Demeter is biologisch dynamisch. Melkproducten worden niet gehomogeniseerd en het kalf mag ongeveer 4 maanden(soms langer) bij de moeder in de kudde blijven. Het is een ouderwetse manier van tuinbouw met veel ruimte voor dieren en een langere cyclus van gewassen per stuk grond. Bij bd mag er eens per 7 jaar een zelfse gewas verbouwd worden, daardoor voorkom je uitputting. Dit geld overigens niet voor boomfruit, die kunnen gewoon lang blijven staan. Bij mijn oom en tante op de boerderij mochten de koeien gewoon de hele dag in en uit de stal lopen. En de varkens zaten wel binnen maar in een open schuur. Die waren er overigens vooral om alle restjes op te laten eten. Maar er was wel een grote modderpoel en voor de rest werd de stal zeer regelmatig voorzien van een extra laag stro. je kan het bij ekoplaza kopen en dat wat onder de natuurwinkel of een reformwinkel valt. https://www.stichtingdemeter.nl/
Wij zijn daar veel mee bezig. Wat wij doen - vegan eten - afval scheiden - oplaadbare batterijen - stekkers uit stopcontact (tot ergernis van mijn vriend ) - regelmatig tweedehands kleding - regenwater opvangen voor tuin - led lampen/ lichten niet onnodig aan - verwarming niet hoger dan 18,5 - zonnepanelen - huis isoleren waar kan (huis is nu al B) - vloerverwarming/ hybride warmtepomp (komt als we gaan verbouwen) - ik probeer vaatwasser of wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. - we hebben bewust geen droger - zoveel mogelijk biologisch voedsel en biologische schoonmaakmiddelen - ik pak zoveel mogelijk de fiets - tegels eruit, inheemse planten en sedumdak op schuur. En andere mensen inspireren
Wij zijn redelijk bewust, maar kunnen nog verbeteren. Voor nu: - geen auto, alles op de fiets en verder weg met ov - niet vliegen - woning is zoveel mogelijk verduurzaamd: zonnepanelen, isoleren, hr++ glas - we eten vegetarisch, regelmatig vegan - geen wasdroger - zowel voor- als achtertuin alleen tegels voor een looppad, verder beplanting. Helaas als enige in de straat. - weinig kleding kopen, wisselend ook tweedehands - verwarming op 18 graden - ik heb een Fairphone De laatste jaren ook wel wat verslonst: Bij de eerste gebruikten we wasbare luiers, het lukt me bij de tweede niet om er aan te beginnen. Meer was kan ik nu niet aan, we hebben te weinig ruimte om het allemaal te laten drogen naast de normale was. Voorheen was ik ook veel beter in het minimaliseren van plastic. Bijvoorbeeld door shampoobars, meer verpakkingsvrij boodschappen doen, enz. Tijd is nu met twee jonge kinderen en bijna fulltime werken zo schaars dat ik toch sneller voor de gemakkelijke optie ga ipv extra tripjes naar de winkels waar deze dingen te verkrijgen zijn. Zelfde geldt voor tweedehands kleding. Als ik nu echt iets nodig heb, bestel ik het toch sneller online ipv op zoek naar een speld in een hooiberg in tweedehands winkels. Als de tropenjaren voorbij zijn, hopelijk weer meer tijd en mentale ruimte voor dit soort dingen te hebben.
Hmmm, hier wel wat dingen, al zijn sommige niet zozeer vanwege het milieu, maar ook vanwege de lagere kosten of omdat we het gewoon leuk vinden: *) Wasbare luiers bij beide kinderen. Ook hebben we veel luiers tweedehands gekocht en daarna weer doorverkocht. *) Menstruatiecup *) Duurzaam en boomvriendelijk toiletpapier *) Veel tweedehands (kleding, speelgoed) *) Zonnepanelen *) Vleespakketten van lokale boeren. Niet al het vlees dat we eten komt daarvan, maar toch wel 75% denk ik. *) Moestuinbakken in de tuin
Wij letten ook op. Al kan alles natuurlijk nog beter. - afval sorteren - we hebben in het hele huis ledlampen. - gaan zeer bewust om met lampen uit, stekkers uit de stopcontacten enz. - verbruiken weinig water, stroom en gas. - hebben een moestuin en die ben ik aan het uitbreiden. - hebben nog nooit gevlogen. - fietsen of lopen zoveel mogelijk. We hebben een kleine en zuinige auto. - gaan niet op vakantie. - kopen veel 2e hands. Of krijgen dingen. Zoals kleding. - koken elektrisch. - we hebben geen droger en geen vaatwasser - ik maak zelf wasmiddel. Weet niet of dat perse milieu bewust is. Maar het spaart sowieso plastic verpakkingen uit. - bakken zelf brood. - gebruiken sinds kort ook shampoobars. - toen de kids klein waren gebruikte we zoveel mogelijk wasbare luiers. We hebben helaas nog geen zonnepanelen of warmtepomp oid. We hopen altijd dat we daar nog een keer genoeg geld voor hebben. We eten wel gewoon vlees vis en zuivel enzo. 1 keer in de week geen vlees. Maar dat is uit financiële overweging. En we eten geen grote hoeveelheden vlees of vis.
Wij denken wel goed aan het milieu. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die we kunnen doen. We doen het stap voor stap. - letten op materialen en duurzaamheid van kleding. Niet teveel kleding kopen. Van de jongens schuiven we veel door. - weinig cosmetica gebruiken. Wat we wel gebruiken let ik erop dat het zoveel mogelijk gemaakt is van natuurlijke materialen. - verduurzaming huis: Zonnepanelen, kunststof kozijnen en triple glas, vloerisolatie, Tado, dakkapellen laten isoleren. - menstruatiedisc en deels wasbaar maandverband. Helaas door heftige menstruatie nog wel wat wegwerp maand er en tampons nodig. - minder vlees eten. - afval sorteren - ik wil overgaan op herbruikbaar pakpapier ( maak van kapotte kleding kado zakjes)
Wij leven niet zo milieubewust, al houden we met bepaalde keuzes wel steeds vaker rekening met het milieu, maar ik denk dat best veel dingen al wel door veel mensen gedaan wordt. Al zal het soms niet (alleen) uit milieu maar economisch oogpunt zijn. Zoals de thermostaat omlaag, of isoleren. minder water en energie gebruiken We hebben zonnepanelen Eten minder vlees Soms kopen we dingen van marktplaats/vinted We hebben maar een deel tegels in de tuin verder vooral gras, bloeiende planten en bomen voor vogels, egels en insecten. verkopen via marktplaats spullen die we niet meer nodig hebben ipv dat we het weggooien Kopen vaker biologisch of eco producten. En minder plastic verpakkingen Maar we doen ook echt bepaalde dingen nog niet milieubewust we gaan op vliegvakantie Hebben 2 auto’s (met verbrandingsmotor) die veel worden gebruikt. Koop nieuwe kleding, schoenen etc Afvalscheiding kan beter Ik gooi vanalles wel in de droger Veel apparatuur staat nog snachts op te laden (telefooms/laptop) of aan(droger/vaatwasser)
Ik koop veel tweedehands en verkoop ook weer veel of doe het naar de kringloop. Nu ben ik ook weer druk met kleding prijzen voor een lokale kledingbeurs binnenkort. Zonnepanelen, elektrische auto, weinig vlees tot vegetarisch (verschilt hier per persoon), koop redelijk wat biologisch, we scheiden afval, we hebben een regenton etc. Maar goed, ik ben ook niet Roomser dan de paus, ik verdien mijn geld in de agrarische sector op een niet heel milieuvriendelijk vlak en we gaan dit jaar (sinds heel wat jaren) weer een keer met het vliegtuig op vakantie voor een verre reis enz. 1 of 2 keer per week staat hier de droger aan in de koudere maanden. In de zomer hang ik de was buiten op. Ik ben ook dol op badderen en lig toch wel minstens eens per week in bad. Edit; oh ja, ik gebruik ook al een paar jaar een menstruatiecup en menstruatie-ondergoed, al combineer ik het wel met wegwerp en bij mijn kinderen als baby net zo, die hadden ook wasbare luiers gecombineerd met wegwerp. Daarnaast op tijd begonnen met zindelijkheidstraining (ja, uitzonderingen zijn er altijd, maar kinderen zijn gemiddeld ca. een jaar later zindelijk dan 40 jaar geleden en fysiek is er niets veranderd), dus ook dat scheelde een berg afval.
Ik weet niet of je dit wil weten, maar 'natuurlijke materialen' zegt niet per se iets. Mica bijvoorbeeld is ook een natuurlijk materiaal (een mineraal) en die wordt 9 van de 10x door kindslaven uit de mijnen gehaald. Dit zit in ontzettend veel soorten make-up. Juist daarom zijn bepaalde merken synthetische mica gaan gebruiken. En ik weet dat milieu soort van losstaat van mensenrechten, maar ik ga er maar even vanuit dat mensen die milieubewust leven belangrijk vinden, zich ook hard maken voor mensenrechten.
Hier kan nog veel verbeterd worden lees ik al. Al maken we t niet echt te gek (deels ook budget). Veel zelf maken/repareren en de kringloop is fantastisch. Moestuintje met de kinderen, regenton, geen tegeltuin (al hebben we wel een terras en een pad), voorkant moet helaas parkeerplaats blijven of je nu wel of geen auto hebt. Twee zuinige autootjes, 1 hybride en 1 verbrandingsmotor. Fietsen is echt niet mijn ding, maar ik loop veel liever.
Ik probeer er wel op te letten. Helaas is de afstaand woon-werk te ver om iedere dag op de fiets te gaan. Zodra het beter weer is probeer ik wel de fiets te pakken, dan heb ik gelijk 50 km gefietst op een dag incl een paar heuveltjes (Zuid-Limburg). Ik zou graag met het ov naar mijn werk gaan, maar dan ben ik minimaal 2x zo lang onderweg en dan begin ik ook later dan normaal. Boodschappen combineer ik als ik terugkom van mijn werk en stop dan bij de supermarkt. Is niet echt omrijden. En anders doe ik ze lopend. Als ik de stad in ga, dan doe ik dat lopend of op de fiets. Al een aantal jaren verbouw ik zelf wat groenten. En dit jaar wil ik dat wat gaan uitbreiden. De kleding die ik koop, daar doe ik best lang mee en ik koop alleen als ik echt wat nodig heb. Toevallig ga ik deze week met het vliegtuig op vakantie, maar dat doe ik zeker niet ieder jaar. Laatste keer vliegen was 2019. Ik ga ook nog naar Berlijn dit jaar, maar dat doe ik met de trein. Goedkoper en gemakkelijker dan met de auto te gaan. Wasdroger heb ik de deur uit gedaan. In de winter hangt het binnen op een rekje. En zodra het kan, hang ik de was buiten op.
mwah ben niet zo mileubewust, doe wel de lichten en thermostaat uit als ik weg ben. Douchen niet te lang, koop niet teveel kleding, probeer vaker de fiets te pakken ipv de auto, ga dit jaar 2x met vliegvakantie dus tja, valt nog wel het eea te verbeteren. Ga het niet mooier maken als dat het is.
Wij doen, plastic, gft, rest, papier en glas scheiding. Zelf gebruik ik al jaren menstruatiecups en ik koop voor mezelf eigenlijk zelden nieuwe kleding. Ik haal mijn kleding gewoon bij de kringloop of ik krijg het van een ander, voor mijn man koop ik het wel nieuw maar hij is ook heel zuinig op zijn kleding dus heeft ook niet vaak iets nieuws, voor zoon haal ik ook nieuw maar wel 9/10 keer in aanbiedingen en als ik bij de kringloop iets leuks zie voor hem wordt dat ook gekocht, ondergoed en schoenen zijn wel altijd nieuw. Verder hebben wij in het hele huis led lichten en proberen we zoveel mogelijk op ons water verbruik te letten. Ook doen we zoveel mogelijk lopend of op de fiets. En we krijgen binnen nu en 2 weken zonnepanelen en wij koken op inductie. Ook weten we dat de woningbouw met de tijd een warmtepomp wilt plaatsen maar wanneer dat zal gebeuren weten we niet. Verder hebben we ook geen droger en hebben we ons overige apparaten zoveel mogelijk met label a of hoger. De apparaten die dat nu nog niet hebben zijn onze oudere apparaten maar die werken nog goed en zolang die niet kapot zijn wordt er daar verder nog niet in geïnvesteerd.
Ik denk dat wij best goed bezig zijn, al is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering: - Afval scheiden. Alles, ook wat voor de stort is wordt gesorteerd. Onze restafvalcontainer gaat gemiddeld maar 6x per jaar aan de weg. - Energiezuinige apparaten, verlichting e.d. - Koken reeds op inductie - Verwarming niet te hoog, draait deels op warmtepomp en we hebben zonnepanelen. - Boodschappen. Ik koop vooral niets wat we niet nodig hebben en weinig impuls. Ik hoef dan ook zelden iets uit de voorraadkast weg te gooien omdat het bv over datum is. Tas mee naar de supermarkt, van die herbruikbare zakjes voor fruit. - Auto. Ik ga naar mijn werk met de auto, man op de elektrische fiets. We gaan in december verhuizen, de afstand wordt dan net iets te groot voor hem om dagelijks te fietsen en ook het halen/brengen van zoon naar school lukt dan niet meer. Er komt een 2e auto bij, wel elektrisch. Het nieuwe huis heeft 20 zonnepanelen, deze kunnen we dus zo goed als "gratis" tanken op de zon. - Spullen die we niet meer nodig hebben, maar nog goed zijn verkopen we 2e hands of brengen we naar de kringloop. - Kleding. Ik houd absoluut niet van 2ehands. Voor mezelf koop ik zelden iets, voor de kinderen veel meer want ze groeien natuurlijk ook nog. Maar hun kleding schuift dan wel weer door naar neefje en nichtje. Wat ik zelf niet meer wil dragen gaat naar de kringloop, kapotte/versleten kleding dient soms nog als poetslap voor de auto en anders in de container. - Ons waterverbruik ligt al jaren onder het gemiddelde. Ik zou niet weten waar daar nog bespaard kan worden. - Wassen en drogen combineer ik altijd. Bv 2 wassen, kleding hang ik op. Sokken, ondergoed en handdoeken gaan dan van die 2 wassen samen in de droger. Ik heb er eentje van 8 kg, past altijd. Ook de wasmachine is een grotere, 9 kg. Ik was ongeveer eens per 3 dagen. - Vakanties. We gaan niet ieder jaar en meest met de auto. Vliegen eens in de 3-5 jaar ongeveer. - In het nieuwe huis ligt een grote moestuin. Ik heb me er nog niet eerder in verdiept, maar ik hoop die wel te kunnen handhaven. Daarin moet ik me echt in gaan lezen. Het lijkt me ook superlekker uit eigen tuin. - Vogeltjes en andere diertjes komen bij ons nooit iets te kort. Ik vul de waterschalen dagelijks bij met water uit de regenton. Bladeren laten we her en der liggen. We hebben overal huisjes hangen voor diverse beestjes. In het nieuwe huis is al van alles aanwezig, waaronder een eekhoornhuis en ik zag ook wat vleermuizenkasten. Ik wil graag nog een uilenkast. En dan even goed kijken wat nog mee kan en wat vervangen moet worden.
Ik lees trouwens al een paar keer elektrisch koken, maar hier zit amper een verschil in met gas qua uitstoot. Tenzij je natuurlijk zelf je energie opwekt/groene stroom gebruikt, maar bij grijze stroom is er amper verschil t.o.v gas.
Ik gebruik geen make up en haarlak en dat soort dingen. Ik zag net dat het vooral in dat soort producten zit. Ik let er vooral op dat er geen microplastics in zitten. En kies voor merken als Weleda voor bodylotion en gezichtscrème. Zeep gebruik ik zeer weinig. Ik lees er zo nu en dan over. Al doende leert men Bedankt voor deze info!
Dat is het precies, de energie komt van de zon(nepanelen), gas moeten we van de leverancier afnemen. Ook goed voor de portomonnee
Oh ja, weggeefhoek doen wij ook aan: zowel meeloten als verloten. Ik had nog een mooi halkastje over, die wordt straks opgehaald edit: halkastje is opgehaald, wordt in een kippenhok gezet om legnesten voor de kippen in en op te leggen: hartstikke leuke bestemming!
@citroenrasp, jij weet nog wel eens wat. ik heb nl nooit stilgestaan dat bij make-up en ook bij douche deo en badproducten kindslaven of microplastics gebruikt worden. weet jij of iemand anders welke merken veilig zijn? ik gebruik veel therme en rituals, maar ook andrelon , deoleen etc
Op waschbär vind je daar vanalles voor. Ik kwam op die site terecht via green evelien (ik ga altijd naar haar site als ik nadenk over iets aan te passen)