Oh ja die Javaanse schijf inderdaad. Toen kwam een aantal jaren later Tivall er nog eens bij, wat een verbetering was dat zeg, haha. Volgens mij bestaat Tivall nu niet eens meer.
Een roze tofuburger met maïskorrels er in is mijn eerste vega ervaring. Brrr wat waren die vies. (Begin 90er jaren)
Wat wij ook vaak aten trouwens waren sojabrokken. Klinkt een beetje als hondenvoer, maar was best lekker met wat kruiden enzo. Dat hadden ze wel weer alleen in de natuurvoedingswinkel.
Die was vies. Ik ben iets later ingehaakt haha, toen er iets meer keuze was... Gaan jullie wel eens naar een schoenmaker? Ik durf dat soort dingen niet. Maar de schoen van oudste is kapot, een naad heeft losgelaten waardoor de voorkant helemaal losgekoppeld is van de zool, en m'n moeder zei dat ik naar een schoenmaker moest. Ik weet niet of ze iets kunnen met afgeragde kinderschoenen, en hoe duur dat is?
Je kan altijd informeren, G had dat met een nog redelijk stel. Geloof iets van 15,- maar dat was t nog wel waard. Wanneer het stiksel betreft kunnen ze het daar beter dan een diy oplossing vermoed ik. Bij de bouwmarkt hebben ze ook van die lijm die geschikt is voor schoenzolen. Stinkt wel behoorlijk. Die lijm is niet zo groen, maar een nieuw paar kopen en een goed/redelijk stel (speel)schoenen wegkiepen is minder groen.
Ik heb vandaag wel nieuwe gekocht want nou ja, ze moet toch iets aan haar voeten... Maar ik dacht dat een paar extra wel handig kan zijn. Ik denk dat ik met lijm niks kan, er valt weinig te lijmen. Het komt echt door het stiksel.
Als ze er niks meer mee kunnen dan zeggen ze dat wel. Of als de reparatie duurder wordt dan nieuwe schoenen. Ik kom zo nu en dan bij de schoenmaker. Zo'n ouderwetse in zo'n klein eenmanszaakje. Altijd prima service. En zijn mening of een reparatie nog zinvol is geeft hij wel. Ook als hij vind dat ik wel iets eerder had mogen komen
Schoenmakers kunnen meer dan je denkt Maar bij kinderschoenen zou ik het niet snel meer doen. Die zijn op andere manieren ook wel versleten en ze gaan snel over op een andere maat. Hier hebben ze beiden maar 1 paar schoenen, dus die zijn op een gegeven moment echt wel op of te klein. Tofu: vrijdag hadden we zelf tofuburgers gemaakt. Mijn man had ze voor zichzelf gebakken, want die moest eerder weg en ik erna voor mijzelf. Ik had ze langer door laten bakken en die waren echt lekker. Ik nam ook nog een stukje van mijn mans burger, maar daar proefde je de tofu nog zo goed. Ik vind het eigenlijk alleen lekker als het goed doorbakken is dus.
Wij komen regelmatig bij de schoenmaker als er een stiksel los heeft gelaten. Kost maar een paar euro en de schoen gaat weer een hele tijd mee. Als er verder niks mis is met de schoen zou ik zeker doen.
Nou ja, het is een kinderschoen dus hij is wel versleten natuurlijk. Maar ik ga het denk ik wel proberen. Als ik durf. En een geschikt moment vind.
Bij ons in de tuin niet zoveel, maar op het stukje land vlakbij hele massa's. Nadat het eindelijk geregend heeft is er nu heel veel van dit: Het lijkt op koolzaad. Je kookt het en eet het dan met een beetje olijfolie.
Oh dat heb ik hier nog niet gezien! Misschien in het noorden wel, bij ons groeit amper iets vanwege het droge klimaat, en de afgelopen jaren is de droogte natuurlijk alleen maar toegenomen.
W.b schoenmaker. Daar komen wij ook regelmatig inderdaad, al is mijn man gelukkig handig met dat soort dingen, dus probeert hij het eerst zelf. Als dat niet lukt, en het repareren is nog de moeite waard dan gaan we dus naar de schoenmaker. We repareren sowieso veel. Kleding, apparaten/spullen enz. Het is hier ook financieel nog wel de moeite waard om dingen te repareren. In Nederland kopen veel mensen bijvoorbeeld gelijk een nieuwe wasmachine wanneer er iets aan mankeert wat eigenlijk nog gewoon gerepareerd kan worden. En eerlijk gezegd kan ik dat wel begrijpen, maar het is natuurlijk wel jammer.
Ik heb nu ook een hele wasmand met kleren beneden staan om te repararen. Het is niet mijn hobby en ik ben er ook niet heel goed in, maar met een stikseltje kom je al best ver. Bij sommige kledingstukken moeten we kijken hoe lang het goed blijft, want die waren ook al op andere plekken wat aan het slijten. Dan is het op een gegeven moment ook durven afscheid nemen. Witgoed repareren is best duur. 70 euro voorrijkosten en dan nog een bedrag per 15 min. Je zit zo aan 120-150 euro. Milieucentraal geeft ook adviezen of het milieutechnisch nog interessant is. Soms is een nieuwe beter vanwege lager water- en energieverbruik. De pomp van onze vaatwasser van ruim 15 jaar was vorig jaar stuk. Ik heb toen een nieuwe gekocht. Vorige week deed onze vriezer raar. 6,5 jaar oud, maar hij bleef maar aanslaan. Toen kwam ik op het briljante idee dat ook no-frost vriezers wellicht een keer ontdooid moesten worden en dat werkte. Ik hoor hem nu ook afslaan. Hij slaat nog wel regelmatig aan, maar dat kan ook door de temperatuur komen: hoe warmer, hoe makkelijker het is om te vriezen. Daarom moet je ook nooit koelkasten en vriezers in een schuur plaatsen.
Ik heb gekeken wat de reparatie van mijn oven kost. Bijna €200 voorrijkosten (absurd maar is via het merk) en dan nog maar zien of het gerepareerd kan worden en wat dat gaat kosten. Fornuis is 13 jaar oud en inmiddels doe ik al 2 jaar zonder oven, die dient als opslagplaats voor mijn bakvormen. Ondertussen ging de magnetron kapot (19 jaar oud) en hebben we die vervangen door de goedkoopste van Bol, een grote combi dus ik kan weer bakken. Wacht wel tot de gaspitten ook problemen gaan opleveren en dan komt er een nieuw fornuis. Als apparatuur hier kapot gaat, kijk ik eerst hoe oud het is en weeg dan af of reparatie nog lonend is. Mijn vaatwasser is bijvoorbeeld ook bijna 18 jaar oud, die ga ik niet laten repareren maar vervang ik als die stuk gaat. De wasmachine hield er na 11 jaar mee op, was ook niet lonend meer gezien de gemiddelde levensduur van 10 jaar. (20 als je een Miele van 2x die prijs koopt maar dat vond ik niet lonend gezien de zuinigere machines op de markt na 10 jaar. Dan ben je over 20 jaar gezien alsnog duurder uit met een energieslurper)
Milieucentraal of consuwijzer geeft daar ook advies over, over de omslagleeftijd. Onze vriezer van 6,5 lijkt toch niet te doen wat ie moet doen. Ik kan wel een monteur laten komen, maar dan weet ik nog niet wat het is en ben ik wel 100 euro armer. Op internet wat geprobeerd te zoeken en ik kwam tegen dat bij no-frost het gebied om de compressor soms een blok ijs om zich kan vormen. Oplossing: vriezer 1 a 2 dagen uitzetten. 2 dagen lukt niet, maar 1 dag wel, er ligt niets kwetsbaar in (allemaal bereid eten). Hopelijk helpt het. En anders toch een monteur, want ik vrees dat ie anders een energieslurper is.
Wij hebben een cv-ketel die steeds storing geeft Ik ben aan het kijken of we een hybride warmtepomp kunnen krijgen, superspannend vind ik het. Ik hoop maar dat het kan, anders wordt het gewoon een nieuwe cv-ketel en heel veel extra stress want hoe moet dat dan als Nederland van het gas af gaat...?
Zo'n vaart zal dat toch niet lopen? Dan moeten ze ook subsidies in het leven gaan roepen voor mensen om de ketel te vervangen en dan doel ik niet op de huidige subsidies. Ik vind het nog steeds veel te duur, wij kunnen niet zomaar van het gas af. Plus alle mensen die op gas koken, geef je die dan ook een elektrische plaat? Hoe moeten de minima anders nog koken als ze nu nog op gas koken...
Ik ben wel heel benieuwd. Wij willen ook over, maar lastig, duur, waar zoeken etc. Binnenkort komt de ketelman voor onderhoud. Wellicht dat die nog advies heeft. Ook gezien de ruimte binnen en buiten. Zou moeten kunnen. Maar hoe zit het met geluid van de buitenunit? We hebben een redelijk nieuwe en goed geïsoleerde woning. Anyway. Zoveel vragen. Zoveel keuzes. En ohja... had ik t al over de prijs gehad? Btw... onder het komende kabinet (als het ooit gaat lukken met de formatie) verwacht ik weinig subsidies op groene investeringen