School is gewoon de samenleving in het klein. En daar komen dit soort dingen in voor. Je kunt je kind helaas niet behoeden voor iedere steen die op zijn weg komt. Natuurlijk wil je teleurstelling voorkomen. Maar die horen erbij en zullen nog talloze keren voorkomen. Als een kind niet kan omgaan met iets als niet worden uitgenodigd (terwijl overduidelijk is dat er een feestje is). Hoe moet het dan niet denken over daadwerkelijk grote problemen in het leven. En die kunnen ook op jonge leeftijd voorvallen. Juist als ouder kan je daarin ondersteunen. Door de manier van reageren en uitleg te geven. Maar niet door teleurstelling zoveel mogelijk weg te nemen en de schijn ophouden.
Daar gaat het hier helemaal niet om, ik geloof dat jij überhaupt de hele context mis waarom ook scholen dit besloten hebben. Tuurlijk omgaan met teleurstellingen is 1 ding. Maar stel je wordt al gepest daar moet je al mee omgaan dan wordt er elke keer weer mee geconfronteerd dat je er niet bij hoort hij dit groepje en niet zal horen. Dit vormt een kind en dat is voor de ontwikkeling veel slechter dan staps gewijs met teleurstellingen om leren gaan. Je beschermd ze dan helemaal niet te veel, zo zwart wit is het gewoon niet. Echt jammer dat jij totaal niet instaat bent om nuances te zien en alleen de goede of de slechte kant kan zien er zijn zoveel meer kleuren.
Dat kan allemaal wel zo wezen maar als je zelf een kind heb wat altijd wordt overgeslagen dan doet dit echt wel wat met een kind. Steeds krijgen ze weer de bevestiging dat ze niet leuk of goed genoeg zijn en er niet toe doen. Ja het hoort bij het opgroeien maar ze hoeven ook niet alles maar voor hun kiezen te krijgen als ze nog zo jong zijn. En ja ze zien en horen echt wel dat er een feestje is maar om dan ook weer zo overduidelijk met het uitdelen van de uitnodigingen te worden overgeslagen is gewoon heel vervelend. Kleine moeite om hier als school rekening mee te houden en gelukkig wordt dit ook op de meeste scholen gedaan.
Nou precies wat jij zegt! Zoon hoorde op zijn oude school nergens bij, in de groepen 1 tot en met 4 is hij uitgenodigd voor 1 feestje. Dat was in gr 1 voor hij versnelde. Hoorde nergens bij, speelde heel soms wel maar had geen vrienden. Andere kinderen van de klas pesten hem om negeerde hem. Het niet uitnodigen is 1 ding, het recht voor iemands gezicht uitdelen is wat anders. Ook als de school het binnen de school niet toelaat is het al confronterend genoeg voor deze kinderen. Heeft niks te maken met hem beschermen. Onze zoon is 9 en zit in gr 7. Laat ik zo zeggen onze zoon is soms hard voor zijn leeftijd gewoon omdat hij al behoorlijk wat meegemaakt heeft op school. Kan hem alleen tips geven en er voor hem zijn. Kinderen zijn soms echt heel hard.
Maar aan wat voor dingen denk je dan? Want ja, er kunnen altijd grote problemen in het leven van een kind zijn. Een ouder kan sterven, het kan in het ziekenhuis belanden, een scheiding enzovoorts. En inderdaad, je kan een kind niet voor alles behoeden. Elk kind ervaart elke dag talloze teleurstellingen, want daar zijn ze kind voor. Ze krijgen te weinig eten of niet het juiste eten, ze moeten opstaan, ze moeten werken op school in plaats van spelen enzovoorts. Maar denk je nou echt dat iets als het niet uitgenodigd worden een kind voorbereidt op - bijvoorbeeld - een scheiding? En als er toch al zoveel teleurstellingen zijn in het leven, hoe moeilijk is het dan om met een simpele maatregel in elk geval een paar te voorkomen? Maar ik moet toegeven dat het voor mij ook om rechtvaardigheid gaat. Het vóélt gewoon niet eerlijk, dat je juist kinderen die het al zwaarder hebben ook nog nodeloos extra confronteert met dat ze minder goed liggen. Maar ik vind dat zelf niet zo'n goed argument. Het leven is nu eenmaal niet eerlijk. Veel heb je niet in de hand. Ik denk dat je alleen altijd als uitgangspunt moet nemen dat je kiest voor vriendelijkheid en mildheid als je ergens wel invloed op hebt.
Misschien kun je de leerkracht vragen met wie ze op school speelt in de pauzes en dan de ouders vragen voor speeldates? Wie weet groeit daar dan vriendschap uit.