I Het is niet goed gegaan met de titel baby's zijn overleden aan kinkhoest. https://nos.nl/artikel/2512863-vier-baby-s-dood-door-kinkhoest-zorgen-gezondheidsdiensten-over-vaccinatiegraad Ik vindt dat echt een zorgelijke ontwikkeling
Had het net ook al gelezen. Ik hoorde overal om me heen al over langdurig en heftig hoesten dus dacht meteen al aan kinkhoest (zelf ook gehad een hele tijd geleden en was niet fijn). Ben blij dat mijn dochter de eerste vaccinatie inmiddels heeft gekregen.
Je durft bijna je kind niet meer naar de opvang te brengen voor deze alle vaccinaties heeft gehad. Ik vind dat ook echt een zorgelijke ontwikkeling.
Volgens mij is er nu ook een enorme verkoudsheidsgolf door ons land aan het gaan incl. kinkhoest. Hopelijk is er volgend jaar hierdoor wel meer immuniteit. Het doormaken van kinkhoest (en vaccinatie) geeft een aantal jaar bescherming. Misschien ook handig om dit te weten mocht je in contact geweest zijn met iemand: Het RIVM waarschuwt dan ook om als je hoest en snottert vooral uit de buurt van zwangeren en baby's te blijven. Ben je als zwangere of jonge baby in de buurt geweest van iemand met kinkhoest, dan geldt het advies: neem contact op met je huisarts. Je zou preventief antibiotica kunnen nemen
Maar dat is het hem juist: je wilt kinkhoest niet meemaken, want kans dat je het niet kunt navertellen.
Kinkhoest is over het algemeen erg gevaarlijk voor kinderen onder de drie maanden, maar voor oudere kindjes en volwassenen is het risico erg klein(ouderen even daargelaten). Als meer mensen kinkhoest hebben gehad ontstaat er meer bescherming aangezien veel volwassenen niet meer geënt worden met kinkhoest. Helaas is de vaccinatie ook niet geheel beschermend. Die effectiviteit schommelt tussen de ergens tussen de 66 en 90%. En vaccinatie helpt uiteraard maar kinkhoest kan alsnog een erg naar effect hebben bij die hele kleintjes als ze het krijgen. Dus vooral goed opletten als iemand het in je omgeving heeft. Preventieve antibiotica is dus een mogelijkheid mocht je wel risico hebben gelopen en iemand in de omgeving het hebben. Zou sowieso geen mensen met verkoudheidsklachten op kraambezoek laten komen.
Ben ik nou zo dom of staat er dat er 4 babys zijn overleden, waarvan ongeveer 85% niet of niet volledig gevaccineerd? Hoe dan? Het is sowieso vreselijk!!! Vaccineren tijdens zwangerschap biedt echt een mooie bescherming tot aan de eerste vaccinatie. Maar ja. Nooit 100%
Dat is inderdaad een raar percentage. Het zou dan 75 moeten denk ik? Sws worden kindjes pas met de 22 weken prik vanaf drie maanden gevaccineerd en zonder de 22 weken prik vanaf 2 maanden. Na die drie maanden is het grootste risico dus over. Edut: gaat over de aantallen met kinkhoest en niet de overleden kindjes.
Zonder de maternale vaccinatie of met onvoldoende bescherming(medicatie moeder, ernstig dysmatuur of prematuur bv) kan er gestart worden vanaf 6 weken. Dus.. misschien worden die kinderen wel bedoeld he. Die zijn volgens de "richtlijn" niet voldoende gevaccineerd. (Tot eerste vaccinatie dus)
Maar wanneer ben jij voor t laatst hier voor gevaccineerd? Voor kinderen en volwassenen is het niet gevaarlijk hoor, enkel baby’s en zwangeren
Ja, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen het wel krijgen, wat dan weer een risico is voor zuigelingen. Ik denk dat we niet moeten willen wachten op natuurlijke immuniteit.
En daarom zou iedereen zich moeten laten vaccineren. Om de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.
Maar je wordt niet meer opgeroepen toch? Ik in ieder geval niet. Die vaccins verliezen redelijk snel hun effect dus onder volwassenen en oudere kinderen blijft het dus snel rondgaan.
Definieer "niet gevaarlijk". Ik was 32 toen ik met kinkhoest op de IC belandde... Mijn zoon had het meegenomen van de kinderopvang. Hij was recent gevaccineerd en is er nauwelijks ziek van geweest. Ik heb 3 weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan vijf dagen IC en heb maanden niet kunnen werken. Overigens was ik verder helemaal gezond, voor ik kinkhoest kreeg. En ik weet dat ik een uitzondering ben, maar je kan dus niet keihard stellen dat het voor volwassenen geen probleem is.
In heel veel andere landen is het advies dat iedereen die in de buurt van een baby komt (vaders, grootouders, personeel kinderopvang) zich opnieuw laat vaccineren. Zodat er een soort veilige 'cocon' van mensen rondom de baby is. Het advies is dan ook om je baby niet te laten vasthouden door mensen die niet recent gevaccineerd zijn tegen kinkhoest.
Je bent daarin idd een uitzondering, gelukkig! Kinderen hoeven ook bij niemand uit de buurt te blijven, mogen overal heen, enz. Omdat het voor hen enkel vervelend is, maar niet gevaarlijk. Letterlijk de woorden van artsen en GGD medewerkers. Zo hard wordt het dus wel gesteld.
Ik ben als kind niet tegen kinkhoest ingeënt omdat ik meteen na mijn geboorte hersenvliesontsteking kreeg. Kinderarts raadde het toen af. Zou ik alsnog me kunnen laten inenten? Als ik een luchtweginfectie heb kan ik soms nogal benauwd worden namelijk.