Ik weet niet of dat landelijk hetzelfde heet,aar bij mijn kinderen op school heet dat het PTA. In de cijferlijst in Somtoday van mijn zoon in vwo4 staat al het examendossier. Daarin staan al cijfers. Je begint dus al veel eerder dan alleen in het examenjaar aan je cijfers voor het schoolexamen.
Klopt PTA, op het VMBO zijn dat dus de laatste 2 schooljaren waarvan dat meetelt. Niet enkel cijfers, maar er zijn ook bepaalde opdrachten (ckv) die gedaan moeten zijn voor het PTA. Dochter doet de richting: Horeca, Bakkerij en Recreatie. Zij moeten in de 4e een meesterproef doen en dat telt bv ook mee. Zonder meesterproef kun je ook niet slagen.
Zou het niet gewoon echt puberen zijn? Mijn oudste had vorig jaar bizar weinig motivatie, waren we niet van haar gewend, maar die heeft dit jaar wel echt het licht gezien en is hard aan het werk. Nadeel voor jouw dochter dat ze nu net in het jaar voor haar eindexamen zit, mijn dochter doet Havo dus zit nu in het jaar voor haar eindexamen.
Het is al een tijd geleden maar bij mij in de klas waren er 2. Eén stond er zo beroerd voor dat ie het sowieso niet ging halen. Een ander stond er ook niet goed voor en toen werd zijn moeder ernstig ziek. Dus die besloot toen om geen eindexamen te doen dat jaar.
Ik heb even kort gegoogled, want ik was wel nieuwsgierig geworden. En ik kwam een site tegen waarop het werd uitgelegd wanneer dat idd kan. Maar daar zitten wel voorwaarden aan en zal dus niet zo snel gedaan worden. Ik denk dat je er dan als leerling echt heel beroerd voor moet staan voor school er akkoord mee gaat. Maar goed, het zou een optie kunnen zijn.
Ik ga waarschijnlijk wat aanvallender klinken dan ik het bedoel, daarvoor alvast mijn verontschuldigingen. Ik zie dat jullie deze twijfel met de beste intenties hebben, dus ik wil ver weg blijven van verwijten, maar ik weet niet zeker of ik het goed op papier ga krijgen. Ik heb een aantal vragen: Weet jouw dochter dat ze met haar huidige cijfers over gaat of denkt ze dat ze een twijfelgeval is? Gaan haar vriendinnen blijven zitten of zullen ze overgaan? Hoe staat ze zelf tegenover haar cijfers, weet ze dat ze eigenlijk veel beter kan en zou ze dat ook willen of vindt ze het eigenlijk wel prima? Hoe vervelend is ze thuis? Gewoon pubergedrag of steelt ze, liegt ze, doet ze dingen expres om jullie te kwetsen? Waarom ik het laatste vraag is omdat ik getriggerd werd door jouw zin dat het je niet zoveel kan schelen wat zij vindt. Dat vind ik logisch als ze duidelijk richting een afgrond aan het gaan is, maar lijkt me heel gevaarlijk als jullie in principe een goede vertrouwensrelatie hebben. Een kind wat richting criminaliteit bijvoorbeeld schuift, heeft even niet zoveel te zeggen, dan zet je alles op alles om de situatie op zijn kop te zetten om hopelijk verandering ten goede te krijgen. Maar bij een gewone puber zou ik eerder inzetten op kaders en soms gewoon het ongeluk laten gebeuren en dat een les laten zijn. Juist nu kunnen ze nog zacht landen omdat er nog wat vangnetten zijn. Maar haar nu laten struikelen omdat je bang bent dat ze straks harder valt, is denk ik een te grote ingreep omdat ze niet naar een afgrond loopt, maar alleen een iets hogere stoep afstruikelt dan dit jaar. Zeker als je haar dan weghaalt bij haar vriendinnen en haar het "onrecht" aandoet om school en haar te overrulen, dan kan ik me bijna niet voorstellen dat dit niet een hardere klap voor jullie relatie zou zijn dan zakken ooit zou kunnen zijn. Zeker als ze het zelf wel prima vindt momenteel. Als ze nu niet tevreden is over zichzelf en haar cijfers, dan zou het haar misschien wat lucht kunnen geven, maar anders heb je een groot risico dat ze het gevoel heeft dat ze door jullie juist onderuit wordt gehaald en niet goed genoeg is. Als laatste heel praktisch, kan ze zomaar de schoolexamens dan opnieuw doen (nog afgezien van de vraag of ze dan wel echt beter haar best zou doen)? Volgens mijn zoon zou hij zijn maatschappijleer toets (dat is hun eerste stukje eindexamen) niet zomaar opnieuw kunnen doen, dat geldt dan als herexamen en dan mag hij later minder herexamens doen. Ik heb geen idee of het echt zo streng is en hoe dat op verschillende scholen, danwel verschillende niveaus werkt, maar als dat zo is, dan lijkt me dat zeker een factor om mee te nemen.
@femkes, ik voel me niet aangevallen hoor. Het heeft niets met crimineel gedrag te maken, maar het ligt wel anders dan een dwarse puber die school even niet zo boeiend vindt. Ze heeft meerdere problemen (al langere tijd) waar ze hulp bij nodig heeft, maar daar komt dan de puber om de hoek kijken, ze wil dat niet en denkt dat ze het wel alleen kan. En dan is de andere optie gedwongen, maar zover willen we nog niet gaan. De SE's mogen opnieuw als je echt opnieuw aan je examenperiode begint. Haar PTA zou dan blanco beginnen weer. Maar dan moet dus alles opnieuw, je kunt dat niet voor een paar toetsen doen. Het hele schooljaar gaat dan opnieuw.
Dat is dan extra lastig, haar hersenontwikkeling werkt haar ontwikkeling dan eigenlijk tegen. Logisch vanuit biologie, maar vreselijk moeilijk als ouder. Dat scheelt, maar maakt jullie situatie dus eigenlijk lastiger.
Bij ons op school is een leerling wel eens overgegaan, maar toch geplaatst in hetzelfde jaar als ze al gedaan had. Maar dat was wel in overleg met deze leerling (en ouders). Andere optie is (als er goede argumenten zijn) om vooraf te kiezen voor een gespreid examen. Maar of het lukt zonder dat de leerling hier ook zelf achter staat?
Het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) is landelijk. In dit PTA zijn alle wettelijke eisen verwerkt. Het PTA van school moet gepubliceerd zijn op de schoolsite en hierin staat precies wat leerlingen kunnen verwachten. Per vak, welke toetsen ze kunnen verwachten en hoeveel % een toets meetelt voor het eindSEcijfer. Deze toetsen heten SE’s (SchoolExamens). Bijna alle scholen starten hun PTA in het voorexamenjaar en in het examenjaar zijn er meestal 3 SE weken, waarin de leerling de (PTA) toetsen maken. Alle SE-cijfers zijn 50% van het eindcijfer en het CE (Centraal Examen) is de andere 50% van het eindcijfer.
Heb nog geen examen-kandidaten in huis, maar vroeg me zo af. SE's maak je in examenjaar èn het jaar ervoor. Die tellen voor de helft mee. Je eindexamen is de andere helft. Maar als je zakt, dan mag je (naar ik aanneem) je eindexamen geheel overdoen. En de SE's, blijven die dan staan en zo ja, geheel, of alleen de cijfers uit het jaar voor je examen?
Dat ligt er aan wat je doet, als je op de reguliere vo school blijft, vervallen skiën de se cijfers uit het examen jaar, van het voor examenjaar blijven ze staan. Ga je voor volwassen onderwijs (vavo), dan kan je certificaten krijgen voor de vakken die je al voldoende hebt afgesloten en ga je alleen de vakken die onvoldoende waren overdoen.
Dat is het probleem, die van het voorexamen jaar blijven dus staan, want je doet alleen het examenjaar over. Dus je gaat met dezelfde "achterstand" het examen in. Als je blijft zitten in het voorexamenjaar dan begint je PTA wel opnieuw en doe je die SE's allemaal over.
Als ze nu met weinig tot geen moeite doen toch redelijke cijfers haalt en over zou kunnen gaan, zit ze dan eigenlijk wel op het juiste niveau? Kan het ook zijn dat ze ergens weet dat ze weinig moeite hoeft te doen en het dan dus ook niet kan opbrengen om dit wel te doen? Ik had dit zelf vroeger namelijk (en nog wel) dat als ik wist dat ik genoeg gedaan had voor een 6, ik het niet kon opbrengen om nog langer te leren voor die 8... In dat geval zou het dus ook kunnen zijn dat ze in het examenjaar juist wel dat tandje bij gaat zetten om ook dat 'net wel' te halen.
Waarin zit dan het idee dat ze volgend jaar het examen niet zou kunnen halen? Blijven zitten terwijl het al beneden je niveau is is toch het meest demotiverende wat er bestaat?
Omdat alles hangt rond de 5,6 of 5,7. Dan heb je geen enkele reserve. Om over te gaan is het genoeg, maar 1 slechte dag op het CE en je hangt. En dit zijn cijfers met nog geen minuut huiswerk maken of toetsen voorbereiden. De verplichte opdrachten maakt ze op school en verder niets.