Wat goed zeg! (Inzet dan vooral) En wat spannend en lastig zeg! Anderhalf jaar over half jaar stof wat al sneller gaat is wel lang. En hij is nog zo jong.
Nou precies. We weten dat ze extra lesstof hebben voor een jaar. Voor de vakantie zat hij op m7 , e7. Dus met een half jaar bijna 1 leerjaar verder We hebben wel vertrouwen in de school maar wel echt blij dat we toen zijn overgestapt. Dit was anders niet te doen voor het reguliere onderwijs. Het aparte is dat er zelfs onderdelen zijn wat tussen m8 en einde zit. Wel benieuwd of er dan zo weinig verschil zit in bepaalde onderdelen van gr 7 en 8. Waarschijnlijk als ze verder zouden toetsen zou hij nog voldoende halen voor gr 8. Dat heeft hij heel duidelijk niet van mij! Zelf was hij echt trots op zijn vooruitgang. Nu ziet hij steeds beter in wat zijn inbreng is.
Groep 8 is vooral leuk afsluiten.. schoolkamp, musical, projecten etc. Of is dat bij jullie school anders? School is zoveel meer dan goede scores/ kennis van de "leervakken".. Ik zie bij mijn zoon dat het niet hebben kunnen meemaken van dat soort dingen echt een gemis was/is. (Zoon scoorde eind 8 toen hij 7 was en we hebben 2 schooljaren thuis "mogen" (lees: moeten) aanmodderen. Andere situatie bij ons, maar toch).
Wat naar dat hij thuis heeft moeten aanmodderen. Wij hebben dat alleen in de corona periode gehad. Op zijn school is dat wel anders. Ze hebben heel veel projecten vanaf gr 4 al. Alleen maar ook in 2tallen. Kamp is voor 7en 8 samen omdat de school klein is. Maar geen musical. Het enige verschil is nu dat hij geen eindtoets doet. Dus het verschil zou moeten zijn in de lesstof. Maar die heeft hij al bijna helemaal gehad
Ik mag toch hopen dat een HB-school in staat is om een goed alternatief programma te bieden. Hij zal niet de enige zijn die die stof al beheerst, lijkt me. Met projecten kun je zoveel buiten de reguliere lesstof. Hier was groep 8 behalve schoolse zaken ook veel andere dingen. Alleen al het proces van de basisschool afsluiten, op welke manier dan ook, is (sociaal-emotioneel) zo ontzettend belangrijk.
Nog geen ervaring met groep 8 maar op onze hb school doen ze sowieso maar 1.5u per dag de echte schoolvakken. Daar zullen ze toch wel een alternatief voor kunnen verzinnen.
Al dat ‘leuke’ in groep 8 moet je kind ook maar net liggen. Mijn zoon vond een musical verschrikkelijk (heeft ook niet mee hoeven doen), wilde niet mee op kamp (hoefde dat ook niet). Al dat sociale is leuk als je peers hebt, maar niet als je sociaal geen aansluiting hebt op school. Mijn zoon zei dat hij daar niets aan mist Hij is nu 8 en zit in de brugklas. Nu heeft hij aansluiting en vrienden, maar doet hij alsnog liever niet mee met al die extra activiteiten. En dat is zijn goed recht. Gelukkig is ook op deze school de ruimte voor hem om zichzelf te zijn.
@owly aangezien hij het nog steeds niet heel gezellig heeft vanwege het pesten, is er bijvoorbeeld nog een tussenjaar mogelijk op de middelbare? Bij voorkeur categoraal gymnasium. Nu al door naar brugklas zou ik niet voor kiezen, aangezien hij al versneld is, maar misschien is dit nog wel een optie. Nog wel een jaar om extra aan zichzelf te werken.
Versnellen hebben ze eerder al voorzichtig nagevraagd. We zijn daar heel stellig in dat we dat voor hem niet willen. Tussenjaar is wel mogelijk maar is op een andere school waar ze onder vallen. Geen bus mogelijkheden en geen aparte fietspad naast een 80 km weg. Dus ook niet ideaal voor een jonge leerling. Heb wel alle vertrouwen in het kunnen van de leerkrachten waar hij nu zit. Dus betreft leerstof gaan ze hem wel mee vermaken. Ik ben alleen bang dat een tussenjaar meer gaat lijken op volgend jaar. Kan me voorstellen dat hij na volgend jaar ook door wil. Het blijft lastig maar we hebben binnenkort gesprek met de leerkracht dus kunnen we wel vragen of ze denken dat een tussenjaar waardevol voor hem is.
Het is allemaal niet ideaal inderdaad. Ik bedoelde het tussenjaar dus ook in plaats van groep 8 en niet nog na. Dan versnel je in principe niet, want je gaat net zo snel naar de middelbare, alleen je volgt het laatste jaar op een andere plek. Maar de vraag is of ze daar heel veel anders kunnen bieden inderdaad. Hooguit dat een nieuwe plek wat hoop biedt op een fijnere plek. Maar snap dat dat vertrouwen ook klein is na wat hij al meegemaakt heeft.
Ooohhh zo, dan zou hij 2 keer achter elkaar moeten wennen in nieuwe groepen en nu binnen een paar maanden zijn school afronden. Ben bang dat het teveel is achter elkaar. Ondanks die pestkop heeft hij het wel leuk. De juffen zitten er nu bovenop en dat helpt hem ook. Blijft lastig.
Jaa dat keer op keer een nieuwe klas is ook niet alles. Maar geen idee hoe het zit met doorstromen, wie weet blijft dat ook wel enigszins bij elkaar als ze naar de brugklas gaan. Maar dan moet het er sowieso wel zijn. Anders kan je het direct wegstrepen.
Ben ik met je eens hoor. Daarom dat ik ook aangaf dat ik vanuit mijn eigen situatie redeneerde. Zoon kwam thuis te zitten toen hij 7 was, kon in de wijde omgeving nergens terecht. Lang leve het meedenken van iedereen (scholen/"professionals") hier in de omgeving (not!). Na twee jaar volledig thuis waarin er 0 materiaal en begeleiding was, ik als ouder zelf maar dingen moest verzinnen om hem te stimuleren en motiveren en er door volledige uitsluiting o.a. behoorlijke dalen waren t.a.v. zijn zelfbeeld is hij nu ook op de middelbare bezig. Eindelijk een school gevonden die bereid is tot buiten de lijntjes kleuren. Zoon zit eindelijk weer lekker in zijn vel en vindt het fijn om kinderen om zich heen te hebben (hij vindt aansluiting en voelt zich verbonden en geaccepteerd gewoon zoals hij is). Hij stroomt zometeen met 10 door naar het tweede jaar.
Ik word hier zo verdrietig van. Dit weekend mooi notitieboekje gekregen met haar kinderfeestje. En het eerste wat ze erin schrijft is dit.
Uitdaging: er zit een groot gat tussen wat ze beheerst en wat ze na uitleg zou kunnen beheersen. Alles wat ze dus leert is dus wel nieuw, maar geeft geen uitdaging. En ze heeft vooral het gevoel anders te zijn.
Met mijn middelste kind bij het CB geweest vanmorgen. Het was een algemene groep 0 -apk (ontwikkeling, zicht, gehoor, lengte/gewicht, enz) niet specifiek een afspraak gemaakt om een verwijzing / meer info te krijgen mbt hb . Maar dacht wel om gebruik te maken van deze afspraak om dat ook te doen. Gehoor lijkt trouwens aan 1 kant niet goed te zijn. Dat was vorig jaar ook zo. Uit de gehoortest toen kwam links geen resultaat. Vandaag wou hij ook niet met dat oor gehooroefeningetjes doen. Daarvoor worden we doorgestuurd. (eindelijk) De verpleegkundige (of wat was ze precies) was een aardige vrouw , 64 jaar, 30 jaar in het vak, maar ik gok dat haar kennis over hb (en meertaligheid) ook ongeveer zo oud was Ze nam het wel serieus allemaal. Zag in de kleine ontwikkelingstest ook wel een voorsprong + familiegeschiedenis. Maar volgens haar is dit niet iets waar we iets mee moeten. Want : - een IQ onder 6 - 8 jaar is totaal onbetrouwbaar. Je kan er sowieso niets mee zo jong, het betekent helemaal niets (‘echt helemaal niets’ herhaalde ze nog eens) , en op deze leeftijd is dat ook nog niet nodig. - De problemen die school nu ervaart komt omdat hij moet leren zelfstandiger te worden, en omdat hij strakkere regels nodig heeft. Want ze zag dat ik ook wat losser was. - Hij verveelt zich en school weet niet goed hoe ze hem moeten motiveren, maar dat komt omdat hij niet echt wil. Hij is 3 (bijna 4), het mag allemaal wel wat strakker en strenger. Als hij slim is, dan kan hij compenseren. We moeten eerst focusten op taal en gedrag. - Ook qua taalontwikkeling was het advies oa: geen Nederlands thuis, echt alleen Frans want je ziet het; hij loopt achter. Zoon sprak tegen haar soms ook Nederlands, en dat is niet goed. op school spreken we alleen Frans. Ze bedoelde het allemaal heel goed hoor. Ze oordeelde (behoorlijk ) maar bedoelde dat op zich niet zo. 30 jaar ervaring maakt je denk ik toch wel bevooroordeeld. Je kan de leerlingen en diens ouders wel uittekenen, kan ik mij zo voorstellen. Haha. Maar goed, dat maakt het op zich niet oké natuurlijk. Want stel ze heeft een onzekere moeder tegenover haar dan is het advies om je moedertaal te schrappen en je hb kind autoritairder aan te pakken zeer kwalijk. Conclusie : We gaan via haar verder met het gehoor / logopedie traject. En het hb traject gaan we elders doen. … ik heb ze zelden ervaren hoor; die echt uit de oude doos adviezen. Het schrappen van de moedertaal vond ik ook echt bizar achterhaald. (Ze gaat eind dit jaar met pensioen zei ze. Ik vind het goed idee )
@KleineLai een boel blablabla dus. Fijn dat je zelf al meer kennis hebt, anders zou je dit ook allemaal nog geloven en aannemen voor waar. Gelukkig weet je zelf dat er meer stappen te ondernemen zijn.
Ik breek even in, mijn zoontje zat ook in groep 7 en liep al de hele school carrière voor. Hij scoorde alles op e8 dit jaar en toen hebben we hem in december op groep 8 niveau de LVS toetsen laten doen, hij scoorde alles op het hoogst en nu is hij door naar groepen. Hij zit nu zijn doorstroom toetsen te maken. We hadden namelijk overleg op school en ze hebben hem al jaren verrijking aangeboden, en bovenschoolse plusklas, maar wisten nu echt niet meer wat ze moesten gaan doen in de rest van groep 7 en 8. Voor jouw kind is doorstromen nu te laat met die vroege doorstroom toetsen maar ik zou zeker gaan vragen wat ze aan kunnen bieden? Hier hebben ze bv masterclasses in groep 8 waar ze 1 dag per week naar het VO gaan bijvoorbeeld. Voortgezette bezigheidstherapie
Groep 7 en groep 8 zit bijna geen verschil in. Groep 8 is m.i. echt een verloren jaar, ze herhalen wat tot de enorm vroege doorstroom toetsen en dan gaan ze op kamp en 3 maanden aan de musical werken. Ze doen echt geen bal in groep 8,mik heb er zo'n hekel aan! Mijn middelste vond het ook afschuwelijk, hij had geen idee waarom hij nog op school moest zijn.