Hoi, Zijn er hier mensen die zelf een kavel hebben gekocht en daar een huis op hebben laten bouwen? Welke bijkomende regels, vergunningen, kosten enz. zijn er om rekening mee te houden?
Wij hebben een kavel van de gemeente gekocht, het was al bouwrijp en er waren welstandseisen waar we aan moesten voldoen. Je kunt ook een stuk land van een boer kopen, zonder woonbestemming en dan heb je heel andere uitdagingen. Antwoord op je vraag is dus: geheel afhankelijk van de situatie.
Wij hebben een kavel van de gemeente gekocht. Vergunning en dergelijke werd allemaal door de aannemer geregeld.
Ligt er aan wat er op de kavel mag. Als het nu de bestemming agrarisch heeft, dan zit je aan een wijziging van het Omgevingsplan. Die procedure duurt zo een jaar, als er niemand bezwaar maakt. Je zal dan ook zelf nutsvoorzieningen etc aan moeten vragen. Koop je een bouwrijpe kavel weet je zeker dat je een huis mag bouwen. Regels en kosten verschillen per gemeente. De regels kunnen zelfs per kavel verschillen.
Wij hebben een kavel gekocht van een particulier (wel met woonbestemming). De bouw op zichzelf duurde 9 maanden, maar de procedures en tijd eraan vooraf wel bijna 2 jaar.
Bedankt voor de reacties. Het gaat om een kavel in een toekomstige woonwijk. Bestemming wonen, vrijstaand. Ik vraag me af in hoeverre je de kavel eerst kunt kopen en daarna pas in zee kunt gaan met bouwers/aannemers. Het tijdpad wordt dan een beetje ingewikkeld, want de kavel mag na het zetten van de handtekening maar een maximale tijd braak blijven liggen. Dus eigenlijk moet je bijna al weten wat je op de kavel wilt plaatsen voordat je de kavel kunt kopen?
Zijn er welstandseisen? Bij ons was er van alles vastgelegd, het bouwvlak, maximale kuub, (goot)hoogte, soort dak, kleur stenen. Dit stond allemaal in het kavelpaspoort. Aan de hand daarvan hebben wij van te voren bekeken of we iets konden laten bouwen wat we mooi vonden, vervolgens gingen we in gesprek met architecten en aannemers om te bekijken of we ook konden betalen wat we mooi vonden. Wij konden overigens ook geen hypotheek krijgen zonder uitgewerkt bouwplan. De bank wil ook zekerheid dat er gebouwd gaat worden.
Dit dus. Eerst neem je een optie, je moet iets voor betalen als ik me goed herinner, voor 3 maanden. In die 3 maanden ga je aan de hand van de kavelpasspoort kijken wat je wilt gaan bouwen en wat het gaat kosten. Hiervoor hoef je nog geen contract met een aannemer te sluiten, maar voor hypotheek moet je wel offertes hebben.