Tja, ik ga hier heel veel commentaar op krijgen, dus ik vraag het enkel even ‘voor een vriendin’: Gescheiden. Vader bekend bij jeugdzorg/raad ivm onveilige situatie thuis. 3 kinderen. Oudste met autisme, middelste met behoorlijke gedragsproblemen (ook ass-achtig), maar zonder officiële diagnose en de jongste met ADHD. Vader weigert hulp en de oudste twee willen eigenlijk al niet meer naar vader toe. Ze gaan nu 1 weekend in de 2 weken. De meesten zullen zeggen dat het beter is als de kinderen ‘gewoon’ fulltime naar moeder zouden gaan. Maar moeder vindt van niet. Ze loopt namelijk op haar laatste benen, want vader doet, los van dat ene weekend, verder helemaal niets. Sociaal netwerk van moeder is beperkt. En werkt daarnaast 3 of 4 dagen in de week, incl diensten. Wie weet wat er gebeurt als moeder weigert ook dat ene ‘vrije’ weekend op te geven? De situatie lijkt uniek, want ik kan er niets over vinden.
Er zijn ook zorgverleners die weekendopvang bieden voor kinderen, ook voor ouders die even moeten bijtanken, zeker als kinderen ASS/ADHD problematiek hebben. Bijvoorbeeld een weekend per maand. Is dat een idee?
Geen flauw idee wat betreft je vraag maar volgens mij gaat dit gewoon om je eigen gezin gezien de bovenstaande omschrijving en alles wat je in het verleden gedeeld hebt.
Ik ken een destijds alleenstaande moeder die hulp kreeg van familie om zo eens in de 6 weken toch een weekend voor zichzelf te hebben. Twee nachten bijtanken en weer gewoon zichzelf zijn, ipv alleen maar moeder met zorgintensieve kinderen. Heeft jouw vriendin misschien iemand in haar omgeving die daarvoor open zou staan? Er is ook weekendpleegzorg en organisaties als buurtgezinnen. Zonder die hulp was de betreffende moeder omgevallen en waren de kinderen misschien wel uit huis geplaatst, is ooit door een jeugdzorgmedewerker gezegd. Inmiddels zien de kinderen hun vader helemaal niet meer maar heeft de moeder wel een fijne man waarmee ze samen de kinderen opvoedt. Dat het een periode echt overleven is geweest, bleek wel uit het feit dat de betreffende moeder vlak nadat ze die man heeft leren kennen helemaal ingestort is en een burn out heeft gehad. Hij is ondanks die moeilijke periode bij haar gebleven, gelukkig, en samen hebben ze het nu goed.
Kijk samen met hulpverlening wat er in je netwerk mogelijk is. Ook zijn er mogelijkheden om een zorgboerderij met logeeropvang in te zetten en/of een steungezin te (laten) zoeken waar ze zo nu en dan heen kunnen als je daar de behoefte aan hebt.
Hebben zij deze regeling officieel afgesproken en vastgelegd? En hebben beide gezag? Zo ja dan kan moeder niet eenzijdig besluiten dat de regeling anders moet worden. Als beide ouders vinden dat de kinderen beter niet meer naar vader kunnen gaan dan kunnen ze kijken waar de kinderen in dat weekend naar toe gaan.
De vraagstelling is zeer vreemd.... Het is niet zo dat alleen vader bekend is bij jeugdzorg etc. Het is zo dat de kinderen bekend zijn en dus ook moeder een rol te pakken heeft. Als moeder overbelast is, kan de hulpverlening meekijken in wat hiermee te doen.
Misschien kun je eens kijken bij buurtgezinnen. Buurtgezinnen regelt in de mabije opvang gezinnen waar de kinderen met regelmaat kunnen meedraaien. Bijv in het weekend of een middag door de weeks, om de ouder(s) te helpen en bij te springen.
Of via Heppie. https://heppievakanties.nl/ Zij organoseren weekend cyclussen en vakanties voor kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken.
Ik zou kijken of moeder in aanmerking kan komen voor weekend- en vakantiepleegzorg, zodat de kinderen af en toe een weekend en in vakanties even de deur uit zijn en moeder kan bijtanken.
Als je geen bijdrage te leveren hebt (zoals je zelf aangeeft: Geen flauw idee wat betreft je vraag maar.....), waarom dan een reactie als deze? Ik ben echt oprecht benieuwd wat dit voor jou voor toegevoegde waarde heeft? Ts heeft er in ieder geval niets aan. Ts, wat @Lafayette zegt heb ik ook wel eens gehoord. Wellicht meer informatie over te verkrijgen via jeugdzorg in je gemeente? Als ik even gauw google kom ik de term logeeropvang veel tegen.
Bij gezamenlijk gezag gelden de afspraken zoals deze in convenant staan. Beslist de rechter dat vader ongeschikt is kan deze besluiten dat kinderen beter af zijn bij moeder. Als moeder zorg niet kan dragen en geen sociaal netwerk heeft of middelen tot inschakelen van opvang zal ze mbv hulpverlening moeten kijken wat mogelijk is. Een vriendin van mij (getrouwd) maakt gebruik van een logeer gezin. Kinderen gaan 1x per maand van vr tot zondag avond daar naartoe. Daarnaast werken ze aan het verhogen van hun belastbaarheid.
Ik zou vragen hoe de hulpverlening hierbij hulp kan bieden als je als gezin al bekend bent bij jeugdzorg en je weet hoe de vader is zou ik ze daar niet brengen helemaal als ze zelf ook al Aangeven er niet heen te willen en wat is een beperkt netwerk ? Misschien een opa en oma die willen bijspringen ?
Ja en? Ook al gaat het om haar eigen gezin en ook al klinkt de omschrijving jou bekend , wtf heeft het ermee te maken?! Als je geen raad weet met de vraag mag je je commentaar voor jezelf houden. @merah er kan idd gekeken worden via een instantie voor een weekend pleegzorg of iets in die richting. edit: CJG , dat is een instantie waar iemand terecht kan met zulke vragen.
In de toekomst voltijds bij moeder. Maar eerst als moeder op zoek naar hulp die op regelmatige basis aan huis kan komen. Zo krijgen de kinderen wat ze verdienen en zal moeder ook af en toe tijd voor zichzelf hebben of voor 1 op 1 met de kinderen.
Als het zover komt dat moeder volledig verantwoordelijk wordt zou ik idd ook naar het cjg gaan. Eigenlijk gewoon nu al. Er kan hulp geboden worden in de vorm van een steungezin of logeerhuis of zorgboerderij.
Omdat een mens van veel minder zou omvallen dan van in de door ts geschetste situatie. Mijn inziens doet ze zichzelf juist tekort door net te doen alsof ze het voor een vriendin vraagt (als mijn vermoeden klopt hé). @merah excuses voor mijn te kort door de bocht geformuleerde eerste reactie.
Je kunt ze niet zomaar weg houden bij vader. Als deze de kinderen volgens afspraak wel wilt zien kan moeder flinke boetes verwachten vd rechtbank. Vader zal dus eerst via jeugdzorg/rechtbank als ongeschikt bevonden moeten worden. Echter zal een rechter ook dan nog altijd de intentie hebben dat beide ouders contact met de kinderen hebben. Lukt het niet in deze vorm dan in een andere.