Middelbare school keuze tips gevraagd.

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door tuc, 27 feb 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief

    Dat is zeker een goede vraag! Ga ik opschrijven.

    Ik snap ook wat iedereen aan "kritiek" heeft op de brede brugklas.
    Maar ik vind dat wel lastig worden als hij helemaal weg is van deze school.
    Nu staat deze met stip op 1, dat kan volgend jaar best veranderen hoor.
    Maar hij kan ook heel duidelijk deze het allerleukst vinden.
    Ik vind het dan nogal wat om te zeggen: dir valt af, hij moet erheen.
     
  2. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Mijn eerste ingeving is meteen deze zelfde “kritiek” uitten op een brede brugklas en toch denk ik steeds vaker na over het onderwijs in Nederland. Het is rigide en ouderwets vind ik.

    Volgens mij gaat Nederland al steeds meer naar zweedse of scandinavische onderwijsvormen zoals je ziet met de opkomst van kunskapskolan scholen zeg maar.
    Uit niets blijkt dat brede brugklassen een zeer negatieve invloed heeft volgens mij. Iedereen kan er op zijn eigen niveau werken.

    Hier een kind met vwo advies bewust niet in een vwo klas gezet, dat vonden mensen vreemd. Ze is met 11 jaar naar een school gegaan waar je extra lang brugt (3 jaar), omdat zij vinden dat niet ieder kind zich even snel kan ontwikkelen. Ze laat voorlopig zien dat ze idd een VWOer is. Halverwege iedere dag is er een keuze uur en werken mavo/havo/vwo leerlingen gemengd, ook leerjaren worden in dat uur bij elkaar geplaatst.

    Overigens was het liefde op het eerste gezicht met deze school en hebben wij thuis altijd gezegd dat je een middelbare school zelf kiest. Mijn voorkeur ging uit naar een andere school, maar ja als je altijd hebt gezegd “zelf kiezen” dan kan je niet opeens nee zeggen tegen een keuze.

    Ik zou de eventuele keuze van je kind dus een kans geven en een brede brugklas niet meteen afwijzen.
     
    Mamafiets, Ysabella, tuc en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. aardbei1707

    aardbei1707 Fanatiek lid

    20 aug 2012
    4.244
    681
    113
    Dat herken ik wel van onze basisschool (dalton) ze krijgen eerst klassikaal uitleg en daarna is er nog een instructie tafel voor de kinderen die extra uitleg willen of nodig hebben
     
    tuc vindt dit leuk.
  4. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.130
    2.517
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Ik zat zelf in een brede brugklas en ging naar de mavo. Nooit problemen mee gehad.

    Ik zou vooral goed kijken naar wat jouw zoon nodig heeft. Em dat op papier zetten. En vanuit daar vragen stellen aan school. Wat kunnen zij bieden op verschillende gebieden. En buiten dat is het gevoel wat je krijgt als je een school binnen stapt heel belangrijk.
     
    tuc vindt dit leuk.
  5. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Zoon komt ook van een Dalton basisschool. Maar als je het zo bekijkt: op een basisschool zitten ze toch ook met alle niveaus door elkaar?

    Ik werk in het algemeen met hoogopgeleide collega's. Niet iedereen kan zich verplaatsen in collega's met een ander opleidingsniveau. Door leerlingen te laten ervaren hoe je van alle niveaus mensen nodig hebt, hoop ik dat die arrogantie minder gaat voorkomen.
     
    Mamafiets, Saartje33 en tuc vinden dit leuk.
  6. tuc

    tuc Niet meer actief

    Klopt, en er zijn kinderen die daar "last van hebben", aan beide kanten trouwens.
    Mijn oudste was heel blij dat zij naar het VMBO kon en af was van al die "slimme" kinderen. Andersom zal dat ook zo zijn.
    Mijn jongste heeft dat helemaal niet. Die vermaakt zich met iedereen.
    En hij houdt zich ook prima bezig als de juf met kinderen bezig is die meer uitleg nodig hebben of als de uitleg voor hem "saai" is.
     
  7. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    #27 cowgirl80, 28 feb 2024
    Laatst bewerkt: 28 feb 2024
    Heeft je zoon al ervaring met Dalton op de basisschool en vond hij dat fijn? Mijn kind vond helemaal niet fijn dat ze de weektaken op school moesten maken, waar het onrustig en herrie was en altijd en eeuwig een boek moest lezen als hij klaar was. Hij had de keus voor een Dalton middelbare of een reguliere school. Met op de Dalton veel meer onderwijsuren met zelfstudie (Daltonuren) en minder huiswerk… en op de reguliere school minder contacturen maar meer huiswerk. Hij had liever het laatste.

    Overigens geloof ik prima dat ze op een Datonschool heel veel nivo’s door elkaar kunnen hebben in 1 klas. Daar is de onderwijsmethode gewoon heel goed geschikt voor. Het moet alleen wel bij je kind passen.
     
    poema vindt dit leuk.
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    Het ligt aan het niveau welke invloed brede brugklassen over het algemeen hebben, maar dat is volgens mij al lang bekend en logisch te verklaren.
    https://www.kennisrotonde.nl/vraag-en-antwoord/zorgt-brede-brugklas-effectieve-selectie#:~:text=Ja%2C%20uit%20onderzoek%20is%20gebleken,voordelen%20op%20voor%20deze%20leerlingen.

    Maar ja, Dalton werkt ook weer anders dan gewoon klassikaal. Daarom, er spelen meerdere factoren mee of Iers passend is of niet, maar net hoe het wordt vormgegeven.
    Een brede brugklas zoals bij mijn dochter zou ik leerlingen die te ver van het gemiddelde afwijken afraden, bij mijn zoon zit alles totaal anders in elkaar en zo werkt het ook anders.
     
    Jillzz vindt dit leuk.
  9. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    4.036
    453
    83
    Vrouw
    Dalton moet je ook wel liggen. Mijn dochter zou daar doodongelukkig van worden (had ze gelukkig ook al door op de open dag van die school). En ik merk dat bij vriendinnen van haar die daar wel zitten, veel stress is als er weer eens een inleverweek is voor werk. Die hebben dan niks af en moeten als een gek in die laatste week aan het werk. Zitten wel al hoger (vierde klas) en deden het in de brugklas ook braaf op tijd. Maar naarmate ze ouder worden gaat dat fanatieke er wel een beetje vanaf ;)
     
  10. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ik zou vooral kijken naar wat je zoon zelf wil. Q had voor de richting die ze wilde kiezen ook de mogelijkheid om een school te kiezen met veel verschillende niveaus in de brugklas. Zij was hier heel duidelijk in; op de basisschool heb ik al 8 jaar rekening moeten houden met andere niveaus. Dat wil ik niet meer.

    Het interessant haar niks welk niveau iemand heeft, meestal weet ze het niet eens. Maar tijdens de lessen wil ze er geen rekening mee hoeven te houden. Sommige kinderen vinden dat niet erg, dus ik zou het gewoon bespreken.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  11. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.126
    405
    83
    Zelf heb ik vroeger de eerste 2 jaar in een havo/vwo klas gezeten en daarna doorgegaan naar 3 havo. Ik mocht niet naar het vwo omdat ik de mentaliteit er niet voor had, wat ook klopte want ik voerde zo min mogelijk uit. Achteraf gezien had ik gewoon gelijk naar het vwo moeten gaan en had ik dan hopelijk wel geleerd om me wat meer in te zetten.
    Met dat in mijn achterhoofd zie ik mijn kind het liefst gelijk naar een passende klas gaan en zou ik zelf nooit meer kiezen voor brede brugklassen.
     
  12. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.885
    5.832
    113
    Vrouw
    Ik zou sowieso een van de laatste 2 opties kiezen als dat op de open dagen goed voelde.

    ik heb zelf op een montessori school gezeten waarbij we de eerste 2 jaar gemengde klassen hadden. Iedereen werkte op zijn eigen niveau en dat ging gewoon prima. Vonden dat toen juist een voordeel
     
  13. Relax

    Relax Fanatiek lid

    26 sep 2009
    1.865
    2.057
    113
    Vrouw
    Ik heb niet alles gelezen, maar uiteindelijk was bij ons doorslaggevend waar ze zich het fijnst voelden. Dat is zo belangrijk! Al het andere (gemengde brugklas of niet, pendelen tussen 2 gebouwen of 1 gebouw, 60 min rooster of 50 min rooster, extra vakken), ik kon 100 vragen stellen op open dagen en de voors en tegens met ze bespreken.. het bleek allemaal ondergeschikt aan dat ene: hun gevoel.

    Heeft je zoon meegedaan aan pre-colleges of een doe-middag? Zo niet, zou ik hem dat zeker aanraden volgend jaar. Vooral de pre-colleges geven een goed beeld van de vwo klas. Aanrader dus als hij een (havo/)vwo advies verwacht. De andere school biedt ook meeloopmiddagen. Mijn ene zoon vond het daar best leuk, maar hij wist al op de fiets naar huis zeker dat het niet zijn school was. Gevoel, dus.
     
    poema en Saartje33 vinden dit leuk.
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.292
    10.263
    113
    Maar als je zoon nu dit op nummer heeft staan zou ik volgend jaar nog eens kijken.
    Alle plus en minpunten opschrijven van de verschillende scholen.

    Misschien past het wel onwijs goed bij jullie zoon en dat is voor ons niet te zien en doe je het met je eigen ervaring.

    Zoon is hb en kan met iedereen werken maar andersom niet. Op zijn oude school begrepen ze hem niet omdat hij hele andere sprongen hij in zijn hoofd maakt.

    Je kan met iedereen respectvol om gaan maar voor sommige is het heel moeilijk om je gedachten zo te ordenen dat iedereen je begrijpt.

    Geen typ dat zich beter voelt omdat hij hoog scoort. Heb zelf het mbo gedaan en ook uitgelegd dat iedereen op zijn plek zit wanneer je op eigen niveau kan werken. Dan kun je groeien. :)
     
  15. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.370
    30.668
    113
    Vrouw
    Daar zou ik op die school ook vragen over stellen. Hoe zij omgaan met de diverse niveaus in de klas.

    En bedenk ook. De brugklas is maar 1 jaar. En nu zitten alle niveaus nog bij elkaar. Dus voor de uiteindelijke uitstroom maakt het weinig uit denk ik?

    Als hij bij deze school het fijnste gevoel heeft zou dat voor mij de doorslag geven denk ik.

    Ik vind ook wel wat te zeggen vóór een mix van niveaus. Dat geeft ook vriendschappen/banden door elke laag heen. En minder bubbel.
    Het onderwijs zelf moet je vanaf een bepaald punt wel gaan differentiëren.

    Doen ze ook na die brede brugklas nog activiteiten over de niveaus heen?
     
  16. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Het is en blijft een persoonlijke keuze. Het gevoel heeft bij mij altijd op 1 gestaan. Mijn kind moet zich fijn voelen op school, anders wordt het sowieso niets.

    Bij mijn dochter was het (gelukkig) simpel. Ze had keuze uit 4 scholen, allemaal bezocht en ze had duidelijk een favoriet. Het was ook de school waar ik zelf het beste gevoel bij had, die ik zelf ook beste bij haar vond passen.

    Ze heeft 2-jarige brugklas gehad, havo/VWO. Iedereen met havo/VWO of VWO advies werd daar in geplaatst. Er werd les gegeven op atheneum niveau. Na eerste jaar zijn er al wat kinderen afgestroomd naar havo, na tweede jaar is de helft naar havo gegaan, de andere helft naar het VWO. Ze zit nu in 3 VWO en haar klas is dus een combinatie van 2 brugklassen.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.579
    113
    Nog iets over niveauverschillen: ik ben na de brugklas op advies van velen gymnasium gaan doen. Niet per se vanwege de klassieke talen, maar vanwege het tempo (in onderbouw minder uren per vak) en meer gelijkgestemden. Dat laatste vond ik ontzettend tegenvallen. Niet onaardig bedoeld, maar ook op een gymnasium heb je sterkere en zwakkere leerlingen, dat niveauverschil voelde ik toen ook nog. Dus meer om te zeggen dat je niveauverschillen blijft houden.

    Bij mijn zoon op school vind ik het mooi hoe ze ook leren omgaan met die verschillen en het zelfs kunnen omdenken.
     
    MissXray en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  18. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.899
    3.931
    113
    Je zoon laten kiezen uit de scholen waar jullie allemaal een goed gevoel bij hebben.

    Onze dochter zit nu in groep 8. Uiteindelijk bleven er 2 scholen over waar wij als ouders bij beide ook een goed gevoel over hadden. Ondanks dat haar beste vriendin naar school A gaat en de grootste pestkoppen uit de klas naar school B, koos zij ook voor school B. Omdat ze de sfeer daar veel fijner vond, het gebouw mooier en de leraren aardiger....
     
  19. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.174
    4.485
    113
    Ik zou ook vragen hoe de overgang van de (gemengde) brugklassen naar de laatste jaren is. soms is het op scholen dat de brugklassen allemaal projectmatig werken. maar dat ze de hogere klassen helemaal klassikaal en in traditioneel onderwijs zitten. dan kan de overgang erg groot zijn. sommige kinderen vinden dat prima, andere trekken dat in hun puber fase heel slecht.

    verder is het misschien een idee een lijstje te maken, met voors en tegens. Dan kun je misschien ook kijken waar je echt moeite mee zou hebben en wat misschien minder vervelend is.
     
  20. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    De brugklas of zo'n dakpanklas is op best veel scholen niet meer 1 jaar, maar 2 of zelfs 3 jaar.
    Bij mijn kinderen ook 2 jaar en ze zitten allebei op verschillende scholen.
    In de openingspost lees ik dat dat bij deze scholen ook zo is.
     

Deel Deze Pagina