Klopt! Oudste heeft op school mogelijkheid om af en toe met andere HB-ers uurtje samen te zijn, vorig g jaar vond ze dat fijn, dit jaar geen behoeft aan. Ook prima! Edit: en hier zit geen HB VO, maar zouden we ook niet voor kiezen om wat jij ook zegt, later ben je ook omringt met niet HB-ers
Het gaat hier niet om slechte verhalen hoor, maar de manier waarop het onderwijs ingericht is. Ze hebben verschillende plus richtingen (cultuur, technasium, sport etc) wat centraal staat binnen de open dagen, terwijl je er maar 1-2 uur per week doorbrengt, de rest is gewoon normale vakken. Bij dochter op school heet het pleinen, en die staan ook centraal, maar je brengt er ook daadwerkelijk 12 uur per week door.
Was meer een algemene reactie, omdat ik ook lees dat je ervaringen bij andere ouders moet ophalen. School van zoon had 3 a 4 jaar geleden een slechte naam, en dat werd versterkt doordat iedereen die geruchten overnam. Gewoon aan school gevraagd wat zij daarvan vonden. Ze wuifden het niet weg, maar benoemden wat ze gedaan hebben om die commentaren te gebruiken om zich verder te ontwikkelen als school.
Hier is er de mogelijkheid tot verrijkingslessen, verder gaat dochter tweetalig onderwijs doen, is er ook de mogelijkheid tot meer muzieklessen, tot schaakles en nog meer. We hebben op de opendag een rondleiding gehad waarbij ook leerlingen waren (uit de brugklas, derde en vijfde in ons geval) waar we even mee konden kletsen. Zo’n opendag is vaak toch even vooral je als school van je beste kant laten zien, maar die leerlingen waren wel oprecht voor mijn gevoel. Zo kregen we ook een beetje een beeld van wat die verrijkingslessen inhouden (zijn hier echt individuele projecten, van bv een kunstopstelling maken met zelfgemaakte muziek en videobeelden, tot zelfgemaakte games vanaf 0 geprogrammeerd, maar ook een meisje dat Chinees wilde leren en zo werd er een groepje gestart voor Chinese les etc). Een leerling was ook heel eerlijk over een vak dat hij in de brugklas had gekozen, waarvan de naam deed vermoeden dat het vrij praktisch zou zijn met proefjes doen etc, maar in werkelijkheid vond hij het saai, droog en was er niets praktisch aan. Toch fijn om zoiets te horen. Ook kennen we wel wat (oud-)leerlingen en dan kom je ook meer te weten over hoe bv de communicatie verloopt, wordt er A gezegd en B gedaan, dat soort zaken. Bij 1 school ontdekten we daardoor dat er een vrij langslepende pest-situatie was, waar school de verantwoordelijkheid eigenlijk volledig buiten school legt (terwijl er bv op school filmpjes worden gemaakt die op social media worden gepost om te pesten). Zoiets hoor je op een opendag niet.
We wonen in een kleine stad met 4 scholen, dus over elk van de scholen ken ik wel een ouder die super tevreden of super ontevreden is
Voor ons gaat het om de tweede waar we voor rondkijken. Voor de oudste hebben we in groep 7 gekeken en uiteindelijk samen met de basisschool besloten om hem groep7 en 8 in 1 jaar te laten doen, dus opeens ging alles in een stroomversnelling. Dat hebben we bij de scholen waar we interesse in hadden ook zo voorgelegd. Bij de school waar hij nu naartoe gaat (een categoraal gymnasium) waren ze daar totaal niet van onder de indruk. Ze gaven aan dat dit voor een aanzienlijk deel van hun leerlingen wel eens zo gaat en dat ze ervaring hebben in begeleiding hiervan. Dat ze sowieso veel aandacht besteden aan landen op de middelbare school omdat de leerlingen bij hen vaak moeite hebben met leren leren en dat zoon daar dus prima in zou passen. Hetzelfde jaar kregen ze een vernietigend rapport van de schoolinspectie en hoewel ik grotendeels tevreden ben over de school, snap ik de inspectie wel. Het werkt voor maxi goed omdat het een veilige sociale omgeving is, duidelijke kaders en veel extra smaakjes. Maar de begeleiding is erg mentor-afhankelijk. Gelukkig had maxi een hele goede, maar anders was het wel lastiger geweest voor hem, zeker ivm corona gedoe. Maar wat voor hem heel goed hielp is dat hij 1 van 4 is die in een klas van 20 een klas had overgeslagen. Dat hij vrienden om zich heen heeft die ook gewoon in politiek en geschiedenis zijn geïnteresseerd. Dat de leraren kinderen echt stimuleren tot leren en discussiëren, daar doet hij het heel goed op. Maar voor midi vinden we die school niet passen, te strak in het regime, te prestatiegericht, te gestructureerd. Midi heeft het meer nodig om zichzelf te interesseren in wat hij moet leren. En dan kan hij dat heel goed, hij leert nu bijvoorbeeld italiaans, gewoon omdat het leuk is. Maar hij kan niet een blad vol sommen maken die teveel herhaling bevatten. Dus voor hem zijn we aan het kijken naar meer projectmatig onderwijs en een wat lossere sfeer. En daarom ook al vorig jaar rond gaan kijken (toen zat hij in groep 7) en dit jaar gaan we gerichter kijken. Hij heeft al een dag meegelopen op 1 school en dat vond hij heel prettig. Qua reistijd, ik denk dat het beter is om iets verder te moeten dan om dichtbij huis een minder goede keuze te maken. Zolang het te bereizen is (en 15 km is prima te fietsen) zou ik dat wel als serieuze optie meenemen.
Mijn kinderen zitten op verschillende scholen en beide scholen hebben hun plussen en minnen. Mijn dochter zit op een heel grote school, waardoor het aanbod ook groot is, met profielen kiezen, heb je wel beduidend meer vakken om tussen te kiezen die andere scholen vaak niet bieden, zoals informatica en wiskunde D. Ze bieden ook veel naschoolse clubs met leuke activiteiten. Ook fijn om anderen te leren kennen met dezelfde interesses. Zo kent ze best veel mensen van verschillende niveaus en leerjaren. Het niveau ligt hier ook iets hoger over het algemeen en ze zijn hier niet echt van de kansen geven of maatwerk. Bij mijn zoon is het ook redelijk groot, maar minder groot. Ze gaan hier wat soepeler om met dingen, bieden eerder en makkelijker maatwerk aan en bieden meer kansen. Wel minder keuze met profielen in vakken. Minder naschoolse clubs, wel meer uitstapjes en reizen. Let op bij TTO wat ze daar nog mee in de bovenbouw doen. Op veel scholen houdt het amper nog wat in vanaf de bovenbouw, maar mag je wel de volle mep betalen. Hier kun je bei beide scholen ook tweetalig gymnasium doen. Alleen moet je ook even opletten van welke vakken de tijd wordt afgeknabbeld bij TTO en/of gymnasium. Dat was hier dus bij vakken die ze juist erg leuk vonden, zoals tekenen, techniek, sport enz. Er was 1 school die ik afraadde i.v.m. dyslexie, die hadden al zulke rare opmerkingen en ideeën daarover met de informatiebijeenkomst en toen ik verder ging zoeken op internet, bleek het in de praktijk ook niet best geregeld te zijn daar met dyslexie. Verder mochten ze zelf kiezen, vandaar dat ze ook op andere scholen zitten. Zij moeten er tenslotte zitten en niet ik. Overigens zijn ze allebei binnen school naar andere onderwijsvormen overgestapt. Al bieden de meeste scholen niet verschillende onderwijsvormen, maar het is wel prettig dat je nog kunt wisselen als de onderwijsvorm toch niet zo bij je past.
Spannend is het zeker. Vorig jaar (dochter in groep 7) zijn wij al naar 2 scholen wezen kijken. Toen waren de open dagen ook nog eens vroeg (oktober al ) en toen had ik wel zoiets van wat doe ik hier. Dochter net in groep 7, ik moest et nog niet aan denken maar school had geadviseerd toch al te gaan kijken. Dit jaar groep 8 en van t weekend de 1e school weer gehad en er komen nu echt wel gerichte vragen en vind ook leuk om te gaan kijken. Het blijft spannend maar je loopt er nu met een andere kijk vind ik. In groep 7 vond ik het meer rond neuzen en een ver van mijn bed show (maar ja het is bij ons ook de 1e) Ik zou in groep 7 gewoon lekker wat rond kijken want ben blij dat we vorig jaar toch ook zijn geweest
Wat betreft 'verhalen over scholen'. Vergelijk het met reviews van een restaurant. De een vond het er geweldig en de ander verschrikkelijk. De middenmoot is de groep die je vaak niet hoort. Als het met een kind niet goed gaat, merk je vaak pas wat je aan een school hebt. Maar ook dat kan persoonsafhankelijk zijn (de mentor). In Nederland kennen we in principe geen slechte scholen. Iedere school wordt door de inspectie bezocht. Als ze een onvoldoende op een bepaald onderdeel scoren, krijgt de school een herstelopdracht. Mijn tips qua kijken: gewoon gaan! Laat je kind voorop lopen en observeer. Je ziet vanzelf of hij zich er senang voelt. Hij moet er vier tot zes jaar rondlopen. Toevallig werk ik op twee verschillende scholen: beide met ongeveer 1500 leerlingen. Het grappige is dat de ene school veel kleinschaliger aanvoelt. Een grote school hoeft dus niet per se groot te voelen. Vraag aan diverse leerlingen (die zijn altijd aanwezig tijdens een open dag) hoe zij geholpen zijn met het wennen aan de middelbare school. Vraag aan docenten of er een vast team op de brugklas staat, op welke manier leerlingen begeleid worden met hun huiswerk (niet òf, maar hoe?), hoe ze leerlingen helpen met de voorbereiding van toetsweken, of er voornamelijk summatief of formatief getoetst wordt. Maar onder aan de streep telt slechts één ding: jouw kind moet zich er thuis voelen. Succes! Geniet van deze nieuwe fase.
Klopt deels. Om een gymnasiumdiploma te behalen moet je eindexamen doen in een klassieke taal (Grieks of Latijn).
Wat mij achteraf tegengevallen is, is hoeveel ze uitval hebben en wanneer dat gecommuniceerd wordt, ook al is het in mijn ogen in sommige gevallen best planbaar. De brugklassers wouden ze zo veel mogelijk op school houden, in de praktijk mochten ze al tijdens de introductiedagen naar de supermarkt en hebben ze de lessen vaak zo verschoven dat ze aan het begin of einde van de dag gewoon eerder naar huis konden, op zich wel handig dat ze dan niet zo veel tussenuren hebben, maar die lessen werden dus ook niet ingehaald en het ging in sommige weken echt om heel veel lesuren die hij dan gewoon alleen thuis zat. Dan moest weer iemand mee op excursie, cursus of eerder met zwangerschapsverlof en was er maandenlang geen vervanging. Dat was ik vanuit de basisschool helemaal niet zo gewend. Toetsen en proefwerken werden soms van een op het andere moment verschoven...op zich zullen ze wel een goede reden hiervoor hebben, maar de kinderen hadden het sowieso al lastig om het plannen te leren. Ook de samenstelling van de klassen was anders dan ze op de open dag vertelden. En als ouder krijg je gewoon veel minder informatie, als je kind je niet de inlogcodes geeft, kun je het nog niet eens opvolgen, wat wanneer moet gebeuren, want ze gebruiken verschillende systemen en niet alles wordt in Magister gezet, maar dat weet je in het begin nog niet niet, daar kom je pas langzamerhand achter, ook de begeleiding door de mentor is heel verschillend. Sommige scholen hebben klassikale mentoruren, bij ons heeft die elke paar maanden een gesprek van 15 minuten.
Klopt, vandaag teveel gelezen blijkbaar Er staat alleen niet bij of ze atheneum doen of gymnasium. Er zijn zoveel nieuwe dingen wat de ene school wel benoemd en de ander niet, locatie grote, waar de een nog groter is dan de ander.
Ik denk dat als ze gymnasium niet benoemen, ze dat ook niet aanbieden eigenlijk. Onze kinderen zitten op VWO op een school met mavo, havo en VWO. In dezelfde plaats is ook een school met havo en atheneum en gymnasium. Zo wordt dat ook benieuwd op de website etc.
Oké bedankt! We gaan overal wel kijken. Weet ook niet of het verstandig is om het wel of niet te doen.
Hier benoemen ze het afzonderlijk, maar het gekke is dat gymnasium dan weer enkel tto is. Dus er is geen gewoon gymnasium. Wel extra belangrijk het dan goed te vermelden.