw
    Omdat vleesvervangers juist wel gezonder zijn dan dierlijke alternatieven:
    Gemiddeld genomen zijn vleesvervangers ongeveer net zo zout als dierlijk vlees uit dezelfde categorie, maar ze bevatten minder verzadigd vet, minder calorieën en aanzienlijk meer voedingsvezels. Ook hebben ze een vergelijkbaar percentage energie uit eiwit.
    Paar onderzoeken daarnaar:
    https://proveg.com/nl/wp-content/uploads/sites/6/2023/08/PV_NL_Vleesvervangers-Rapport_final.pdf
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666833522000612
    Ik denk daarnaast ook dat de meeste veganisten echt niet elke dag bewerkte producten als vleesvervangers eten, ikzelf in ieder geval niet, want peulvruchten etc zijn veel goedkoper
     
    Suzy85 en Zara75 vinden dit leuk.
  11. Zara75

    Zara75 VIP lid

    10 jul 2007
    12.032
    6.135
    113
    Happyland
    Wij eten hier vegetarisch 100% voor de dieren ( iemand btw al het boek "onder de beesten" van Roel Binnendijk gelezen? Aanrader) en dat het beter is voor het milieu is een leuke bijkomstigheid.
    Liefst zou ik vegan willen gaan, maar vind dat nog lastig. Maar ik eet inmiddels wel veel minder kaas en eieren en melk heb ik al jaren niet meer gedronken.
     
  12. siets

    siets Fanatiek lid

    14 sep 2009
    1.235
    1.687
    113
    Leiden
    Na het zien van die docu heb ik de app Veggie challenge gedownload.
    Daar staan heel veel lekkere recepten in!
    De app Forkranger hadden we als gezin eerder al geïnstalleerd, regelmatig doen we de quizvraag aan tafel, daarmee unlock je ook iedere dag een recept.
     
  13. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    10.458
    11.973
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Als je echt een gezond dieet of een gezonde lifestyle wil volgen kan je eens kijken naar het mediterraanse dieet.

    Toch kom vegan wel erg dicht in de buurt van de gezondheidsvoordelen. Echter kost het enorm veel moeite en denkwerk om dan ook daadwerkelijk gezond en gebalanceerd te eten.

    Ik volg nu voor de inspiratie wat mensen op tiktok. Die echt super leuke gerechten maken.

    Ben nu een beetje aan het kijken hoe ik hier een draai aan kan geven.

    wat betreft melkproducten kopen we nu alleen nog melk van zuiverzuivel (ekoplaza enzo) ook de kaas. Melk kan je ook in statiegeldflessen kopen. Maar die is enkel gepasteuriseerd. Mijn zoon wist dit niet en ik gaf hem een glas melk, hij keek me aan. Wow mam, wat heb je door de melk gedaan, deze is super lekker.

    Afijn een glas gewone melk krijg hij nog en af en toe wat kaas. Voor de rest zijn we aan het afkicken.
    haha dan moet je alleen het ‘gezond’ wel even weglaten.
     
    Fruity90 vindt dit leuk.
  14. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    10 aug 2016
    10.458
    11.973
    113
    Vrouw
    Noord Brabant
    Oh en als je geen vlees wil eten zou je ook geen vleesvervangers moeten willen eten. Dus geen nep schnitzels en gehacktballen of kipstuckjes. Dan verval je toch vaak in variatieloos eten. Waar je juist alle variatie kan gebruiken. De hele regenboog eten.

    kies gewoon producten zonder al te veel toevoegingen. Tofu, seitan, of maak zelf iets gezelligs. Hier doen graankoekjes het altijd goed. Graan + linzen en wat nootjes. Daar maak je met zout, meel en een ei (je zal vast ook wel iets plantaardigs ervoor kunnen gebruiken) een deegje van. Dat bak je dan in de koekenpan. Groenten en een salade erbij en dan heb je best gezond gegeten.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.709
    4.024
    113
    Overijssel
    Na het zien van de docu’s Cowspiracy en Seaspiracy ben ik ook wel geschrokken. De cijfers liegen er niet om zeg!
    En heb inmiddels ook wel meer docu’s gezien.
    Die gerookte zalm komt er ook niet meer in.
    Ik ben wel een vleesliefhebber maar ga zowiezo minderen en het roer proberen om te gooien.
    Ben ondertussen wel veel aan het googlen welke producten je ter vervanging van vlees kunt gebruiken want die kant en klare zoute en bewerkte zooi heb je helemaal niks aan ( mijn mening)
    Ik heb gisteren op Netflix de docu The Game Changers gekeken. Wel zeer verhelderend.
     
  16. Nijntje01

    Nijntje01 Fanatiek lid

    2 dec 2012
    3.539
    422
    83
    Zuid-Holland
    Leuk topic, ik ga wat ideeën onthouden.

    Wij eten nu zo'n 15 jaar vegetarisch en dan wel één keer per week een vleesvervanger (meestal kaasschnitzel) bij de aardappelen met groenten. Dat krijg ik alleen weg met een vleesvervanger, dat is nog iets uit mijn 'vleestijd'.

    Verder eten en drinken wij (nog) wel zuivel, maar probeer ik het vlees wel op een gezonde manier te vervangen.
    Ook eten wij geen pakjes en zakjes, maar kruiden alles zelf, maken zelf in de zomer tomatensaus enzo (van eigen planten).
    Wij eten regelmatig peulvruchten, bijvoorbeeld door Mexicaanse gerechten en linzen door de rijst.
    Ik doe ook vaak noten bij de rijst.
    2-3x in de week een eitje, is ook lekker bij pasta.
    Saté maak ik met tofu. Helaas vind ik tempeh echt niet te eten.
     
  17. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ik vindt tempeh echt het lekkerste ooit als het is klaargemaakt door een Indonesisch restaurant hier, maar ze willen hun geheim niet prijsgeven grrrrr! Je moet het ieg eerst stomen, anders sowieso niet te vreten.
     
    Nijntje01 vindt dit leuk.
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.747
    113
    Dat doe ik ook, soja-tofu is hier namelijk niet verkrijgbaar. Vind het sowieso lekkerder dan soja-tofu.
     
  19. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.364
    2.822
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Dit is niet een misvatting. Ik zeg niet dat ze per se gezond eten en geen junkfood nemen. Maar ik ken behoorlijk wat vegans en vrijwel niemand vervangt (structureel) z’n vlees met kant en klare vleesvervangers, maar door volwaardige andersoortige recepten te maken. Waarmee ik ook niet zeg dat ze ze compleet niet gebruiken, maar ze gebruiken het niet als meest belangrijke manier om vlees te vervangen. Gewoon om het eten volwaardiger en lekkerder te maken, zoeken ze juist naar andere alternatieven. Bijzonder hoe je mijn reactie zo uit het verband trekt door te concluderen dat ik zeg dat het gezondheid-freaks zijn. Dat beweer ik namelijk echt niet.
     
  20. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Wat een felle reactie. Dit zei jij "Ik denk dat er weinig vegans zijn die echt dit soort vervangers gebruiken.", daar sloeg ik op aan. Ik zei nergens gezondheidsfreaks en trok ook niets uit zn verband geloof ik.

    Ik ben zelf al best lang veganist en ik hoor dit erg vaak, en ook hier lees ik regelmatig dat de opvatting toch wel is dat mensen vegan eten ivm gezondheid.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina