Hier bijt hij zich thuis nu vast in topografie en vreemde talen. Verbazingwekkend hoeveel hij zichzelf aangeleerd heeft Gisteren had hij een boek gemaakt voor me: via google translate had hij een zin vertaald in wel 30 talen ofzo en allemaal overgeschreven. En dan ook talen als Japans, Chinees, Hindi en Thais. En toen de oudste naar beneden kwam toen hij al in bed lag, hoorde ze allemaal rare klanken. Toen ze even ging informeren bleek hij Chinees te oefenen Op school ging het deze week eigenlijk wel weer goed, normaal moet hij na een vakantie altijd wel een poosje acclimatiseren. Komende weken citotoetsen, vindt ie altijd wel leuk. En binnenkort avi lezen, hij hoopt avi-uit te zijn, ben benieuwd. Observeren gaat nog gebeuren dus daarover nog geen nieuws. Voor nu gaat het dus wel lekker maar er zal wel iets bedacht moeten worden voor de lange termijn want alle informatie vakken gaan op deze manier erg saai voor hem worden met zijn algemene kennisniveau, zeker als hij in dit tempo door gaat.
Bedankt! Nou precies wat wij ook denken. Op dit moment is dat het enige waar zoon zich druk om maakt. Zoon gaat ook echt zijn eigen ding doen , gaat voetballen of rond de tafel bij de pingpongtafel. Allemaal dingen die de andere jongen niet doet. Ben benieuwd naar komende week.
Onze oudste is eind vd maand jarig. Ik heb net 2 jaar National Geographic voor hem besteld. Zal hij blij mee zijn Ik neem af en toe een los blad mee en hij is er gek op. Laatst ook al een hele uitgave over het heelal. Nu krijgt hij dus voor zijn verjaardag een abonnement van mij en oma. Benieuwd hoe hij reageert Wat dochter betreft, het gaat zo op en neer. De ene dag super vrolijk en de andere dag weer helemaal mis. Maandag heb ik haar van het toilet af moeten praten na schooltijd want ze was daar de hele dag boos geweest. Deze week wordt een nieuwe observatie ingepland en gaan we kijken hoe we haar verder kunnen helpen. Ze gaf zelf al aan dat ze niks leert en zo graag wil leren. Vriend is ook nog de hele week weg dus dat zal wel mee hebben gespeeld. Hij vertrok afgelopen maandag. Gister met haar zitten haken, gisteravond een tas afgemaakt voor haar dus vanmorgen was ze blij naar school met haar nieuwe tasje. (Leeg maar ze wilde m showen). Ik begrijp haar echt niet. Zo frustrerend. Ene moment super blij en andere moment zo boos. Ze is net 9 maar kunnen het ook hormonen zijn?
Onvoorstelbaar he wat ze allemaal kunnen absorberen qua kennis. Ik sta er ook regelmatig versteld van. Heb nu een baby die veel te alert is en amper slaapt. Ze is 2 maanden en begint al gericht te kletsen tegen me. Telkens dezelfde reactie als ik een bepaald iets zeg, een andere reactie als ik iets anders zeg. Ik houd mn hart vast. Zoon van 5 begint nu dwars te worden. Wil letters leren maar het gaat niet snel genoeg, het lukt hem nog niet zo goed en dan blokkeert hij, terwijl hij in zijn bed stiekem oefent met het alfabet en tellen. Oudste zoon was 3 toen hij zelf leerde lezen en schrijven maar toen had ik ook meer tijd om hem er mee te helpen. Dochter was dezelfde leeftijd als kleuter toen ze ineens alles snapte en toen ging het ook snel. Die verslindt het ene boek na het andere en was al avi-uit in groep 5.
Mn dochter van 6 net zo hoor. En dat zijn echt nog geen hormonen. Ze beleven alles vooral veeeeeel intenser, dus als ze blij zijn, zijn ze heeeel blij. En bij boos heel boos. Een beetje iets voelen zit er gewoon niet in. Maar als de hormonen mee gaan spelen zal t allemaal nog wat heftiger zijn denk ik. Maar het kost voor jezelf zoveel energie. Hopelijk komt er wat uit de observatie.
Dat wordt dan nog wat als ze gaat puberen... Ja het kost inderdaad veel energie. heb maandag dan ook keihard zitten huilen terwijl de oudste twee er bij waren. Natuurlijk niet goed maar ik kon echt niet meer. Dochter had jongste zoon keihard op zijn achterhoofd geslagen omdat hij aan dezelfde tafel ging zitten om te puzzelen waar zij zat te tekenen. Heel groot hoekbureau dus plek zat. Zat er zo doorheen na al een hele dag politie spelen
Het kunnen zeker hormonen zijn als ze 9 is. Het is niet vreemd voor een hb-er om vroeg te gaan puberen.
Herkenbaar maar bij ons zijn het geen hormonen. Hij beleeft alles intens. Boos is boos maar wel kort, blij is een stuiterbal. Vrolijk is stuiterbal, verdrietig is een ingestort kind met uithalen en komt het uit zijn tenen. In periodes heeft hij ook echt knuffels nodig, vraagt er veel om en laat merken wanneer hij het nodig heeft. Net als extra kus, tegen je aan zitten, heel veel ik hou van jou mama. We zitten nu in deze periode dus nemen we ook de tijd voor in de middag en voor het slapen gaan. Hopelijk komt er wat uit de observatie. Overigens als er onzekerheid was op school, geen uitdaging etc was gingen de emoties heel erg schommelen.
Zoon heeft blijkbaar even rust van de pestkop. Ik vermoed dat ze na ons gesprek van vorige week toch afspraken hebben gemaakt met de ouders en het kind. Alleen de meeloper blijft nu doorgaan. Zucht!
Dit is heel herkenbaar alleen blijft onze dochter er enorm in hangen af en toe. Maar het kan ook maar zomaar omslaan. Dochter heeft ook heel erg behoefte aan die genegenheid maar durft er ook niet om te vragen. Ik probeer haar wel vaker te vragen of ze een knuffel wil en heel soms vraagt ze heel verlegen of het mag en knuffelt me dan heel voorzichtig. Ik zou willen dat ze mij net zo intens kon knuffelen als vandaag haar twee juffen. Maar doordat ik vaak rugpijn heb of met een baby op schoot zit, durft ze niet. Ik leg dan uit dat het niet uitmaakt maar toch houdt ze veel te veel rekening met mij (en iedereen om zich heen). We hebben een goed gesprek gehad en zij gaf zelf aan dat ze meer nodig had dan wat er nu geboden wordt. Ze gaat volgende week boeken bekijken met onderwerpen en dan gaan ze aan de slag. Ze tekent heel graag dus misschien verschillende technieken of kunstgeschiedenis. Biologie en bouwkunde gaf ze ook al aan. Ze gaan dan zich storten op één onderwerp en daarna mag ze een presentatie maken voor de juf of zelfs de klas als ze dat wil. Korte lijntjes hier gelukkig. Ben blij met deze school.
Klinkt als een lief gevoelig meisje wat zich zelf voorbij kan laten gaan voor anderen. Fijn dat de lijnen kort zijn en ze meedenken! Lijkt me heel fijn voor haar om een project te hebben en daar op te storten. Bij onze school mocht dat pas ergens in gr 5. Moest hij 2 jaar wachten. Zou ze ook durven om te presenteren? Zoon is ook gek op tekenen! Bekijkt verschillende filmpjes en doet het dan na. Is er ook tijd voor 1 op 1? Hoeft niet lang te zijn en elke dag maar even een moment voor jullie. Rugpijn en knuffelen is lastig, gaat dat nog over?
Op school af en toe met de ib'er/hb-coach op school maar niet super vaak. Wel in groepsverband met de andere hb kinderen. Thuis probeer ik na schooltijd zo veel mogelijk één op één met haar te zitten maar heb ook nog een kleuter en baby. Puberzoon redt zich wel en de kleuter kijkt dan even tv bijvoorbeeld. Maar er komt zo weinig uit qua emoties, krijg er geen grip op bij haar. Deze week gaat de hb-coach met haar kijken welk onderwerp ze wil gaan bestuderen. Benieuwd wat ze kiest.
Dat is dan ook lastig. Fijn dat ze wel in contact komt met hb kinderen. Zoon had 1 keer in de week contact met ib'er maar dat was even tussendoor voor uitleg. Dat was te weinig. Ben ook wel benieuwd welk onderwerp ze gaat kiezen.
Kan me voorstellen dat dat te weinig is voor een kind dat zoveel meer nodig heeft dan het reguliere aanbod. Op de school waar mijn kinderen zitten, zit ongeveer 30% met de indicatie hb of mb. In elke klas een stuk of 5 kinderen dus gelukkig ook meer aansluiting dan op een reguliere school. Hoewel het nog steeds een dorpsschool is, hebben ze een hb-profiel waardoor er uit de wijde omgeving kinderen komen. Wij reizen ook 15km enkel voor deze school maar er zijn kinderen die nog veel verder weg wonen. De plusklas heeft niet veel voorgesteld de afgelopen jaren, mede ook door corona, al hebben de kinderen wel verrijkingsstof in een aparte map wat ook echt individueel opgesteld wordt. Toch is het nog niet voldoende voor dochter. We hebben de overstap gemaakt voor onze oudste 6 jaar geleden en alleen al het onder gelijkgestemden zijn was voor hem een hele opluchting. Toch kon hij zijn ei totaal niet kwijt en leerde feitelijk niks daar. Voor hem was dat okay (wij hadden er meer moeite mee want het uit zich toch weer in opstandigheid) maar voor dochter is het echt niet voldoende. Zij trekt zich meer en meer terug sinds groep 5, ze zit nu in groep 6. Ik hoop echt dat we haar op de een of andere manier kunnen uitdagen zodat het niet nog eens 2,5 jaar afzien wordt.
Wel heel fijn dat er veel meer gelijkgestemden zijn. Bij onze school waren ze er helemaal niet bekend mee al hadden ze wel vanaf gr 3 extra uitdaging. Maar dat was gericht op havo/ vwo kinderen en niet op hb kinderen. Volgens hun was hij de eerste. Ze hebben toch wel een andere aanpak nodig. Zo had laatst zoon een pre toets. Wisten ze gelijk waar iedereen stond en dan gaan ze het nieuwe blok in. Zoon was in gr 6 met een vak bezig in de lesstof van gr 7. Kon na de vakantie verder waar hij was. Iedereen kan alle vakken hoger en lager maken. Heb je op de oude school wat gemist geen probleem. Loop je 2 jaar voor, geen probleem. Naast dat is het sociale vlak belangrijk voor de school. Rots water training, leren leren, projecten, groepen werken en dat is naast het reguliere stof. Ze leren nu huiswerk inplannen. Hoeft maar 10 min per dag ( 5dagen) Het is zoveel meer dan alleen het reguliere stof, het is het gezien worden, jezelf zijn, gemotiveerd worden, uitdaging krijgen tot frustraties toe zo dat ze leren dat niet alles van zelf gaat. Als een school dat kan bieden is het fantastisch. Maar snap best dat het niet haalbaar is voor een reguliere school. Zijn oude school probeerde het en hielp mee aan een goede overdracht. Ook zijn school is niet perfect ( door hb school meer rugzak kinderen) Maar de inzet is er en er zijn hele fijne juffen en meester. Je mag altijd bellen of bericht sturen. Het blijft een zoektocht naar wat ze nodig hebben! Straks op de middelbare kun je weer gaan zoeken
Dat is het ook zeker. Vooral de inzet van de leerkrachten is fantastisch. Ze luisteren ook echt naar je en ze doen er ook werkelijk wat mee. Door de hoeveelheid rugzakjes ( de 1 een kleintje en de ander een stuk groter) lijken sommige dingen wat langer te duren. De pestkop is nog steeds bezig Het ligt niet aan de inzet van de leerkracht. Maar onze zoon ziet zelf dat ze er mee bezig zijn en dat voelt voor hem al wat beter.
Misschien een tip(je) : Met onze 2e zoon ( ruim 3.5 , zit in groep 0) gaan we een traject in omdat school vermoedens heeft van hb en zij vastlopen in hoe ze hem kunnen ondersteunen (motiveren met name) , en handelen (er zit een kop op.... ). Gezien hij een wat apart/uniek/speciaal profiel heeft (geef het een naam . Een spraak-taalachterstand oorzaak onbekend icm vermoedens van hb) starten er meerdere onderzoeken. We lopen een beetje vast in waar te beginnen. Mijn ervaring is dat men over het algemeen niet veel af weet van hoogbegaafdheid en de problematiek die daarbij komt kijken / daaruit voortkomt. Er gaat eerst vaak allerlei andere mogelijke oorzaken besproken worden want iedere persoon/prof/instantie doet z'n eigen onderzoek en dat kost tijd (en vind ik irritant ) De vragen over autisme zijn (uiteraard) al gevallen en blijven ook elke keer weer terugkomen. Niet gek hoor, want er zijn inderdaad opmerkelijkheden, maar die lijken na observaties door verschillende professionals geen signalen te zijn van autisme. Toen dacht ik eraan om mijn eigen cluppie te contacteren en dat blijkt een goed idee (Ik zit bij Mensa en daardoor ook op hun forum en facebookgroep) Gisteren heb ik gebeld met de vrouw van een mede-lid. Zij is logopediste met persoonlijjke ervaring van hb (haar man en kinderen) en zij heeft ons wat tips kunnen geven op persoonlijk vlak door eigen ervaring, maar ook de professionele kant waarin ze een beetje kon adviseren in de hulpvraag en doorverwijzing. Via haar heb ik weer een andere moeder gesproken die werkt in een organisatie dichtbij ons als logopedist die onze zoon misschien een spoedplekje kan geven voor een evaluatie. Mijn punt is : Ben je zelf hb en/of je kind; meld je/hem/haar aan bij organisaties zoals Mensa (ed). Er zitten daar best wat volwassenen met persoonlijke ervaring en ook professionele ervaring die soms de juiste mensen naar voren kunnen schuiven, een plekje kunnen vinden voor je, doorverwijzen, en tips en trucs hebben op verschillende gebieden. Een manier om je omgeving te vergroten is via (exclusievere / specifiekere) clubs zoals Mensa en dergelijke. Community is key (mijn ervaring is met de Franse Mensa)
Sluit ik me bij aan. Ik zit in een e-mail groep van mensa waar vragen over school en kinderen worden gesteld. Ook heel handig soms. We zijn ooit wezen kamperen met mensa en naast dat het gewoon relaxed was, krijg je ook nog eens nuttige tips en zaken mee om rekening mee te houden
Rapport deze week gekregen. Was een super rapport (inzet, motivatie). Op de punten waar hij aan moest werken had hij dat ook echt gedaan. Uitslagen waren naar verwachting ben wel benieuwd naar het gesprek. Hij scoort nu wel heel hoog en dat is niks nieuws maar vooral hoe ver hij al is. Scoort nu hoog op b8 en de rest op m8 voorbij Benieuwd wat ze de rest van gr 7 en gr 8 gaan doen.