Hier op school hadden ze eens een informatie-avond voor ouders om over pubers te praten die weinig uitvoeren/niet gemotiveerd zijn voor school/alles uitstellen etc. De zaal was goed gevuld en er waren 2 bijeenkomsten. Was allemaal heel herkenbaar en het hoort echt bij de leeftijd. De meeste pubers doen het minimale en rekenen uit wat nodig is om alsnog over te gaan of te slagen. Soms komt dat besef wat te laat, maar ja, dan zijn de gevolgen voor hun. Als ze dit jaar over doet, nog steeds geen moer uitvoert, maar iets betere cijfers haalt, omdat ze alles voor de tweede keer voorbij ziet komen, denkt ze in de vierde misschien "joh, met die cijfers van vorig jaar heb ik een beetje reserve/speling, dan hoef ik dit jaar weinig te doen". Tenminste, veel pubers zullen zo denken.
Tja gaat een jaar dat veranderen? Hier had man 6 vijven bij zn schoolexamens en na het centrale schoolexamen nog maar 2 en dus geslaagd (en van de vijfde naar de zesde bespreekgeval en moest hij in de zomervakantie een toets voldoende maken en daar haalde hij dan een 5,6 voor). Hij heeft destijds precies gedaan wat nodig was en meer niet en datzelfde zie ik nu bij zoon. Zelf vind ik het frusterend en zou ik meer marge inbouwen, maar dat krijg ik er niet in.
In het laatste jaar zijn er ook weer 3 SE periodes en dan pas het CE. Sta je voor je CE examens lager dan een 5,5 dan zak je sws ook al sta je voor alles gemiddeld een 8 bij wijze van spreken. Genoeg tijd om het in je examenjaar op te halen en anders doe je het opnieuw en doe je beter je best. Een kind laten zitten terwijl die met de cijfers die het heeft kan overgaan is gewoon heel erg raar en enorm demotiverend. Kan me goed voorstellen dat een school daar niet in meegaat. Zijn er zwaarwegende redenen zoals een sterfgeval binnen een gezin, ernstig ziek zijn dan valt dit te bespreken maar een kind wat aan het puberen is en er met de pet naar gooit is hiervoor geen reden. Zou een mooie boel worden. Dan kan het gros blijven zitten.
De normering is ook dusdanig. Je doet je CE examen. De cijfers die je dan haalt moeten gemiddeld bij elkaar opgeteld een 5,5 zijn. Haal je een 5,4 dan ben je sws gezakt en maakt het ook niet uit dat je bijv een 7 of een 8 heb staan voor Nederlands ofzo
Na elke SE periode (wij noemden het vroeger tentamenweek) krijgen leerlingen de kans om 1 SE (PTA toets) te herkansen. Na het CE (Centraal examen) heb je ook recht op één herkansing. Dus als je zakt kan je één examenvak van het centraal examen herkansen om een cijfer of je complete gemiddelde omhoog te halen.
Even een vraag: stel dat je zakt omdat je CE gemiddelde een 5,4 is mag je dan nog een CE examen overdoen om het op te halen? Ik vind dat best onduidelijk want hier op de info avond kwam het over als dat wanneer het onder de 5,5 is het direct over en uit is en je bent gezakt. Nu moet je het ook wel dusdanig bont maken wil je hieronder te komen zitten.
Dit vraag ik me af. Bedoelde de school echt als het CE een 5,4 is of als het gemiddelde ná het CE (dus met SE erbij) een 5,4 is. Dat laatste heb ik namelijk altijd begrepen. Als het CE een onvoldoende is krijg je een herkansing, maar dat kan niet onbeperkt. Ik geloof dat je 1 vak mag herkansen. @tuc, lastig hoor, maar ik zou ze over laten gaan. Doubleren is voor haar niet verkoopbaar. De school zal er ook niet in meegaan verwacht ik. Weet ze al wat ze na het vo wil doen. Wellicht raakt ze meer gemotiveerd als ze weet waar ze nu voor moet werken. Welke vooropleiding doet ze nu?
Dit zijn echt de CE vakken. Stel je doet in 7 vakken examen, deze worden bij elkaar opgeteld en dan delen door 7 en dit totale cijfer moet dan een 5,5 zijn. Hierin worden niet de SE cijfers meegerekend. Hierop zijn vorig jaar best wat leerlingen gezakt. Je moet het natuurlijk wel heel erg bont maken wil je onder de 5,5 zitten en ja je mag 1 CE herkansen ( hoor ik net van dochter) maar dan moet er natuurlijk wel een kans zijn dat je het nog kan ophalen. Dochter zit nu in haar examenjaar Havo dus we zitten er middenin.
Ja hoor, als de mogelijkheid bestaat dat je met 1 herexamen je gemiddelde omhooghaalt en daarmee slaag dan heb je daar recht op. Je hebt altijd recht op die ene herkansing. Zo zijn er ook leerlingen die al een 7 hebben gehaald, maar nu net niet genoeg hebben om Cum Laude te slagen, ook nog een herkansing doen Bij ons op school wordt er helemaal uitgerekend welk cijfer voor welk vak minimaal gehaald moet worden en dit of deze vakken worden dan besproken met leerling en ouders. mocht het echt nutteloos zijn en een leerling is definitief gezakt dan is het anders, maar ook dan heeft een leerling recht op één herkansing. Soms om het dan net makkelijker te krijgen op het VAVO bijvoorbeeld.
Ik kreeg een week voor m’n examens een spoedoperatie, dus kon m’n eindexamens helaas niet doen. Toen heb ik tijdens de herkansingsweek 2 examens mogen doen en toen bleek er ineens iets zoals het staatsexamen te bestaan en heb ik dat in het einde van de zomervakantie mogen doen. Dus mocht er onverhoopt zelfs van alles mis gaan kan er idd nog van alles.
Ja Maarja… als ze alle zelfde stof nog een x moet doen gaat ze er heus niet ineens meer voor doen… waarschijnlijk juist minder, want ze heeft het al gedaan… En weet je wat het is, dit is niet rot bedoeld hoor, maar je kan haar niet overal voor beschermen, ik snap dat ze geen doorsnee kind is maar ook die moeten dingen zelf ervaren…. Zou haar gewoon over laten gaan, want idd als ze weet dat het jouw schuld is dat ze niet overgaat en niet meer bij haar 2 vriendinnen zit zal dat jullie relatie niet ten goede komen gok ik zo en krijg je nog veel meer weerstand en volgend jaar zie je dan wel weer hoe of wat
Ik denk dat het heel positief is hoor wanneer je zo bent. Het minimale doen wat nodig is en verder genieten van andere dingen in het leven. Zelf was ik ook zo en ik maak me nog steeds niet zo snel ergens druk om. Pubers die heel serieus zijn met school en streberig blijven ook vaak zo. Perfectionisten hebben het vaak zwaar. Meer kans op burnout enz
Ja de zesjes-mentaliteit schijnt eigenlijk juist best goed te zijn. Doen wat je moet doen en niet meer. Dan zouden er veel minder mensen uitvallen met burn outs. Maar tegenwoordig moet alles meer, de lat ligt steeds hoger en je hebt vaak te maken met targets etc. On topic, eens met veel bovenstaande berichten. Zitten blijven lijkt mij niet de oplossing, maar grote kans dat het probleem groter wordt.
Ik was zeker geen streber of perfectionist, maar had zelf wat meer ruimte ingebouwd, vond ik zelf een fijner idee. Alles net aan geeft mij een onrustig gevoel, maar man en zoon blijkbaar niet.
Ik ben hier zelf ook schuldig aan. Dat leidde ertoe dat school vond dat ik geen vwo mentaliteit had en veel te veel buiten school aan sport en muziek deed dus naar de havo moest. Ik wilde geneeskunde doen dus moest toch naar het vwo. Eis voor na havo na vwo was een 7 voor wiskunde, drie keer raden wat ik op m’n eindlijst had ofc net aan een 7. Daarna dus nog vwo gehaald met nog steeds alles net goed genoeg, eigenlijk was de cijferlijst van m’n beide eindexamens zo’n beetje gelijk aan elkaar. Maar met m’n zesjes mentaliteit is het dus uiteindelijk gelukt en ben nu toch specialist. Soms denk ik weleens ik had het mijzelf een stuk makkelijker gemaakt als ik niet zo in elkaar zat, maar aan de andere kant ik had ook daardoor genoeg tijd voor de andere leuke dingen!
Ik heb niet alles gelezen, dus wellicht is het al benoemd. Maar kijk de regels van jouw school over blijven zitten even na. Op veel scholen is de regel dat je niet 2x achter elkaar mag blijven zitten. Dus in de 1e en 4e blijven zitten mag, maar in de 3e en 4e dan weer niet. Dat betekent ook dat als je blijft zitten in 3vmbo/4havo/5vwo je niet mag zakken voor je examen. Want dan doubleer je 2 leerjaren achter elkaar. Die regel heb ik veel voorbij zien komen als huiswerkbegeleider. In dat geval is het vaak voordeliger om de leerling toch over te laten gaan. Zeker als ze er met de pet naar gooien. Blijven zitten zorgde vaak nog meer verveling (en een attitude dat ze niet hoeven te leren, want ze hebben alles al een keer geleerd). Dan gingen ze het jaar erna alsnog met hakken over de sloot naar hun examenjaar. Als je dan zakt moet je naar een andere school. Of ze stroomden af naar een ander niveau. Wij zagen vaak in het examenjaar toch in eens wat motivatie ontstaan (gênant om te zakken, dus groepsdruk). Of ze zakken alsnog, maar dan is het hun eigen schuld en kunnen ze jou als ouder niks kwalijk nemen.