(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    :roflmao::roflmao::roflmao:

    Bij ons in de kantine ook een verschuiving richting vegan. Vlees is er ook nog, maar het aanbod wordt breder. Ook bij borrels zijn er nu altijd ook vegan hapjes bij.

    Thuis...
    Tja. Wij halen een kwart vleesloos niet vrees ik. Idd. Mannen en vlees :rolleyes:
    De vegetarische of vegan maaltijden moet ik er echt tussen wurmen/door drukken. En daar heb ik niet altijd de energie voor.
     
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
     
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Sorry, er ging iets mis met quoten.
     
  4. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ik ben erachter gekomen dat dat komt door het vet gedrukte. Dan heb je per ongeluk de [ mee vet gedrukt, en dan ziet de site het niet meer als quote.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ot
    De jongste hier eet echt bijna niks. Tosti ham kaas of pizza salami of tortilla met philadelphia. Groenten worden stelselmatig geweigerd.
    En hoe meer energie wij erin steken hoe meer hij in de weerstand gaat :|
    Dus dat vraagt om een subtielere aanpak. Tijdens het koken wat paprika in zijn handen drukken.
    Fruitschaal op een prominente plek. (Zit nu een appeltje te eten)

    Zijn grote broer begint eindelijk wel beter te eten (heeft altijd honger). Maar heeft dus een grote voorkeur voor vlees. Vind het ook allemaal maar onzin. "Wat boeit dan dat ene hamburgertje dan?" Krijg het niet uitgelegd. Die wil direct resultaat zien van zijn bijdrage. Dus 1 keer vegan eten moet meteen het hele stikstofprobleem en het klimaatprobleem oplossen. :rolleyes:
     
    Nummer4, TanjaK en citroenrasp vinden dit leuk.
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Tja, mijn jongste heeft autisme en die neemt het dus heel letterlijk en serieus. Wat natuurlijk enerzijds ook goed is, maar als ik het te vaak over klimaatverandering heb denkt ze wel dat het binnen no time gaat overstromen als ze een keer kip eet en verdwijnt er weer iets wat ze nog eet. Het stomme is dat ze eigenlijk alles wel lust, maar nooit honger lijkt te hebben dus dan alleen maar haar lievelingseten wil.

    Dus daar heb ik het in ieder geval met haar niet meer op zo'n manier over.
    Maar ze weet wel dat dagelijks vlees eten niet zo goed is voor onze gezondheid, het milieu en het budget en niet volgens de regels van ons geloof is.
     
    Nummer4, TanjaK en Mamafiets vinden dit leuk.
  7. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.151
    3.794
    113
    Pfoe ik bof dan maar met mijn gezin! Geen mannen hier, dat scheelt alvast iets (hoewel de vriend van m'n zusje toen we laatst op vakantie waren ook geen vlees at, volgens mij uit eigen wil sowieso gewoon sporadisch), en mijn kinderen weten dat we thuis geen vlees eten dus dat is ook nooit een issue. Het enige is dat zeker de oudste dol is op kaas en dat koop ik eigenlijk ook nooit (wel mozzarella en geraspte kaas voor het avondeten maar niet plakken voor op brood), maar daar eet ze dan extra van als ze eens bij anderen luncht :)
     
    Nummer4 en TanjaK vinden dit leuk.
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Kaas eten wij dus ook bijna niet. Laatst maakte ik een pizza en daar had ik kaas voor gekocht, maar dat is misschien 3x per jaar ofzo.
    Ik snap ook niet zo dat mensen geen vlees of vis eten vanuit duurzaamheidsoverwegingen, maar wel weer (volop) kaas, terwijl dat juist een grotere impact heeft.

    En hier gelukkig een man die geen probleem heeft met het eten van weinig vlees :D
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  9. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ik denk dat dat minder bekend is?
    Van vlees weten we het ondertussen wel. Maar kaas wordt vaak als vervanger gezien.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  10. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.666
    6.561
    113
    Vrouw
    Eet jij zelf wel vlees of ben jij de enige vegetariër net als ik?
    Lang verhaal kort: ik kook, ik bepaal. Wil je het niet, dan eet je maar niet.

    Ik denk dat het ook aanpassen van twee kanten is. Mijn kinderen weten niet beter dan dat wij vegetarisch eten want ik ben hiermee begonnen na de geboorte van oudste dochter toen ik echt last van mijn darmen begon te krijgen van vlees. Het is dus geen bewuste keuze geweest omdat ik het zo zielig vind voor de dieren, maar meer omdat mijn lichaam zo enorm protesteerde. Na de geboorte van de oudste was dat al met lactose en gluten. Dat kan ik echt maar minimaal eten en krijg toch meteen weer last. Na de geboorte van dochter dezelfde klachten met vlees. Ik mis het niet, vond er toch al weinig aan. Sinds de laatste zwangerschap ben ik weer wat meer gluten gaan eten (dierlijk spul blijf ik echt vanaf) en weer heel veel buikklachten helaas. Ik ben geen vegan trouwens, eet wel een klein beetje kaas of brie op brood, creme fraiche door een saus etc. maar ik drink geen melk, eet geen yoghurt - dat zijn te grote hoeveelheden.
    Ik kook vooral rijst, wraps en pasta tegenwoordig ivm de baby en tijdgebrek, maar dat is hier dus wel altijd vegetarisch met vega(n) vleesvervangers. Ik kook, dan is het vegetarisch want ik ga geen twee pannen saus maken.
    Als het weer langer licht is en de temperaturen omhoog gaan, zullen we in het weekend vaker buiten eten en bbq'en. Vriend blij want dan kan hij ongegeneerd vlees eten en dat vind ik allemaal prima.
    Als ik weer wat meer mijn handen vrij krijg met de baby zal ik ook wel weer uitgebreider gaan koken en dan komt er wat vaker vlees op tafel denk ik. Voorheen zo'n 1x per week een saucijs, hamburger, stuk stoofvlees of iets dergelijks.

    Mijn vriend is zo'n man die opgevoed is met de mentaliteit "vlees moet je eten". Het liefst enorme porties en weinig van de rest. Hij vond het in het begin dan ook wennen maar wist ook waarom ik over ging op vleesvervangers. Tegenwoordig speel ik meer met andere ingrediënten, meer peulvruchten en minder vega gehakt bijvoorbeeld. 1 schaaltje vega gehakt is hier voldoende voor twee keer avondeten als ik een grote pan maak. Gister bijvoorbeeld voor 2 avonden lasagne gemaakt. Lekker veel groenten er doorheen, voedzaam genoeg. Tortilla's is vaak ook nog vleesloos want gaan genoeg bonen en linzen in de saus.

    Ik was vorige week met de oudste in de winkel en ik zag runderchipolata worstjes liggen. Ik weet dat de kinderen gek zijn op dat soort vlees dus heb het meegenomen. Hij helemaal blij! Dus volgende keer AVG krijgen zij worstjes. Maar ik bak dan ook 2 vegaburgers en een bakje champignons erbij en daar vechten ze dan onderling ook weer om dus resulteert vaak in ieder een halve burger en mama niets behalve champignons. Ook goed ;)
    Ik had laatst zalm gebakken voor mezelf omdat ik hamburgers voor de rest maakte. Was dus meteen een stuk kwijt aan mijn dochter die dat ook wel eens wilde proeven :roflmao:. Wij eten amper vis want vriend lust het niet. Vissticks en kibbeling dan weer wel :rolleyes: maar dat vind ik geen vis.
    Overigens eet ik dat ook amper want ook daar geldt dat mijn darmen van slag raken helaas o_O en de rest wil het niet want "papa zegt dat het vies is" :confused:
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  11. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Ik vind kaas en room door het eten doen zo zonde, helemaal wanneer je toch al grotendeels vega(n) eet, juist dan moet je extra goed opletten op de ijzerinname. Dan ga ik dat niet verprutsen omdat ik zonodig ergens melk doorheen wil.
    Sommige mensen denken wel eens dat ik kosher eet als ik zeg dat ik liever geen vlees met zuivel meng. We zijn niet kosher, maar vind het voor m'n gezondheid gewoon zonde.
    Overigens kook ik over het algemeen Tunesische gerechten en daar zit zelden zuivel in, dus zo'n probleem vormt het hier niet. En als ik een keer een pizza ofzo maak... Dat zijn echt uitspattingen. Lasagne eten we bv 1x per jaar tijdens een van de feestdagen.

    Waarschijnlijk missen we de kaas daarom niet echt.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  12. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.151
    3.794
    113
    Ik ben echt een grootgebruiker van Oatly kookroom, dat gooi ik echt bij zoveel dingen; lasagne, bobotie, spaghetti, aardappelschotel... Dan is het meteen lekker, dat vind ik wel een argument ;)
     
    Nummer4, Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Wat is bobotie :oops:
     
  14. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    @Nummer4
    Ik ben een alleseter met een voorkeur voor groenten. In mijn studententijd wad ik korte tijd vegetarisch als reactie op (alweer) een uitbraak van de varkenspest, met alle nare tv beelden over ruimen etc.
    Maar dat hield ik niet lang vol.

    Ik koop al langere tijd (bijna) alles biologisch en met beter leven keurmerk (minimaal 2 sterren). En sinds een of twee jaar ongeveer wil ik graag (drastisch) minderen met vlees en zuivel.

    Zalm vinden de mannen hier lekkerder dan hamburgers. Maar andere vis (buiten kibbeling) hoef ik niet mee aan te komen.

    In gerechten waar vlees in verwerkt zit gebruik ik meestal een stuk minder, en dan marineer ik stukken courgette of aubergine mee. Dan merken ze er niks van dat maar de helft van het vlees ook echt vlees is.

    1 keer per week eten we uit de veganbox. De kinderen krijgen dan zelfgemaakte pizza. Zijn moeilijke eters (Vooral de jongste, die durft niks te proeven wat hij niet kent. En dwing je het af, dan is het sowieso niet eetbaar voor hem) Decstrijd heb ik opgegeven. Strategie is laten zien dat ik er zelf van geniet.

    Dus af en toe een "groot" (voor nl normale portie) stuk vlees of vis. 1 keer per week volledig vegan, af en toe vegetarisch. En de rest kleine porties vlees aangevuld met groenten.
     
    TanjaK, Nummer4 en citroenrasp vinden dit leuk.
  15. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.151
    3.794
    113
    Zuid-Afrikaans, met sperziebonen en rijst en appel en rozijnen en gehakt (wij doen linzen) en veel kerrie en kurkuma :)
     
    TanjaK en citroenrasp vinden dit leuk.
  16. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
     
  17. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    :roflmao:
     
  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik denk dat de Nederlandse cultuur nog meer met kaas heeft dan met vlees :). 'We' heten niet voor niets kaaskoppen ;)

    Maar die uitstoot, vergeleken met vlees, is dat niet meer gewicht? Hier eet mijn zoon iedere dag wel kaas, man ook, maar meer uit pragmatisch oogpunt: makkelijk om mee te nemen op je bammetjes. 'Vegan'-kaas vind ik (nog) niets.

    Voor maaltijden en bakken gebruik ik wel vaak vegavarianten. En voor cake gebruikte ik vaak roomboter, maar ik ga denk ik toch switchen naar margarine. Scheelt ook in de portemonnee, want 250 g voor ruim 3 euro is niet niks.
     
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Het is natuurlijk wel zo dat van er kaas minder wordt gebruikt, dus die verhoogde milieubelasting is meer verhoudingsgewijs. Maar toch tikt het wel aan (denk ik).

    Ik gebruik trouwens vaak olie voor cake. Niet zozeer om het milieu, vind het gewoon lekkerder, al is het natuurlijk wel mooi meegenomen.
    Mijn mans favoriet is de "depression cake" waar óók nog eens geen eieren in zitten.
     
  20. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ik las hier op t forum ergens roombeter. Soort plantaardige roomboter zeg maar.
    Margarine ben ik niet zo fan van met bakken.

    Vegan kaas. Oudste vind de vega mozarella strooikaas het lekkerst op zijn pizza. Lekkerder dan de echte dus.

    De grotere uitstoot heeft te maken met de hoeveelheid melk die nodig is. Voor 1 kilo kaas wordt 6 tot 10 liter melk gebruikt o_O
    https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/#:~:text=Kaas%20heeft%20een%20hogere%20klimaatbelasting,vergelijken%20met%20kip%20en%20varkensvlees.

    Ik heb t opgezocht nav dit topic :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina