Volgens mij heb je dan gemist dat het niet beschermd tegen de kinkhoest (dus dat je het niet krijgt), maar geeft het bescherming tegen ernstig ziek worden (dus dan kan je de bacterie wel krijgen, maar word je niet (erg) ziek. Dat velen geen immuniteit hebben opgebouwd is dan omdat ze er überhaupt niet mee in aanmerking zijn gekomen door oa de social distancing etc. Dat speelt waarschijnlijk bij meerdere virussen nu een rol afgelopen winter).
Hier 2 winter kindjes en ik was daar altijd heel bezorgd over. Zeker met de 2e; een oudere broer die naar de opvang ging en allerlei dingen mee naar huis zou nemen.. Ik was blij dat de kinkhoest vaccinatie voor zwangeren bij de 2e beschikbaar kwam. Heb me ook vaak druk gemaakt over het rs virus en met iedere verkoudheid was ik extra alert. Wel altijd makkelijk geweest in het laten vasthouden van de baby, mits goede hygiëne en geen klachten.. Ik ben geen voorstander van een vaccinatieplicht, maar ik hoop dat mensen die kiezen voor niet vaccineren dan ook hun verstand gebruiken. Zou dan zelf niet in de buurt van pasgeborenen willen komen bij een uitbraak en zorgen dat kind niet naar de opvang hoeft ofzo.
Wij hebben een prematuur geboren kindje en een peuter. De oudste hebben we de kraamperiode dus echt thuis gehouden, omdat er zo veel kindjes niet gevaccineerd zijn. Het gaat echt enorm rond onder die kleintjes. Ik heb de 22 weken prik gehad, maar mag daar dus niet op vertrouwen omdat ze niet voldragen is. Wij konden zelfs niet in ons eigen (academisch) ziekenhuis bevallen, omdat de neonatologie vol ligt vanwege de kinkhoest (geloof dat er sinds november meer dan 30% van de plekken bezet worden door kinkhoest patiëntjes). Wij kregen het advies om haar zo veel mogelijk thuis te houden, dus niet mee naar de supermarkt/opvang/etc. tot 2 weken na de eerste vaccinatie. Ook is het advies zo veel mogelijk kraamvisite uit te stellen tot die tijd voorbij is. Haar veiligheid voor alles, maar het drukt wel een stempel op deze periode.
Denk je eindelijk normale kraamtijd te hebben (geen corona) krijg je t volgende. Soort onvrijwillige gevangenis, welliswaar ter bescherming van je kleine maar niet wat je voor ogen had. Hier weinig moeite met de corona kraamtijd, dat was al een veradming vergeleken met G, die krijsde de boel bij elkaar. Reflux, krampen en reageerde heel heftig op allerhanden prikkels dat was een gevangenis vergeleken bij de lockdowns...
En dit is dus de reden waarom in veel landen wordt aangeraden om iedereen in de omgeving van de baby te vaccineren tegen kinkhoest, omdat hun kindervaccinaties niet meer (goed genoeg) werken.
Maar dat heeft toch helemaal geen zin. Je kan het immers met vaccinatie als nog krijgen en doorgeven. Het geeft alleen bescherming tegen ernstig verloop. Dan is het een stuk effectiever om het vacin tijdens de zwangerschap te krijgen, daar bescherm je daadwerkelijk de baby mee.
Ja dat vroeg ik me precies ook af. Of ben je ook minder besmettelijk als je minder ziek bent of minder besmettelijk als je gevaccineerd bent? Dan zou het wel iets kunnen helpen.
Ja of je snotneus en hoesje die minder goed doorbreekt blijkt toch kinkhoest te zijn, en dan is het dus misschien zelfs 'gevaarlijker' omdat je er dan wel een babytje mee aan kan steken terwijl je denkt veilig te zijn. Het blijft toch lastig. Als je echt verkouden bent ga je toch niet op visite. Ik denk dat het sowieso het veiligste is om mensen met verkoudheidsklachten niet op bezoek te laten komen, ongeacht vaccinatie of niet.
Onze oudste is net 12 geworden afgelopen week. Toen zij is geboren met 33+1, kregen we haar na 19 dagen mee naar huis. In de 2e week thuis werd ik gebeld door haar kinderarts van het ziekenhuis, dat ik meteen met haar naar het CJG moest voor kinkhoest vaccinatie. Want in een dorp 8 km verderop was kinkhoest vastgesteld. Voor een premature baby zou het dodelijk aflopen als ik haar niet liet vaccineren en ze zou het krijgen. Zo hard zei hij het niet maar daar kwam het wel op neer. Geen twijfel en meteen heen. We kwamen daar dus met een mini baby (die officieel nog niet eens op 40 weken zwangerschap zat). Zielig misschien, maar alles beter dan dat wat we nu horen... Ik weet nog dat ik best onder de indruk was dat ze dat in het ziekenhuis dus in de gaten hielden destijds. Dat er verderop kinkhoest was en ik daarom gebeld werd.
Het kinkhoest vaccin geen 100% dekking maar dat kans is wel veel kleiner dat je het krijgt en dus doorgeeft. https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/kinkhoest#:~:text=Sinds%201996%20komt%20kinkhoest%20weer,(Gemeentelijke%2Fgewestelijke%20gezondheidsdienst).
Maar dat klopt dus niet helemaal. https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2015/12/02/vaccinatie-kinkhoest-doel-en-strategie/201529_Vaccinatie+tegen+kinkhoestDoel+en+strategie.pdf Bij artikel 2.4 staat dat het vaccin juist maar weinig werkt tegen verspreiding: Een recent ontwikkeld diermodel voor kinkhoest bij de mens, de baviaan, heeft andere belangrijke inzichten opgeleverd. Het blijkt dat acellulaire vaccins goed beschermen tegen ziekte, maar anders dan cellulaire vaccins en natuurlijke infectie relatief vaak niet tegen infectie en overdracht van de bacterie.18,19 Door de overstap naar acellulair vaccin zou de circulatie van de kinkhoestbacterie in de bevolking dus kunnen zijn toegenomen. Daardoor lopen jonge zuigelingen die nog niet (volledig) door vaccinatie beschermd zijn, nu mogelijk een groter risico op infectie dan in situaties waarin gebruik gemaakt werd van een effectief cellu- lair vaccin.