Oh dat is gek idd. Dat weet ik ook niet. Hier bij samenvatten 4 van de 4 goed, dus of hij dan ook maar 4 gemaakt heeft of dat er maar 4 waren? Geen idee haha. Vond de percentages sowieso verwarrend, maar die zeggen mij niet zoveel. Jep, dat hokje en dat vind ik dus niet ok. Hij gaf ook aan dat de doorstroomtoets voor hem nadelig had uitgepakt doordat hij net links van het hokje valt, maar volgens mij ligt dat dan eerder aan de manier waarop je doorstroomtoets interpreteert.
Ja, want de middelbare school waar hij heengaat bepaalt of ze in een klas op tl of havo niveau komen en zij kennen hem natuurlijk helemaal niet. Nu heeft de leerkracht daarbij aangegeven dat hij dan wel havo adviseert voor plaatsing, dus uiteindelijk zal het denk ik geen verschil maken, maar ik snap het allemaal gewoon niet zo goed. Voelt oneerlijk en alsof hij de dupe is van een afrondingsverschil. Moet eerlijk zeggen dat ik het ook een beetje een principe kwestie vind. Het is niet anders en ik leg me er ook wel bij neer hoor, maar voelde gewoon niet goed hoe het ging. Hij zal toch uiteindelijk wel op zijn plekje komen en de middelbare school is vrij makkelijk met opstromen en afstromen, dus we gaan het gewoon zien.
Dat verschilt inderdaad per aanbieder. Bij route 8 weinig informatie, bij Cito al meer. De rest weet ik niet.
Oké dat verklaart dan wel. Wel vreemd dat Cito zelf op de site heeft staan dat de toets niet adaptief is, daarom ging ik daar van uit.
Was het gesprek alleen met de leerkracht? Ik zou dan denk ik toch de ib-er of zo vragen mee te kijken of een second opinion vragen. Het zal allemaal wel goed komen maar ik snap je helemaal dat het niet goed voelt. Het blijft nu toch nog een beetje onzeker en dat zou niet hoeven als er gewoon een havo advies gegeven wordt die gewoon gerechtvaardigd is.
Huh? Oh, dan ben ik denk ik in de war hoor! Dan had mijn jongste denk ik een adaptieve cito, en de oudste niet.
Ja het is gewoon vreemd want dat is toch de enige manier om die verschillen in aantal opgaven te verklaren?
Hier bleek de starheid in de advisering trouwens op een hoop miscommunicatie gebaseerd en uiteindelijk hebben ze (op mijn verzoek) zeker wel kansrijk geadviseerd.
Ik vind de uitslag nog steeds heel vaag. Ik zou graag willen weten hoe ze het per onderdeel heeft gedaan en hoe je die percentages moet vertalen naar de Romeinse cijfers die ze bij de andere Cito’s gebruiken. Omdat ik graag wil weten hoe ze verder gegroeid is. Maar ik heb het idee dat ook de percentages weinig zeggen in de eindscore. Ik zag namelijk de uitslag van de dochter van een vriendin en ze hebben op begrijpend lezen nagenoeg hetzelfde gescoord, haar dochter op spelling iets hoger maar mijn dochter op rekenen veel hoger. Toevallig is hun eindscore exact hetzelfde. Daar zou ik de conclusie uit trekken dat spelling veel zwaarder weegt dan rekenen. Maar in de toelichting staat dat rekenen juist het zwaarst weegt en taalverzorging het minst. Dus ik snap niet hoe die percentages dan tot dezelfde eindscore komen. Irritant, zo’n rapportage die je eigenlijk niks zegt.
Helemaal mee eens. Vind het ook heel onduidelijk en ondoorzichtig. Die percentages zeggen mij helemaal niets. Ik heb dus geen idee wat er op welk niveau is gescoord etc, kan er dus ook niet echt wat mee. Het zegt allemaal zo weinig als je het niet in perspectief kan plaatsen.
Leggen ze dat op school ook niet uit in een gesprekje? Hier werden alle scores uitgelegd, ook bv ten opzichten van die referentieniveaus 1F/2F en 1S.
Tuurlijk leggen ze dat uit. En anders staat er gewoon uitleg in de bijlage of online. Niet zo ingewikkeld en ook niet onduidelijk als je even goed leest. Maar ouders willen hun kind tegenwoordig toch op de hogere niveaus hebben en trekken alles uit de kast bij de docent.
Nou inderdaad. Daar heeft het niks mee te maken, ik ben helemaal tevreden met het advies. Maar met wat zoekwerk naar de referentieniveaus ben ik er voor begrijpend lezen en rekenen wel achter gekomen op welke vaardigheidsscores ze ongeveer zat en welke niveauwaardes daar dan weer bij horen.
Even mijn nieuwsgierigheid maar waarom zou je al die data precies willen weten? Wat ga je doen nu je weet wat de niveauwaardes zijn? Dat is informatie waar je als ouder echt niet iets mee kan.