Kijken naar middelbare scholen gr 7/8

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door owly, 22 jan 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Mijn nichtje wil geneeskunde doen en ging daarom naar het gymnasium. Ik zei als ervaringsdeskundige dat gymn niet echt nodig was daarvoor en dat ze het vooral niet moet kiezen ten koste van andere vakken. Maar haar ouders zijn nogal van de status, dus die zullen vast meegeholpen hebben met kiezen.
     
  2. biseco

    biseco Actief lid

    5 apr 2006
    315
    39
    28
    omgeving rotterdam
    Zo fijn om al in groep 7 te beginnen met kijken. Hier de 1e keer zelfs al in groep 6 naar een open dag van een school geweest. Maar dat kwam omdat haar vader daar les gaf. Alleen op ander niveau. Vader gaf les op vmbo. We verwachtte een advies van havo. Dus zijn toen ook op de havo afdeling gaan kijken. Die school was niet echt een optie omdat het wat verder weg was. In groep 7 op 4 scholen wezen kijken. Toen wisten we dat ze een havo vwo advies zou krijgen.Waar eigenlijk er op dat moment 1 van over bleef. De rest voelde dochter zich niet fijn. De dichtstbijzijnde ( 5min . fietsen)is ze in groep 8 nog meerdere keren heen geweest ivm met pre- gymnasium en bezoek basisschool. Maar ze wist eigenlijk al vanaf groep 7 dat ze hier niet naar toe wilde. Ook in groep 8 nog 2 scholen wezen kijken + de school waar ze graag naar toe wilde. Om te kijken of het gevoel nog steeds goed was. En in groep 8 was ze overtuigd dat ze naar deze school wilde. Ze moest er 20 min. voor fietsen en een vervelende brug over. Gingen geen klasgenoten heen. Maar dat weerhield haar er niet van om voor deze school te kiezen. En haar gevoel en ons gevoel is nog steeds goed. Inmiddels in 5 vwo school is nog steeds blij dat ze voor deze school heeft gekozen.
    Dus dochter heeft echt zelf gekozen. En wij stonden wel achter haar keuze.
     
    owly vindt dit leuk.
  3. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Die kinderen wonen allemaal in Amsterdam, dus mijn dochters reizen alleen
    Maar dat is geen enkel probleem
    Ze vinden het rust moment in de bus prima.
    Het is ook maar wat je gewend bent.
    Zij zijn heel vrij in hun doen en laten en gaan heerlijk hun eigen gangetje in Amsterdam
    De wereld van zoon is klein en voor hem is dat goed zo.
     
    femkes en owly vinden dit leuk.
  4. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.169
    10.678
    113
    Hier gaat het voor de meeste scholieren tussen 2 scholengemeenschappen. Er zijn geen issues qua plaatsing, loting etc. Dus beide scholen kunnen zich uitgebreid profileren aan leerlingen en ouders: er was een gezamenlijke voorlichtingsavond voor ouders, de kinderen zijn op beide scholen een dagje wezen "proefstuderen" met de hele klas en er volgen van beide open dagen. In zo'n overzichtelijke situatie is er geen enkele reden om in groep 7 al te gaan kijken.
     
  5. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.169
    10.678
    113
    Overigens zie ik wel meerwaarde in gymnasium. Omdat die uren (best veel) ergens vandaan moeten komen, werd de rest van de talen vroeger bij ons wat gecompact. Je leert de klassieke taal op een heel ander niveau omdat je veel teksten vertaalt en voordraagt, dus veel actiever dan bij alleen consumeren nadenkt over zinsbouw, meerdere betekenissen, metrum etc. Spreekvaardigheid speelt dan weer geen rol, je hoeft geen eten te bestellen of over het weer te praten in het Latijn :)
    Daarnaast krijg je een enorme bagage mee qua klassieke historie, cultuur en filosofie. En dat komt ook nu nog overal terug. Als je iets overweegt in kunsten of talen, heb je er echt veel aan.
    Helpt het voor geneeskunde? Mwoah. Een beetje. Het potjeslatijn is wat makkelijker te begrijpen. Net zoals het op Hogwarts zou helpen :p

    Overigens geldt hetzelfde natuurlijk voor andere verrijkte trajecten. Mijn broertje heeft tweetalig athenaeum gedaan toen dat nog iets heel nieuws was. Die is dan weer enorm diep in de Britse geschiedenis gedoken. Komt een beetje op hetzelfde neer (behalve dat je aan die cuktuurhistorie hier net wat minder hebt), en je verdiept een taal waar je echt wat aan hebt ;)
     
    Omaaatje, cowgirl80, Zoe123 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  6. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Mijn jongste zit nu in groep 8, dus wij hebben al wel wat schoolzoekervaring.

    De oudste twee wilden een bepaalde opleiding doen, maar die werd hier in de regio maar heel weinig aangeboden. Eigenlijk maar 1 school op acceptabele fietsafstand. We zijn toen bij beiden nog wel bij een van de andere scholen wezen kijken, maar de reisafstand was echt te groot. Dus zij zijn naar de enige in de buurt gegaan die die opleiding had. De middelste is later alsnog geswitcht naar een andere school. Ook daarbij was er maar weinig keuze, wij wonen nu eenmaal niet echt in een regio met heel veel middelbare scholen.

    Jongste gaat een iets ander niveau doen, heeft daardoor ook wat meer keuze. Hij kan haast niet wachten, dus we zijn in groep 7 al wezen kijken bij de dichtstbijzijnde. Die vond hij wel leuk, maar gaat maar tot het derde jaar en daarna moet hij alsnog wisselen. Dat vind ik wel een nadeel, hoewel het wel een erg groot voordeel is dat het een kleine school is en erg dichtbij voor de eerste paar jaar.
    De andere school is die waar zijn middelste broer nu ook op zit. Ook geen hele grote school, erg goed georganiseerd en twee brugjaren, zodat hij wat langer tijd heeft om te kiezen welk niveau het nu uiteindelijk gaat worden. Die heeft eigenlijk wel mijn voorkeur. Bij beide scholen gaan we binnenkort nog een keer kijken. En we hebben deze week nog een adviesgesprek in groep 8, dus ik zal nog eens vragen naar de ervaringen van de juffen met die eerste school.

    Ik zou bij bezoekjes letten op:
    - bereikbaarheid, hoe ver is het fietsen en is dat een beetje veilige route (kun je er ook met de bus komen als er bijv storm is)
    - organisatie: flexuren, toetsweken, mentorbegeleiding, hoe strak zitten ze de leerlingen op de huid
    - omvang (hoe groot zijn de klassen, maar ook hoe groot de leerjaren zijn, dus hoeveel derdejaarsklassen etc.)
    - vraag vooral naar ervaringen van andere ouders en kinderen die al op die school zitten, daar heb je meer aan dan aan de ijsverkopende rectoren.
    - persoonlijk heb ik nu met twee kinderen slechte ervaringen met scholen die erg op de zelfwerkzaamheid richten, met veel flexuren, slechts af en toe toetsweken en weinig tussendoortoetsen etc. Mijn pubers blijken daar gewoon echt niet geschikt voor te zijn en doen het veel beter op meer begeleiding, dagelijks huiswerk dat goed gecontroleerd wordt en regelmatig tussendoor aftoetsen in plaats van af en toe een volgepropte toetsweek over de stof van 3 maanden. Maar misschien doen andere kinderen het daar wel goed op.
     
    owly vindt dit leuk.
  7. biseco

    biseco Actief lid

    5 apr 2006
    315
    39
    28
    omgeving rotterdam

    Bij dochter op school heeft de onderbouw maar 2 toetsweken. En verder vooral gewone toetsen per hoofdstuk. In de toetsweek in de onderbouw niet heel veel meer stof om leren, maar meer om te wennen dat je uiteindelijk in bovenbouw wel grotere hoeveelheid stof voor verschillende vakken in een korte periode moet leren. In bovenbouw gaan ze over naar 4 toetsweken. Met soms tussendoor een toets of opdracht voor cijfer. Dan worden het ook grotere hoeveelheden stof. Maar uiteindelijk moeten ze het bij het examen ook kunnen. Zeker bij de kennis vakken. De talen wordt bij dochter eigenlijk minder om te leren. En worden het vooral schrijf of lees of kijk- luistertoets. Waar je dan weer niet zoveel voor kan leren
     
  8. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Bij de oudste konden we ivm corona niet naar de open dagen, dus bij de jongste zijn we in gr 7 al voor het eerst wezen kijken.

    De oudste (HB), doet technasium op VWO niveau (kan op zijn school ook op havo niveau). De technasium uren worden afgehaald van andere uren, zo heeft hij dit jaar geschiedenis en geen aardrijkskunde en volgend jaar is dat andersom. Ook heeft hij 1 uur per week Duits en Frans minder dan gewone VWO leerlingen.
    Hij zit nu in de 2e en heeft het erg naar zijn zin. In zijn klas zitten meerdere hb leerlingen. Ook zit hij bij de debatclub van school, dit geeft hem ook een leuke uitdaging, ook hier zitten weer meerdere hb leerlingen.

    De jongste (ook hb), gaat volgend jaar naar een andere middelbare school, zij moet namelijk naar een topsport talenschool. Dus wat dat betreft heeft ze weinig keuze. Ze heeft ontzettend veel mazzel dat een zo'n school in onze woonplaats zit, en dat deze school behalve aan topsport begeleiding, ook nog eens aan hb begeleiding doet. Vorig jaar kreeg ze op de open dag te horen dat een combinatie van topsport, highschool voetbal en tto op school een combinatie is die iets te veel van het goede is. Maar ze wil dit jaar op de opendag vragen of dit nog steeds zo is (eigenwijs kind :roflmao:). Ze zal daar in elk geval VWO gaan doen.

    Maar ik zou adviseren om gewoon overal sfeer te gaan proeven. En vraag hoe ze omgaan met hb kinderen. Zijn er extra uitdagingen, in welke vorm? Protocollen, extra begeleiding etc? Zijn er meer hb leerlingen? Want de enige uitzondering zijn is nooit leuk.
    Het is fijn als je zoontje ergens zijn ei in kwijt kan. Bij mijn zoon is dat dus echt het creatieve gedeelte / out of the box denken bij het technasium, en bij mijn dochter uit zich dat juist weer in sport. Waar wordt jouw zoon gelukkig van? Ga daar naar op zoek.
     
    femkes vindt dit leuk.
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Bedankt voor je tips!! Ga ik opletten en naar vragen.
     
  10. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.603
    1.732
    113
    Bij onze oudste dochters geen open dagen gezocht ivm corona (nou ja, wel online..). Zij wilde graag tto doen en had in de buurt één keuze, deze is het geworden. Ze heeft het enorm naar haar zin, maar das dus meer geluk dan wijsheid..
    Onze jongste past niet goed binnen de kaders van het reguliere onderwijs. Ze heeft havo/vwo advies. Gelukkig veel scholen op korte afstand. Met haar een vrije school, een soort van technasium en wat reguliere scholen bezocht.
    Haar keuze is gevallen op een school die sinds kort ook een vorm van projectonderwijs biedt, met veel praktische vakken. Naast het reguliere onderwijs. Dit is toevallig ook de school van de oudste. Ik hoop dat dit bevalt, want ik ben bang dat ze op regulier onderwijs vast zal lopen.
     
    owly vindt dit leuk.
  11. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Met oudste was het vrij eenvoudig. 2 keuzes binnen nl en 1 in België.
    Alledrie goed te fietsen.

    Bij 2 in groep 7 op de open dag geweest. En over 1 van de 2 was hij meteen enthousiast. Zijn 2 beste vrienden ook.

    In groep 8 waren er geen open dagen ivm corona. We wilden nog in België gaan kijken. Maar dat ging dus niet Dus werd het die waar zijn vrienden ook heen wilden en hij zelf enthousiast voor was.

    Echt zijn keuze. Hij vond de sfeer fijn. En het feit dat het niet supergroot is.

    Voor jongste vind ik het nu al veel lastiger. Hij zit in groep 6, dus het is nog vroeg. Maar hij heeft autisme. Gaat tot nu toe goed op school. Maar hoe gaat hij de chaos van een middelbare beleven? Hij heeft echt extra begeleiding nodig. Kunnen ze dat leveren? Hoe gaan klasgenoten met hem om straks? Hij is en blijft "een beetje apart". Dat wordt in zijn huidige klas helemaal geaccepteerd. Maar hoe gaat dat op de middelbare?

    Anyway. Genoeg vragen en onzekerheden
     
    owly vindt dit leuk.
  12. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Ik ben het met je eens

    Jongste dochter doet gymnasium en vind het echt super leuk, deze talen.
    Het gaat zoals je schrijft niet alleen om de taal maar ook een stukje ontwikkeling..
    Dat is zeker niet voor iedereen interessant.
    Maar voor haar wel. Ik had deze vakken graag willen doen maar heb eerst havo en toen vwo gedaan.

    Ze heeft het wel bizar druk met de hoeveelheid vakken. Maar goed, dat is een keuze geweest en ze leert ook gewoon heel makkelijk.
    Dus ja, ik vind het zeker een meerwaarde.
    En ook niet elk vak doe je om er later iets mee te doen
    Ik vond biologie een leuk vak maar nadat ik mijn eindcijfer had was dat ook meteen klaar.
     
  13. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Hier 2 dochters die Montessori onderwijs volgen en daar heel goed op gaan.
    Het is inderdaad kind afhankelijk
     
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Vervelend die onzekerheid. Snap he gevoel wel. Zoon zit nu op het hb onderwijs en er is geen hb voortgezetonderwijs. Op zijn oude school viel hij buiten de groep. Hoe dat zo meteen gaat weten we ook niet. Blijft spannend
     
  15. tuc

    tuc Niet meer actief

    Wij gaan zometeen de vrije middelbare school bezoeken, ben heel benieuwd.
     
  16. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.003
    14.668
    113
    Vrouw
    Ik snap je vragen. De scholengemeenschap waar onze kinderen naartoe gaan hebben een aparte afdeling voor kinderen met een 'rugzakje' ze hebben daar kleine klasjes en veel begeleiding. Het streven is daar vandaan doorstromen naar de 'gewone' klassen.
    Best kans dat meer scholen dat hebben.
     
    owly vindt dit leuk.
  17. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Wij zijn ook aan het kijken, we wonen in een kleinere plaats met 1 middelbare school en naast een grote plaats met veel middelbare scholen binnen een half uur fietsen. In de grote plaats zijn een aantal 'populaire scholen' die komend jaar loting moeten doen.

    - Voel vooral de sfeer aan, hoe gaan leerlingen met elkaar om, hoe gaan leerlingen en leerkrachten met elkaar om. Voor de opendag wordt er overal een mooi plaatje neergezet, maar de sfeer verschilt bij scholen onderling wel.
    - Ga tijdens de open dagen bij de ondersteuners in gesprek over hoe ze omgaan met/aankijken tegen HB kinderen. Je merkt dan snel genoeg of ze het écht snappen. (het is soms echt tenenkrommend wat er dan nog gezegd wordt)
    - De meeste scholen hebben wel plus-stromingen in huis, vraag naar de voorwaarden hoe kinderen daarvoor in aanmerking komen. Bij een aantal scholen die ik nu gezien heb, moesten de kinderen gemiddeld een 8 staan en aantonen/laten zien dat ze gemotiveerd zijn én een perfecte werkhouding hebben. Ik betwijfel of zoon met een overstap direct zo goed gaat landen dat een 8 gemiddeld haalbaar is icm met zijn uitdaging met de executeve functies, dus daarop vielen er voor mij al scholen af. En bij een andere HAVO/VWO school zat ruim 1/3 van de hele school in de plus-stroming, die kan ik dan ook niet meer serieus nemen.
    - Kijk naar de inhoud van de plus-stroming. Zijn het projecten die de kinderen zelf moeten verzinnen en vormgeven (ik heb een knutselwerkje met ijsstokjes gezien op de infoavond als plusproject :|), of wordt er door de school wel kwalitatief inhoud aan gegeven?

    Wij hebben het geluk dat de school die zowel zoon als wij zien zitten geen loting heeft. Hij moet dan 10km fietsen, dat is nog wel een zorgen puntje. Hij is ook versneld op de basisschool, komt nog jong over, hij is al niet zo groot en dan moeten we hem loslaten en vertrouwen dat hij veilig zelfstandig naar school kan gaan fietsen volgend schooljaar. :eek:
     
    owly en Fristi2012 vinden dit leuk.
  18. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.878
    6.405
    113
    Hier kiezen ouders (en kinderen) heel bewust voor de school met verrijkingsprogramma, omdat andere scholen het niet hebben. Dit zijn bv kinderen die hoogbegaafd zijn of waarbij wel/niet hoogbegaafd niet is vastgesteld, maar die bv wel deelnamen aan een verrijkingsprogramma op de basisschool. Dus dan trekt die school ook juist die kinderen, en is het niet zo vreemd dat een relatief groot deel deelneemt aan die verrijkingsprojecten. Zonde om de school dan meteen niet meer serieus te nemen, terwijl het juist een teken kan zijn dat school het zelf wél serieus neemt (en daarom ook veel hb’ers aantrekt bijvoorbeeld).
    Op de school waar dochter heen zal gaan, zitten per brugklas ongeveer 5 versnelde leerlingen (die dan dus bv net 11 jaar zijn), op de andere school waar we zijn gaan kijken waren dat er precies 0. Er wordt dus heel bewust níet voor die ene school gekozen (geen verrijkingsprogramma ook) en wél voor die andere.
     
  19. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    De scholen waar we zijn gaan kijken hebben allemaal verrijkingsprogramma's, maar deze specifieke school heeft de lat gewoon laag liggen om daar toegelaten te worden. Super natuurlijk voor al die kinderen daar dat ze leuke extra vakken kunnen volgen. Maar dit was alles behalve op HB gericht bij die school. En wij zoeken wel de begeleiding op dat gebied en dat paste niet in dat plaatje wat die school had. De school die we nu als 1e keuze hebben die trekt wel de HB kinderen aan en die zijn zich er erg bewust van dat de HB kinderen ook 'problemen en uitdagingen' meebrengen en hebben daar een goed verhaal bij. Dan is de praktijk nog altijd maar afwachten natuurlijk...
     
    evaleana vindt dit leuk.
  20. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Je hebt goede punten. Bij 1 van de scholen kun je speed gesprek aangaan met de leerkrachten dus dat lijkt me interessant.

    Gisteren kwamen we er achter dat waar eerder de school een hoogbegaafdheidsprofiel had ze dat nu niet meer hebben dus ben benieuwd waarom dat is.

    Het fietsen vinden we inderdaad ook een dingetje. Bij ons het 5 min fietsen 15 en 17 kilometer. Dus die zorgen snap ik wel. Bij ons zal hij dan net 11 zijn.

    Geen mogelijkheid voor openbaarvervoer?
     

Deel Deze Pagina