Alleen maar fijn! Voor onze dochter gingen we naar de huisarts, eerst bijna drie kwartier uitloop. Toen hele verhaal doen. En na het verhaal, ik snap het, maar ik doe geen verwijzingen meer, dat moet via het wijkteam. Joh, had dat dan gezegd voordat we de afspraak maakten.
Dit hadden wij ook bij de huisarts. Verhaal gedaan. School heeft zorgplicht kreeg ik te horen. Dus terug naar school, echt kastje naar de muur gevoel. School doet nu een ander traject. Testen is pas na zoveel stappen gezet te hebben. Soms vind ik het wel frustrerend..
Dat eerst andere dingen proberen was hier ook, zowel voor het adhd-onderzoek als voor dyslexie moest school aantonen dat ze bepaalde extra dingen al hadden ingezet. Bv verlengde instructie, extra leesgroepje, maar ook bv gebruik van koptelefoon en wiebelkussen. Dat was allemaal al ingezet vanaf medio groep 3, medio groep 4 kregen we de doorverwijzing en begin groep 5 was ze aan de beurt voor onderzoek - medio groep 5 gestart met medicatie en nu medio groep 6 net dyslexie vastgesteld. Met alle vereisten, wachtlijsten, onderzoeken en eventueel instelling medicatie, ben je dus zo een paar jaar verder (en bij dyslexie ook omdat je 3x achter elkaar een V- op DMT moet hebben - dat duurt dus sowieso 1,5 jaar).
Ik kan hele verhalen schrijven over verwijzingen…mijn ervaring is vooral dat je er zelf bovenop moet blijven zitten. Niet te lang afwachten, maar echt er achteraan blijven zitten.
ADHD zorg voor mensen onder de 18 valt onder de jeugdwet en daarmee is het de verantwoordelijkheid van de gemeente. In elke gemeente zijn de afspraken anders, nog naast de persoonlijke accenten die hulpverleners natuurlijk leggen. Het kan dus zijn dat bij jou een verwijzing van de huisarts zo geregeld is en daarmee het traject prima verloopt, maar dat een kennis in een gemeente verderop eerst bij het wijkteam aan moet kloppen en dan makkelijk een jaar verder is voordat er echt iets gebeurt. Alle reacties hierboven zijn waar in hun situatie, maar alleen van belang voor jouw situatie als ze in dezelfde gemeente wonen. De huisarts is de makkelijkste ingang, maar ik zou bij het maken van de afspraak meteen aangeven waarom je de afspraak wil maken. Dan kan een assistent vaak al inschatten of dat de moeite waard is of dat je meteen naar een wijkteam moet. Succes
Hmm ik vind wel fijn om dit te lezen, want krijg soms het gevoel dat bij anderen testen al vroeg en snel geregeld zijn. De andere kant is dat ik al heel blij ben dat de school er serieus mee bezig is nu en dat ik vooruitgang zie bij mijn kind(groep 4). Volgende week weer gesprek met juf. Kijken hoe het er nu voor staat. Hier vermoeden van hb en onderpresteren. Uiteindelijk zou ik wel graag concrete antwoorden willen ipv "we denken" dit of dat. Maar voor nu heel blij dat het beter gaat met mijn kind, dat hij met plezier naar school gaat is voor mij het allerbelangrijkste. Bedankt voor je reactie!
Het verschilt inderdaad erg per gemeente, geloof ik... Lijkt me handig als je daar goed zicht op hebt hoe het bij jullie geregeld is. Wij zijn (met dochter erbij overigens) naar huisarts gestapt, met de vraag om doorverwijzing om autisme te laten onderzoeken. We hadden met dochter voor besproken dat we gingen vragen om hulp voor de diverse zaken waar ze zelf last van had. Ze vond het ook een goed idee. Huisarts vroeg toen waarom we hieraan dachten en ik kon een grote lijst benoemen van zaken die ons opvielen en die ons aan onze zoon deden denken. We wisten zelf al veel van autisme (ik denk meer dan huisarts zelf...) en komt in familie voor, inclusief mijn echtgenoot (vader), dus de verwijzing was zo geregeld. Later, toen we eenmaal bij team jeugd (zo heet het in onze gemeente) zaten, zijn andere verwijzingen via onze jeugdwet consulent gelopen.
Mijn dochter hebben we in groep 6 aangemeld en uiteindelijk is ze eind groep 7 getest. School heeft er hier overigens niets in gedaan of hoeven doen. Al heeft er wel een schoolobservatie plaatsgevonden ivm het onderzoek om ook in beeld te krijgen hoe ze het daar deed.
Hier contact opgenomen met de huisarts en die stuurde ons eerst door naar een orthopedagoog om een vooronderzoek te doen. Die zag genoeg dingen om ons door te sturen. Nu wachten we op het ggz wat nog wel even kan duren. Hier is ze al 12 trouwens, dus ze gaat zelf mee.
Ik ben vrijdag bij de huisarts geweest zonder mijn zoon. Ik ben blij dat ik hem niet heb meegenomen want dit was niet nodig en doordat zoon er niet bij was kon ik direct to the point komen zonder er omheen te draaien. De huisarts vond het wel handig dat zoon gescreend gaat worden op adhd en en hebben een verwijzing gekregen. Dus gelijk diezelfde dag nog aangemeld, en over 5 weken kunnen we al terecht voor een intake. Ze gaan daar ook kijken naar het intelligentieprofiel van zoon omdat onderpresteren ook een rol kan spelen. Ik denk dat hij zeker wat rekenen betreft niet voldoende uitgedaagd wordt. Zoon zit op schaakles (zijn grote hobby) en daar gaat het qua wiebelen en concentratie een stuk beter. Nog steeds kan hij niet lang echt stilzitten, maar hij kan daar tenminste op zijn stoel zitten. Ik ben blij dat ik deze stap gezet heb, en ik heb er een goed gevoel over. @Damay77 Op school merkten ze dat zoon niet stil kan zitten. Hij is altijd aan het wiebelen en valt hierdoor soms van zijn stoel. Hij maakt slordige fouten in zijn werk en luistert niet naar uitleg (gaat altijd al aan het werk, maar dat kan ook komen doordat de uitleg soms wat te langzaam gaat). @annebel10 Mijn huisarts vroeg ook of school niet iets zouden kunnen doen qua testen oid. Maar aangegeven dat de school niet erg proactief is op dit vlak helaas. De school heeft wel een ib' er, denk ik, maar deze stuurt alleen door naar schoolmaatschappelijk werk, en die moeten dan toch weer verder doorverwijzen als er meer specifieke hulp nodig is. Dus ik heb op deze manier dit omzeilt en ben direct op zoek gegaan naar specifieke hulp. Want mijn gevoel zegt dat we dit nodig gaan hebben.
Wauw, vijf weken tot de intake is echt heel erg snel! Heel fijn dat de huisarts meteen wilde doorverwijzen en jullie zo dus niet afhankelijk zijn van school.